bardzo prosto-polecam Składniki: Masa mascarpone: - 1 opakowanie serka mascarpone (250g), - 2 duże jajka - 3 łyżki cukru pudru, - łyżeczka cukru z wanilią, - łyżeczka esencji waniliowej, - 250g truskawek - biszkopty podłużne lub zwykłe okrągłe jak nie macie - filiżanka mocnej kawy (ostudzonej) + 3 łyżki rumu Białka ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i esencją(...)masy mascarpone (już bez użycia miksera) dodać białka i delikatnie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki. Biszkopty maczamy w kawie (połączonej z alkoholem) i wykładamy nimi dno pucharków. Następnie układamy plasterki truskawek. Na owoce wylewamy masę mascarpone.Następnie znów biszkopty,mascarpone,na wierzch truskawki .świeża mięta. Smacznego
Swojskie jedzonkogalaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki: 800 g jogurtu naturalnego gęstego 200 ml śmietanki 30% biszkopty podłużne truskawki 2 banany 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa lub bananowa 1 galaretka krystaliczna 1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy podłużne biszkopty. Truskawki myjemy(...)galaretkę truskawkową, miksujemy i pokrojone truskawki i mieszamy, a do drugiej galaretkę cytrynową, miksujemy i banany, mieszamy. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby masy zaczęły tężeć. 4. Na biszkopty wykładamy masę z truskawkami, odkładamy na chwilkę do lodówki, na nią masę z bananami i układamy truskawki, wkładamy na chwilę do lodówki. Jak galaretka krystaliczna zacznie tężeć, to wykładamy
kruche babeczkiczwartkowy wieczór polecam przepis na pyszny torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1/2 kg truskawek, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję(...)tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam. Masę wylewam na tortownicę wyłożoną biszkoptami. 3. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekoruję owocami
Tradycyjna kuchnia KasiIdealny do kawy, na imprezkę, w upalne dni. Deser słodko, kwaśny. Fajne przełamanie smaków. Składniki: 250 g białego sera 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego okrągłe biszkopty 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 galaretka krystaliczna żelatyna 4 połówki brzoskwiń w syropie + 1 szklanka syropu Na dno tortownicy układam folię spożywczą – nie chcę żeby cokolwiek(...)wypłynęło. Układam okrągłe biszkopty. Miksuję śmietankę 30% aż będzie ubita, dodaję pokruszony ser biały – można go przepuścić przez maszynkę, ja użyłam malaksera. Zmiksowałam. Dodałam mleko skondensowane. Dodaję 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody. Wykładam masę serową na biszkopty, wkładam sernik do lodówki na 2 godziny. W tym czasie obieram rabarbar, kroję w kawałki, dodaję 1/4 szkl wody
MojaQchnia.plciasta zjedzony „od święta” nikomu nie powinien zaszkodzić, jednak starajmy się modyfikować przepisy, żeby deser był w miarę „zdrowy” Kawa… czekolada… Czego chcieć więcej … Ciasto czekoladowo – kawowe – przepis Biszkopt: 6 jaj, 1 łyżka ksylitolu , 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej (lub innej np. kokosowej, migdałowej, orkiszowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Białka(...)łyżki żelatyny, amaretto lub inny alkohol Przygotować ok. 1 l kawy bez fusów (najlepiej espresso). W gorącym płynie rozpuścić ksylitol i żelatynę. Ostudzić. Dodać alkohol. Poncz do nasączenia biszkoptu: ½ szkl. przygotowanej kawy, amaretto, 1 łyżka ksylitolu Ciasto czekoladowo-kawowe – sposób przełożenia Na blaszce położyć biszkopt, nasączyć ponczem. Wyłożyć masę i wygładzić. Można zrobić widelcem wzorek. Na wierch wylać tężejącą
Strefa Zdrowego Żywieniagalaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka tarta z budyniem i owocami PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plTruskawkowe ciasto z adwokatem Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z musem truskawkowym, kremem śmietankowym oraz polewą adwokatową. Polecam! Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Truskawkowe nadzienie: 50g żelatyny 1 kg truskawek 100g cukru Krem: 7 łyżeczek żelatyny 300g śmietany kremówki(...)waniliowego 4 łyżki cukru pudru Polewa: 5 łyżeczek żelatyny 200g likieru adwokat 150ml śmietany kremówki 36% Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji *** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy
Blog z Apetytemwłoski deser połączony z truskawkami. krem: 250g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka amaretto ponadto: 1/2 szkl. mocnej kawy 8 podłużnych biszkoptów 2 łyżki amaretto 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao do oprószenia Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można(...)połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia. Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki. Zimną kawę wymieszać z amaretto. Przygotować 4 pucharki. Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,następnie porcję zmiksowanych truskawek i kolejną porcję kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka
Kolorowa kuchnia Elkikażdy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1-2 łyżki kakao 2 kopiaste łyżki żelatyny 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: około 20 okrągłych biszkoptów około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy(...)dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową. 2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy
IzabelawkuchniSkładniki: Biszkopt wiśniowy: 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g 1 łyżka proszku do pieczenia Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody 150 - 200 ml przygotowanej zimnej wody(...)mleka 250 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej posypka waflowa np. żółta Przygotowanie: Biszkopt wiśniowy - Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 1 biszkopt ( PRZEPIS ) Do nasączenia: 1/2 szklanki wrzątku + 1/2 małej cytryny + 1 łyżka alkoholu (np. wódka) + 1 łyżka cukru 4-pak serków homogenizowanych (naturalne/waniliowe/wiśniowe) 2 galaretki wiśniowe 2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 1 gorzka) 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Upieczony według wcześniej podanego przepisu biszkopt nasączyć. 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody(...)pozostawić do wystygnięcia. 3. Gdy galaretki zaczną tężeć, dokładnie połączyć z serkami. Wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając razem z masłem. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Rozsmarować na masie serkowej. Pozostawić w lodówce
A Ty Smakuj MnieSukcesem idealnego tortu jest dobrze zrobiony biszkopt. Czasem może sprawiać nie małe kłopoty, bo np. nie wyrośnie, lub opadnie i wtedy mogą pojawić się nie potrzebne nerwy! A więc przedstawiam mój przepis na biszkopt, który zawsze pięknie wyrasta i nigdy nie opada, dodatkowo wychodzi idealnie równy! Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki(...)minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy ciasto na blat mniej więcej z 40 cm. Wówczas jeśli powstały jakieś wybrzuszenia na wierzchu od powietrza to one znikną, a biszkopt idealnie się wyrówna. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam
Gotuj z Mąkąoczywiście) smak słynnego ciastka. Wuzetka z tego przepisu wychodzi o niebo lepsza niż ta z cukierni! Domowa, prawdziwa i przede wszystkim pełna wysokiej jakości składników. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem masła i nasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32(...)kawałków wuzetki) Biszkopt kakaowy: 12 jajek 300 g cukru 240 g mąki pszennej 100 g kakao 80 g masła szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 36 % Bita śmietana: 750 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia
Food Squaremasz czasu i chcesz zrobisz szybką i bardzo smaczną szarlotkę na miękkim biszkopcie? Sprawdź jak zrobić szybki jabłecznik. Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 i 1/2 szkl. cukru 2 i 1/4 szkl. mąki 6 łyżek oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Ubić pianę z jajek, dodać cukier. Jak już cukier rozpuści się w ubitym białku dodajemy(...)temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Jak u mamy