przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:203/600)

Tort makowo-migdałowy 130

zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny i chyba po raz pierwszy poncz do jego nawilżenia był zbyteczny. Składniki  na biszkopt makowy: 600 g  suchego maku 200 g  łuskanych migdałów  200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki(...)pieczenia  formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz p upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć biszkopt z formy naciąć dookoła nożem na 3 równe części. W tak przygotowane nacięcia włożyć mocną nitkę, złapać ją z obu końców i delikatnie przeciągnąć oba końce ku sobie.Dzięki takiej metodzie

Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 132

Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się  prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki  na biszkopt: 600 g  suchego maku 200 g  orzechów włoskich(...)papierem do pieczenia  formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z formy i  przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części.  Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna

Gosia gotuje
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 359

ciasto z kremem kawowym i bananami  ale nie miałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i  wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń o smaku krówki(...)smietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 5 łyżek mleka 3-4 kostki gorzkiej czekolady Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek

Monia miesza i gotuje
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 174

Składniki: Biszkopt makowy 200 gram maku mielonego 200 gram mielonych migdałów 200 gram cukru 200 gram miękkiego masła 10 jajek 1  łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Krem advocat 300 ml mleka 300 ml likieru advocat 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 gram sera mascarpone Wykonanie: Biszkopt makowy Masło(...)dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę, następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki dokładnie łączymy ze sobą składniki aby się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy

kgwjanczewo
Tiramisu 152

Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru. Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa. Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy(...)żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych przez rodziny. Składniki: 500 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 1/4 szklanki likieru Amaretto 3 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao kawałek czekolady deserowej Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić pianę (piana ubije się łatwiej i będzie sztywniejsza, jeśli

W SMAK
Kopiec kreta 351

proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 20-25 minut. Biszkopt pozostaw do ostygnięcia. Wydrążyć środek biszkoptu, pozostawiając około centymetrową warstwę na spodzie i po bokach. Napełnij częścią konfitur. Kremówkę z resztą cukru oraz z cukrem wanilinowym ubić na sztywno. Uformować(...)biszkopcie śmietanowy kopiec. Rozłożyć na nim resztą konfitur. Wydrążony biszkopt pokruszyć i posypać kopiec. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/kopiec-kreta/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load

dom-agi.pl
Szarlotka z bitą śmietaną. 200

niedzielne przedpołudnie naszła mnie ochota na SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ! Przypomniałam sobie i odszukałam przepis na biszkopt mojej cioci, który zawsze się udaje. Stąd dziś u mnie na stole ta pyszna szarlotka. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki wrzącej wody 20 dag. cukru 8 dag. mąki tortowej  8 dag. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru(...)Masa śmietanowa: 1/2 l. śmietany 30 % 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru pudru można dodać trochę wanilii Do dekoracji: 5 dkg. płatków migdałowych WYKONANIE: Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek - ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, gdy powstanie piana wlewamy wrzącą wodę- po łyżce, mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy, wlewamy

Kuchnia Beaty
Oszukane, czekoladowe Tiramisu 187

łyżki cukru trzcinowego 3 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao nie mniej niż 75% (u mnie o smaku kawowym) 1 filiżanka espresso odrobina tartej czekolady gorzkiej (można pominąć) Biszkopt Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Powoli dodaję przesiane mąki, cukier puder, żółtka oraz oliwę z oliwek Powstałą masę przekładam do tortownicy i umieszczam w piekarniku nagrzanym(...)stopni na 22 minuty. Studzę biszkopt, następnie szklanką wykrawam kółka, resztki kroję w kostkę. W ciepłym espresso rozpuszczam jedną kostkę czekolady. Krem Mleko kokosowe (powinno być w stanie stałym) ubijam z dodatkiem cukru. Osobno ubijam białko na sztywno. Powoli ubite białko dodaję do ubitego mleka kokosowego. Dodaję syrop z Agawy. Truskawki kroję w kostkę. W kieliszku umieszczam pokrojoną

Mango Papaja
Tort Mikołajkowy 141

masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły. I tak też powstał mój tort świąteczny:          Składniki:     Biszkopt        8 jajek        15dag mąki          15 dag cukru(...)philadelphia          dżem np. truskawkowy          poncz do nasączenia biszkopta Przygotowanie:           Biszkopt: Ubijamy białka, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Żółtka roztrzepać i pomalutku dodawać do białek ciągle mieszając. Dodać do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać

Amatorka kuchenna
Biszkopciki serowo-jagodowe 184

wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut(...)drugą robimy to samo Z biszkoptu wykrawamy szklanką kółeczka i nasączamy herbatą (powinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
torcik z truskawkami na dobry początek 117

powitanie zapraszam po przepis na torcik śmietanowy z truskawkami. Świeżutkie truskawki i czereśnie pachnące latem to co uwielbiam najbardziej. Nie mogłam się powstrzymać i musiałam coś z tego wyczarować. Biszkopt ( składniki na 1 biszkopt, potrzeba upiec 2) 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubić pianę na sztywno dodając(...)cukier puder, olejek waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie gęsta wrzucamy uprażone na suchej patelni migdały i delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość na jeden biszkopt i układamy na całości truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami i czereśniami

noteskulinarnyfiga
Ciasto z masą kajmakową 362

masą kajmakową posypane kawą i  prażonymi orzechami. Słodki smak masy  złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI   Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju  Krem 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa(...)pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na formę (23 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.  Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.  Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Jeśli mamy mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe. 110

Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe. Składniki : Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki  polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać(...)się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą masę. Dodać połowę żelatyny,wymieszać i lekko tężejącą wylać na zimny biszkopt. Wyrównać  i odstawić aby masa brzoskwiniowa całkiem zastygła. Jogurt połączyć z cukrem,roztrzepać,dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania