ciasta kakaowego tak fajnie się komponuje. Do tego przepisu dosyć długo dojrzewałam, bo nie przekonywał mnie za bardzo. Ale w końcu się zmobilizowałam i oto jest ! Składniki: Biszkopt 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 6 jajek 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki(...)pieczenia Masa budyniowa 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 250 g miękkiego masła 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ponadto wiśnie z kompotu papier do pieczenia Wykonanie: Biszkopt Białka ubić, dodać cukier i stopniowo żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem. Piec około 35 minut
Pysznie & Pięknietortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku. Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną warstwą biszkoptu wyglądał by na pewno jeszcze lepiej. Nie mniej sałatka była inna (niektórzy myśleli, że to ciasto 😁), smaczna i umiliła nam wieczór, który z braku prądu (w Sylwestra!) spędzaliśmy przy(...)świeczkach 😂 Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm: 3 jajka 150g świeżego szpinaku 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 1 serek jogurtowy typu Almette 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros" 2 szczypty kurkumy 2 łyżki oleju rzepakowego
Kuchnia w czekoladziedelikatnie mieszamy szpatułką aby ciasto nie opadło. Wylewamy na wyłożoną folią tortownicę 24 cm, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy, wyciągamy z tortownicy i przecinamy na 3 równe blaty. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bardzo zimne śmietany ubijamy mikserem z cukrami na sztywno ( aż się ubije ) następnie wlewamy(...)żelatynę i energicznie mieszamy. Śmietanę dzielimy na pół, do jednej dodajemy nutellę i mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy zimną herbatą, smarujemy dżemem i wykładamy porcję białej śmietany, czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Na tort wykładamy śmietanę czekoladową i równo ja rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort chłodzimy około 1 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, kiedy ostygnie wylewamy
Kulinarne Fantazje Marioliserka homogenizowanego waniliowego typu Danio 3 listki żelatyny 4 łyżki cukru pudru Kawowy poncz: 300 ml mocnej zaparzonej kawy rozpuszczalnej posłodzonej 50 ml rumu 35 dag okrągłych biszkoptów Ciemne kakao do oprószenia Jak wykonać ? CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając(...)puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w trakcie płynną żelatynę. Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym ponczem wyłożyć resztę masy na to znów maczane
Wanilia i KardamonCiasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie(...)tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na jasny biszkopt: 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Biszkopt ciemny: 3 jajka
Domowa cukiernia Ewysmaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów(...)zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej żyć i nie odmawiać sobie słodkiego co nieco. Zapraszam do przepisu! Składniki na biszkopt: 5 jajek 120 g ksylitolu/cukru 120 g mąki oriszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 4-6 łyżek ksylitolu/ cukru 2 łyżki rumu 200 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki
Trzeci talerzkrem ajerkoniakowy delecta 5 łyżek masy kajmakowej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru bułka tarta do posypania tortownicy masło do wysmarowania tortownicy Wykonanie(...)biszkoptu Do miski oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , do żółtek dodaję cukru i ubijam na puszystą masę , następnie kiedy mamy ubite białka i żółtka , do białek przelewamy żółtka , dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie łączymy ze sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut
Mój Smakrzepakowego krem: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 1 paczka okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa napar: 1/2 szkl. zaparzonej mocnej kawy 1 łyżka rumu lub amaretto krokant: 1 szkl. cukru pudru 50 g masła 150 g płatków migdałowych W rondelku podgrzać i rozpuścić(...)Dodać rum lub amaretto. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wylać mocno tężejącą galaretkę Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia ElkiRolada którą robi się szybko, jest lekka jak puch i mocno malinowa. Polecam dla łasuchów i nie tylko. Miłośnicy malin będą zadowoleni. Moja wersja nie jest mocno słodka. biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao krem: 400 ml śmietany kremówki 30 % 350 g malin(...)jasne ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 15 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie klei się. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Maliny, przekładam do garnka, zostawiam 50 g dodaję cukier, sok z cytryny
wesoła kuchniałyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta(...)jasna. Do masy z mascarpone dodajemy żółtka. Mieszamy szpatułką, aż masa będzie miała jednolity kolor. Następnie wlewamy czekoladę, dalej mieszając. Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy je połową kawy. Wylewamy połowę kremu, układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą i wykładamy resztę kremu. Całość obsypujemy grubo kakao i wbijamy maliny. Deser wstawiamy do lodówki
Kuchnia PaulettesSkładniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) MASA ŚMIETANKOWA: 500 ml śmietanki 30 % 60 g żelatyny fix 820 g brzoskwiń z puszki 1/4 zalewy z brzoskwiń PONADTO: dżem brzoskwiniowy/morelowy 250 ml śmietanki 30 % BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być(...)formie) na podłogę, odstawiamy je na około 10 minut i wyciągamy na kratkę do góry nogami tak żeby odkleić papier - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy już na wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. MASA ŚMIETANKOWA Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku,dodajemy syrop z brzoskwiń i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Śmietankę ubijamy
Moje-pitraszenieBardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i cukier, dusimy na małym ogniu przez 15 minut. garnek zdejmujemy z ognia wsypujemy suche galaretki i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3) Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem
Bajeczna Kuchniaskładniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce
Domowy Smak Jedzenia