przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:244/600)

Letni tort z malinami i masą mascarpone 222

lekkość (co niestety nie przekłada się na kaloryczność) masy z mascarpone, która wg mnie jest jedną z najlepszych mas do tortów. A jaki jest Wasz ulubiony tort?  Smacznego! BISZKOPT  Składniki: 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 320 cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez(...)Ubijamy jeszcze chwilę, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Do białek dodajemy masę z żółtek, na koniec mąkę i dokładnie, delikatnie mieszamy masę na biszkopt. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. MASA MALINOWA: Składniki: 450 g malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka żelatyny

psgotujemy
Ptasie mleczko z malinami + film 198

dzieci i dorosłych. Torcik jest prosty w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców.   składniki na tortownicę 23 cm 12 okrągłych biszkoptów 300 g malin 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego przepis Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy według przepisu(...)mleka zagęszczonego, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy, a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę z pierwszą warstwą masy wstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki. Do miski

Smakowite Dania
Deser sernikowy w pucharkach 203

Deser sernikowy w pucharkach Składniki : Krem : ser biały tłusty - 250 g bita śmietana - 1 opak ( 60 g) mleko - 150 ml ajerkoniak - 3 łyżki kakao - 1,5 łyżeczki Do nasączenia biszkoptów: kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka woda gotowana - 100 ml Dodatkowo : herbatniki biszkoptowe podłużne - 150 g melisa do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie : Ser przełożyć do miksera, zmiksować na gładką masę(...)naczynia, wlać mocno schłodzone mleko, wsypać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodać ser i ajerkoniak. Na dnie pucharków wyciskamy szprycą trochę kremu, posypujemy kakao. Po jednym biszkopcie moczymy w kawie, ale nie za długo, bo mogą się rozpaść, ja łamałam biszkopta na trzy i układałam w pucharkach. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być krem

Kuchnia Danusi
Truskawkowe tiramisu 252

łyżeczki) 5 jajek 100 g cukru 250 g mascarpone 100 g śmietany kremówki (lub ramy do ubicia) 500 g truskawek 5 łyżek białego wina 200 – 300g biszkoptów Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej jak macie sprawdzoną żelatynę, bo niestety z nimi jest jak z galaretkami, jedne się zetną od razu, a inne po paru dniach(...)białka osobno ubić na sztywną pianę. Wszystko razem czyli ubitą śmietanę, ubite białka i masę mascarpone, delikatnie wymieszać. Umyć truskawki i pokroić w kostkę. Zmiksować razem z winem. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki. W naczyniu układamy najpierw biszkopty, później zmiksowane truskawki i masę mascarpone. Układamy tak kilka warstw. Na około 5 godzin wstawiamy do lodówki i gotowe. My przygotowujemy tego

KasiaiKrzysiu.pl
KOSTKA TIRAMISU 218

Jeśli boicie się lub nie chcecie ( np. z powodu ciąży) dodawać surowych żółtek do kremu, ta wersja tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty(...)dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 5 jajek / oddzielnie białka i żółtka ²⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej ²⁄₃ szklanki drobnego cukru do wypieków KREM 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzonej 500 g serka mascarpone / polecam  taki 2 łyżki cukru pudru NASĄCZENIE 125 ml mocnej kawy

cool and minty
ROLADA SZPINAKOWĄ Z PASTĄ JAJECZNĄ I TUŃCZYKIEM 308

wsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.  Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem(...)serkiem, dodajemy przyprawy i majonez. Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.  Roladę kroimy na centymetrowe kawałki i układamy na talerzu

