przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:230/600)

Ciasto czekoladowo-kawowe 259

ciasta zjedzony „od święta” nikomu nie powinien zaszkodzić, jednak starajmy się modyfikować przepisy, żeby deser był w miarę „zdrowy” Kawa… czekolada… Czego chcieć więcej … Ciasto czekoladowo – kawowe – przepis Biszkopt: 6 jaj, 1 łyżka ksylitolu , 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej (lub innej np. kokosowej, migdałowej, orkiszowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Białka(...)łyżki żelatyny, amaretto lub inny alkohol Przygotować ok. 1 l kawy bez fusów (najlepiej espresso). W gorącym płynie rozpuścić ksylitol i żelatynę. Ostudzić. Dodać alkohol. Poncz do nasączenia biszkoptu: ½ szkl. przygotowanej kawy, amaretto, 1 łyżka ksylitolu Ciasto czekoladowo-kawowe – sposób przełożenia Na blaszce położyć biszkopt, nasączyć ponczem. Wyłożyć masę i wygładzić. Można zrobić widelcem wzorek. Na wierch wylać tężejącą

Strefa Zdrowego Żywienia
Tarta z budyniem i owocami 215

galaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka tarta z budyniem i owocami PRZYGOTOWANIE

nietylkopasta.pl
Truskawkowe ciasto z adwokatem 522

Truskawkowe ciasto z adwokatem Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z musem truskawkowym, kremem śmietankowym oraz polewą adwokatową. Polecam!     Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Truskawkowe nadzienie: 50g żelatyny 1 kg truskawek 100g cukru   Krem: 7 łyżeczek żelatyny 300g śmietany kremówki(...)waniliowego 4 łyżki cukru pudru   Polewa: 5 łyżeczek żelatyny 200g likieru adwokat 150ml śmietany kremówki 36%   Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji     *** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy

Blog z Apetytem
Tiramisu kawowo - truskawkowe 150

włoski deser połączony z truskawkami.    krem:  250g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1  łyżka amaretto ponadto: 1/2 szkl. mocnej kawy 8 podłużnych biszkoptów 2 łyżki amaretto  200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao do oprószenia Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można(...)połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto. Odstawić do lodówki do stężenia. Truskawki lekko zmiksować z cukrem zostawiając wyraźne kawałki. Zimną kawę wymieszać z amaretto. Przygotować 4 pucharki.  Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,następnie porcję zmiksowanych truskawek i kolejną porcję kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną. 145

każdy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1-2 łyżki kakao 2 kopiaste łyżki żelatyny 5  łyżek gorącej wody Dodatkowo: około 20 okrągłych biszkoptów około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy(...)dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową. 2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy

Izabelawkuchni
GÓRKA WIŚNIOWO - CZEKOLADOWA 118

Składniki: Biszkopt wiśniowy: 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g 1 łyżka proszku do pieczenia Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody 150 - 200 ml przygotowanej zimnej wody(...)mleka 250 g margaryny  1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego  1/2 tabliczki czekolady gorzkiej  posypka waflowa np. żółta Przygotowanie: Biszkopt wiśniowy - Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę

Ciastka - domowe słodkości
Wiśniowy sernik na zimno z czekoladową skorupką 202

Składniki: 1 biszkopt ( PRZEPIS ) Do nasączenia: 1/2 szklanki wrzątku + 1/2 małej cytryny + 1 łyżka alkoholu (np. wódka) + 1 łyżka cukru 4-pak serków homogenizowanych (naturalne/waniliowe/wiśniowe) 2 galaretki wiśniowe 2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 1 gorzka) 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Upieczony według wcześniej podanego przepisu biszkopt nasączyć. 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody(...)pozostawić do wystygnięcia. 3. Gdy galaretki zaczną tężeć, dokładnie połączyć z serkami. Wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając razem z masłem. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Rozsmarować na masie serkowej. Pozostawić w lodówce

