przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:206/600)

Princessa 138

Pyszne ciasto dla tych, którzy mają dużo cierpliwości i czasu ;)Ale potem jaki efekt... ciasto znika bardzo szybko, szczególnie jeśli podsuniemy je miłośnikom princessy kokosowej ;D PrincessaSkładniki na biszkopt:6 jajek24 dag cukru18 dag mąki1 łyżka mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki olejuPrzygotowanie:Z białek ubić pianę. Dodawać stopniowo cukier i żółtka oraz pozostałe składniki - ciągle ucierając(...)masy dodać mąkę i wymieszać łyżką. Upiec biszkopt ;) Składniki:1 kg jabłek1/2 szklanki cukru2 zielone galaretki1/2 l śmietany 30 %3 łyżki cukru3 princessy kokosowe1/2 białej czekoladyPrzygotowanie:Upieczony biszkopt przekroić na pół ;) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę ;) A to wymaga troszkę czasu ;)1/2 szklanki cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zalać nią pokrojone jabłka

Lawendowe Niebo
Tort waflowy 354

imieninowe nadaje się idealnie, na sobotnią popołudniową kawę również i na środową wieczorną herbatkę również;)Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;)Tort waflowy Składniki biszkopt:5 jajek5 kostek czekolady mlecznej10 dag posiekanych orzechów1 1/4 szklanki mąki1 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki masa:gotowana masa krówkowa1 1/2 kostki masłaPozostałe składniki:powidło śliwkoweopakowanie wafli(...)listków)Przygotowanie:Biszkopt - z 5 białek ubić pianę, powoli dodawać żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i startą na drobnej tarce czekoladę. Mieszamy całość delikatnie łyżką i przelewamy na wyścieloną papierem do pieczenia prostokątną tortownicę. Pieczemy i przecinamy

Lawendowe Niebo
Tiramisu z truskawkami 148

Tiramisu znaczy... uniesienie. A ja dziś uniosłem się i odszedłem od standardów w przygotowaniu tego pysznego włoskiego deseru. Klasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem z kawy i amaretto. Zaryzykowałem... moje biszkopty skąpałem w mocnym naparze z zielonej herbaty. Do tego masa z sera mascarpone i soczyste truskawki.Ryzyko się opłaciło, a to połączenie okazało się idealnym pomysłem na letni(...)deser. Polecam Wam schłodzić deser przed podaniem.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 3-4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:2 szklanki świeżych truskawek12-16 szt. biszkoptów podłużnych1 saszetka zielonej herbaty500 g serka mascarpone4 żółtka z jajek4 łyżki cukru pudruPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy mocny napar z zielonej herbaty i odstawiamy do wystudzenia.Do miski wbijamy żółtka i dodajemy cukier puder. Ubijamy

kulinarnyJa
Torcik w szklance 154

szklance, mieszanka czekolady, bitej śmietany i owocowej galaretki. Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretk(...)dodać masło i dobrze połączyć. Odstawić do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą.Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu,budyń czekoladowy,nasączony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Noworoczny tort szampański 233

Wszystkiego dobrego w nowym roku! Dziś tort upieczony specjalnie na powitanie 2015 - z pysznym kremem szampańskim, który sprawdzi się nie tylko do przełożenia biszkoptu, ale też solo. Piankowa konsystencja sprawia, że deser jest naprawdę lekki, a całość komponuje się obłędnie dobrze :)Biszkopt:5 jajekszklanka mąki (3/4 pszennej i 1/4 tortowej)szklanka cukru pudrupół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem szampański:szklanka szampana3(...)bitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą łopatki. Następnie dolewamy pianę z białek, a gdy masa będzie już jednolita, szampana. Jako że krem dosyć szybko zastyga, przekładamy go sprawnie na biszkopt przecięty w połowie, zostawiając 1/3 masy na wierzch tortu (można też biszkopt nasączyć szampanem).      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nabieramy po trochu na łyżkę i "rysujemy" nieregularne

sama złodycz
Biszkopt uniwersalny 134

budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.Biszkopt jest wysoki co pozwala na przekrojenie na trzy dość grube blaty

Mix smaku
Pijak adwokatowy 253

śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany* 270 ml adwokata* 4 łyżeczki żelatynydodatkowo* 1 czekolada mleczna* 6 łyżek śmietany kremówki* wiórki kokosowe* okrągłe biszkopty* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejSposób wykonaniaBiałka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej(...)dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu biszkoptów na całej masie dobrzeje docisnąć.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietaną, chłodną wylewać

Mix smaku
Kakaowy biszkopt rzucany 147

piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze  rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia.Biszkopt do przekrojenia na dwa blaty (można pokusić się o przekrojenie na 3 ale będą one dość cienkie).* Jeżeli potrzebujemy biszkopt jasny, wystarczy kakao zastąpić mąką

Mix smaku
Noworoczny torcik śmietankowy 160

dwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam noworoczny torcik śmietankowy. Spróbuję go, jak wybije północ. Składniki:Biszkopt (mała tortownica):2 jajka0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka olejuDodatkowo:galaretka truskawkowagalaretka o smaku kiwigalaretka brzoskwiniowagalaretka cytrynowaskładniki do wykonania kremu "biała dama" (http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/makowe-z-kremem-biaa-dama.html#more)Oddzielamy żółtka od białek. Z białek(...)ubijamy pianę dodając stopniowo cukier. Do piany dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Ostudzony biszkopt ponczujemy.Na biszkopt nakładamy krem "biała dama"  wymieszamy  z kolorowymi galaretkami ( 4 galaretki o różnych smakach rozpuszczone w pół szklanki wody każda). Smacznego

Salonik smaków
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 138

minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyciąć z szablonów odpowiednie kształty oraz przeciąć(...)łyżkami pasty dyniowej. Możemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić

CoolinarniePL
Ciasto Bounty- smak raju 421

święta powstało wiele ciast, każde doskonałe  w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej  4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:3 szklanki mleka  ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masłaWYKONANIE(...)Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimyRobimy masę kokosową.2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 208

blachy, a boków NIE smarujemy tłuszczem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 30-35 minut w 180 stopniach,do tzw. "suchego patyczka". Wyjmuję z piekarnika i studzę poza nim.Kiedy biszkopt wystygnie całkowicie, delikatnie oddzielam nożem boki ciastaod blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości.krem pomarańczowy:500g serka mascarpone330 ml śmietany kremówki2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixusok

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z obłędnym kiwi 362

Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. ciasto kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 390

jabłecznik na budyniu z żelkami. Już raz stosowałam w deserze żelki i to był bardzo dobry pomysł oto link do deseru z kiwi i żelkami: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/05/orzezwiajacy-deser-kiwowo-mietowy-mniam.html Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka(...)albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu  Ponadto

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 132

jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej4 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g masła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250 g masła80 ml rumu200 g cukru pudrupolewa:sok z 1 cytryny200(...)białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania