łasuchy i czekoladoholicy - zbiórka ! Ten przepis jest dla Was ! Łatwa tarta czekoladowa , którą przygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie(...)rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne
kolorowotorcikowoPrzepyszne tiramisu, orzeźwiające, lekkie, że aż chce się wziąć dokładkę :) Składniki na formę 23 x 19 cm: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200gr) 250 gr mascarpone 200 ml śmietanki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru Diamant <--Klik 200 gr truskawek + 1 płaska łyżeczka żelatyny 200 gr brzoskwiń + 1 płaska łyżeczka żelatyny brzoskwinia i truskawki do dekoracji(...)odstawiamy. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. 2. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz partiami mascarpone. 3. Zaczynamy od musu brzoskwiniowego. Maczamy w nim biszkopty i układamy na dnie naczynia. Puste przestrzenie, delikatnie tylko zalewamy musem. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone. 4. Teraz maczamy biszkopty w musie truskawkowym i układamy na masie, puste przestrzenie
Gotowanie...to proste !wierzchu. Zdrowy to on nie był ale kiedy rozpieszczać dzieciaki jak nie w ich święto? Na taki torcik każdy mały łasuch się skusi. *tortownica 18 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia barwniki w proszku: żółty, różowy, niebieski łyżeczka naturalnego ekstraktu z pomarańczy na przełożenie: 250 g serka mascarpone(...)kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny dodatkowo: paczka podłużnych biszkoptów 150 g cukierków lentilki Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie po żółtku i ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i podzielić na trzy części. Do każdej wmieszać po odrobinie barwnika. Tortownicę wyścielić papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernikowego 250 ml kremówki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 kopiaste łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Polewa: 100 g czekolady 8 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt : Jajka ubić z cukrem przez około 7 minut do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec dodać olej. Następnie do masy jajecznej powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Upieczony biszkopt odstawić do lekkiego wystygnięcia i zdjąć papier. Naponczować. Masa malinowa: Maliny zalać 350 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretki malinowe. Dokładnie mieszać aż galaretki
My simple kitchenSKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 2 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka kokosowego (z kartonu) 2-3 łyżki cukru pudru 3 dag posiekanej gorzkiej czekolady 1 galaretka żurawinowa 15 dag mrożonych lub świeżych malin WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/3 wrzącej wody. Dobrze(...)smaku cukier puder. Mleko kokosowe roztrzepać miotełką ze schłodzoną żelatyną, a następnie dodać do kremówki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Masę rozłożyć równą warstwą na biszkoptach i wstawić foremkę do lodówki. Galaretkę żurawinową rozpuścić w 1,3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na stężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki
Kuchenne zapiski Edytyciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje jak oryginalne Rafaello. Jest delikatne i rozpływa się w ustach. Do tego(...)znika bardzo szybko :) Składniki Biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru kokosowego - 40 gram mąki kokosowej - pół łyżeczki proszku do pieczenie – u mnie bezglutenowy Wykonanie Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę powoli dodawając cukier. Następnie dalej miksując dodawałam po jednym żółtku – za każdym razem do momentu połączenia. Na koniec wsypałam mąkę kokosową i delikatnie połączyłam całość
Health-Fit-Lifeskładniki na masę serową: 1000 sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa na wierzch sernika 300 ml gorącej wody parę truskawek na wierzch sernika wykonanie: Tortownicę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia(...)zmielone sera dodajemy wystudzone masło oraz cukier i miksujemy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Przekładamy do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika układamy pokrojone truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki
Domowy Smak Jedzenianiektórzy TAK JAK JA wiele razy próbowali, i jakoś różnie to bywało, czasem mniej lub bardziej smakowało. Dlatego sernik na zimno proponuję, który szybko się przygotowuje. Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo - truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki(...)Składniki na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy: 12 szt. okrągłych biszkoptów, 50 g bardzo miękkiego masła lub rozpuszczonego, 100 g ziaren sezamu, 40 g płatków migdałów, masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego mielonego (1 wiaderko), 150 g cukru pudru Królewski, ok. 8 łyżeczek żelatyny (więcej niż na 1 litr), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, + 1 kopiasta
