Biszkopt z jabłkiem to ciasto, które poza swoimi walorami smakowymi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodzeniem mogą go jeść osoby, które nie trawią laktozy (biszkopt jest bez dodatku mleka, masła itp.) oraz osoby na diecie lekkostrawnej czyli jak ja teraz. Jest to też świetne ciasto dla dzieci nawet tych najmłodszych. Nowy post Biszkopt z jabłkiem pojawił się w Wypieki
Wypieki i RumieńceBiszkopt to podstawa wielu ciast i tortów. Dobry przepis na biszkopt to podstawa. Po wielu próbach, analizie popełnionych błędów znalazłam ten idealny. Muszę przyznać, że ogromną pomocą okazały się mojewypieki.com. Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia, ale jeśli odpowiednio ubije się białka oraz delikatnie wymiesza mąkę ciasto samo urośnie “jak na drożdżach”. Polecam. Nowy post Biszkopt pojawił się
Wypieki i Rumieńceswoje. Tort prezentuje się efektownie. A czekoladowe łezki są bardzo wydajne, nie zużyłam nawet połowy opakowania. Tort z niczego Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wodnej i wlać do budyniu. Wymieszać. Podzielić 3/4 masła na 2 części i wmiksować do ostudzonej masy. Do dwóch miseczek rzecz jasna. No to mamy krem. Krok 3 Z biszkoptu wykrajamy to co chcemy. U mnie były to dwa kwadraty. Przecięłam je jeszcze na pół poziomo. Nasączyłam kawą z łyżką wódeczki z orzecha laskowego. Krok 4 Nasączone płaty biszkoptu przełożyłam
CoolinarniePLPowstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki) 250 g serka mascarpone(...)śmietany 30 % opakowanie żelatyny (50 g) 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 4 jajka 0,5 szkl cukru szczypta soli 500 g serka mascarpone opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 kubka kawy 1/4 kubka dobrego białego wina odrobina gorzkiego kakao łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Łączymy z serkiem. ubijamy białka, obie masy łączymy. świeżo zaparzoną kawę mieszamy z winem(...)kąpieli moczymy biszkopty, które układamy jeden obok drugiego w foremce szklanej lub żaroodpornej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej. Wykładamy połowę kremu i powtarzamy warstwę z biszkoptów i na wierzch wykładamy pozostały krem. Wierzch oprószamy kakao wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego:) P.S aby kakao rozsypać równomiernie użyjcie sitka o drobnych oczkach i łyżeczki, aby rozetrzeć grudki
Luźna Kuchniarazem tort Kraina Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe biszkopty przełożone kremem śmietankowym z dużą ilością czekolady;) Składniki biszkopt: 2 jajka 100 gramów cukru 55 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej odrobina barwnika Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni. Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty. Składniki masa: 5 00 gramów serka mascarpone 100 ml kremówki 36 % 80 gramów drobnego cukru 100 gramów gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmiksować serek wraz
Krakowskie smaki Anibyć uzależniona od "słodkości" soku) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka malinowa + 450 ml wody fix do ubijania śmietany 2 łyżki cukru pudru ok. 120 g okrągłych biszkoptów ok. 240 g delicji malinowych galaretka malinowa (u mnie różowa galaretka Pink Margarita) Ciasto " Fiona " - bez pieczenia - Sposób przygotowania: Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem(...)pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów. Masa Budyniowa: Sok oraz wodę łączymy ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa Śmietanowa: Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu
Słodka StronaMasa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka w kolorze zielonym (np. kiwi, agrestowa) + 450 ml wody fix do ubijania śmietany 2 łyżki cukru pudru ok. 120 g okrągłych biszkoptów ok. 240 g delicji pomarańczowych galaretka w kolorze zielonym Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Sposób przygotowania: Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem(...)wykładamy warstwę biszkoptów. Masa Budyniowa: W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie "budyń" wlewamy do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa Śmietanowa: Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając
Słodka StronaAngel food cake nie bez powodu jest nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 45-50 minut. W tym czasie nie otwieraj piekarnika. Gdy uznasz, że ciasto jest już upieczone, zbadaj je za pomocą patyczka. Gotowy biszkopt ułóż formą go góry nogami na kratce i odstaw do wystudzenia. Później odkrój boki nożem i lekko postukaj w foremkę, aby ciasto z niej wypadło. Dodatkowo: 300 ml kremówki
Food Squareżyczenie Agnieszki :)Składniki:BISZKOPT:4 całe jajka2 żółtka6 łyżek cukru6 łyżek mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaBEZA:6 białek25 dkg cukrułyżka octułyżka maki ziemniaczanejKREM:25 dkg macsarpone400 ml śmietany 30%mangocukier waniliowy MUS:mangosok z połowy cytrynyłyżka skórki z cytryny łyżka świeżej miętyPrzygotowanie:BISZKOPT:Dwa jajka i cztery żółtka ucieram na pulchną białą masę z cukrem. Zmniejszam obrotu i dodaję(...)mango miksuję na gładka masę, dodaję sok z cytryny oraz świeżą miętę. Ponownie miksuję (można dodać łyżkę brązowego cukru ale nie koniecznie).Gotowy mus wsadzić do lodówki.Upieczony biszkopt smaruję masą z mango. Na masie ostrożnie układam bezę i smaruje pozostałym białym kremem. Całość polewam musem z mango
Magiczna kuchnia Dariistarałam się odtworzyć z pamięci a dodatkowo zmieniłam proporcję aby powstała go ograniczona ilość tj. jedna foremka:) Dodatkowo śliwki gotowane w cherry zamieniłam na wiśnie w spirytusie.SKŁADNIKI:Biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru1 łyżka miodu1 czubata łyżka kakao3 łyżki cukruszczypta soli Mus:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki miodu2 łyżki brązowego cukru2 żółtka 300 ml śmietany kremówki100 masła2 łyżki kakoszczypta(...)delikatnie mieszam.Keksówkę wykładam folią spożywczą. Na spód wylewam 1/3 masy czekoladowej. Na nią wykładam jeden z wyciętych prostokątów biszkoptowych, na który wylewam ponownie 1/3 masy czekoladowej. Znowu kładę biszkopt i zalewam pozostałą masą, Całość zakrywam folią i wstawiam do lodówki aby deser stężał. U mnie deser był w lodówce około 16 h, ale już rano mąż stwierdził
Magiczna kuchnia Dariisię Wam podoba? Zapraszam na Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami i śmietanką."Składniki na 3- 4 porcje"3 duże brzoskwinie250 ml śmietanki 30%ew.1 łyżka cukru waniliowego100 g biszkoptów z tego przepisu / ew. sklepowychSposób przygotowania:Brzoskwinie myjemy, obieramy i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na jednolity, gładki mus i odstawiamy w chłodne(...)śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach (jeżeli ktoś chce dodaje cukier) do momentu uzyskania sztywnej pianki. Należy uważać, aby nie zważyć śmietanki ( nie ubijać zbyt długo).Biszkopty przygotowujemy z tego przepisu. Lekko je podsuszamy i kroimy na małe kwadraciki.Na spód wysokiego szklanego naczynia wlewamy około 4-5 łyżek musu brzoskwiniowego, następnie ostrożnie nakładamy równie dużą warstwę ubitej
Słodkie Przyjemnościkąpieli wodnej.Do truskawek dodać jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne owoce.Na owoce wylać rozpuszczoną w 200 ml i delikatnie tężejącą galaretkę
Mix smakuwarstwę i ponownie wstawić do lodówki.Następnie ubić galaretkę pomarańczową, pod koniec ubijania dodać serek homogenizowany i jeszcze chwilkę ubijać.Wyjąć formę i wylać ostatnią warstwę, na wierzchu ułożyć biszkopty lekko wciskając w ostatnio wylaną warstwę. wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia.Schłodzoną piankę odwrócić do góry dnem, tak żeby warstwa biszkoptów była spodem, zdjąć formę
Mix smaku