przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:225/600)

Ciasto Kubanka 199

kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli.  Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka(...)śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Herbatniki maślane jasne Herbatniki maślane kakaowe Mleko 0,5 słoiczka kwaśnego dżemu, np. malinowy Ciemna kakao Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
ŚNIEŻNY PUCH PRZEKŁADANY KAJMAKIEM 144

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty  Przepis tutaj :) Składniki kremu: 350 g śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru. Nasączenie: kawa - 3 łyżeczki rozpuszczone w 120 ml wody (przestudzona). Dodatkowo: 400 g masy(...)kawą. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Pierwszy blat smaruję 1/2 kremu, kolejny masą kajmakową, ostatni blat pozostałym kremem. Biszkopt dekoruję złotymi perełkami i śnieżynkami. Chłodzę w lodówce

JejKuchnia
Kawowiec bez pieczenia 356

Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier puder do smaku 1/2 l kremówki kilka kostek gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny podwójne espresso łyżka likieru amaretto kilka ziarenek kawy do ozdoby Sposób Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia.  Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem(...)ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut.  Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą

Kuchenne aromaty
Przepis #95 FIT "Krówka" - bez glutenu 357

cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal w tym: B: 81,3 g; W: 17,7 g; T: 2,2 g.   Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do piecznie bezglutenowego lub sody oczyszczonej - 2-3 łyżki cukru/słodzika Masa "krówkowa" - 120 g daktyli namoczonych we wodzie Biały(...)łodzika Dodatkowo - kilka kostek startej gorzkiej czekolady Wykonanie Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym na misce tak by odsączyła się z niego serwatka/woda.   Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia

Health-Fit-Life
Torcik makowy z mascarpone bez pieczenia 2331

cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów 100g biszkoptów (najlepiej podłużnych) 100g płatków migdałowych (do dekoracji) Wykonanie: Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić delikatnie łyżką rumu. Mak zalać wrzątkiem i gotować go ok. pół godziny. Następnie odcedzić i zmielić(...)dodać do niej powoli (cienką strużką) mieszankę żelatynową (zahartowaną łyżką śmietany) cały czas miksując. Śmietanę dodać do masy maskowej miksując ją na małych obrotach. Masę nałożyć na przygotowane wcześniej biszkopty. Posypać płatkami migdałowymi (płatki można wcześniej lekko uprażyć na patelni). Odstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godziny. Do przygotowania przepisu użyłam blendera kielichowego Amica BTK 5011 IN . Świetnie

Mania Wypiekania
Capuccino 188

przepis ewoluował i powstało niezwykłe połączenie kremu cappuccino, bitej śmietany i kokosowej bezy.  Ciasto to często gości na uroczystościach rodzinnych i zawsze szybko znika ze stoła. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na blat kokosowy: 8 białek  szczypta soli 1 i 1/4 szklanki cukru(...)śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-2,5 łyżeczki żelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać na blaszkę o wymiarach

My sweet a life
Cytrynowiec 294

Cytrynowiec Ciasto orzeźwiające w smaku i mocno cytrynowe. Zdecydowanie dla wielbicieli kwaśnych smaków. Nieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej  w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe(...)śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30

My sweet a life
Ciasto Kubuś 739

Ciasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36

My sweet a life
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 168

dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką i zwijamy. Zostawiamy do wystygnięcia.  Konfiturę podgrzewamy w garnku dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie(...)zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie. krem: Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną.  Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy Wykonanie: Roladę kroimy w plastry

Bon appetit mon amie
Tiramisu w kieliszkach 190

małych pucharkach. Tak podanym tiramisu z pewnością zaskoczycie swoich gości. Składniki: 500 g mascarpone 4 żółtka 100 g cukru 20-30 ml amaretto 2 białka około 15-20 podłużnych biszkoptów około 300 ml espresso * kakao do oprószenia  Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy espresso i schładzamy. Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem. Żółtka z cukrem ucieramy na puszysto tak by cukier się rozpuścił(...)samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy by masa się połączyła i była jednolita i puszysta. W kieliszkach na dnie układamy połamane na mniejsze kawałki biszkopty nasączone espresso, wykładamy warstwę masy i oprószamy kakao. Robimy kolejną warstwę i tak do wyczerpania masy. Kończymy masą i oprószamy sporą ilością kakao. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bezpośrednio

Ala piecze i gotuje
Tort makowo -orzechowy z wiśniami 168

Firmy Helio  i wiecie co, to był świetny pomysł. Masa jest bardzo smaczna, świetnie zmielona i do tego jeszcze ma w sobie bakalie. Gorąco polecam.   Składniki na biszkopt: 1 puszka masy makowej  Helio 1/2 szklanki zmielonych orzechów  laskowych i włoskich 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)pieczenia  formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nastawionym na 170 stopni na około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z formy i  przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części. : Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać

Gosia gotuje
Czekoladowy sernik z bananami i gruszką 183

Serniczek mocno czekoladowy z dodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko. 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych 70 dkg sera twarogowego 3 banany duże 6 gruszek 200 g czekolady gorzkiej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka(...)kardamon, gruszki i gotuję aż będą miękkie, ale nie rozgotowane około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę. Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam 1/2 masy serowej, układam gruszki wciskam je w masę. Wylewam resztę sera. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni termoobieg. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę

wesoła kuchnia
ciasto delicja z pomarańczami 352

składniki na biszkopt: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.24 cm średnicy(...)mieszamy aby rozluźnić konsystencję. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część ubitych białek i również delikatnie mieszamy. wykonanie ciasta: W tortownicy układamy biszkopt. Na biszkopt przekładamy tężejącą galaretkę, wciskamy w nią cząstki pomarańczy. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Na stężałą galaretkę wykładamy równomiernie mus czekoladowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok.12 godz

Domowy Smak Jedzenia
Mini torcik bezglutenowy - zdrowy, prosty i szybki :) 207

Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki do przygotowania.  Składniki na biszkopt: 75 g ryżu lub mąki(...)11x11 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Podziel masę na dwie części i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.  Biszkopty pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty każdy.  Każdy blat biszkoptowy nasącz wybranym mlekiem, posmaruj musem (nie za dużo, aby nie wyciekał pod naciskiem kolejnej warstwy

Zdrowie na języku :P
Ciasto biszkoptowe serowo-kawowe z bałym jabłuszkiem 130

Zobaczycie dlaczego! Jest pyszne, a na dodatek może spokojnie poleżeć chwilkę w lodówce,zabezpieczone od góry (przed zapachami i wysychaniem) folią do żywności. Szklanka to 250 ml Składniki na biszkopt 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Składniki na masę serowo-kawową 30 ml mocnej kawy np.espresso 500 g twarogu mielonego(...)cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200 g słodkiej śmietany 30% lub 36% Poncz 200 ml mocnej kawy posłodzonej wedlug uznbiał Dodatkowo drobno zmielona kawa do dekoracji. Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek, dobrze jeśli składniki poza śmietaną będą miały temperaturę pokojową. Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier, ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku. W miseczce

Z Kuchni Do Kuchni