Kiedyś z ciekawości kupiłam pastę daktylową. Przeleżała trochę, zanim wpadłam na pomysł, co z nią zrobię. Pierwsze użyłam do kanapek (ale to takie banalne), więc stwierdziłam, że tej cudnej paście - o karmelowym posmaku - należy się lepsze traktowanie, więc umieściłam ją w muffinkach. Muffinki SKŁADNIKI (na 12 muffinek) 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody 200ml mleka 90ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku do ciast pasta daktylowa 2-3 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie) WYKONANIE W 1. misce mieszamy suche składniki, a w 2. mokre. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie. Formę wyłożyć papilotkami, wlewamy
ZofianaPyszna pasta jajeczna z dodatkiem bogatego w kwasy tłuszczowe awokado - czyli pyszna fit pasta jajeczna bez majonezu SKŁADNIKI (na 2 bułki) 2 jajka 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 łyżeczka jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz szczypiorek do posypania PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy ze skórki, drobno siekamy i skrapiamy sokiem(...)małą kostkę i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy jogurt. Mieszamy i podajemy z pieczywem.Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nie przechowujemy długo, gdyż awokado ściemnieje. Pyszna pasta do kanapek , smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełyżek sezamu* 2 łyżki oliwy z oliwek* 1 łyżka oleju sezamowego sól do smaku sok z połowy cytryny 100 ml wody * sezam i oliwę z oliwek można zastąpić gotową pastą tahini, jeśli takiej nie kupimy możemy zrobić ją sami Robimy pastę tahini. Sezam prażymy na patelni, tak by delikatnie zbrązowiał. Następnie w blenderze uprażony sezam mielimy na proszek(...)dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Powstaje nam pasta tahini. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny, sól i olej sezamowy. Mielimy blenderem całość. Następnie dodajemy garść ciecierzycy, odrobinę wody i ponownie mielimy blenderem na pastę. Znowu dodajemy garść ciecierzycy i odrobinę wodę i mielimy blenderem. Doprawiamy solą za każdym razem do smaku. I tak do wykorzystania całej ciecierzycy
Mango PapajaSunday I'm going to spend of a sweet doing nothing. Today's dinner will be quickly, but tasty as always. O n a lazy Sunday I recommend... ;) Gyros Pasta Casserole 2 chicken breast 200g tube pasta 1/2 tan of corn gyros mix olive oil 1 tbsp of flour 1 glass of milk 1 tbsp of butter 1 teespoon(...)nutmeg Cook pasta according to instruction on package. Cut chicken breast into cubes and fry in olive oil with gyros fix. Drain the pasta and put into the ovenproof dish. Add chicken and corn to pasta. Prepare bechamel sauce ( here ). Pour sauce over the pasta. Spirkle with nutmeg. Bake at 170 centigrade for 15 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Niedzielę zamierzam spędzić
bastalenaHummus to pyszna pasta z ciecierzycy którą zrobicie w 10 min. Doskonale nadaje się do chleba, można ją także jeść z pieczywem typu pita lub paluchami chlebowymi. Próbowałam hummusu w wielu różnych wersjach i wiele przepisów jest już na blogu. Koniecznie zajrzyjcie także do wpisu z pomysłem na deskę przekąsek, w desce hummus sprawdzi się idealnie. Książka Zapach Świąt(...)book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Zobacz też film z inspiracją na pyszną deskę z hummusami Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: Hummus – najlepszy Hummus z pieczonym kalafiorem Hummus z pieczoną marchewką i fetą Hummus z wędzonym łososiem Hummus z kolendrą i limonką Hummus z mango Bowl z hummusem Hummus
nietylkopasta.plPasta al ragù d’anatra alla veneta) Ragù d'anatra (albo co l'arna , w lokalnym dialekcie) to kolejny z przepisów pochodzenia chłopskiego i biednego, jak to zazwyczaj we włoskiej kuchni. Wywodzi się z okolic Wenecji i najczęściej podawane jest z typowym dla tego regionu makaronem bigoli , choć spotyka się je też często w towarzystwie gnocchi czy gnocchetti
Pasta Po PolskuTagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti ) Przepyszna pasta, w sam raz na ponure, jesienne dni :) Składniki: 250g makaronu (najlepiej świeżego, Tagliatelle ) pesto (znów, najlepiej świeże, przepis: tu ) 200g pomidorków koktajlowych cukier trzcinowy sól I pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie: pomidorki przekrawamy na pół, układamy na blasze (przyda się podkład z papieru do pieczenia) posypujemy cukrem trzcinowym, doprawiamy solą
Pasta Po PolskuPoza ciecierzycą w falafelach najważniejsze są przyprawy. To one robią tu całą robotę. Kotleciki mają być wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne. Nie można zapomnieć też o tahini – paście sezamowej. Nadaje ona przyjemnego posmaku, ale też pomaga nadać odpowiednią strukturę. Falafele będą świetnym pomysłem na wegański obiad. Pełne pożywnego białka roślinnego z ciecierzycy, a dzięki dodatkowi tahini także zdrowych(...)kulinarną podróż na bliski wschód? Pin Print Pieczony falafel Recipe by Healthy Creations Servings 9 falafeli Składniki Pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku Garść natki pietruszki Szklanka ciecierzycy Łyżka pasty tahini Sok z połowy cytryny Kumin, ostra, słodka oraz wędzona papryka, cynamon, sól Łyżka mąki z ciecierzycy Około ćwierć szklanki wody Wykonanie Ciecierzycę namoczyć na najmniej 8 godzin Następnie zalać
Healthycreations.pldłużej niż 5s. Mieszaj ciągle aż do uzyskania jedwabistej, jednorodnej konsystencji. Wymieszaj razem czekoladę i sezam w karmelu. Pamiętaj, aby oba składniki miały podobną temperaturę. Krem pistacjowy Najpierw przygotuj pastę pistacjową (lub możesz użyć gotowej, sklepowej pasty). W tym celu obłuskaj pistacje. Obrane orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15min. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej(...)wytrzyj w ściereczkę lub ręcznik papierowy. Część łupinek powinno zejść od razu. Tych, które pozostały na pistacjach należy się pozbyć ręcznie. W misie blendera ręcznego zmiksuj pistacje na gęstą pastę. Jeśli miksujesz już ponad 3min, a pistacje są dalej kruche i nieklejące, dodaj parę kropel oliwy z oliwek. Miksuj jeszcze chwilę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczoną czekoladę wlej
SmartBake.plkilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (np. na mój ulubiony: Domowy Ketchup pikantny ), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu(...)malaksera. Dodaj niebrane bakłażany i upieczone ćwiartki cebul (odkrój jedynie ususzone końce, jeśli taki są) oraz wyciśnięty między palcami miąższ z czosnku. Zmiksuj wszystkie upieczone warzywa na gładką pastę. Papryczki chilli przekrój na pół, usuń nasionka, umyj, osusz i drobno posiekaj. W dużym garnku z grubym dnem wlej olej, wrzuć pozostawioną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane drobniutko chilli
Moja Delicjapasta z awokado i tuńczyka to zdrowy i pyszny dodatek do kanapek. Możecie nią też smarować tosty i wafle ryżowe. Będzie też świetnym nadzieniem do tortilli. Pasta z awokado i tuńczyka pasuje do każdej diety Dieta keto, dieta paleo, dieta niskokaloryczna, dieta… mogłabym tak długo. Co kilka miesięcy słyszymy o nowej popularnej, skutecznej diecie, dzięki której będziemy piękni, młodzi(...)szczupli. Którąkolwiek z tych diet właśnie stosujecie, ta fit pasta z awokado i tuńczyka jest dla Was. Idealne awokado to klucz do sukcesu Każdy, kto kiedykolwiek kupował awokado, zna ten ból: fot. Pinterest Kupuję awokado od kilku lat regularnie i w większości przypadków udaje mi się trafić w ten idealny moment dojrzałości. Jednak raz na jakiś czas trafia się takia
Na-talerzu.plmięsem z kangura. Mięso to najczęściej serwowane jest w wersji pół krwistej. Ma ono słodkawy smak i posiada niską zawartość tłuszczu. Najbardziej znanym dodatkiem do potraw w Australii jest pasta vegemite. Posiada ona bardzo intensywny zapach i charakterystyczny smak. Jest to typowo australijska potrawa używana tylko w kuchni australijskiej i nigdzie więcej. Jest to pasta zrobiona z drożdży. Można nią(...)również smarować chleb. Ważne jest aby tost był bardzo cienko posmarowany pastą, bo tylko wtedy smakuje. Pastę taką jedzą tubylcy, lecz innym nacjom taki rodzaj pasty raczej nie smakuje. Innym przysmakiem typowo australijskim jest burger z burakiem. I ten w odróżnieniu od drożdżowej pasty smakuje wszystkim, nawet tym jedzącym go po raz pierwszy. Wewnątrz bułki znajduje się mięso wołowe, roztopiony
ProstePesto.plPasta z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów, serka do kanapek oraz szczypiorku to świetna alternatywa na urozmaicenie śniadaniowych propozycji. Taka pasta to oryginalny i ciekawy posmysł na wykorzystanie udek ugotowanych poprzedniego dnia, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. składniki na 3 porcje 2 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju(...)masy dodajemy serek, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz słodką papryką i wszystko jeszcze raz blendujemy. Opłukany szczypior z dymki drobno siekamy, po czym wrzucamy do miski z pastą. Tak przygotowaną pastę delikatnie mieszamy łyżką. Artykuł Pasta z kurczaka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPasta z pasztetu, serka topionego i rzodkiewki to ciekawy pomysł na błyskawiczne w przygotowaniu smarowidło do pieczywa, smaczna alternatywa dla kanapek z szynką czy serem. Taką pastę można dowolnie modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych. składniki na 3 porcje 200 g pasztetu 150 g serka topionego kremowego 2- 3 rzodkiewki pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis(...)miski przekładamy paszet, dodajemy serek topiony oraz startą na tarce o dużych otworach rzodkiewkę. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do składników na pastę. Wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i starannie razem łączymy. Tak przygotowaną pastę podajemy z pieczywem. Artykuł Pasta z pasztetu, serka topionego i rzodkiewki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniarazowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta, rice, with meat/fish or vegetarian. Why? Because I just put it into the oven and don’t have to think about anymore – they bake without my help(...)have to do is wait and eat. This time I’m making rye pasta casserole with chicken thighs and vegetables, I would’t be myself if there was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości
Martyna Cooks