Kulinarne Fantazje Marioli
Biszkopt gryczany z owocami 289

przepisów, bo gotować na co dzień trzeba) – nawał pracy, sesja, zajęcia dodatkowe… na szczęście środkowe już wypadło, więc może uda mi się znaleźć więcej czasu😉 Tym razem padło na biszkopt gryczany z owocami z tego przepisu. Nie zdawałam sobie sprawy, ile może zająć szukanie mąki gryczanej! Chyba z pięciu sklepów wyszłam z kwitkiem, bo nie mieli. A jak już znalazłam(...)okazała się najtańszą z mąk… na szczęście do tego przepisu dużo jej nie potrzeba. A biszkopt chociaż smaczny? I to jeszcze jak! Pychota! Już planuję zrobić go na kilka innych sposobów, na przykład przełożyć jakimś kremem… Mniam, już mi ślinka cieknie😉   Skład: 4 duże jajka 7 łyżek mąki gryczanej (pełnoziarnistej) 3-4 łyżki słodzidła (jeśli erytrol, to może być

Jak gotować i nie zwariować
Sernik kibica - "biało czerwoni" 529

truskawkowa 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe   Masa serowa 1 kg serka waniliowego z wiaderka 1/2 litra kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny   okrągłe biszkopty   Na dno tortownicy wykładamy biszkopty.   Truskawki miksujemy na gładki mus. 1 szklankę musu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki, a gdy dokładnie się rozpuszczą dodajemy do pozostałego musu(...)Następnie dodajemy jeszcze gorącą żelatynę, musi być gorąca, aby masa zbyt szybko nam się nie stężała. Gdy przygotowujemy masę serową, masa truskawkowa powinna już nam lekko tężeć.   Na biszkopty, na sam środek wylewamy część masy serowej, następnie cześć masy truskawkowej i tak na zmianę. Pierwsze "wylewki" powinny być większe a te końcowe mniejsze

Jadło i czytadło
TRUSKAWKOWY TUNEL 154

Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami.         SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku(...)truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem

słodki bratek
Ciasto truskawkowo śmietankowe 195

Lubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń(...)szkl wody  Bita śmietana:  400 ml kremówki 200 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ale-raj 1/3 ciepłej wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko, dodawać porcjami

Ala piecze i gotuje
Truskawkowe ciasto z pianką jogurtową. 212

Ależ dzisiaj piękny dzień! słońce... uwielbiam! Mam dla Was ciasto.... truskawki, biszkopt, galaretka... pycha! Spróbujcie sami! A inspiracja pochodzi z moich wypieków ;-) Składniki na biszkopt; 5 jajek 10 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej odrobina soli Przygotowanie; Żółtka oddzielić od białek a następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier(...)partiami jogurt i delikatnie mieszać do połączenia. Dodatkowo; 1/4 szkl słodzonej herbaty ( poncz) 1 szkl. dżemu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe 40 dag truskawek pokrojonych w plasterki Do foremki wkładamy biszkopt, ponczujemy herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek, jeden obok drugiego lekko zachodząc

Radość kipiąca uśmiechem.
Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone 180

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. :-) W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie. Jest banalne w wykonaniu i zaznaczam nie ma co bać się pieczenia biszkoptu - mi udaje się zawsze. ;-)  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml śmietanki

Szefowa kuchni
Bananowiec 661

Dzisiaj polecam przepis na ciasto Bananowiec, doskonałe na upalne dni. Jest lekkie, puszyste i orzeźwiające. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt : 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Pianka bananowa: 4 banany, 150g masła, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Ptasie mleczko, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania(...)galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki agrestowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
przepyszny i prosty deserowy przysmak z truskawkami... 167

Składniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas(...)wsypać pokrojone w plastry truskawki, delikatnie zamieszać i wystudzić zimną śmietanę 30% ubić mikserem w wysokim naczyniu i pod koniec wsypać galaretkę, ubić na sztywno ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie, na wierzch wyłożyć truskawki, schować do lodówki na 2-3 godziny, lubię z listkiem mięty zjeść porcję - prawdziwy w sumie na szybko przysmak deserowy..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kostka biszkoptowa z pianką brzoskwiniową. 392

proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z pianką brzoskwiniową. W sam raz do kawki , moim gościom smakowało mam nadzieję że Wam też posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem, następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć każdy blat sokiem z brzoskwiń. Spodnią część biszkoptu włożyć do blaszki i wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Sama słodycz i szczypta chili