Ależ dzisiaj piękny dzień! słońce... uwielbiam! Mam dla Was ciasto.... truskawki, biszkopt, galaretka... pycha! Spróbujcie sami! A inspiracja pochodzi z moich wypieków ;-) Składniki na biszkopt; 5 jajek 10 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej odrobina soli Przygotowanie; Żółtka oddzielić od białek a następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier(...)partiami jogurt i delikatnie mieszać do połączenia. Dodatkowo; 1/4 szkl słodzonej herbaty ( poncz) 1 szkl. dżemu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe 40 dag truskawek pokrojonych w plasterki Do foremki wkładamy biszkopt, ponczujemy herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek, jeden obok drugiego lekko zachodząc
Radość kipiąca uśmiechem.ugasić pragnienie kiedy upal na dworze, bardzo prosta odpowiedz...... Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką. Składniki: jaja 6 szt proszek do pieczenia i szczypta mąka pszenna 1 szklanka cukier 1/3 szklanki Dodatkowo: czereśnie wydrylowane 400 g morele 6 szt z puszki ( odsączone połówki) Krok 1 Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, kiedy(...)formy. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Krok 3 Czereśnie myjemy i drylujemy.Morele odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Krok 4 Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc na około lekko wciskamy folie aluminiową by nam galaretka nie wypłynęła.) Zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki do zastygnięcia
Różowa kuchniaPołączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. :-) W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie. Jest banalne w wykonaniu i zaznaczam nie ma co bać się pieczenia biszkoptu - mi udaje się zawsze. ;-) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml śmietanki
Szefowa kuchniDzisiaj polecam przepis na ciasto Bananowiec, doskonałe na upalne dni. Jest lekkie, puszyste i orzeźwiające. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt : 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Pianka bananowa: 4 banany, 150g masła, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Ptasie mleczko, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania(...)galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki agrestowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas(...)wsypać pokrojone w plastry truskawki, delikatnie zamieszać i wystudzić zimną śmietanę 30% ubić mikserem w wysokim naczyniu i pod koniec wsypać galaretkę, ubić na sztywno ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie, na wierzch wyłożyć truskawki, schować do lodówki na 2-3 godziny, lubię z listkiem mięty zjeść porcję - prawdziwy w sumie na szybko przysmak deserowy..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięproste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z pianką brzoskwiniową. W sam raz do kawki , moim gościom smakowało mam nadzieję że Wam też posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem, następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć każdy blat sokiem z brzoskwiń. Spodnią część biszkoptu włożyć do blaszki i wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 galaretki truskawkowe 500g świeżych truskawek dodatkowo: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie, dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)oczyścić z szypułek. Zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Serki przełożyć do miski i delikatnie miksować, dodając zblendowane truskawki i na koniec tężejącą galaretkę. Na wystudzony biszkopt wylewamy masę serową. Pozostałą galaretkę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Resztę truskawek myjemy i zdejmujemy szypułki. Układamy na wierzchu masy serowej i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowy sernik wkładamy
Prosto i Smacznie z Anetąpianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 2 placki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, 20 minut. Jagody wsyp
codojedzeniatruskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)opakowania galaretki owoce leśne Dno i boki blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody, tak samo galaretki o smaku owoców leśnych. Biszkopty zamaczać w galaretce truskawkowej i układać na dnie blaszki do pieczenia. Truskawki pokroić i wymieszać z wystudzoną galaretką, jagody wymieszać z galaretką o smaku owoców leśnych. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaspędzoną ze mną, za każde odwiedziny bloga, każdą wiadomość i każdego lajka. Dla takich momentów warto to robić jak najdłużej. Dziękuję Kochani za to, że jesteście ze mną :) Składniki: biszkopt - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa chałwowa - 1 szklanka mleka(...)chałwy waniliowej masa czekoladowa - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka kakao - 100 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 300 g bezów Przygotowanie: Proporcje podwajamy i pieczemy dwa biszkopty: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach
Zainspirowana w kuchniSkładniki: 750 ml mleka, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szklanki kaszy manny, 125 g masła, 500 g truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 750 ml wody 80 g biszkoptów. Wykonanie: Mleko, cukier, cukier waniliowy musimy zagotować. Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy układamy biszkopty. Na biszkopty
paapilotkaarozeszło się wśród domowników w ciągu jednego dnia. Było jak znalazł na panujące akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż(...)przestudzenia. Spód tortownicy oblepić przezroczystą folią spożywczą. Analogicznie postąpić z obręczą. Zacisnąć spód z obręczą, tak by folia stanowiła dodatkowe zabezpieczenie przed wyciekaniem galaretowatego wnętrza. Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty. Zastygniętą galaretkę z lodówki wyjąć z naczynia na deskę - użycie folii spożywczej sprawi, iż łatwiejsze będzie jej wyłuskanie z pojemnika bez uszkodzenia struktury galaretki . Następnie pokroić ją w dużą
Grunt to przepis!tygodniu zapraszam na ciasto jogurtowe bez pieczenia z pysznymi truskawkami, przepis pochodzi z tego bloga . Powiem tylko, że do masy dodałabym zamiast jednej dwie galaretki. Składniki: 1 paczka biszkoptów 0,5 litra jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 3 galaretki 1/4 szklanki cukru truskawki 1 galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i przelać na talerz zostawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić(...)gorącej wodzie i zostawić, by lekko zaczeła tężeć. W tym czasie żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Spód niedużej tortownicy wyłożyć biszkoptami. Zimny jogurt przelać do miseczki lekko zmiksować. Dodać cukier i chwilę miksować razem. Potem dodać ciepłą żelatynę i tężejącą galaretkę. Całość dokładnie zmiksować. Do masy dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Wstawić
Ewusiowe Smakiniezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ciemnego łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus czekoladowy(...)wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj w ściereczkę blat biszkopta. Tak wykonany rulon ze ściereczki i biszkopta odstaw do wystudzenia. Międzyczasie zrób mus czekoladowy
Z Kuchni Do Kuchnijogurtu naturalnego 800 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany 30 % 5-6 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml mleka + 300 g malin 2 galaretki jagodowe biszkopty Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem(...)dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, tężejące wylać na masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy