przywiozła w piątek, a w sobotę już zrobiła mi niespodziankę i upiekła nowe ciacho. Tak przyznaję – to ciasto jest dziełem mamy – ja tylko pstryknęłam zdjęcia! Lekki, puszysty biszkopt przygotowany z proszków budyniowych przełożony puszystym kremem z serków „Danio” zachwycił wszystkich! To ciasto zrobiło prawdziwą furorę i zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu. Jedno(...)najlepszych takich prostych ciast, jakie ostatnio jadłam! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * male biszkopty
Ostra na Słodkołyżki -żelatyna – 2 łyżeczki MASA ŚMIETANOWA: -śmietana 36% – 500 ml -cukier puder – 3 łyżki -żelatyna – 2 łyżeczki DODATKOWO: -herbatniki kakaowe – 150 g -biszkopty podłużne – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Obie żelatyny rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody ( osobno ). Na spodzie blachy układamy herbatniki kakaowe. MASA CAPPUCCINO: 500 ml śmietany 30% ubijamy na sztywno, dodając pod koniec(...)cukier puder. Mieszamy z lekko podgrzaną żelatyną ( hartując wcześniej jak zupę – ważne! ), dodajemy kawę. Tak zmiksowaną masę wykładamy na herbatniki, wygładzamy. Układamy biszkopty. MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy lekko podgrzaną żelatynę ( również wcześniej hartując ). Wykładamy na biszkopty, wygładzamy, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na Słodkodrugiemu. Jest pyszne, mięciutkie, wilgotne, niezbyt słodkie, o bardzo intensywnym smaku karmelu i lekkim przysmaku słonych pistacji. Ciasto łączące w sobie najlepsze smaki - słodkie i słone. Mocno słodki biszkopt kajmakowy i orzeźwiający krem na bazie śmietanki i kajmaku z dodatkiem pistacji idealnie współgrają między sobą, a polewa z solonego karmelu przenosi to ciasto na jeszcze wyższy poziom! Czyżby(...)jednak trochę zaczekać aż ciasto się schłodzi trzeba. Napewno smak tego ciasta będzie wart każdej minuty spędzonej przy jego przyrządzeniu. Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem - przepis: Biszkopt kajmakowy: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 200 g masy kajmakowej (ok. pół standartowej puszki) 100 g masła 170 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia ŁukaszaBiszkopt z owocami to jedno z najszybszych i najprostszych ciast... bo naszej pracy jest niecałe 10 minut, resztę należy do piekarnika 😉 Tym razem jednak zamiast tradycyjnego biszkoptu, przygotowałam biszkopt w wersji fit - bez glutenu i bez cukru. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę z amarantusa, a cukier na erytrol. Do tego owoce - truskawki, borówki oraz ziarenka granatu, ale tak naprawdę możecie
Kuchnia MagdaLenyCiasto walentynkowe serduszko, jak sama nazwa wskazuje, jest idealne na dzień św. Walentego czyli dzień zakochanych. Delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakaowego, galaretki truskawkowej z waniliową pianką, a wszystko to uwieńczone czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi. Każdy kęs tego pysznego ciasta rozpływa się w ustach i delikatnie łechce nasze podniebienia . Jak wykonać ciasto walentynkowe serduszko możecie zobaczyć(...)filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybujcie kanał Rita creative a nie ominą Was nowości! Kliknijcie TUTAJ . ❤ SKŁADNIKI ❤ Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (4 łyżki) cukier waniliowy (1 łyżka) proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) kakao (1 łyżka) mąka (3 łyżki kopiaste) olej (1 łyżka) sól (szczypta) Krem: śmietanka kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (4 łyżki) cukier waniliowy (1 łyżka) żelatyna
Rita creative200g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej) 50g cukru pudru Wierzch: 1 galaretka wiśniowa 100g wiśni z kompotu (mogą być świeże lub mrożone) Ponadto: około 150g okrągłych biszkoptów (u mnie z kakao) 100 ml kompotu z wiśni do nasączenia Galaretkę przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała Przygotować masę. Czekoladę(...)serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania - powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość. Na dnie tortownicy wysłanej papierem do pieczenia ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kompocie wiśniowym. Na ciastka wyłożyć krem i ponownie umieścić biszkopty (już bez maczania!). Następnie należy poukładać odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce do momentu
