sera z wiaderka 1 opakowanie biszkoptów 2 galaretki truskawkowe ( czerwone) 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka żółta Blaszkę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Na spód i boki wykładamy biszkopty. Ser dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 1 galaretkę czerwoną rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wlewmy do sera i mksujemy. Wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki. Galaretkę
Moje Słodkie PiekiełkoSzybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie. Bardzo lubię jej cynamonowy zapach wydobywający się z piekarnika. Najczęściej połowa znika jeszcze ciepła. Idealna do gorącej, owocowej herbaty. Taki jabłecznik będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak(...)dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę
Poezja smakuprzepyszna i wspaniała w smaku, przywołuje lato już od pierwszego kęsa. Składniki: (6 porcji) 6 żółtek 8 łyżek cukru pudru 400g serka mascarpone 400ml mocnej, gorącej, czarnej kawy 300g biszkoptów "lady fingers" kakao do posypywania 250g kajmaku przecier z mango od Symbio Jajka wyparzamy kilka sekund we wrzątku. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Około(...)minut. Dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach przez 1 minutę. Miksując dodajemy przecier z mango (około 6 łyżek lub więcej), tak by masa była wciąż gęsta. Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, smarujemy warstwę kajmaku
Gotowanie i blogowanieWarstwowy sernik na biszkoptach z mrożonymi malinami i grubą warstwą galaretki. Warstwy czekoladowe są z dodatkiem dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady, dosłownie rozpuszczają się w ustach. Sernik jest obłędny w smaku i wcale nie wymaga długiego przygotowania. Składniki: ( blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka) 100g biszkoptów (do wyłożenia dna tortownicy) 1kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie zmielonego, nie polecam wiaderek) 100g cukru(...)czekolady mlecznej (dwie tabliczki) 40g żelatyny 100ml wody 400g malin 2 opakowania galaretki malinowej 2 opakowania galaretki owoce leśne (opcjonalnie) Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody, odstawiamy do ostudzenia. Czekolady rozkruszamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 800ml wody (w przepisie na pudełku 1000ml), odstawiamy
Gotowanie i blogowanieKrówka na biszkopcie Składniki: Biszkopt : jajka- 7 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao -2 łyżeczki Krem budyniowy : mleko - 1,5 szkl cukier - 4 łyżki masło - 190 g mąka - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić
Kuchnia Danusimiałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam... Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki mocnej słodzonej kawy (czarnej) Masa i dekoracja(...)plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować połową masy chałwową. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Dookoła na brzegu udekorować plastrami brzoskwiń i kolorową cukrową posypką
Czerwień i błękitmocno kokosowa pianka, która po prostu rozpływa się w ustach. Do tego moje ulubione cukierki kokosowo migdałowe. Nie czekajcie za długo by je zrobić bo będziecie żałować. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,5 l kremówki 30% 200 g czekolady białej(...)puszka mleczka kokosowego bio Ale-raj * 5 łyżeczek żelatyny 1/4 szkl gorącej wody kokos cukierki rafaello Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek przesiać przez sitko stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonowa łopatką. Masę przelać
Ala piecze i gotujewersji nie zawiera surowych żółtek, jak w tradycyjnej wersji. Zapraszam serdecznie :) Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego 1/2 szklanki likieru kawowego Bailey's gorzkie kakao do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany(...)dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie kieliszków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym (wymieszanym z likierem) następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać kakao. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogMoja słodka propozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie! Kokosowa beza: 5 białek 1 szklanka cukru 200 g kokosu 1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce(...)budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 150 dag masła 250 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać
Czerwień i błękitsmażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt; 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju rzepakowego na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek(...)oleju rzepakowego 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mleczka kokosowego 40 g mąki ziemniaczanej dodatkowo: słoiczek dżemu ananasowego 2 łyżki płatków kokosowych Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatwarogowy mielony aż 3-tnie 3 jajka 150 g cukru 200 g mleka kokosowego 80 g wiórek kokosowych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu- niestety nie miałam biszkopty Piekłam we foremce w kształcie serca wkładanej w foremkę o średnicy(...)ułożyłam biszkopty, ale lepsze byłyby ciastka ciemne, kakaowe. Przygotowanie : Do mleka wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną zmiksować Wbijać pojedynczo jajka i miksować, dodać wiórki i wymieszać, jeśli mamy Malibu- wlać Na ułożone na dnie biszkopty wlewamy ostrożnie masę serową Pieczemy w temp. 170*C przez 75 min. Odstawiamy do dnia następnego do wystudzenia i dopiero wtedy polewamy czekoladą. Wierzch udekorowałam
Proste Potrawyczuje wszyske smaki. I jak łostatnio na zygrōdce [5] u Teściowyj jołd [6] żech sie te czorne jagōdki, to mie tak prziszła chyńć [7] na take ciasto: Co potrza? Biszkopt: 5 jajec 4 łeżki [8] mōnki pszynny 1 łeżki mōnki kartołflany [9] 2 łeżki kakao 5 łeżek cukru 2 łyżeczka proszku do pieczynia Środek: 1 kg czornych jagōdek(...)Tera wciepcie tam cuker, szokolada i dalyj miyszejcie. Jak sie to wszysko dobrze łospuści, [15] to wyłōnczcie, [16] wciepcie żylantyna, łozmiyszejcie [17] i niech sie chōdzi. [18] Terozki biszkopt. Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie [19] tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać tyż piapiōr [20] do pieczynioł. Biołka łoddzielcie
Chop w kuchniJagodowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g jagód 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 20-25 sztuk liofilizowanych jagód Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut. W tym czasie jagody z sokiem(...)cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z jagodami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki(...)mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy
Kuchnia w czekoladziejego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki (3-4 porcje) 100 g podłużnych biszkoptów ladyfingers 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, truskawki pokroić na ćwiartki(...)odłożyć. Po wystudzeniu galaretki, kremówkę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać zimną galaretkę, cały czas miksując, ale tylko do połączenia. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, ułożyć w pucharkach, dodać pokrojone truskawki. Na wierzch wyłożyć truskawkową piankę. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy