jeśli jest naprawdę dobrze przyrządzone. Pomimo, że tiramisu jest dość łatwe, równie łatwo można je zepsuć.Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Tak więc odpowiednio nasączyłam podłużne biszkopty nalewką malinową i przełożyłam masę świeżymi owocami.Świetna sezonowa odmiana znanego i lubianego deseru z pewnością zachwyci pozostałych domowników i przyjaciół! TIRAMISU Z MALINAMI. /zmodyfikowany oryginalny przepis;/ na owalną(...)serka mascarpone 330 ml schłodzonej kremówki 4 żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru (użyłam ksylitolu) 300g świeżych malin 1/2 szklanki NALEWKI MALINOWEJ kawa Inka/kakao do posypania wierzchu opakowanie podłużnych biszkoptów Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na wysokich obrotach na sztywno. Odstawiam na bok, najlepiej do lodówki. Żółtka wbijam do metalowej miski, ucieram chwilę z cukrem, po czym stawiam na garnku
W kuchni Karmel-itkiprzede wszystkim za dostępność w moim ogródku. To mój ulubiony dodatek do deserów, dlatego dzisiaj na szybko zrobiłam lodowca oczywiście z malinami :) Nic, tylko jeść! Składniki: 2 opakowania biszkoptów 3 opakowania galaretki malinowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 1 kg malin Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast(...)drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki w 500 ml wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów. Przygotowanie kremu: Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również przekładamy biszkoptami. Następnie układamy świeże maliny i zalewamy lekko zwarta
Niezły MłynekSkładniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)wystudzić i pokroić w małą kostkę. Maliny umyć, osuszyć. Na obwodzie tortownicy o średnicy ok. 20 cm ustawić płotek z biszkoptów przeciętych na wysokości 2 cm ponad brzeg tortownicy. Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką
Świat Smakugalaretki owocowe. Zrobiło ich się naprawdę sporo. Nie miałam wyboru, chcąc nie chcąc musiało powstać ciasto z galaretką. Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych(...)dużych. Bardzo Wam polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na biszkopt: 8 jaj 440 g cukru 360 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Składniki (oprócz jabłek) dzielimy na pół. Z pierwszej porcji ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Ubijamy krótką
Made By Mom And SonPrzepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj..pyszny mięciutki biszkopt..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam..Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy Wodzisław..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia(...)chociaż można biszkopt upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka octu winnego Jamar MASA SEROWA
Moje domowe kucharzenieBiszkopt upieczony był w sobotę..a całe ciasto robione w wielkim stresie ..i złym samopoczuciu [ oczywiście też w sobotę]..ciasto nie wygląda tak jak na zdjęciu w znalezionym przepisie...ale fakt zjedzenia ciasta w ciągu niedzieli o czymś chyba świadczy..było pyszne... Przepis wkrótce...Przepraszam za brak zdjęć w niektórych przepisach..ale nie mam pojęcia co się stało..spróbuję(...)działa ..a może ktoś wie jak to naprawić...Widziałam na kilku blogach,że wyszukiwarka też nie działa ..Przepis na pyszne ciasto podpatrzyłam tutaj...ja upiekłam inny biszkopt... 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać
Moje domowe kucharzenieSmaczne ciasto...i proste do zrobienia...wystarczy biszkopt..masa budyniowa ..i dowolny dżem.. Szykuje się konkurs z okazji 3 rocznicy bloga...Warto będzie brać udział...jak na razie mam gwarantowane 3 nagrody od pewnego Pana....a dokładniej to będą 3 zestawy nagród ..o nagrodach i sponsorze oczywiście napiszę w osobnym poście...zaglądajcie..a dowiecie się co będzie można wygrać(...)Biszkopt 6 jajek 1 szkl. mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru Masa budyniowa 1 i 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki mąki pszennej kostka masła Dodatkowo dżem malinowy Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego
Moje domowe kucharzenieSkładniki na biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru pudruSkładniki na krem budyniowy:2op. budyniu śmietankowego0,5litra mleka0,5 szklanki cukru pudru250g masłaSkładniki na krem śmietankowy:200g śmietanki kremówki 30%2 śmietan fixy0,5 szklanki cukru pudru0,5 łyżeczki barwnika w żelu czerwonego (do wykończenia)Dodatki:200g dżemu truskawkowegoBanan100g borówek2 rurki(...)krememSos czekoladowyPrzepis na biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką) do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy do formy okrągłej o średnicy ok. 23cm (wyłożonej papierem
