przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:200/600)

Cappuccino jabłkowe 166

będę się dzisiaj rozpisywać:) Bo i po co? Jeśli lubisz jabłka i cappuccino to ciasto bardzo Ci posmakuje bez mojego komentarza:) Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 szklanka mąki pszennej; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, nadal ubijać do momentu(...)przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki

In my kitchen
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 173

Rolada... Ciasto i miłe dla oka i miłe dla podniebienia:) Do niedzielnej kawki i nie tylko:) Rozpływa się w ustach i szybko znika:) Polecam:) Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 0,75 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier(...)wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st.C około 12 minut do leciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu biszkopt będzie się kruszył. W czasie pieczenia rolady należy przygotować sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy

In my kitchen
Limonkowo-arbuzowe orzeźwienie w miętowo-bazyliowej glazurze 173

kwaskowy, do tego kolorowy i cudownie smakuje w wersji na chłodno, prosto z lodówki. Warto wypróbować. Przepis znalazłam tutaj .   Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:    Biszkopt: 4 jajka; 100 g cukru kryształu; 130 g mąki pszennej; 5 g cukru pudru; Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać pianę, aż cukier się(...)sprawdzić, czy jest upieczone.  Przestudzone lekko paski biszkopta wyłożyć do tortownicy tak, by stanowiły brzeg deseru, nadmiar ciasta obciąć, by powstał szczelny okrąg. Następnie włożyć do środka okrągły biszkopt, który ma być podstawą deseru.    Mus jogurtowo-limonkowy: 1,5 łyżki stołowej żelatyny w proszku; 75 ml wody; 300 g greckiego jogurtu; 50 g świeżo wyciśniętego soku

In my kitchen
Rodzynkowiec 232

Wedla.  Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to, co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:) Składniki na biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel"; 1 szklanka mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal(...)kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową: 2 budynie czekoladowe; 2,5 szklanki mleka; 4 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; Wykonanie: Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka

In my kitchen
Truskawkowe rafaello 172

pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (wg przepisu na opakowaniu) i lekko przestudzić. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek(...)letniej temperaturze) galaretki cały czas przy tym miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka"; 125 ml adwokata; 80 g ciastek biszkoptowych; 50 g białej czekolady; 4 łyżki

In my kitchen
Sernik 284

zaserwować swoim gościom to pyszne ciasto. Tym samym można popisać się swoimi umiejętnościami pieczenia pysznych słodkości:) Polecam Wam to ciasto. Przepis z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji". Składniki na biszkopt kakaowy: 3 jaja; 0,5 szklanki cukru kryształu; 0,5 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać(...)ubić na parze. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać troszkę zaparzonej kawy lub kakao w proszku oraz odrobinę spirytusu. Wymieszać. Dodatki: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów; 2 galaretki pomarańczowe (przygotowane wg przepisu na opakowaniu); polewa czekoladowa;   Złożenie ciasta: Sernik - 1/2 kremu - biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta (po przekątnej) - pomiędzy biszkoptami kółka wycięte

In my kitchen
Torcik na zimno z brzoskwiniami 193

wykonaniu:)  Serowa i śmietanowa masa, połączona z galaretkami, tworzy idealną całość, polecam , nie pożałujcie;) Zapraszam też do poczytania "Dekalogu zdrowego żywienia" i prostych przepisów na zdrowe posiłki KLIK biszkopty okrągłe galaretki rubinowa + 300 ml wody 1 kg mielonego sera 3 galaretki agrestowe + 300 ml wody 300 ml śmietanki 30% 2  galaretki  truskawkowe+ 500 ml wody brzoskwinie(...)puszki Dno tortownicy(  28 cm )  wykładam papierem do pieczenia  i układam biszkopty i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie . Przygotowuję galaretki, rubinową rozpuszczam w  300 ml wrzącej wody, 3 agrestowe także w 300 ml, natomiast 2  truskawkowe  w 500 ml. Odstawiam aby ostygły. Galaretką rubinową nasączam biszkopty, wstawiam do lodówki. Ser przekładam do misy miksera

Takie tam pichcenie
Biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym 153

Rozpływające się w ustach, puszyste, z delikatnym kremem karpatkowym i musem truskawkowym ciasto. Jest przepyszne. Zimowe przypomnienie lata. Nic więcej nie napiszę. Po prostu spróbujcie! 'biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym' Składniki: * biszkopt: - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * krem karpatkowy: - 3 budynie waniliowe - 1 l mleka(...)wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić go na ziemię (lub deskę) z wysokości kolan. Obkroić boki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Budyń ugotować w 1 litrze mleka, wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić

CookYourself
Biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń 153

trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego. 'biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń' Składniki: * biszkopt : - 3 jajka - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennet - 50g masła (roztopionego(...)czas zamieszać. Wstawić do lodówki na czas ubijania śmietany. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo schłodzoną masę jajeczno-mleczną, w partiach. Delikatnie mieszać.   Gotową masę przelać na biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować

CookYourself
Sernik z brzoskwiniami na biszkoptach 389

Uwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca. Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z brzoskwiniami, kojarzy mi się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny :) Składniki: 750g twarogu półtłustego 1 1/3 szklanki cukru 15 dag masła 6 jajek(...)budyń waniliowy lub śmietankowy Skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć) Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń Około 150g (20 sztuk) okrągłych biszkoptów około 50g rodzynek 1 – 2 łyżki mąki Polewa: 40g czekolady 40ml mleka (Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka) Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekolady Twaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez

Smakowy Raj
Wielkanocna tropikalna kopuła 143

formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych.   Po prostu kurczaczki na zielonej trawce. Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta 90 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 425 g koktajlu owoców tropikalnych (czerwona i żółta(...)papaja, ananas, guawa) 165 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka cytrynowa 1 pomarańczowa galaretka + 0,5 szklanki wrzątku 375 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Zielony barwnik Biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukry i żółtka. Łączymy z mąką, delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy do dużą blaszkę

VioletoweKucharzenie
Tort wg Nigelli Lawson - tort truskawkowy 208

się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a  połączenie kremu waniliowego i truskawek powodują, że człowiek czuje  się jak w niebie.  Biszkopt: 3 jajka 250g cukru 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mąki Rozgrzać piekarnik do 180C, wyłożyć dno foremki  (o średnicy(...)ćwiartki i wrzucić do miski. Przesypać truskawki cukrem , potrząsnąć miską i odstawić, aż owoce zaczną się błyszczeć. Ubić śmietanę. Dodać jedną trzecią ubitej śmietany do całkowicie ostudzonego kremu. Zimny biszkopt przekroić na 3 części.  1 część pokryć połowa kremu ze śmietaną, dodać truskawki z cukrem. Z kolejnym biszkoptem postąpić tak samo. Przykryć 3 częścią biszkoptu. Nałożyć śmietanę i resztę

Humanistka w kuchni
Ciasto oczy Carycy 1264

jest trudne do wykonania . Jeśli nie piekliście, to zachęcam do spróbowania. Warto je upiec nie tylko od święta.  Cudownie lekkie ciasto, biało -czarne ,nasączone Inką biszkopty,  masa budyniowa i galaretki, smaki doskonale się ze sobą komponują .  U nas będzie powtórka na święta. Może z innym kolorem galaretki...  Dodam nowe fotki(...)mleka 4 łyżki cukru 25 dag masła lub miękkiej margaryny Kasia lub Palma  Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 4 łyżki cukru 5 dag margaryny (Kasia) Dodatkowo: Biszkopty okrągłe ( 15 sztuk) 100 ml kawy Inki  2 galaretki ( u mnie wiśniowe) + 750 ml wody Ciasto białe: Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodaję

Takie tam pichcenie
Wielkanocny sernik gotowany 182

Uwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce.  Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej  "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)waniliowego Delecta 3 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.  Masa serowa według przepisu: http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa

Salonik smaków
Szachownica 122

Bardzo efektowny torcik, który świetnie będzie wyglądał na Waszych świątecznych stołach. Jasny i kakaowy biszkopt z kremem serowo - śmietankowym. Całość smakuje obłędnie. Ciasto może wydawać Wam się trudne do zrobienia, ale zapewniam, że wcale takie nie jest. Nie jest również pracochłonne. Polecam, może ktoś z Was przygotuje je zamiast sernika na Wielkanoc? ;) Składniki na ciasto: 225 g masła(...)suchego patyczka. Blaty studzić około 15 minut i wyjąć z form. Przygotować krem - śmietanę ubić na sztywno, twaróg zmiksować z cukrami. Całość delikatnie połączyć, odłożyć w chłodne miejsce. Z biszkoptów wyciąć koła o średnicy 8 i 16 cm, powstaną 3 okręgi. Z wyciętych krążków ułożyć "nowy" biszkopt,zaczynając od ciemnego środka, następnie umieścić obręcz jasnego ciasta i największy kakaowy krążek

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania