przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:252/600)

Torcikowe ciasto z owocami 178

swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki(...)posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody  2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy

Cakes By Kejt
Biszkopt z rabarbarem + film 150

Biszkopt z rabarbarem czyli awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy, stanowi również pyszny smakołyk dla dzieci. Najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców tj. rabarbaru, agrestu, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek.       składniki na tortownicę 23 cm 5-6 łodyg rabarbaru 5 jajek szklanka cukru kryształu szklanka(...)dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 35-40 minut a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Biszkopt z rabarbarem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Tort mandarynkowo-ananasowy 193

Lekki tort na jasnym biszkopcie przełożony masą z serka mascarone i kremówki oraz mandarynkami i ananasami. Ma delikatny i orzeźwiający smak. Będzie smakował i dzieciom i dorosłym. Ten prosty tort może przygotować każdy. Nie wymaga on ani specjalnych umiejętności, ani doświadczenia. Przygotowuje się go szybko i wystarczy mu 1-2 godziny w lodówce przed podaniem. Składniki na tortownicę o średnicy(...)Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 puszka mandarynek (można zastąpił świeżymi manadarynkami, dokładnie oczyszczonymi z błon

Trzeci talerz
Tort makowy z masą serowo - karmelową 147

pyszny, delikatny, wilgotny, a masa serowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie   (tortownica średnicy 24 cm)   Składnik na biszkopt makowy: 200 g zmielonego maku 6   jajek 120 g cukru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 płaska   łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego(...)twarogu zmielonego dwa razy, lub z wiaderka (ja użyłam „mój ulubiony”) 510 g masy krówkowej „kajmak” 2 łyżki cukru 100 g masła             Wykonanie biszkoptu: Mak zalałam wrzącą wodą. Wstawiłam na gaz do gotowania na 15 minut. Przełam na gęste sito, żeby odsączyć z nadmiaru wody, a następnie odcisnęłam.   Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam

Kuchnia u Krysi
Torcik z musem brzoskwiniowym 281

wypróbujcie! Pianka śmietankowa: 400 ml śmietanki 30% 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów 1 galaretka brzoskwiniowa W tortownicy (26cm)  wyłożyć warstwę biszkoptów. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!). Zimną(...)śmietankę ubić na puch, dodać cukier puder, jogurt, i cały czas miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę. Masę delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia (ok pół godziny). Brzoskwinie i 1/3 syropu zmiksować na gładki mus, zagotować. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuścić 2 galaretki. Ostudzić. Można przyspieszyć wkładając letni mus do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na warstwę

Smakołyki Asi
SERNICZEK CYTRUSEK 184

częstujcie się :-) Składniki: 70 dag sera białego 80 g margaryny lub masła 70 g cukru kryształ 3 galaretki (o smaku truskawki, agrestu i pomarańczy) 2 galaretki cytrynowe paczka okrągłych biszkoptów  wyciśnięty sok z 1 cytryny Przygotowanie:  Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie(...)cytryny i wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać. Na koniec dodać skręcony biały ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać 1/2 masy serowej. Na ser za pomocą łyżeczki wykrawać kawałeczki galaretek i układać jedną obok drugiego lekko dociskając do masy, czynność powtarzamy do momentu wypełnienia powierzchni tortownicy. Na wyłożoną

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto słodka pokusa 170

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, przełożone pyszną masą śmietanową z posypką  smaku batona Kit Kat oraz masą kajmakową. Po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje biszkopt. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa z wafelkami: 500 ml. śmietany 30% 9 łyżek posypki waflowej(...)schłodzonej śmietany, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę, na końcu dodajemy posypkę waflową Kit Kat, delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopcie, na masę układamy herbatniki, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową, równomiernie rozsmarowujemy, układamy herbatniki, lekko dociskamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder wymieszany

Bajeczna Kuchnia
Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone 143

ktoś się skusi ? Osobiście jestem z mojego wypieku zadowolona bo to 'WOW' najbliższych i przyjaciół jest największą nagrodą :) Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone  SKŁADNIKI biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli I warstwa: 1 słoiczek konfitur malinowych(...)bądź mieszamy. Przelewamy ciasto na dużą blachę.  Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 25-30 minut). Biszkopt wyciągamy, wraz z blaszką rzucamy o podłoże z wysokości 30 cm.  Z zimnego biszkoptu wykrawamy elementy tworząc 1 - przekrawamy elementy na 3 blaty. Układamy w kształcie 1 Pierwszą warstwę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jagodowy sernik na zimno 120

wersją sernika współpracuje mi się dobrze, bo ani nie opada ser a i spód zawsze będzie dobry. Przedstawiam – jagodowy sernik na zimno. Składniki 1 paczka biszkoptów 500 g twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1 kisiel o smaku owoców leśnych 1 łyżka żelatyny 100 gram jagód 300 ml śmietany kremówki 30% Sposób przygotowania Biszkoptami wyłożyć spód tortownicy. Twaróg wymieszać blenderem(...)kisielu. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do niej masę serową i jagody z kisielem, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, do powstania jednolitej masy. Przelać na spód z biszkoptów, wyrównać, z góry posypać resztą jagód i dać na ok 4 – 5 h do lodówki

Pink Envelope
SERNIK CZEKOLADOWY Z JAGODAMI BEZ PIECZENIA 177

łatwy w przygotowaniu sernik, który zrobiłam na swoje imieniny   SKŁADNIKI Biszkopt:    blaszka: 20x28 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g sera z wiaderka na sernik, 4 łyżeczki żelatyny, 1-2 łyżki cukru pudru, 1 czekolada nadziewana "Złoty Orzech" Goplana Dodatkowo: galaretka owoce leśne, kuleczki czekoladowe, jagody(...)biszkopty podłużne, herbata do nasączenia WYKONANIE Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, zdejmujemy papier. Masa serowa: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku

słodki bratek
Ciacho Cappuccino 355

ostatniej chwili udało mi się zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie. Składniki na biszkopt: 5 jajek 10 łyżek cukry 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka masło(...)następnie rozpuszczamy w mikrofali i czekamy do ostudzenia następnie łączymy z mlekiem.Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 125 ml wody i łączymy z ze spirytusem. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt. Krok 4 Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową, a potem  nakładamy masę cappuccino. Na wierzch posypujemy startą czekoladę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny to wystarczy

Różowa kuchnia
TORCIK CZEKOLADOWO BRZOSKWINIOWY 139

ochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!!     SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy(...)szkl. wrzątku, studzimy. Serek mieszamy mikserem z kremem oraz wystudzoną żelatyną, wylewamy 1 cm warstwę masy, układamy wzdłuż boku tortownicy biszkopty, wylewamy resztę kremu, odstawiamy na 1 godz do lodówki. Brzoskwinię kroimy na paski. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy brzoskwinie oraz jagody, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia

słodki bratek
Malinowy Obłoczek 54877

tych przygotowujmy pysznych owoców ciasta, desery, a nawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu  pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!! SKŁADNIKI : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe(...)łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 159

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć(...)niego jajka w całości, mąkę, olejek. Masło roztopić z cukrem dodać do maku i dusić na małym ogniu do czasu mocnego zgęstnienia się masy. Gorącą masę przełożyć na biszkopt lub biszkopciki i wyrównać. Schłodzić w lodówce.   Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko

Jadło i czytadło
czekoladowo jagodowy torcik sernikowy 107

serową masą.  Czy można sobie wyobrazić lepszy deser na letnie dni? składniki 1 kg twarogu z wiaderka 1 tabliczka czekolady gorzkiej ok 30 szt okrągłych biszkoptów 12 łyżek cukru 150 ml śmietanki 30%  2 szklanki czarnych jagód 5 łyżek żelatyny 1,5 szklanki wody do galaretki z jagodami 2/3 szklanki wody do masy twarogowej sposób przygotowania(...)szklanki wody, 3 łyżki żelatyny, całość mieszamy (aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny) i odstawiamy do wystudzenia. Na dno tortownicy ( ja użyłem formy o średnicy 25 cm) układamy połowę biszkoptów ( w mojej formie zmieściło się 15 sztuk). W rondlu zagotowujemy 1/3 szklanki wody, dodajemy do niej cztery łyżki cukru, oraz czubatą łyżkę żelatyny. Zdejmujemy z palnika i mieszany do całkowitego rozpuszczenia

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania