przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:262/600)

Szybki sernik na zimno. 141

ciasto owocami, bitą śmietaną, konfiturą, jednym słowem czym tylko chcecie! SKŁADNIKI: 1 kg. mielonego sera(u mnie w wiaderku) 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 łyżki amaretto  owoce do dekoracji WYKONANIE: agrestowe i malinowe galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, biszkopty namoczyć w amaretto i położyć na dno formy(...)podzielić na dwie części, do jednej wlać zimną, gęstniejącą galaretkę zieloną, do drugiej malinową( 1/3 malinowej zostawiamy na wierzch), na biszkopty wylać 1/3 galaretki zielonej, następnie lejemy na środek formy przemiennie masę zieloną z różową- tworząc zebrę, na masę układamy np. cząstki mandarynki, zalewamy galaretką malinową, wkładamy do lodówki na 3 godz. i gotowe

Kuchnia Beaty
Lodowiec 157

można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru (nie co mniej) 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: 150g okrągłych biszkoptów 1 galaretka owoce   Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem). Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować. Ostudzić. Masło(...)rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce. Całość zalać resztą galaretki. Schłodzić w lodówce

Di gotuje
Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką 150

Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco cierpliwości, bo krem brzoskwiniowy długo twardnieje, a dopiero jak będzie odpowiednio gęsty, to można wylać na nim tężejącą galaretkę. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń(...)serka mascarpone 110 g masła 50 g cukru 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe WYKONANIE Biszkopt :  Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści

Passions hobbies life
Bo urodzinowy nie musi być tort 199

Można by rzec, że wróciliśmy do korzeni. Albo że po prostu jesteśmy leniwi. Mniejsza o to. Upiekliśmy tort. Wzięliśmy ciuchciową foremkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym skomplikowanym. Ot. biszkopt. Jego zadaniem było ślicznie wyglądać. Dołożyliśmy dioramę ze słonecznika, migdałów, kandyzowanych ananasów oraz leśnego mchu .   Efekt

Przepysznik - BLW i nie tylko
Puszysty torcik truskawkowy. 156

tortownicę o średnicy 23 cm Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowo-truskawkowa : 24 dkg białego sera 45 dkg gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 50 dkg truskawek Mus truskawkowy : 25 dkg truskawek 3/4 szklanki wody galaretka truskawkowa Dekoracja : około(...)mieszając dodaj stopniowo przesiane i wymieszane obie mąki z proszkiem. Ciasto wylej do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównaj.Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.   Masa jogurtowo-truskawkowa : Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i odstaw do przestygnięcia. Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek, zmiksuj i przełóż do rondelka. Dodaj

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto rafaello bez laktozy i bez pieczenia 420

więc od razu w liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie waniliowe - 50 dag masła - 30 dag wiórków kokosowych - paczka okrągłych biszkoptów  - 3 szklanki mleka bezlaktozowego / mleka roślinnego Najpierw musimy ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, jednakże używając mniej mleka niż podają - zamiast 0,5 litra na jeden zużywamy(...)mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej kolejną warstwę biszkoptów, potem masa i pozostawione wiórki. Teraz najsmutniejszy etap - choć nasze ciacho jest już gotowe to tak łatwo go nie spałaszujemy - musi

Kulinarne zapędy Kokosa
Makowiec na biszkopcie 278

dzieciństwa lubię ciasta z makiem. To przygotowuje się dość szybko. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa makowa: 20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku) 3 jajka 25 dag margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru aromat(...)rumowy lub arakowy ewentualnie kandyzowana skórka z pomarańczy i rodzynki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty

Kuchnia domowa Ani
Tort bananowo - pomarańczowy 155

Wcześniej pokazywałam Wam przepis na biszkopt idealny do tortu, na jego bazie zrobiłam prosty torcik z kremem budyniowo bananowym i pomarańczami. Składniki: - biszkopt wg tego przepisu, - 1 budyń śmietankowy w proszku, - 2 banany, - 1 duża pomarańcza, - 1 mandarynka, - ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Wykonanie: Zmiksować 2 banany na gładko, dodać do nich tyle wody żeby było 0,5 l płynu(...)skórkę z wyparzonej pomarańczy (wystarczy z połowy), dodać do bananów. Odlać 3/4 płynu bananowego - wymieszać z budyniem, resztę zagotować, do gotującego wlać budyń, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Biszkopt przekroić na pół lub na trzy części w zależności od tego jakie grube części chcemy. Dolną część położyć na spodzie tortownicy. Wycisnąć sok z pomarańczy, nasączyć nim spód tortu, posmarować

Co na wege obiad?
Tort śmietanowy z musem truskawkowym 136

mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :) Składniki:    biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) :        6 jajek       112g mąki       112g cukru(...)pudru (można mniej lub więcej)  masa truskawkowa:     około 400g truskawek     1 galaretka truskawkowa     1-2 łyżki cukru Przygotowanie:    biszkopt : białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodawać cukry. Żółtka rozbełtać widelcem. i dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek

Amatorka kuchenna
Wegański biszkopt idealny - spód do tortu i nie tylko 100

pszenną mieszamy z sodą i proszkiem i wsypujemy do ubitej piany, delikatnie łopatką (ręcznie) mieszamy żeby się połączyły, ale żeby piana nie opadła (nie robimy tego przy pomocy robotów!). Biszkopt zrobiłam w formie 20 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej manną, do której delikatnie trzeba wlać ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 - 35 minut. Biszkopt(...)tort musimy bardzo dobrze ostudzić (najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Na FB możecie zobaczyć filmik z przygotowania biszkoptu :)   Smacznego

Co na wege obiad?
Tort brzoskwiniowo-śmietanowy z nutą agrestu i kiwi wg Di 142

mój). Tort, który zrobił furorę na urodzinach mojej mamy. To była c zysta improwizacja zakończona sukcesem. W smaku - rewelacyjny! Doskonałe połączenie składników i  zharmonizowany smak. (Średnica 26 cm) Biszkopt rzucany: 7 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: 800 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy (opcjonalnie(...)można więcej) 1 puszka brzoskwiń Nasączenie: 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki; można więcej w zależności od chłonności biszkoptu) 1 łyżka soku z cytryny Boki: 60g wafelków w czekoladzie Dodatkowo: 1 mały słoik dżemu agrestowego z kiwi (280g) 1 kiwi dekoracja wg gustu     Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, chwilę ubijać

Di gotuje
Tiramisu - Thermomix TM 5 192

Składniki: 2 jajka 1 żółtko 4 tabletki stewii (rozgnieść na proszek) 250 g serka mascarpone 14 biszkoptów (krążki) kakao naturalne - do posypania 1/2 szklanki kawy folia spożywcza kieliszki Sposób przygotowania: Do naczynia na ostrza założyć motylek, włożyć jajka i żółtko, wsypać rozgniecione tabletki stewii, ucierać 6 min/obr. 4 , po tym czasie zdjąć motylek mieszać 2 min/obr. 3 i przez otwór(...)dodawać po łyżce serek. Biszkopty namoczyć w przestudzonej kawie tak aby się nie rozwaliły, wyłożyć dno i na górę przelać masę, położyć druga warstwę biszkoptów namoczonych i ostatnią warstwę masy. Wkładamy do lodówki na 5 h lub na noc, przed podaniem posypać kakao, orzechami włoskimi i kuleczkami zbożowymi Delecta DEKORADA

ClauditteMissCooking
Ciasto orzechowe 231

proste ciasto, że każdy może się z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka(...)masła Polewa: 225 g margaryny 1 i 1/4 szkl cukru pudru 7,5 łyżki kakao 7,5 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 300 g orzechów włoskich Ale-raj Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem

Ala piecze i gotuje
Katarzynka 147

Lubimy takie ciasta, oj bardzo ;) Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi :) W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków. Doskonały pomysł na pyszne i niecodzienne ciasto :) Polecam! Składniki na biszkopt: 6 jajkek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)czasu do czasu, aż składniki całkowicie się połączą, odstawić. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w formie. Wyłożyć połowę kremu i poukładać pierniczki. Przykryć drugą warstwą kremu i drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Wierzch udekorować polewą czekoladową, posypać czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
MIĘTUSEK 126

Składniki: biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz(...)woda i sok z cytryny  2 opakowania herbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również

Prosto i Smacznie z Anetą

Proponowane wyszukiwania