bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje. Porcelana Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe(...)śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 350 ml przegotowanej gorącej wody 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie 400 g masy krówkowej w puszce kakao do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy
Ala piecze i gotujepieczenia użyłam tortownicy o średnicy 16 cm z czego otrzymałam 12 porcji. Jedna porcja to: 132 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 11 g; T: 6g. Składniki Biszkopt - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 4 łyżki cukru kokosowego/słodzika - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa - 600 g jogurtu greckiego - 50 wiórków kokosowych - 2-3 łyżeczki kakao(...)ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy. P ieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy zostawiamy do wystudzenia. Gdy biszkopt wystygnie dzielimy go na trzy części. Masa Przygotowanie masy zaczynamy dzień wcześniej. Jogurt grecki wykładamy na sito, które układamy na misce i chowamy do lodówki). Następnego dnia zbieramy masę
Health-Fit-Lifeskładniki na biszkopt: (pieczemy 3 takie blaty) 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 90 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając a następnie dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki(...)grubych oczkach i smażymy przez ok. 10 min. Dodajemy suche galaretki, mieszamy chwilkę jeszcze smażymy. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. wykonanie ciasta: Na jeden z biszkoptów wykładamy równomiernie 1/2 cz. masy jabłkowej, a na nią wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy pozostałą część masy jabłkowej, na nią pozostałą masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem. Wierz
Domowy Smak Jedzeniawersji bez pieczenia z dodatkiem truskawek i galaretki. Smakowało wspaniale :) Takie prosto z lodówki będzie idealnie smakować w upały :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/40 CM SPÓD: ok. 20 dag okrągłych biszkoptów MASA: 1 kg mielonego sera (w wiaderku) 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe ORAZ: 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe truskawki ok. 1 kg (lub wg uznania) opakowanie(...)ciepłych lodów (kupiłam w Lidl- opakowanie po 12 szt) mleko do nasączenia WYKONANIE: Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aż po brzegi. Biszkopty nasączamy mlekiem, układamy i docinamy wg potrzeby. Ciepłe lody kroimy na pół. MASA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody, odstawiamy do ostudzenia. Ser ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę. Dobrze ubijamy
Pani na deseroleju 4 jajka szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z cytryny sok z 0,5 cytryny 2-3 łyżki kawy zbożowej ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów(200 g) ok. 1/3 szklanki zaparzonej kawy (u mnie zbożowa) POLEWA: Zrobiona Z TEGO przepisu z połowy porcji. WYKONANIE : Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty układamy jeden obok drugiego oraz(...)cytryny, ucieramy. Mleko mieszamy z kaszą manną i mąką ziemniaczaną, dodajemy do sera. Ubijamy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie nierówne części. Większą część wlewamy na biszkopty, do mniejszej dodajemy kawę i dobrze mieszamy. Następnie wylewamy na ser, mieszamy widelcem. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Po ostudzeniu sernik odwracamy do góry
Pani na desertorcik z kremem śliwkowym. Śliwki pieczone w piekarniku następnie przetarte przez sitko. Zaskakujący smak. Przyjaciołom bardzo smakował. Spróbujcie koniecznie to jesienne i bardzo nietuzinkowe połączenie. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać(...)delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Przepis na krem śliwkowy. 500 g śliwek 2/3 szklanki cukru (do smaku - dodajcie więcej lub mniej) 300 g śmietany kremówki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBiszkopt kakaowy piekę zawsze z poniższego przepisu. Zawsze mi się udaje, jest puszysty, mocno kakaowy. Dzielę go po upieczeniu na trzy blaty. Forma do pieczenia biszkoptu powinna być wyłożona papierem do pieczenia tylko na dnie. Boków formy nie smarujemy i nie wykładamy papierem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać należy około 15 minut i wyjąć ciasto z formy. Składniki na tortownicę(...)ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. biszkopt kakaowy
O kuchni z uczuciemŚwietnym dopełnieniem tortu jest udekorowanie go startą czekoladą, jagodami i zielonymi liśćmi. Moje liście przygotowałam sama z masy marcepanowej, do której dodałam odrobinę zielonego barwnika w proszku. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na nasączenie: 2 łyżeczki kawy lub kawy(...)łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 2 śmietan-fixy Na dekorację: 50 g gorzkiej czekolady jagody pozostałe dekoracje np. zielone liście z marcepanu lub masy cukrowej WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając
Passions hobbies lifepyszny torcik potrójnie orzechowy. Tym razem połączenie dość leniwe jak na mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy mam chyba problem z orzechami. Do przygotowania biszkoptu na tortownice 26-28cm potrzeba nam: 8 jajek 1 szklanka cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Do gotowej sztywnej piany dodajemy żółtka i przesiewamy suche składniki. Na wolnych obrotach delikatnie ale starannie łączymy wszystko w jednolite ciasto, na końcu
Kuba Gotujepodzielcie się tym smakiem z domownikami lub gośćmi Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 50 g chałwy sułtańskiej – do nabycia tutaj * 2-4 biszkopty 2-4 łyżeczek sosu czekoladowego opcjonalnie beziki, chipsy kokosa, listki świeżej mięty *do deseru można użyć dowolnego smaku chałwy (wybierzcie swój ulubiony) Przygotowanie: Zimną śmietanę ubijamy w misce (często dodaję(...)chwilę z bitą śmietaną (ja to robię partiami – najpierw wkruszam pół chałwy, miksuję dosłownie chwilę, a następnie resztę chałwy i znów chwilę miksuję). Na dno pucharka wykładamy pokruszone biszkopty (u mnie na 1 porcję 2 biszkopty), polewamy je około 2 łyżeczkami sosu czekoladowego i nakładamy porcję chałwowej bitej śmietany. Deser podajemy od razu. Można go dodatkowo ozdobić listkami świeżej
Słodkie okruszkiserka homogenizowanego waniliowego 4 łyżki cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 4 czubate łyżeczki żelatyny galaretki (po pół z torebki, każda rozpuszczona w 125 ml wrzącej wody) paczka okrągłych biszkoptów owoce, np. truskawki, banany, morele, winogrona… No ok, ale jak to ogarnąć? Zaczynamy od przygotowania blaszki (24 cm średnicy), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy biszkopty(...)długo bo może zrobić się masło) na sztywno, po czym powoli wsypujemy cukier puder, następnie serki homo, a na końcu przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę wylewamy na biszkopty. Całość delikatnie dzielimy na 6 do 8 części (trójkątów) i na każdą z nich na jej wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na godzinę do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotowujemy
Arbuziakidżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze) , która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest niezwykle efektowna. Bardzo polecam. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny Krem: 400 g śmietany(...)wody 300 g białej czekolady 1 zielony barwnik spożywczy z tubki (10 g) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g dżemu wiśniowego Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodać cukier, cały czas ubijając dodać kolejno żółtka, sok z cytryny, ocet
Krokusowy DomUwielbiam ciasta z jabłkami. Taki właśnie pomysł na ciasto zawieruszył mi się między nieopublikowanymi przepisami. I już nadrabiam :) Trzeba będzie go upiec na czasie. Składniki: Biszkopt (24x36cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Jabłka: 1,5 kg jabłek cukier do smaku (w zależności od kwaśności(...)całkowicie pominąć 2 galaretki cytrynowe lub inne (proszek) Masa: 400 ml mleka 2 śnieżki 1 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzona Sposób wykonania: 1. Z podanych składników przygotować biszkopt: białka ubić z solą, dodać cukier, następnie żółtka, a potem proszek z mąką. Na koniec dodać 2 łyżki oleju i delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec
Kuchnia domowa Anirumem nie kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi ½ kg sera mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% 6 żółtek 6 łyżek cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki rumu(...)rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone, ubijamy na gęsty krem , dodajemy masę jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia. W szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie częścią naparu z kawy, posypujemy grubo przez sitko ciemnym kakao, wylewamy część kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów tak sam skrapiamy naparem z kawy, oprószamy kakao, na wierzch rozprowadzamy
Wanilia i KardamonZapraszam Was dziś na ciacho. Jest to sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia i pyszny. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Blaszkę(...)wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Do miski przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarne