Dziś zaprezentuję wyborne, kremowe ciasto. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji. Składniki: biszkopt kakaowy 6 jajek szklanki cukru szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciasto bakaliowe 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 10 dag orzechów zmielonych 10 dag orzechów krojonych 2 łyżki mąki pszennej 6 białek 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia krem 12 żółtek 6 łyżek cukru kryształu 1 kostka margaryny 1 1/2 kostki masła Wykonanie: Upiec biszkopt. Ciasto bakaliowe: Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec Masa: Żółtka z cukrem ubić na parze. Tłuszcz utrzeć na pulchną masę, dodać ostudzoną masę jajeczną. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga
PychotkaaaSkładniki: biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany ser 70 dag sera 6 jaj kostka margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej bakalie Wykonanie: Z podanych składników, upiec biszkopt w 160 stopniach przez 30 - 40 minut(...)upieczeniu przekroić na 2 blaty. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami następnie dodać ser, mąkę i bakalie. Na końcu wymieszać z ubitą pianą z białek. Jeden z biszkoptów włożyć do blachy na papier i zalać polową sera, przykryć drugim blatem który również należy zalać serem. Piec godzinę w 165 stopniach. Zapraszam do oglądania gazetki Promocyjnej Lidl
Pychotkaaajednego z przepisów s. Anastazji. Ciacho wychodzi bardzo wysokie, do tego stopnia, że nie zmieściłam całej galaretki. Robiłam w foremce o wymiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 1/2 l jogurtu naturalnego 1/2 l smietany kremówki 4-5 łyżek żelatyny cukier puder do smaku dodatkowo(...)truskawki 2 galaretki Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, piec około 25 minut o około 180 stopniach. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na koniec dodać jogurt i zimną żelatynę, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt i wetknąć w nią truskawki, gdy masa zgęstnieje zalać tężejącą galaretką
PychotkaaaDzisiaj mam dla Was znowu słodki wpis. Ciasto na bardzo puszystym kawowym biszkopcie jest bardzo smaczne. Do biszkoptu kawa musi być rozpuszczalna taka w formie granulatu a nie proszku. Bo dzięki takiej po upieczeniu biszkopt jest bardzo puszysty i ma fajny wygląd. Ja użyłam Tchibo ale jeśli nie macie możecie dać inną, ważne aby były granulki. Jeśli już dziś myślicie
Ewa w kuchniBardzo atrakcyjne ciasto, o pięknej, żółciutkiej barwie, którą nadaje...dynia, wspaniała masa z musem dyniowym to kolejny pomysł na przełożenie biszkoptu, doskonale smakuje i wygląda, warto ulec tym walorom! Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g musu z dyni 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku gotujemy 2 szklanki mleka, cukier, cukier wanilinowy cynamon oraz mus z dyni. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie obie rodzaje mąki tak aby nie było grudek
kgwjanczewosobotniej kawy polecam lekki torcik z musem brzoskwiniowym. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Zdecydowanie podbije każde kubki smakowe. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru kryształu, 300 ml mleka, 100g masła(...)łyżki cukru pudru, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Dodatkowo: 200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny jak tradycyjna wersja :) Ciasto miodowe: 400g mąki pszennej, 2 jajka, 150g masła lub margaryny, 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki miodu(...)części. Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Biszkopt makowy: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, łyżeczka octu. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie
Z miłości do słodkościbiszkopt: 140g margaryny 140g cukru 10g cukru waniliowego 6 jajek 140g orzechów włoskich 50g gorzkiej czekolady 30g kakao 30 ml rumu lub kahuli krem: 125g masła 125g cukru pudru 10g cukru waniliowego 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 20g kakao polewa: 30g gorzkiej czekolady 20 g masła konfitura truskawkowa Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku(...)tortownicy, u mnie 25 cm średnicy. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Kiedy biszkopt się upiecze odstawiamy do ostudzenia, przekrajamy na pół i spryskujemy rumem. Zabieramy się za krem. Miksujemy cukier puder, waniliowy i masło. Powoli dodajemy po jednym jajku. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy
KuchcikoweLovewykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie natłuszczamy boków. Delikatnie przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuszczamy go w formie na podłogę (dobrze jest położyć na podłodze jakąś ściereczkę). Taki „rzucany” biszkopt jest idealnie równy. Dopiero wystudzony(...)biszkopt wyjmujemy z formy (uprzednio oddzielając jego boki nożem). W taki sam sposób pieczemy pozostałe 5 blatów (używając oczywiście do każdego innego koloru barwnika). Krem śmietanowo-serowy z cytryną: Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny . Poncz cytrynowy: Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą
MyCookBook.plciasto Bounty miałam ochotę od dawna. Batoniki a'la Bounty robiłam już wielokrotnie, były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki(...)mleka 6 łyżek kasy manny 1/2 szklanki cukru 200g masła 300g wiórków kokosowych POLEWA: 300g czekolady (u mnie z orzechami) 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie: BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki
Cakes By KejtDziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)rozpuszczamy w szklance wody i mieszamy z czekoladą. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie powoli wlewam tężejącą galaretkę. Na koniec wsypujemy wiórki i płatki migdałowe i całość dokładnie mieszamy. Biszkopt kroimy na pół, smarujemy go ok 3/4 masy, przykrywamy drugą połową, rozsmarowujemy resztę masy i posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami. Smacznego
Cynamonowe szczęścieBardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka(...)orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej
Kuchnia DanusiNiecodzienny krem, ale efekt rewelacyjny Składniki na biszkopt jajka, 5 sztuk cukier, 5 łyżek mąka pszenna,5 łyżek Składniki na krem kajzerki, 2 sztuki wiórki kokosowe, 100g mleko, 3 szklanki cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 2 łyżki margaryna, 1 kostka dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Składniki na posypkę cukier, 1/2 szklanki wiórki kokosowe, 100g masło, 1 łyżka(...)małym gazie około 5 minut cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kilkakrotnie mieszamy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy do połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy. Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku
Gotowanie moimi oczamiSkładniki twaróg mielony sernikowy, 450g śmietana 30%, 500ml galaretka cytrynowa, 2 opakowania galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie żelatyna, 1 kopiasta łyżeczka cukier, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opakowanie mandarynki, 1 puszka Przygotowanie Na blaszkę wykładamy biszkopty, tak aby pokryły dokładnie całe dno. Galaretki cytrynowe wsypujemy do 250ml gorącej wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy,aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, aby delikatnie stężało. Śmietanę(...)cukrem na sztywno. W osobnej misce miksujemy twaróg, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po trochu ubitą kremówkę. Na końcu zwiększamy obroty miksera i wlewamy galaretkę. Wykładamy masę serową na biszkopty. Wyrównujemy wierzch. W międzyczasie odsączamy mandarynki na sitku. Sok wykorzystujemy do ugotowania (wg przepisu na opakowaniu) galaretki pomarańczowej, dopełniając wodą. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia. Mandarynki wykładamy na ciasto
Gotowanie moimi oczamiSkładniki twaróg sernikowy, 250g śmietanka 36%, 250ml cukier puder, 4 kopiaste łyżeczki galaretka cytrynowa, 2 opak żelatyna, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opak Przygotowanie Na dnie formy układamy biszkopty. Przygotowujemy obie galaretki. Jedną według przepisu na opakowaniu, drugą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i dodajemy do niej żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier(...)wystudzoną galaretkę (tą z mniejszą ilością wody i żelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczami