przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:231/600)

Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno-najlepszy :) 1115

propozycję na pyszne i lekkie ciasto a właściwie sernik z czekoladową pianką :) Może się skusicie i zrobicie na zbliżający się weekend :) Polecam serdecznie i zapraszam. SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -125g cukru  -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -1  szkl cukru pudru(...)CZEKOLADOWA -100g czekolady mlecznej -250 ml mleka -1 bita śmietana w proszku "śnieżka" 50g -łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl wody Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pijany Jabłecznik 1113

Ciasto stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika. Składniki: Biszkopt : 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 słoik prażonych jabłek  (810g)  0,75 l wina białego półwytrawnego ½ szklanki cukru(...)śmietany 36% 1 cukier wanilinowy (16g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka cynamon Dodatki dekoracyjne: złote perełki listki mięty Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Kokoski (lamingtony) 148

ciastka nasączone czekoladową polewą, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. U nas nosiły nazwę kokoski ale znane są również jako lamingtony lub kudłacze. Co ciekawe, pochodzą z Australii gdzie niewykorzystany biszkopt polewano czekoladową polewą i obtaczano w wiórkach aby się nie zmarnował.  Kto jeszcze nie zna tego deseru to polecam. Zwłaszcza miłośnikom kokosu. Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru szczypta(...)Nadal ubijając dolewać cienkim strumieniem wodę i olej. Następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać z utartym ciastem. Biszkopt przelać do foremki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 170 stopniach. Ostudzić i pokroić w kostkę o boku ok 4-5 cm. Polewa: wszystkie składniki umieścić

Smakołyki Asi
Deser z Serkiem Mascarpone 95

SKŁADNIKI: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - około 200g biszkoptów - 250g serka mascarpone - 1/4 szkl. likieru jajecznego - około pół szkl mocnej kawy - kakao gorzkie do posypania WYKONANIE: 1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier 2. Białka oddzielić od żółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą(...)masę najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. 4. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone, dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka. 5. Biszkopty moczymy w kawie układamy do szklanek albo pucharków, na biszkopty nakładamy masę , i tak na przemian. 6. Na kilka godzin wkładamy do lodówki 7. Przed podaniem posypujemy gorzkie kakao

Dziś Ja gotuje
Ciasto malinowo czekoladowe 116

miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu). Następnie wyłożyć krem. Polewa

królestwo garów
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 139

śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną)  na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa  dodatkowo: ok. 24 kakaowe herbatniki 12 podłużnych biszkoptów lady fingers  3 łyżki wiórków czekoladowych  1/2 szklanki mleka   Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać(...)połamać, wrzucić do miski i ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z roztopioną czekoladą. Wyłożyć na ciasto.  Na musie czekoladowym ułożyć biszkopty nasączone w mleku.  Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić, wlać galaretkę i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.  Ciasto zamknąć w szczelnym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kawowe 1284

Mój ostatni wypiek, przepis dostałam o cioci z Bieszczad. Jest czasochłonny ale się opłaca, bo placek jest wyborny. Składniki na biszkopt: Jajka 3 szt. Mąka pszenna 2 łyżki Kakao 1 łyżka Cukier 4 łyżki Cukier waniliowy 1 opakowanie: Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Wykonanie biszkoptu: Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puch, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łyżka(...)łyżki żelatyny rozpuścić w ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z ubitą śmietaną, wlać żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą śmietankę również ubić z dwoma łyżkami cukru pudru, dodać 8 łyżek kawy cappuccino, rozpuszczoną żelatynę, lekko wymieszać i wylać na ściętą pierwszą masę

Tradycyjna Kuchnia
Pyszny Arbuzowiec 114

Arbuz jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem(...)galaretki truskawkowe WYKONANIE: Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondelka. Gotować około 15 min. dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić aby delikatnie ostygło po czym zblendować. BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku WYKONANIE: Białka ubić ze szczyptą

Dziś Ja gotuje
Brzoskwiniowa delicja 146

znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa brzoskwiniowa(...)łyżeczka żelatyny 4 łyżki mleka Poncz: 100ml syropu z brzoskwiń 20ml wody Polewa: 150g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany 30% 1 łyżka masła posypka karmelowa Wykonanie: 1.  Biszkopt  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Brzoskwiniowiec 161

przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Biszkopt przecinamy na pół. Do blaszki przekładamy spodnią część biszkoptu i ją nasączamy herbatą, następnie wykładamy masę śmietanowo brzoskwiniową z tym że zostawiamy około 1 szklanki masy na wierzch ciasta(...)masę śmietanową wykładamy górną część biszkoptu delikatnie dociskając. Wierzch ciasta pokrywamy resztą masy i równo wygładzamy, na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Prosta szarlotka 154

Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA Przygotowanie: 2 h Składniki

nietylkopasta.pl
Ciasto z masą kokosową i galaretką 189

biszkopta, masy kokosowej, galaretki, herbatników i czekolady, a całość tworzy świetne połączenie, nie za słodkie tylko takie w sam raz, spróbujcie :) Składniki na blachę wym. 22 x 33 cm: Biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 200 g wiórków kokosowych 0,5 litra mleka 0,5 kostki miękkiego masła(...)się takie o smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych) 3 paczki herbatników czekolada deserowa + kilka łyżek mleka rozpuszczone w kąpieli wodnej orzechy włoskie na posypkę   Najpierw należy upiec biszkopt. Całe jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temperaturze

Simply Food
KREM ŚMIETANOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / tort 197

zawiodły. Zanurzam wykałaczkę w barwniku i dodaję do zimnej  śmietany chwilę przed ubiciem. Z przepisu poniżej przygotujecie sporą porcję kremu, który wystarczy Wam na przełożenie 4 blatów biszkoptu  plus obłożenie tortu masą dookoła. Zazwyczaj moje biszkopty mają 23 cm średnicy. Zobacz inne przepisy w dziale TORTY  Koniecznie wypróbuj przepis na biszkopt Krem śmietanowy z białą czekoladą Drukuj

Rusty Fork
Delikatny Sernik na Zimno z Galaretką 111

gorącej wody (do dodania do sera)1 puszka brzoskwiń 500g sera 3razy mielonego 1,5 szkl śmietany 30%125g cukru pudru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego DODATKOWO: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (150g) 2 galaretki pomarańczowe+2szkl gorącej wody (na wierzch) WYKONANIE: 1.Dwie galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody. 2.Śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać cukier puder. 3.Ser(...)razy mielony utrzeć z cukrem waniliowym, stopniowo dodawać śmietanę 30%, wlać tężejącą galaretkę, na koniec wmieszać brzoskwinie pokrojone w kostkę. 4.Na spodzie blaszki ułożyć biszkopty. 5.Na biszkopty wylać masę serową,wyrównać,odstawić do stężenia. 6.2 galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie gęstnieć wylać na masę serową. 7.Całość odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Dziś Ja gotuje
Ciasto ucierane serowo-makowe 134

łyżeczka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. wymieszać. Dodatkowo 2 opakowania podłużnych biszkoptów Przygotowanie do pieczenia Ciasto ucierane,a następnie ułożyć na nim biszkopty po skosie w kratkę. Pomiędzy przerwami nałożyć masę makową. Ponownie ułożyć biszkopty po skosie w kratkę i wyłożyć

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania