tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min. Biszkopt (na tortownicę o śr. 23 cm) 4 jajka 0,5 szkl. mąki 75 g cukru 75 g zmielonych orzechów laskowych(...)delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić biszkopt formie na blat z wysokości ok. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić. Krem 250 g serka
coolinarnastrefa.blogspot.comdacie się poderwać? :) Tiramisu (wariant bez jajek) PRZEPIS{blacha: 30 x 24 cm} Składniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki 30% 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie W salaterce ubić śmietankę 30%. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do masy stopniowo(...)dodawać ubitą wcześniej śmietankę, całość wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W blaszce wyłożonej papierem lub folią spożywczą ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, posypać kakao, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.composmakowało). :) Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez mąki. Smaczny spód makowo-kokosowo-bezowy, do tego krem budyniowy (można wykorzystać krem karpatkowy, gotowy budyń waniliowy/śmietankowy lub własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam! Cycki murzynki PRZEPIS{blacha: 25x30 cm}Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek(...)wykorzystać również krem karpatkowy) 2 szkl. mleka (do przygotowania budyniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego) 0,5 szkl. cukru 200 g masła 1 puszka ananasów Dodatkowo biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów) Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek
coolinarnastrefa.blogspot.comSobota , prawie , że świateczny dzień ;) to pyszne ciasto się należy :) Ciasto znalazłam w jednej z gazet , przepis pochodzi ze zbioru p.Moniki Mościckiej. Temp. pieczenia biszkoptu : 180st. CCzas pieczenia : 40 minutBiszkopt:6 jaj1 szkl. cukru2 łyżki kakao1 szkl. + 1 łyżka mąki2 łyżki oleju1 łyżka wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak"1 kostka masła2 paczki herbatników Bonitki1. BiszkoptBiałka(...)sztywną pianę , dodaj cukier , żółtka , olej i wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.Do wcześniej przygotowanej masy stopniowo dodawaj makę , mieszaj łyżką tak , aby nie powstał grudki.Upieczony biszkopt przekrój na pół.2. Masa: Karmel i masło wymieszaj razem .3. Kolejnośc układania :Ciasto - masa - warstwa herbatników - masa - warstwa herbatników - masa - ciasto
Słodkości i nie tylkomascarpone1/2 szkl. cukru pudru200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %)kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozposzczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej )100 g likieru amarettopodłużne biszkopty ( 1 op. 500 g )3-4 łyżeczki kakao Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek mascarpone(...)cukrem pudrem . Ubitą śmietanę dodajemy do serka i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie równamy i kładziemy nastepną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą częśc masy i posypujemy przez sitko , kakao.Ciasto gotowe , chowamy
Słodkości i nie tylkoLubicie ciasta z makiem ? a ciasta kakaowe? a może tak dołączyć biszkopty , powidła śliwkowe i powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :)Wymiary foremki : 28 x 24 cmCzas pieczenia(...)szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć
Słodkości i nie tylkożyciu przyszła szybko- musi być z musem czekoladowym, a najlepiej z mocno czekoladowym :) Jeżeli nie przepadacie za musami mocno czekoladowymi , można użyć czekolady mlecznej lub białej. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej- by było prościej I szybciej :) Co mogę powiedziec? Tort rozplywa się w ustach , delikatność musu I biszkopta rewelacyjnie współgra ze sobą. Pycha.... Zaczynamy: Składniki na biszkopt: 3/4 szkl mąki1/4(...)szkl mąki ziemniaczanej5 dużych jaj3/4 szkl cukru Wykonanie:Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno- w tym tkwi tajemnica udanego biszkoptu. Dodajemy cukier. Dalej ubijając. Powoli do masy białkowej dodajemy żółtka, nie przestajemy ubijać. Wszystko to na dużych obrotach. Zmniejszamy obroty I dodajemy make I makę ziemniaczaną- porcjami. Do nagrzanego piekarnika na 170 C wkładamy biszkopt. Pamiętajmy
Smaki Edytysprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę! Tiramisu i Lavazza - włoski duet Składniki: 3 jajka 500 gr mascarpone 1/2 szklanki cukru 3/4 filiżanki kawy espresso 2-3 kieliszki amaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao lub starta czekolada Przygotowanie:1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę(...)składników. 4. Przygotowujemy naczynie do deseru - powinno być przezroczyste - może być jedno duże i płaskie bądź kilka mniejszych.5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto, zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 2 opakowania cukru waniliowego szczypta soli Masa budyniowa 900 ml zielonego soku Pysio 3 budynie waniliowe bez cukru Masa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: podwójna paczka ciastek delicji galaretka agrestowa Wykonanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Zostawiamy do ostygnięcia.Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.Masa budyniowa: Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały
Czerwona Porzeczkazgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt(...)mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru
Delicious Titbitsktórym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje(...)podoba, brzmi adekwatnie do ciasta, które kojarzy mi się z tymi pięknymi, czerwonymi kwiatami, lekko powiewającymi na wietrze. Składniki na blachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie
Fabryka pomysłówSzybkie ciasto bez pieczenia 500 ml śmietany 30% 4 truskawkowe galaretki 400g mrożonych truskawek 14 szt podłużnych biszkoptów Dwie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Podłużną formę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć po długości biszkopty. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejacą galaretką,masę wylać na biszkopty. Formę wstawić do lodówki. Pozostałe dwie
Kolorowa kuchnia Elkitakie zdanie i mając ochotę na ciasto z truskawkami wykorzystałam mrożone owoce. A już niedługo będą nasze krajowe owoce, mniam. Tym sernikiem przypomniałam sobie truskawkowe smaki. Składniki: (blacha 35x25) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka dobrej jakości(...)truskawek (użyłam mrożone) 3 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania cukru waniliowego 1 cytryna Mus truskawkowy: 400-500 g truskawek (użyłam mrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej ewentualnie trochę cukru Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypywać po łyżce cukru i dobrze zmiksować, następnie dodawać po jednym żółtku i olej
talerz przyjemnościprzywiozła w piątek, a w sobotę już zrobiła mi niespodziankę i upiekła nowe ciacho. Tak przyznaję – to ciasto jest dziełem mamy – ja tylko pstryknęłam zdjęcia! Lekki, puszysty biszkopt przygotowany z proszków budyniowych przełożony puszystym kremem z serków „Danio” zachwycił wszystkich! To ciasto zrobiło prawdziwą furorę i zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu. Jedno(...)najlepszych takich prostych ciast, jakie ostatnio jadłam! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty
Ostra na Słodkołyżki -żelatyna – 2 łyżeczki MASA ŚMIETANOWA: -śmietana 36% – 500 ml -cukier puder – 3 łyżki -żelatyna – 2 łyżeczki DODATKOWO: -herbatniki kakaowe – 150 g -biszkopty podłużne – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Obie żelatyny rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody ( osobno ). Na spodzie blachy układamy herbatniki kakaowe. MASA CAPPUCCINO: 500 ml śmietany 30% ubijamy na sztywno, dodając pod koniec(...)cukier puder. Mieszamy z lekko podgrzaną żelatyną ( hartując wcześniej jak zupę – ważne! ), dodajemy kawę. Tak zmiksowaną masę wykładamy na herbatniki, wygładzamy. Układamy biszkopty. MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy lekko podgrzaną żelatynę ( również wcześniej hartując ). Wykładamy na biszkopty, wygładzamy, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na Słodko