Di gotujeWarstwowy placek biszkoptowo-serowy Składniki: Ciasto z białek: 7 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Sernik: 1 kg twarogu na sernik(...)proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie za pomocą łyżki wykładamy w odstępach kupki ciasta. Ubijamy na sztywno białka na biszkopt. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkoptem delikatnie
PatiGotujeOrzeźwiający sernik zebra na zimno. Łatwy w przygotowaniu, przepyszny, kolorowy, podobny do zebry truskawkowo-waniliowej , która już dawniej przygotowałam. Polecam SKŁADNIKI Biszkopt (20 cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa borówkowa 25 dag borówek 50 dag sera białego 3 łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić(...)wrzątku) łyżka żelatyny (zalac-3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła ) Do galaretki dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie
RAROSSAporcji 3 jajka, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru 250 gramów mascarpone 300 ml mocnej, zaparzonej kawy (espresso)- lakko wystudzonej 125 ml likieru amaretto (mozna pominąć) biszkopty 2 łyżki kakao gorzka czekolada 2 garście czereśni (lubn inne owoce: maliny, borówki amerykańskie) Ż ółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Odstawić na bok. W dużej misce(...)krótko zmiksować, do połączenia się składników w gładki krem. Dodać białka i wmieszać je delikatnie, nie tracąc ich puszystości. W miseczce wymieszać zaparzoną kawę z likierem amaretto. Biszkopty zanurzyć na krótko w płynie i ułożyć na dnie naczynek/szklanek do serwowania. Na wierzch wyłożyć owoce, a następnie warstwę kremu. Posypać cienką warstwą kakao. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, potem znów
olalacookingKopiec kreta to jedno z tych ciast, które kiedy zdarzało mi się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę wykorzystałam czekoladowy biszkopt , który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka(...)łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Jak zrobić Kopiec kreta? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Wyrównujemy wierzch nożem z piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym
CiastkozercyMama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho. Tym razem truskawkowe! Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową pianką jest świetnym pomysłem na upalne dni! Smakuje fenomenalnie! Mama jak zawsze pozytywnie zaskoczyła i z wielką, ale to wielką przyjemnością sięgałam po dokładke! Polecam i Wam! Ps. Chyba naprawdę muszę założyć Jej tutaj(...)osobny dział! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 5 szt * olej – 3/4 szkl * szpinak świeży – 120 g * mąka pszenna – 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + sok z cytryny i woda do nasączenia MUS: * truskawki – 650 g * cukier – 3 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op * śmietana kremówka
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 szklanka mleka 9 łyżek nutelli 600 g śmietanki 30% ( 3 kubeczki) 3 żółtka 3 łyżki cukru 750 g serka mascarpone (3 opakowania) około 200 g podłużnych biszkoptów około 2 łyżek kakao (do posypania wierzchu) Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy 3 łyżki nutelli i mieszamy. W czekoladowym mleku maczamy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno formy(...)krem. Dodajemy serki mascarpone i dalej miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Przekładamy ją do kremu i delikatnie wszystko razem mieszamy. Połowę kremu nakładamy na biszkopty. Na krem nakładamy masę mleczno - czekoladową a na nią drugą część kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószyć kakao
Qchnia po prostupiknik lub spotkanie na podwórku. Dzięki temu, że są niewielkie nie potrzeba do nich sztućców, a że są takie smaczne, to wierzcie mi, że trudno skończyć na jednej ;-) SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 500 g śmietany(...)opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody Pozostałe: 1 słoik (250 g) dżemu truskawkowego (u mnie dżem truskawkowy z belgijską czekoladą Łowicz ) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym
Passions hobbies life