przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:220/600)

Biszkopt z bananami, bitą śmietaną i kajmakiem 214

podstawówki. Na jedną z imprez klasowych mama Patrycji przyniosła właśnie to ciasto. Pamiętam do dziś... nie mogłam się od niego oderwać. I do dziś mi tak zostało :) Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 kopiastych łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone od Mlekoma ) 450g kajmaku(...)gładkiej masy. Mąkę przesiewam, dodaję do masy jajecznej i mieszam już tylko szpatułką. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto biszkoptowe i uderzam trzy razy blaszką o blat. Biszkopt wkładam do gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut - do suchego patyczka. Ciepłe ciasto wyjmuję i ponownie uderzam nim trzy razy o blat, odstawiam do wystygnięcia.  Kremówkę

Gotowanie i blogowanie
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 358

każdego z Was uda mi się „poderwać” tym sposobem. Deser smakuje obłędnie i nie znam osoby, które nie zjadłaby go do ostatniego kęsa! Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! A Ci, którzy za kawą nie przepadają myślę, że w słoiczku też nie zostawią ani kęsa! Taki(...)również sposobem podania! Polecam! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * żółtko – 1 szt * cukier – 2-3 łyżki * dobrej jakości mascarpone – 80 g * śmietana 36% kremówka – 50 g * biszkopty okrągłe – ok. 5 szt * prawdziwe kakao – 1 łyżka * mocna kawa – ok. 50 ml * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajko wyparzamy

Ostra na Słodko
Torta citrōłnowo (Tort cytrynowy) 124

taki wersji. Ta torta je tako leko [6] , niy za słodkoł, niy za kwaśno, że moja Muter i jyj kamratki [7] bōły bardzo zadowolōne.   Co potrza?   Biszkopt: 5 jajec 5 łeżek [8] mōnki pszynny 2 łeżki mōnki kartołflany [9] 5 łeżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczynia   Do filowania [10] i na wiyrch(...)citrołnōw 3 biołe szokolady [14] (3x100g) 2 łeżki wōdki [15] połra [16] łeżek cukru pudru- zależy łod tego, jak słodkoł chcecie mieć ta śmiytana   Tyn biszkopt to sie nojlepi już upiyczcie dziyń naprzōd [17] . Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie [18] tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać tyż piapiōr

Chop w kuchni
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 383

mnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru(...)przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem

Cynamonowe szczęście
LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE 220

SKŁADNIKI: Na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny Ubić 3 białka, dodając cukier na sztywno, miksując delikatnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem, na koniec dajemy olej i sok. Pieczemy biszkopt przez pół godziny w temp. 180st. Wystudzić. Masa cytrynowo-jogurtowa 1/2 litra wody(...)galaretki cytrynowe 1/2 l jogurtu Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody a gdy prawie będzie wystudzona połączyć z jogurtem. Gdy masa zacznie zastygać zalać biszkopt i ubrać dowolnie. Ja dodałam kawałki czekolady i rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową -mojej produkcji

harrisa
Ciasto Tiramisu 345

Bardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba(...)surowe żółtka,  łyżka żelatyny,  1/2 szklanki cukru,  250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem ) ,  5 łyżek likieru Amaretto,  230g podłużnych biszkoptów. Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka wrzątkiem

Z miłości do słodkości
SHREK 164

dzieci, i nie tylko. I jako pierwszy znika ze stołu, ech ten Shrek ma to coś w sobie, że nie można mu się oprzeć :) SKŁADNIK: (forma 36x 24 cm ) Biszkopt rzucany 4 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Zielona masa budyniowa 0,9 litra soku typu Kubuś 3 budynie waniliowe 2 opakowania Delicji Masa śmietanowa(...)śmietanki 36% zielona galaretka Na wierzch: 2 galaretki zielone WYKONANIE: BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić

RAROSSA
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 139

soku z pomarańczy (wzięłam typu przecierowego marchewka z pomarańczą dla ładniejszego efektu) budyń śmietankowy (64 g; na 0,75 l mleka) galaretka pomarańczowa ok. 120 g okrągłych biszkoptów Warstwa żółta 2 galaretki o smaku cytrynowym Warstwa górna puszka mandarynek 300 g gęstej śmietany (użyłam 18%) łyżka-dwie cukru pudru 2 łyżeczki (z małym czubkiem) żelatyny gorzka czekolada (ok. 2 kostek(...)dodajemy sok w ilości 0,9 l. Do gorącego budyniu dodać galaretkę i rozpuścić mieszając. Gorącą masę rozprowadzić na warstwie piernikowej. Na pomarańczowym budyniu rozłożyć jak najbliżej siebie biszkopty.  Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę cytrynową. Mandarynki odsączyć z zalewy (zostawić ją na potem) i pokroić w drobniejsze kawałki. Można ich nie rozdrabniać, ale wierzcie mi, że łatwiej będzie

Weekendy w domu i ogrodzie
ciasto z pierniczkami 336

przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 2 blaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). lub wykonanie II: Z podanych składników pieczemy dwa jednakowe biszkopty. składniki na masę jabłkową

Domowy Smak Jedzenia
Tort z bitą śmietaną i owocami 725

mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Do nasączenia biszkoptów : - 100 ml wody - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań(...)waniliowy ,mieszamy krótko i gładką masę wylewamy do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja wykładam nawet boki tortownicy i to o 5 cm wyżej niż blaszka bo biszkopt potrafi wyrosnąć ponad blachę :) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni  (pamiętajmy aby go wcześniej nagrzać bo wymieszana  masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut

Wypieki Rene
Prosty mus owocowy 163

wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie deseru) 1/2 szklanki wrzątku sok wyciśnięty z połowy cytryny 100 gr biszkoptów'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie(...)wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie deseru) 1/2 szklanki wrzątku sok wyciśnięty z połowy cytryny 100 gr biszkoptów Tortownice wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć biszkopty, tak aby przykryły cały spód tortownicy. Odłożyć 1 lub 2 garście owoców, wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby rozmarzły. W garnuszku umieścić owoce (mrożonych

moj przepis na
Bezglutenowy biszkopcik czekoladowy 132

smaczny, czekoladowy a przede wszystkim zdrowy! Mąka została zastąpiona zmielonymi migdałami, dzięki czemu nasz wypiek jest bezpieczny dla osób będących na diecie bezglutenowej. Zdrowo i pysznie ! SKŁADNIKI NA BEZGLUTENOWY BISZKOPT CZEKOLADOWY: 4 jajka 3/4 szklanki zmielonych na proszek migdałów 4 łyżki ciemnego kakao pół szklanki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach rumowy szczypta soli Przepis : Oddzielamy żółtka od białek(...)pieczenia małej tortownicy [średnica max. 2ocm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 30 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni

Domowe Torty
Kokosanki- ciastka. 439

kakaowe, delikatnie kokosowe- ale zdecydowanie mocno wyraziste w smaku proste ciastka. Lekko wilgotne, aż rozpływają się w ustach... Pracochłonne ale warte poświęcenia :) Mój smak z dzieciństwa. Kokosanki. Składniki: dowolny biszkopt (np z tego przepisu. ) zrobiony na płaskiej blaszce. 4 łyżki kakao 1 opakowanie kokosu pół szklanki mleka (letnie) Przygotowanie: Upiec biszkopt, wystudzić. Do mleka wsypać kakao, wymieszać. Przygotować w osobnych(...)miseczkach kakao a w drugiej kokos. Blat biszkoptu pokroić na kosteczki. Każdą porcję zwilżyć kakao i oblepić kokosem.  Smacznego! Palce lizać

Tagebuch po polsku
Sernik gotowany 206

sernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam herbatniki..w sumie sernik był dobry, ale jak dla mnie za "rzadki", ciężko było ukroić.. 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 cukry waniliowe 1 łyżka masła(...)dodatkowo: 120 g biszkoptów 70 g masła  herbatniki Biszkopty rozdrobnić w malakserze, dodać rozpuszczone masło.Wymieszać , wyłożyć dno blaszki i wstawić do lodówki. Ser przekręcić przez maszynkę lub dokładnie zmiksować, przełożyć do garnka, dołożyć pozostałe składniki i gotować 10 minut stale mieszając. Wylać na wcześniej przygotowany spód.Na wierzch ułożyć herbatniki, dowolnie udekorować. Pozostawić do ostygnięcia do lodówki

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania