rosół - 7627 przepisów (strona:49/509)

Pierniczki 115

Pierniczki są dla mnie nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g miodu naturalnego 120 g margaryny do pieczenia 1 jajko 1

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Galaretka drobiowa ze szczypiorkiem 208

Zapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem kukurydzy i zielonego szczypiorku. Polecam Składniki: udko z kurczaka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl bulionu 1 płaska łyżka żelatyny 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Obieramy(...)szczypiorek. Mieszamy razem. Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Układamy jajka na dnie 4 foremek lub szklanek. następnie dokładamy mieszankę warzywno -mięsną. Żelatynę wsypujemy do gorącego rosołu i mieszamy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Chłodnym rosołem zalewamy galaretki i wstawiamy do lodówki do stężenia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jabłka w bezglutenowym cieście 204

Lubicie racuszki? Dziś zaproponuję Wam jabłka w cieście z mąki bezglutenowej- ryżowej. Składniki: 4 jabłka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki ryżowej 1 jajo 2 łyżki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Szynka marynowana w ketchupie i occie balsamicznym 143

Do powstania tegoż przepisu zainspirowała mnie Diana. Składniki są proste, pewnie większość z Was ma je w domu, a efekt jest smakowity więc warto wypróbować. Składniki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kurczak pieczony na 40 ząbkach czosnku 123

Był już kurczak pieczony na soli na blogu, teraz pora na kurczaka pieczonego na 40 ząbkach czosnku. Składniki: 1 kurczak opłukany od środka i osuszony 4

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 158

Uwielbiam pierogi w każdym wydaniu. Dziś, w cyklu świątecznym, zapraszam Cię na te z kapustą i grzybami Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Rumsztyk wołowy z cebulką 153

Wołowina to mięso, które bardzo lubię, ale nie robię jej zbyt często, to mięso dla ludzi cierpliwych. Dziś chcę Ci pokazać przepis na rumsztyk wołowy z

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ryba po grecku 157

Kolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór? Składniki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 170

Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gyros z karkówki 149

Nie za bardzo przepadam za karkówką, bo jest dla mnie zbyt tłustym mięsem, ale w tym wydaniu nie jestem w stanie się jej oprzeć- gyros z

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Surówka w kiszonej kapusty 201

„Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Fit bigos 201

Mam niezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos. Składniki: 500 g kapusty

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Fit schabowy 142

Zrobić schabowego nie jest trudno, ale zrobić go w wersji fit, a w dodatku sprawić by mięso było kruche już nie jest tak łatwo. Składniki: kotlet

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kotlety mielone w sosie musztardowym 200

Na jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 202

Uwielbiam rosół. Najlepszy jaki jadłam robi moja mama, a ja uparcie próbuję jej dorównać, ale nie wiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry nie ma chyba nic bardziej podnoszącego nas na zdrowiu, jak rozgrzewająca zupa, a rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia.  Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy(...)godzinach dodajemy sól. Wywar powinien odparować na tyle, żeby odkryć wierzch składników, jeśli zredukuje się za bardzo, można dodać trochę wody, ale nie za dużo, aby nie rozwodnić rosołu.  Na koniec gotowania doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.  Ugotowany rosół przecedzamy. Mięso obieramy z kości, a marchewkę kroimy na plasterki. Na głębokie talerze nakładamy ugotowany makaron, pokrojone mięso gęsi

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania