Kolejne letnie ciasto z owoców które przyniosłam z ogrodu biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia zmieszałam razem i przesiałam przez sito. Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej miseczki, do białek dodałam cukier i ubiłam na sztywną pianę,po czym dodawałam po jednym żółtku cały czas(...)tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego torciku użyłam tylko jeden biszkoptowy placek ,drugi wykorzystałam robiąc inne. warstwa agrestowa: 500 g bardzo dojrzałego agrestu (dałam pół
Kolorowa kuchnia Elkibiszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewamy mąkę powoli(...)przelewamy do tortownicy (śred. 2 6 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej
Kolorowa kuchnia Elkibiszkopt : 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miseczki, do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewamy mąkę powoli(...)ciasto przelewamy do tortownicy (śred. 26 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa jogurtowa (różowa warstwa): 400 ml jogurtu
Kolorowa kuchnia ElkiBorówki obficie obrodziły w moim ogrodzie więc zajadamy się nimi do oporu. Nie może zabraknąć też ciasta z tymi pysznymi owocami zapraszam zatem na śmietankową chmurkę. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę tortową i proszek do pieczenia zmieszałam razem i przesiałam przez sito. Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej(...)blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia. 500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka Galaretki cytrynowe rozpuściłam w 2 szklankach wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Mocno
Kolorowa kuchnia Elkitego sernika tym razem z borówkami. 400 g jogurtu greckiego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g okrągłych biszkoptów 2 szklanki borówek lukier: 4 łyżki pudru cukru 1 łyżeczka masła 3-4 łyżki gorącej wody Tortownicę o średnicy 26 cm włożyć papierem do pieczenia. Na dnie(...)ułożyć biszkopty. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać olej i budyń,utrzeć na gładką masę. Następnie dodać jogurt grecki i serek waniliowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, wsypać 1,5 szklanki borówek,delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać. Ciasto wstawić
Kolorowa kuchnia Elkisernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka(...)śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt. W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami
Kolorowa kuchnia Elkispirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę(...)żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem. Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka
Kolorowa kuchnia Elkimleka w proszku (niegranulowanego) Polewa i dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła kilka łyżek mleka zmielone orzechy włoskie złote kuleczki do dekoracji Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając miksować dodawać powoli cukier, gdy się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku(...)składników. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić odkryte, masę przelać do blachy i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Bardzo powoli studzić upieczony biszkopt. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i obrać ze skórek. 50 g orzechów zmielić lub zblendować tak mocno, aż zaczną wydzielać płyn. 100 g orzechów zblendować na dość drobne
Simply FoodSKŁADNIKI: Do wykonania ciasta potrzebujemy jeden biszkopt przekrojony na pół. Przepis TU Masa śmietanowa 500 ml śmietanki kremówki (30 – 36%) 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo kakao 25 ml spirytusu 1 szklanka mocnej kawy- słodkiej dżem porzeczkowy lub inny kwaśny PRZYGOTOWANIE Śmietanę ubijamy na krem, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Do kremu dodajemy(...)łyżce mascarpone. Mieszamy, by masa mascarpone łączyła się ze śmietanką. Biszkopt kroimy na trzy części. Każdą warstwę nasączamy kawą wymieszaną ze spirytusem. Na pierwszą warstwę nakładamy 1/3 masy, posypujemy kakao. Na to kładziemy następny blat biszkoptowy i smarujemy sporą warstwą dżemu. Na dżem nakładamy kolejną warstwę kremy i posypujemy kakao.Kolejna warstwa to biszkopt, na który wykładamy
W kuchennym oknie Ewyróżowych ścian, sukienek i tiulów nie mogło też zabraknąć deseru godnego małej księżniczki. I tak oto powstał sernik inspirowany różową sukienką Śpiącej Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany! *foremka(...)Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina różowego barwnika na masę serową: 1 kg sera truskawkowego (z wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 2 opakowania różowej galaretki 20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem bita śmietana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakubeczek śmietany 30 % 1 kubeczek serka mascarpone 2 galaretki ( smak według uznania ) 3 łyżeczki żelatyny 1 czekolada mleczna 3 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów 2 krople zapachu śmietankowego Wykonanie Na początku gotujemy wodę i rozpuszczamy nasze dwie galaretki , po dokładnym wymieszaniu , odstawiam galaretkę do wystygnięcia. Kiedy galaretka(...)wystygnie odlewam do miski 1 łyżkę wazową galaretki i wstawiam do lodówki , do tortownicy wykładam biszkopty i zalewam resztą wystudzonej galaretki i wstawiam do lodówki do zastygnięcia . Kiedy nasza galaretka się zastygnie , zabieram się za masę śmietanową , gotujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę i odstawiam do wystudzenia , następnie śmietanę ubijam na sztywno , po ubiciu dodaję serek mascarpone
Mój SmakKochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo łatwy i przepyszny tort z kremem jagodowym. Tort zrobiłam z okazji urodzin mojego brata :-) Jest przepyszny, zrobiony jest na mięciutkim biszkopcie kakaowym nasączonym ponczem z soku z cytryny, alkoholu. Oczywiście podstawą tortu jest rewelacyjny krem jagodowy :-) Ale dość wstępu -zaczynamy :) SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 20-22cm BISZKOPT -5 jajek(...)cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy(...)czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy
słodki bratekurodziny, padło na tort gruszkowo- czekoladowy. Zdecydowanie dobry wybór. Fantastycznie delikatny, wcale nie jest słodki. W sam raz na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy nawet na własne urodziny ;) Biszkopt: 8 jaj 1 szkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Krem(...)cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao 250ml śmietany 30% 250 ml wody łyżka żelatyny Biszkopt: Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodać wodę- ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku ubić na sztywno. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, sodę
Garnkowe fanaberie