zaczniemy skromnie, od jajek i szpinaku. Łatwa, szybka, genialna w swej prostocie pasta do chleba. Może środek stycznia nie jest akurat sezonem na szpinak, bo ze świeżego rzeczywiście pasta jest smaczniejsza, ale z mrożonego też wyjdzie nam całkiem niezła. Zresztą, jak ktoś lubi szpinak, w dodatku w towarzystwie jajek, to do zrobienia tej pasty namawiać go z pewnością nie będzie(...)trzeba. A ja lubię i szpinak, i jajka, do tego przepadam za pastami do chleba. Ta jest w pełni mojego pomysłu. Spodziewałam się, prawdę mówiąc pospolitego, a nawet trawiastego nieco smaku, a pasta okazała się niezwykle smaczna, kremowa, delikatna, ale z charakterem. Smacznego! Składniki: 120-150 g (najlepiej młodego) szpinaku, świeżego
Kuchnia Prezydentowejartykuł doktora nauk medycznych pana Jerzego Jaśkowskiego . Już wkrótce opublikuję również m ój materiał na temat fluoru , jego zawartości w wodzie pitnej, spożywanych artykułach spożywczych, pastach do zębów oraz dopuszczalnej dobowej dawki. Prosty przepis na ekologiczną, tanią pastę bez fluoru: Klik "Fluoryzacja jest przypadkiem największego oszustwa medycznego w XX wieku. - Robert Carlton(...)fluor, produkt odpadowy i wysoce toksyczny, stał się niemal z dnia na dzień poszukiwanym surowcem, aktywnym składnikiem pestycydów, fungicydów, środków znieczulających, leków psychiatrycznych i dermatologicznych, wszelkich płukanek do zębów, past. Fluor jest stosowany także w takich lekach jak: Atorwastatyna, Deksametaziol, Ezetymib, Nebiwolol, Riluzol, Sparfloksacyna, Triamcinolon. Dr Edward Bernays, finansowany przez korporacje aluminiowe, aby przekonać opinię publiczną rozpoczął kampanię oszustwa
IzaGotujewyborne w smaku, słodkie i wartościowe, a do tego bogate w tłuszcze wielonienasycone, błonnik oraz żelazo, wapń i magnez. Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku. Jej skład to: pasta sezamowa 60%, syrop z agawy 36%, emulgator: lecytyna (z soi), aromat: wanilina. Jak widzimy, większą część produktu stanowi pasta sezamowa. Na drugim miejscu znajduje się robiący ostatnio furorę syrop(...)agawy, promowany jako zdrowszy zamiennik cukru - jest od niego wiele słodszy ale ma niższy indeks glikemiczny. Jak dla mnie pasta jest troszkę za słodka - mogłoby być nie mniej syropu a więcej sezamu. Warto zauważyć, iż skład ten uległ małej zmianie w porównaniu z produktem tym dostępnym jeszcze w tamtym roku - wówczas pasta sezamowa stanowiła 58% a syrop z agawy
Kto ugości moich gości?Witam. Dzisiaj zamieszczę kolejną pastę do chleba tym razem z białej fasoli. Pasta ma smak charakterystyczny więc może nie podejść tym nie lubiącym tego warzywa - choć mi na przykład bardzo smakuje. Nie jest to pasta codzienna z uwagi na pracochłonny i niezbyt przyjemny proces obierania fasoli jednak mimo to raz na jakiś czas ją robię. Do wersji wege używam(...)oleju kokosowego a wersję z boczkiem bez (wytapiam boczek ewentualnie spryskując minimalnie patelnię zwykłym olejem). Może dla wegetarian będzie to trochę świętokradztwo (bo to jedna z past z podstawowego kanionu wege) ale ja najbardziej lubię wersję z boczkiem i cebulką (kanapkę koniecznie ozdabiamy ogóreczkiem kiszonym :)). Z tego co pamiętam nazwa pasty wzięła się od podobieństwa wizualnego właśnie do smalcu, zmielonej
Lubczyk i Waniliaramach oczyszczania zamrażarki, rozmroziłam gęsie wątróbki. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie był pasztet. Robiłam już kiedyś pyszną pastę z gęsiej wątróbki, tym razem postanowiłam zrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam! A tutaj podobne wątróbkowe przysmaki Pate (pasta) z wątróbki gesiej Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z wątróbki(...)więcej czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za "ciężka" możemy dodać więcej masła. Przełożyć do naczynia, wierzch polać roztopionym masłem i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego
Stare Garypozostało mi trochę niezagospodarowanej dyni Hokaido postanowiłam ją spożytkować. Żal byłoby, aby tak pyszna dynia miała się zmarnować. No i przygotowałam pastę do smarowania pieczywa. Jeszcze ciepła pasta na chrupiącej grzance była obłędnie pyszna, naprawdę nie spodziewałam się, że wyjdzie taka dobra. 0,4 kg dyni Hokaido 1 duża cebula 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki masła(...)łyżeczki czerwonej pasty curry sól, pieprz Dynie pokroić na cząstki (nie trzeba obierać ze skórki) i upiec w piekarniku do miękkości. Cebule poszatkować i podsmażyć na maśle wraz z czosnkiem (czosnek dodać pod koniec smażenia). Upieczoną dynię zmiksować na gładką masę, dodać podsmażoną cebulę, pastę curry, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pastę można podawać na ciepło
Jadło i czytadłopastach, hummusach- czyli jednym słowem smarowidłach jestem wręcz zakochana, ponieważ oprócz niezaprzeczalnych walorów zdrowotnych, (jako zastępstwo dla szeregu niezdrowych wędlin i serów) są przede wszystkim kopalnią kreacji kuchennego smaku – kilka razy robiąc jakąś pastę, każdy jest w stanie wymyślić swoją własną i zmodyfikować jej smak na bieżąco, dodając... Wegański, bezglutenowy zestaw przekąskowy, pasta z pestek dyni i pasta orzechowa
Nie Bo PiekłoJuż od dawna nie używam masła do smarowania kanapek. Jeśli już muszę to smaruję pieczywo masłem roślinnym. Zamiast tego staram się urozmaicać swoje posiłki przygotowując różne pasty do pieczywa. Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pastę z sera feta i czerwonej papryki. Może stanowić główny składnik kanapki, albo właśnie pełnić rolę smarowidła ;-) Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy(...)Wapń i potas regulują gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy. Papryka pobudza nasz apetyt, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. 100 g pasty z sera feta i czerwonej papryki dostarcza około 115 kcal, 7,5 g białka, 6,4 g tłuszczu, 7,8 g węglowodanów oraz 1 g błonnika
W kuchni KatieMój mąż lubi różnego rodzaju pasty na chleb. Co jakiś czas wymyślam mu nowe i tak też było z pastą z grochu. W szafce wynalazłam niecałą szklankę grochu. Doszłam do wniosku, że grochówki na niej nie ugotuje i tak właśnie powstała pasta z grochu :) Składniki: szklanka grochu 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)ziele angielskie liść laurowy szczypta kurkumy łyżeczka pasty z chilli (może być świeża papryczka chilli) sól, pieprz Przygotowanie: Groch namoczyć aż napęcznieje. Przełożyć go do garnka i gotować razem z zielem angielskim i liściem laurowym aż groch będzie się rozpadał. Odlać nadmiar wody i zmiksować ugotowany groch. Cebulkę pokroić
Amatorka kuchennaPasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi Pasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi Składniki na pastę z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi dla 4 os: 3 awokado 2 średnie cebule sok z 1 cytryny odrobina chilli sól 10 listków świeżej bazylii 8 pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Awokado obrać i zmiksować z cebulą(...)drobno pokrojonych listków bazylii. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Najlepiej podawać na mixie zielonych sałat z plastrami szynki parmeńskiej oraz pomidorkami koktajlowymi. Dekorujemy listkami bazylii. Taka pasta może leżeć 2 dni w lodówce w pojemniku hermetycznym. Smacznego! Post Pasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie SmakiJajko kurze średniej wielkości to tylko 71 kcal. Idealne na śniadanie oraz jako dodatek do sałatek i past kanapkowych. Jest źródłem łatwo-przyswajalnego przez organizm pełnowartościowego białka (aminokwasy egzogenne, które organizm sam nie wytwarza). Ponad to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. W jednym jajku znajdziemy witaminy A, E, D, K, B 2 i B 12 , fosfor, potas, wapń, żelazo oraz(...)magnez. Żółtko zawiera także luteinę, która chroni oczy przed promieniowaniem i poprawia widzenie. Samo zdrowie !!! Kanapka z pastą awokado i jajkiem Składniki: kromka chleba razowego; pasta z awokado (awokado, łyżka sezamu, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, pieprz cayenne); jajko; łyżeczka masła bądź oliwy z oliwek; czosnek niedźwiedzi; papryka. Zaczynamy tworzyć ! Do blendera wkładamy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia
Życie na widelcuprzygotowaniu. Spróbujecie Każda warstwa jest pyszna, lekka i wyjątkowa. Warstwa owocowa, warstwa jogurtowa i “kropka nad i”, czyli wyjątkowa warstwa pistacjowa. Do przygotowania warstwy pistacjowej użył doskonałej pasty z pistacji Pi-NUTS . 100% natury bez zbędnych dodatków . Pasta z pistacji, to mój ulubiony składnik wielu deserów i śniadań. Można ją też wyjadać prosto ze słoiczka W końcu(...)samo zdrowie. Pasta jest bogata w żelazo, magnez, wapń i potas. Polecam Składniki: 400 g naturalnego jogurtu 1 pełna łyżeczka pasty z pistacji Pi-NUTS 3 łyżeczki nasionek chia 2 czubate łyżeczki musu owocowego (u mnie z mrożonych owoców leśnych) 2 garście borówek listki świeżej mięty do podania Przygotowanie: W miseczce mieszamy 250 g naturalnego jogurtu z musem owocowym
Słodkie okruszki( Spaghetti alla chitarra ) "Gdybym miał gitarę, to bym na niej grał..." Kto nie zna tej piosenki? 😀 A czy wpadlibyście na to, że na gitarze można
Pasta Po PolskuPasta z awokado i łososia to pyszna, zdrowa i szybka przekąska, smarowidło do kanapek. Taka pasta to oryginalny i ciekawy zamiennik, dodatek do kanapek, k tóra najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, pszenną bagietką, świetnie komponuje się z krakersami i pumperniklem. składniki 4-5 porcji 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 125 g wędzonego łososia(...)oraz szczypiorek z dymki drobno siekamy. Do miski przekładamy rozgniecione awokado, dodajemy serek śmietankowy, posiekanego łososia oraz szczypiorek, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę podajemy z pieczywem. Artykuł Pasta z awokado i łososia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Dania( Spaghetti al radicchio, porri e pancetta ) Wpadła mi w ręce główka cykorii, która wyglądała tak pięknie, że nie sposób było oprzeć się chęci jej spróbowania
Pasta Po Polsku