A Ty Smakuj Mnie
Idealny biszkopt do tortów! - jasny 231

Sukcesem idealnego tortu jest dobrze zrobiony biszkopt. Czasem może sprawiać nie małe kłopoty, bo np. nie wyrośnie, lub opadnie i wtedy mogą pojawić się nie potrzebne nerwy! A więc przedstawiam mój przepis na biszkopt, który zawsze pięknie wyrasta i nigdy nie opada, dodatkowo wychodzi idealnie równy!  Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki(...)minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy ciasto na blat mniej więcej z 40 cm. Wówczas jeśli powstały jakieś wybrzuszenia na wierzchu od powietrza to one znikną, a biszkopt idealnie się wyrówna. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.  Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam

Gotuj z Mąką
Wuzetka 159

oczywiście) smak słynnego ciastka. Wuzetka z tego przepisu wychodzi o niebo lepsza niż ta z cukierni! Domowa, prawdziwa i przede wszystkim pełna wysokiej jakości składników. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem masła i nasączony wiśniówką, sztywny krem ze śmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32(...)kawałków wuzetki) Biszkopt kakaowy: 12 jajek 300 g cukru 240 g mąki pszennej 100 g kakao 80 g masła szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 36 % Bita śmietana: 750 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia

Food Square
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 119

masz czasu i chcesz zrobisz szybką i bardzo smaczną szarlotkę na miękkim biszkopcie? Sprawdź jak zrobić szybki jabłecznik.  Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 i 1/2 szkl. cukru 2 i 1/4 szkl. mąki 6 łyżek oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie:  Ubić pianę z jajek, dodać cukier. Jak już cukier rozpuści się w ubitym białku dodajemy(...)temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Jak u mamy
Kostka alpejska 126

łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając(...)pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki

W garach u Gosi
Kolorowy urwis 159

jedna stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy łopatką.Pieczemy w nagrzanym piecu 170 stopni 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, ściągamy papier i zostawiamy do ostudzenia. Formę wykładamy folia aluminiowa i wkładamy ostudzony biszkopt. 2. Do szklanki wsypujemy czerwoną galaretkę i zalewamy po sam koniec wodą gorącą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy(...)sztywno i dodajemy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę ubijamy chwilkę.Przekładamy-na biszkopt i do lodówki by stężała. Pozostałe dwa kolory galaretkę zalewamy wodą( do szklanek) ,rozpuszczamy studzimy i do lodówki aby nam zastyga.Po zastygnięciu kroimy w drobną kostkę i posypujemy na tężejącą śmietanę.Pychaaa

Różowa kuchnia
Pomarańczowiec 231

zimowych stołach zazwyczaj goszczą cytrusy, dlatego też postanowiłam tym razem je wykorzystać. Bazując na przepisie  Cytrynowca  powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego(...)łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki pomarańczy Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Mandarynki Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec około

My sweet a life
Tort tiramisu 199

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/4 szklanki ojeju 7 jajek 3 łyżeczki kakao 1/2 litra śmietany 36% 3 serki mascarpone rum słodycze tabliczka czekolady odrobina mleka Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu(...)kroimy biszkopt na cztery równe części. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy kolejno serki mascarpone po łyżce. Słodzimy cukrem pudrem do smaku. Poncz: Parzymy mocną kawę (około 100 ml) i odstawiamy do przestygnięcia.  Następnie dodajemy do niej kilka kieliszków (wedle uznania) rumu. Wykonanie: Cały tort układamy na przemian biszkopt polany ponczem i krem. Całość smarujemy równą warstwą kremu

Słodkie ciacho
Tiramisu z białą czekoladą i borówkami 191

adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze pucharki: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy 200 g serka mascarpone 50 g czekolady białej, rozpuszczonej i przestudzonej 300 g borówek kakao do oprószenia Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną i przestudzoną(...)czekoladę. Dokładnie wymieszać. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Biszkopty nasączyć w kawie, na chwilę je w niej zanurzając, ułożyć na dnie naczynia. Na to wyłożyć połowę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Nasączać kolejne biszkopty i wyłożyć je jako kolejną warstwę. Na nie wyłożyć resztę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania