przepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami.Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki cukru-1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejMasa serowa, składniki:-1 puszka moreli-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)-200 g śmietany kremówki najlepiej(...)białek - wymieszać mikserem. Dodać cukier.Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką
Bon Appetit Małgorzatyzrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1(...)szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, wysmarować nią boki, udekorować plasterkami kiwi oraz truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce
Bon Appetit MałgorzatyNastępnym razem zrobię z nich deser. Love :D Składniki na krem:4 serki ostrowia (po 120 g)300 g śmietany 18 %4 śnieżki1 tabliczka gorzkiej czekoladySkładniki na biszkopt:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli(...)proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy:Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę. Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :)ciasto
Bon Appetit MałgorzatyCiasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki(...)cukru (lub do smaku)Polewa:100 g czekolady mlecznej50 g czekolady deserowej3 łyżki mleka1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przekrawamy wzdłuż.2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje
Kuchnia domowa AniPyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :)Składniki:Biszkopt (na blaszkę 25x30cm):4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaoPianka:200 g jogurtu naturalnego typu greckiego2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku4 łyżki cukru pudru2 szklanki truskawekNa wierzch:kilka truskawek pokrojonych w plasterki1 zielona galaretka + pół szklanki wrzątkuSposób przygotowania:1. Białka oddzielamy(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy.3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy
Kuchnia domowa AniSkładniki:malinyjogurt naturalny gęstyokrągłe biszkoptyodrobina cukru do smakuSposób wykonania:1. Na dno pucharków wykładamy kawałki okrągłych biszkoptów. 2. Jogurt naturalny lekko dosładzamy.3. Maliny płuczemy.4. Do pucharków nakładamy trochę jogurtu na biszkopty, nakładamy warstwę malin, potem znów biszkopty i jogurt. Na wierzch układamy maliny.5. Przed podaniem schładzamy w lodówce.Smacznego
Kuchnia domowa AniSłodkie, miękki i pyszne. Oto całe bajaderki! Chyba nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie zakalca lub starych biszkoptów, babek i innych ciast (pomijając tez z kremem, owocami czy galaretką). Ja swoje bajaderki zrobiłam z bezglutenowego biszkoptu, który zbyt mocno wyrósł i musiałam pozbyć się połowy. Bajaderki okazały się świetnym pomysłem. Moje są ciut oszukane, ale nadal pyszne! Składniki(...)gram pokruszonego biszkoptu, ciastek, ciast, babek1/3 szklanki mleka5 daktyli 1 kieliszek Malibu2 łyżki kakao2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka oleju kokosowego3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej)wiórki kokosowe do obtoczeniaDaktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą, kleistą masę- jeśli
Mango PapajaTiramisu chodziło za mną od dłuższego czasu. Nigdy wcześniej go nie robiłam, ale po przejrzeniu kilku przepisów stwierdziłam, że jest zaskakująco proste. W większości tych przepisów występują biszkopty podłużne oraz gorzkie kakao czy czekolada. Ja zamieniłam je na biszkopty okrągłe i słodkie kakao. I chyba był to strzał w dziesiątkę, bo moja Druga Połówka stwierdziła, że nigdy tak dobrego tiramisu
Zakręcony WidelecWypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie
Garnkowe fanaberiewersji. Cudownie sprawdzi się schłodzony w letnie dni ale też wspaniale smakuje na poprawę humoru jak pogoda nie dopisuje Połączenie delikatnego serka i kwaskowatej masy rabarbarowo-malinowej z nasączonymi biszkoptami i chrupiącymi płatkami lub pistacjami jest wspaniałe i warte wypróbowania! Przepis znalazłam u Majki na blogu Kalejdoskop kulinarny (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2014/05/piate-urodziny-bloga-deser-tiramisu-z_8.html). Niestety nie do końca udało mi się zrobić dokładnie(...)kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne 1-2 minuty. Odstawić do ostygnięcia. 2. Biszkopty przełożyć do foremki o rozmiarach 18×24 cm. Nasączyć sokiem pomarańczowym. Serki zmiksować z cukrem pudrem, drobnym cukrem i wanilią. Wyłożyć na biszkopty. Ponieważ zostało mi jeszcze kilka również
UgotujmyTo.plzimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypaniaZaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać je na dnie blaszki(...)fot.1). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednej łyżce serka Marcarpone. Wymieszać na gładką jednolitą masę. Wlać ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszać (fot.2). Na wcześniej przygotowane biszkopty rozłożyć równomiernie połowę porcji twarożku. Na nią ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych dobrze kawą. Rozłożyć pozostały twarożek i wyrównać powierzchnię (fot.3). Przykryć folią aluminiową i wstawić na 2 godziny
Świat CiastaSkładniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową:250 g margaryny Kasia2/3 szklanki cukrucukier waniliowy1 kg zmielonego twarogu półtłustego4 żółtka1/2 szklanki mlekabudyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny600 g truskawekszklanka naparu z czarnej herbatygalaretka truskawkowa Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić(...)miksera.Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszany z żółtkami ser (fot.1). Chwilę gotować
Świat CiastaSkładniki na biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim(...)tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane wcześniej ciasto (fot.1). Wyrównać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do wystudzenia.Po tym czasie ściąć górną wartstwę biszkoptu (sam spieczony wierzch). Włożyć go z powrotem do formy tortowej.Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć je na biszkopcie, blisko obok siebie (fot.2). Budynie ugotować na soku bananowym. Gorący jeszcze budyń
Świat CiastaSkładniki: Ciasto- 6 jajek- 1 szklanka cukru-1 szklanka mąki przennej- 1 szklanka maku- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa- budyń śmietankowy/waniliowy- 1 kostka masła (200g).- biszkopty (najlepiej okrągłe) Polewa- 1 całe jajko -5 łyżek cukru- 3 łyżki kakao-3-4 łyżki mleka - pół kostki margaryny Sposób przygotowania: 1.Ciasto:Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy szklankę(...)blachę. Piec przez 30-35min w 175C.2.Masa:Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła.Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy biszkopty (rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie. 3.Polewa:Jajko utrzeć z cukrem i dodać mleko, wlać do garnka i dodać margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu, dodajemy kakao cały czas mieszając
Gotuj Z Muzyką