Składniki: biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 galaretki truskawkowe 500g świeżych truskawek dodatkowo: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie, dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)oczyścić z szypułek. Zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Serki przełożyć do miski i delikatnie miksować, dodając zblendowane truskawki i na koniec tężejącą galaretkę. Na wystudzony biszkopt wylewamy masę serową. Pozostałą galaretkę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Resztę truskawek myjemy i zdejmujemy szypułki. Układamy na wierzchu masy serowej i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowy sernik wkładamy
Prosto i Smacznie z Anetąpianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 2 placki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, 20 minut. Jagody wsyp
codojedzeniatruskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)opakowania galaretki owoce leśne Dno i boki blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody, tak samo galaretki o smaku owoców leśnych. Biszkopty zamaczać w galaretce truskawkowej i układać na dnie blaszki do pieczenia. Truskawki pokroić i wymieszać z wystudzoną galaretką, jagody wymieszać z galaretką o smaku owoców leśnych. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaspędzoną ze mną, za każde odwiedziny bloga, każdą wiadomość i każdego lajka. Dla takich momentów warto to robić jak najdłużej. Dziękuję Kochani za to, że jesteście ze mną :) Składniki: biszkopt - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa chałwowa - 1 szklanka mleka(...)chałwy waniliowej masa czekoladowa - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka kakao - 100 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 300 g bezów Przygotowanie: Proporcje podwajamy i pieczemy dwa biszkopty: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 750 ml mleka, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szklanki kaszy manny, 125 g masła, 500 g truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 750 ml wody 80 g biszkoptów. Wykonanie: Mleko, cukier, cukier waniliowy musimy zagotować. Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy układamy biszkopty. Na biszkopty
paapilotkaarozeszło się wśród domowników w ciągu jednego dnia. Było jak znalazł na panujące akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż(...)przestudzenia. Spód tortownicy oblepić przezroczystą folią spożywczą. Analogicznie postąpić z obręczą. Zacisnąć spód z obręczą, tak by folia stanowiła dodatkowe zabezpieczenie przed wyciekaniem galaretowatego wnętrza. Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty. Zastygniętą galaretkę z lodówki wyjąć z naczynia na deskę - użycie folii spożywczej sprawi, iż łatwiejsze będzie jej wyłuskanie z pojemnika bez uszkodzenia struktury galaretki . Następnie pokroić ją w dużą
Grunt to przepis!tygodniu zapraszam na ciasto jogurtowe bez pieczenia z pysznymi truskawkami, przepis pochodzi z tego bloga . Powiem tylko, że do masy dodałabym zamiast jednej dwie galaretki. Składniki: 1 paczka biszkoptów 0,5 litra jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 3 galaretki 1/4 szklanki cukru truskawki 1 galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i przelać na talerz zostawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić(...)gorącej wodzie i zostawić, by lekko zaczeła tężeć. W tym czasie żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Spód niedużej tortownicy wyłożyć biszkoptami. Zimny jogurt przelać do miseczki lekko zmiksować. Dodać cukier i chwilę miksować razem. Potem dodać ciepłą żelatynę i tężejącą galaretkę. Całość dokładnie zmiksować. Do masy dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Wstawić
Ewusiowe Smakiniezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ciemnego łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus czekoladowy(...)wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj w ściereczkę blat biszkopta. Tak wykonany rulon ze ściereczki i biszkopta odstaw do wystudzenia. Międzyczasie zrób mus czekoladowy
Z Kuchni Do Kuchnipodstaw, bo zupełnie nie rozumiem po co potrzebny tu proszek pełen chemii. Ciasto jest wręcz banalne do przygotowania, ja ułatwiłam sobie jeszcze pracę używając silikonowej tortownicy, do której biszkopt nie przywarł. Taką tortownicę możecie kupić niedrogo w sklepie StrefaUlubiona , tutaj: klik . Na pewno przyda Wam się nie raz. *foremka o średnicy 26 cm Składniki: 4 jajka(...)kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (silikonowej nie trzeba smarować) i piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc). Biszkopt przekroić na połowę, dolną część ułożyć na talerzu a górną pokruszyć drobno. Banany obrać i ułożyć na spodzie biszkopta. czekoladę drobno posiekać. Śmietankę ubić na sztywno z usztywniaczem i wmieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś Dzień Dziecka... Wszystkim Dzieciom, tym małym i dużym, życzę zawsze uśmiechniętej buzi, wesołej zabawy i mnóstwa słodkich całusów. Wszystkich częstuję ciastem Smerfetka, które smakuje smerfastycznie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, szczypta soli, Pianka: 300ml śmietany 36%, 2 opakowania galaretki niebieskiej, Dodatkowo: 150g(...)borówek amerykańskich, 2 opakowania galaretki niebieskiej, niebieska posypka Dekor Pol z Cukieteria.pl. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm. Piekę 25 minut
Tradycyjna kuchnia Kasicoś właśnie tak zabawnego jak Smerfny niebieski torcik zakrapiany miętowymi cukierkami i zabarwiany odrobiną niebieskiego koloru - pal licho odrobinę chemii, raz na rok można. Niech żyją dzieci :-) Składniki na biszkopt małą tortownicę: 5 małych świeżych jaj 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej poznańskiej Lubella 3/4 szklanki drobnego cukru odrobinka (dosłownie na końcu łyżeczki) niebieskiego barwnika w proszku Blaszkę(...)formie na podłogę z wysokości około 50 cm, po czym włożyć je ponownie do piekarnika i chłodzić przy otwartych drzwiczkach. Zabieg zrzucenia ciasta wyrównuje ciśnienie wewnątrz wypieku, dzięki czemu biszkopt nie opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Składniki na krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Poezja Smaków - blog kulinarnyTort pachnący truskawkami, a do tego z pysznym kremem budyniowym i chrupiącym kokosem. Smakuje rewelacyjnie, a pachnie latem i słońcem. Składniki: Biszkopt (tortownica 21 cm): 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Krem: 450 ml mleka 1 budyń(...)masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki wody Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo do masy
Pyszności Słodkościskusicie się i zrobicie takie ciacho. Składnik 5 serków homogenizowanych (każdy 175 g ) 5 łyżek cukru pudru 200 g śmietany kremówki dałam 30% 8 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Serki zmiksować z cukrem pudrem i ze śmietaną. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie(...)podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Dodać do masy serowej stale miksując. Wyłożyć połowę masy na biszkopty, a następnie truskawki i pozostałą część masy. Odstawić do lodówki aż sernik zastygnie. W tym czasie przygotować dwie galaretki dając mniej wody do rozpuszczenia niż podaje przepis na opakowaniu. Na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Wylać tężejącą galaretkę
O kuchni z uczuciemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt kakaowy: 25 g mąki orkiszowej 65 g cukru 5 jajek 12 g kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, olej oraz wodę i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy(...)upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z bakaliami: 2 łyżki mąki orkiszowej 155 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka kakao ok. 23 g pokruszonych biszkoptów (4 szt.) 100 g posiekanych orzechów włoskich 40 g rodzynek 80 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami
Domowy Smak Jedzeniałyżki cukru ŚMIETANA: 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące(...)Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i wlewając tężejącą galaretkę. SKŁADANIE: Na dnie foremki ułożyć 1 warstwę herbatników. Na nich wyłożyć krem, na kremie jedną warstwę biszkoptów które po całości należy posmarować kajmakiem. Przykryć czapeczkami z biszkoptów. Na nich - krem śmietankowy. Całość posypać tartą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce
Cakes By Kejt