Emcia Pichciprzepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części.przepis znajdziecie na moim blogu:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.htmlMus jeżynowy:2 galaretki owoce leśne lub wiśnioweopakowanie jeżynJeżyny za pomocą blendera miksujemy na gładką masę(...)budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową, masę budyniową dodajemy po łyżce powoli, ciągle ucierając. Masa powinna być gładka, wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim okręgiem, wylewamy mus jeżynowy, przykrywamy ostatnim trzecim biszkoptem. Schładzamy w lodówce aby galaretka stężała (około 2godz). Wyjmujemy wypinamy z tortownicy, przed podaniem posypujemy kakao.Smacznego
SMYKWKUCHNIsłodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy(...)masła pudełko serka mascarpone cukier puder- 2 łyżki Z w/w składników ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy
SMYKWKUCHNIswoją odpowiedzialność :)Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs. Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukruMasa z masłem orzechowym :* 100 g miękkiego masła* słoiczek masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa(...)łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki wrzątkuDodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć
Magiczne Życie MartyWariacja na temat tiramisu... mmm. Słodkie szaleństwo.Składniki: 500 gram malin paczka okrągłych biszkoptów filiżanka mocnej kawy kieliszek Malibu 300 gram serka mascarpone 2 białka 300 ml śmietanki kremówki kakao 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Zaczynamy od zaparzenia kawy. Kawę studzimy i dodajemy do niej kieliszek Malibu i miód, mieszamy tak długo aż miód się rozpuści. Ubijamy białka(...)ubitymi na sztywno białkami z cukrem, tak długo aż powstanie nam gładki krem. Myjemy i suszymy malinki. Teraz czas na przygotowanie i złożenie w całość deseru. Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w wywarze z kawy, miodu i Malibu. Wkładamy biszkopty do wysokiego naczynia, następnie nakładamy na nie dwie łyżki kremu z mascarpone, kolejno posypujemy na całość kakao i układamy malinki
Mango Papajadlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni".Tortownica: średnica 25 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia : 1 godzina Składniki :Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki(...)śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania:Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem. Stopniowo dolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem
Słodkości i nie tylkoKokos, czekolada.... Już się rozpływam... A wszystko to na szczęście nie jest nadmiernie słodkie - jest takie... w sam raz! Do wersji Oli dodałam tylko miód do polewy i nasączyłam biszkopt "herbatką z prądem" - reszta bez zmian. Olu dziękuję za przepis - ciasto na pewno często będzie gościem w naszym domu. Ciasto czekoladowo-kokosowe: Bounty. Składniki:Ciasto: 6 jajek;1 szklanka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Studzimy i przekrawamy na pół. (Ponieważ Ola pisała, że ciasto najlepiej smakuję następnego dnia, gdy biszkopt nasiąknie - a ja nie miałam na to czasu... nasączyłam obie połówki biszkoptu delikatnie herbatą z odrobiną alkoholu. Ten etap można oczywiście pominąć :)) Masa kokosowa: Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego
Miksturownikłyżeczka soli.Masa budyniowa:1/2 l mleka;1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej;1 1/2 łyżki mąki pszennej;4 żółtka;3/4 szklanki cukru;200 g margaryny;cukier waniliowy;Do dekoracji:okrągłe biszkopty;rodzynki;1/2 szkl. naparu herbaty;wódka;polewa czekoladowa - przepis tutaj.Białka ubijamy z solą i z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia i mieszamy. Wylewamy(...)się mleka - gotujemy budyń :) Studzimy.Margarynę ucieramy z budyniem, dodając go stopniowo. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy połową kremu. Na wierzchu (na drugiej połowie kremu) układamy biszkopty, które wcześniej moczymy w ponczu przygotowanym z herbaty i wódki - ilość tej drugiej substancji zależy od naszych preferencji. Polewamy biszkopty polewą czekoladową... i tu można by skąńczyć, ale skoro mają
Miksturownik