pasty - 13297 przepisów (strona:67/887)

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta 192

Powinno zająć tylko około 30 sekund do minuty. Podawaj makaron posypany pozostałym boczkiem, parmezanem i polany palonym masłem z chrupiącą szałwią. Smacznego! English version Kale goat cheese and pumpkin pasta (6 servings) Ingredients: 400 g farfalle pasta 100 g smoked bacon, thinly sliced 100 g kale, stems removed and chopped 2 tbsp butter 1 handful sage leaves Ingredients(...)cups heavy cream 1 cup pumpkin puree 200 g goat cheese, crumbled 50 g Parmesan cheese, grated ¼ cup chopped fresh sage salt and pepper to taste Preparation: Cook the pasta according to package instructions. In a large pan, add 1 tbsp oil, add the bacon and cook until crispy. Remove the bacon from the pan on paper towels

karmelowy
Czekoladowe ciasto z pastą migdałową - bez jajek, wege :) 164

wypieku postanowiłam sprawdzić nowo odkrytą przeze mnie metodę :) Faktycznie, ciasto wyszło bardzo pulchne, mięciutkie. Pięknie wyrosło, choć jest w pełni wegańskie, więc nie ma jajek. Intensywnie czekoladowe, słodziutkie, a pasta migdałowa odgrywa tu główną rolę i wszyscy czym prędzej się do niej dobierają jedząc wypiek :)  Składniki: 150 g mąki pszennej o wyższym typie 50 g cukru kokosowego(...)gorzkiego kakao  1 łyżeczka sody szczypta soli  200 ml napoju owsianego z kokosem (Amandin) 6 łyżek oleju rzepakowego  1 łyżka octu jabłkowego  ok. 1/2 słoiczka pasty migdałowej (Amandin) Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz pasty migdałowej przełożyć do miski i za pomocą miksera miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.  Następnie foremkę (u mnie średnia

Zdrowie na języku :P
18 najlepszych dodatków do makaronów 191

lepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca(...)oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Świeża kukurydza z gremolatą Pasta z pieczonej dyni

Moja smaczna kuchnia
Pasta bezrybna 124

weganie rybka wędzona z serem białym, na śniadanie? Czy to jest możliwe? Odpowiedź jest bardzo prosta… nie. Pasta bezrybna z samej nazwy już nakierowuje nas na tor, na którym rybki nie ma na talerzu tylko pływa gdzieś tam w morzu, oceanie czy innym akwenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby postarać się zastąpić te smaki, które nam towarzyszą(...)się w tej roli sprawdzają, ponieważ posiadają charakterystyczny, swoisty zapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo

Blendman
DIY: Pasta cukrowa 200

Każdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć i zrobić lizaki :) Służy do depilacji. Taki domowy wosk. Zalety pasty jest naprawdę wiele, przede wszystkim nie uczula, bo jej jedynymi składnikami są cukier i cytryna. Poza tym jest sporo tańsza niż tradycyjne metody(...)przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy do szklanki/pudelka/czy czegokolwiek. Jak używać pasty?  Podgrzewam ją (kupiłam sobie specjalny garnuszek

Pora na pora
DIY: Pasta cukrowa 200

Każdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć i zrobić lizaki :) Służy do depilacji. Taki domowy wosk. Zalety pasty jest naprawdę wiele, przede wszystkim nie uczula, bo jej jedynymi składnikami są cukier i cytryna. Poza tym jest sporo tańsza niż tradycyjne metody(...)przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy do szklanki/pudelka/czy czegokolwiek. Jak używać pasty?  Podgrzewam ją (kupiłam sobie specjalny garnuszek

Pora na pora
Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów 158

Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów – obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w setkach ton, bez problemu można go kupić u nas. Jednak ajvar – pasta z papryki i bakłażanów (także ajwar ) dostępna w sklepach zwykle produkowany jest z przemysłowo gotowanych warzyw. Dlatego warto poświęcić trochę czasu(...)przygotować własną wersję z pieczonych papryk i bakłażanów. Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów jest bratem innych bałkańskich past – ljutenici (pomidory plus ostra i łagodna papryka) oraz pindżuru (papryka i pomidory). Ajvar jest doskonałym dodatkiem do kanapek, wędlin, mięs; jego entuzjaści mogą go także jeść samodzielnie łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki

Pociąg Do Kuchni
Kurczak po tajsku – tajskie kokosowe curry z kurczakiem 236

minut, co jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier(...)Całość posypujemy resztą pokrojonej chili i kolendrą bądź posiekaną pietruszką. Podajemy gorące, z ryżem lub z azjatyckim makaronem – my zjedliśmy z gryczanym makaronem japońskim sobą – świetnie wchłania zawiesisty sos. Pastę Kanokwan – oryginalną, produkowaną i pakowaną w Tajlandii pastę curry oraz liście limonki kaffir dostaniecie między innymi w Piotrze i Pawle. Warto się zaopatrzyć w kilka opakowań i mieć

Karo in the Kitchen
Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro 149

gotowania 10 min Czas przygotowania 30 min Ingredients 500 g Cappellatti z prosciutto * 2 filety z kurczaka 1 średni brokuł 1 średni por 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru sól Sos 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonezu Instructions Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej(...)lekko osłodzonej wodzie uważając, aby go nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą. Do makaronu dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i pora pokrojonego w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Dodajemy filety z kurczaka pokrojone w małą kostkę. Mieszamy dokładnie, aby pasta pokryła dobrze kurczaka i smażymy do momentu, aż kurczak będzie lekko

Wędrówki po kuchni
Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów 155

Dzisiaj przepis na ajwar, czyli pastę z pieczonej papryki i bakłażanów. Jest to specjał kuchni serbskiej, bardzo popularny na Bałkanach. U nas jeszcze nie tak popularny, ale coraz częściej do nabycia w zwykłych sklepach spożywczych a w sklepach orientalnych w dużym wyborze. Ajwar, jak chyba spora część z nas, próbowałam robiąc zakupy w sklepie tureckim. Był pyszny, słoik więc zakupiony(...)zrobić ajwar teraz, kiedy cena papryk i bakłażanów jest niska. Przepis zaczerpnęłam od Marty z Jadłonomii , jednak trochę zmodyfikowałam go pod moje gusta smakowe. Jeśli wolicie łagodniejszą wersję tej pasty, to możecie upiec czosnek również w piekarniku i pominąć dodatek chili. Papryki warto układać skórą do góry, wtedy szybciej się upiecze. Jeśli ułożymy papryki skórką do dołu, w zagłębieniu będzie

Mieszam w Garnku
Pasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowa. 195

podkreślałam, że uwielbiam robić najróżniejsze pasty kanapkowe. Dziś chciałabym podzielić się prostym i lekkim przepisem na pastę kanapkową z czarnuszką (w wersji light). Idealna na lekką kolację lub śniadanie. Spróbujcie. „Czarnuszka nazywana jest czarnym kminkiem i  „złotem Faraonów”, już w starożytnym Egipcie mawiano „czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci „*. Te małe niepozorne nasiona(...)oraz jogurt naturalny (ja łącze składniki z jeszcze lekko ciepłymi jajkami). Całość mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku według uznania solą himalajską i pieprzem (próbując). Podajemy z ulubionym pieczywem. Pasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowa. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej

Słodkie okruszki
Pasta Tahini 184

Tahini to pasta przygotowana z nasion sezamu. Nazywana jest masłem sezamowym. Powstaje z rozdrabniania uprażonych nasion sezamu. To pasta, która szczególnie doceniana jest w potrawach bliskowschodnich w kuchni arabskiej, znana także w kuchniach kaukaskich, między innymi w znanym nam humusie (pasta z ciecierzycy). Tahini jest trudne do przyrządzenia. Wystarczy dobrze uprażyć sezam, dzięki czemu zapach pasty będzie bardziej(...)minuty. Uprażony sezam dobrze mielimy. Możemy mielić malakserem sam sezam lub możemy z dodatkiem soku z cytryny i oleju około 5-8 minut. Musimy uzyskać jednolitą, gęstą pastę. Otrzymana pasta tahini może być przechowywana w lodówce do miesiąca czasu

Zasmakuj Kuchni
Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką 131

kolejki, a smaki pozostają na długo w pamięci. Jestem szczęśliwa, bo nie trzeba wyjeżdżać już do innych miast. Cudownie! Wymarzone lato! Postanowiłam dzisiaj zrobić z bobu, który miałam zamrożony, pastę, z dodatkiem czosnku i mojej ukochanej w ostatnim czasie czarnuszki. Tym razem pastę przygotowałam przy użyciu moździerza, to wcale nie jest takie wyczerpujące, a plus jest taki, że do umycia(...)mamy tylko jedno naczynie, a efekt jest naprawdę godny wysiłku, nawet w tak upalny dzień! Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Składniki: 400 g bobu 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól do smaku Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Obieramy ze skórek i przekładamy do moździerza. Dodajemy obrany

Moja smaczna kuchnia
Makaron z kurczakiem z jednej patelni / One pot chicken pasta 181

mleko zredukuje się do konsystencji sosu. Następnie wmieszaj ser i gotuj do jego rozpuszczenia. Dopraw danie solą i pieprzem do smaku i podawaj. English version One pot chicken pasta (5-6 servings) Ingredients: 3 tbsp vegetable oil 3 chicken breasts, sliced 1 red bell pepper, sliced 1 green bell pepper, sliced 1 yellow bell pepper, sliced 1 onion, sliced salt(...)pepper 1 tbsp chili powder 1 tbsp cumin 1 tbsp garlic powder 5 cups milk 4-5 cups penne pasta 1 cup grated cheese, shredded Preparation: Heat oil in a large and deep pan over high heat. Add chicken and cook until browned and remove from pan. Add the bell peppers and onion, cooking until the onion is translucent

karmelowy
Pasta z bobu na chrupiących grzankach z jajkiem 127

Pasta z bobu, do tego chrupiące grzanki i jajko na wierzchu, czy to nie brzmi apetycznie? Nie tylko brzmi, ale i smakuje! Wyjątkowe śniadanie rozbudzi i da energię na cały dzień. Jak jest bób to jest i lato. Kiedyś byłam nieprzekonana do tego warzywa, teraz pasta z bobu jest jedną z ulubionych. Bób jest dość kaloryczny, ale ma dużą zawartość(...)białka i jest bogaty w kwas foliowy, który znakomicie wpływa na cały układ krążenia, jak również jest rekomendowany dla przyszłych mam. Taką pastę możecie trzymać do 4-5 dni w lodówce, ale znika o wiele szybciej. Pasta z bobu   Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 40 min   Składniki 1 kg bobu 200g ugotowanej

Apetyt na Zielone