Moniki Smakołykismaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki ulubionej kawy. Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. Składniki na roladę długości 35 cm. Biszkopt: 3 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli Krem jogurtowy: 2 kubki jogurtu naturalnego(...)szklanka leśnych jagód cukier wg uznania (można zastąpić słodzikiem, ksylolitem itp) łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Polewa: pół szklanki leśnych jagód 3 łyżki cukru łyżeczka kakao Wykonanie: Najpierw pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, natomiast suche produkty łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, a gdy są już bardzo sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier. Następnie żółtka
Poezja Smaków - blog kulinarnyLekki, orzeźwiający torcik, idealny na upały, nie wymagający odpalania piekarnika, szybki do przygotowania, a jeszcze szybszy do zjedzenia 😃 polecam! SKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 25 dag borówek amerykańskich 1 galaretka niebieska 2 szklanki jogurtu bałkańskiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Borówki opłukać, dokładnie osuszyć(...)wysypać na biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, zmiksować ze szklanką jogurtu, przelać na borówki. Foremkę wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną żelatynę przelać do miseczki, najpierw rózgą roztrzepać z cukrem pudrem, a następnie z porcjami dodawaną drugą szklanką jogurtu. Masę wylać na niebieską warstwę. Foremkę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Kuchenne zapiski EdytyWARSTWA 3 -1 czekolada biała 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30% -łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku DODATKOWO okrągłe biszkopty * Polecam odłamać sobie z każdej czekolady po kostce (do dekoracji) Z każdą warstwą postępujmy tak samo Do garnka dajemy połamaną czekoladę (najpierw gorzką) i kakao zalewamy mlekiem i wstawiamy(...)temp pokojowej,ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ja do masy (masa jest lejąca na tym etapie) Następie masę wstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała ,bo jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :) Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tak postępujemy z pozostałymi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunajprostszych deserów dla dzieci. Świetnie się sprawdzą na wszelkich imprezach urodzinowych. Warto do nich dodać trochę sezonowych, miękkich owoców takich jak maliny, jeżyny lub jagody. ok 50 g biszkoptów okrągłych 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki malin Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Na dno foremek ułożyć owoce(...)lodówki. W ten sposób owoce nie wypłyną do wierzchu i pozostaną na dnie, a po odwróceniu będą na górze. Kiedy galaretki zaczną gęstnieć, do każdej foremki wcisnąć po biszkopcie. Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie wyjąć z foremek. Aby ułatwić wyjmowanie galaretek z foremki, należy przygotować większe naczynie z wrzątkiem i wstawić galaretki do wody na parę sekund. Woda może
https:KKuchniaMniamwarto :-) Tortownica 23 cm Składniki: 800 g serka homogenizowanego u mnie neutralny 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki bezbarwne (mogą być inne) truskawki do środka i na wierzch torcika biszkopty podłużne 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim podłużne biszkopty. 2 galaretki truskawkowe zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy odstawiamy do wystudzenie i lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, koimy(...)tężejące galaretki truskawkowe i miksujemy, żeby składniki się nam się połączą dodajemy truskawki i mieszamy. Całość wkładamy na chwilę do lodówki, jak masa zacznie się nam zsiadać wykładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. 3. Po tym czasie na wierzchu układamy truskawki i zalewamy wszystko tężejącymi, bezbarwnymi galaretkami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego
kruche babeczkiświeżymi truskawkami i galaretką idealnie ochłodzi nas w gorący dzień. Polecam zajrzeć na stronę internetową Uczymy jak słodzić gdzie znajdziecie wiele ciekawostek dotyczących cukru. Składniki: 70 g biszkoptów okrągłych 800 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru, np. Sweet Family 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody 200 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa w proszku(...)zalewamy 1/4 szkl gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z jogurtami. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnetylko z truskawkami, ale także z innymi owocami lata, jak maliny, jeżyny, borówki czy leśne jagody. PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWY PIECZONY Składniki na sernik: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego mielonego 500 g serka mascarpone 200 g śmietany 18% 1 1/3 szklanki cukru pudru 4 jajka(...)czekolady deserowej 50 g masła 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 100 g śmietanki 30 % 150-200 g truskawek Wykonanie sernika czekoladowego: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej
kolorowotorcikowo