pasty - 13297 przepisów (strona:54/887)

Tijgerbrood - holenderski chleb tygrysi 138

Cytując Wikipedię: „Chleb tygrysi to chleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego(...)pierwotnie występował w Holandii, gdzie został spopularyzowany według niektórych w latach 70. Wiele wskazuje na to, że przepis na ten chleb został przywieziony z Azji, chociażby dlatego, że pasta ryżowa i olej sezamowy to charakterystyczne składniki tamtejszej kuchni....” Chyba nie trzeba nic dodawać :) Napiszę tylko, że jest to wyjątkowe pieczywo, które swoim wyglądem zachęca do spróbowania. Przepis zmodyfikowałam

Nastoletnie Wypiekanie
Pasta chrzanowo- jajeczna z rzeżuchą 121

Pasta chrzanowo- jajeczna z rzeżuchą Wiosenne śniadanie, nie może obyć się bez pasty jajecznej , ze świeżą rzeżuchą . Dzieci chętnie zaangażują się w przygotowanie tak prostej potrawy , mój młodszy syn jest po prostu mistrzem past jajecznych .. Ciut trzeba go ograniczać jeśli chodzi o fantazję przyprawiania , bo ona nie zna granic i zielona herbata , jego zdaniem może być tak samo dobra(...)wtedy jajka łatwiej pozwolą się rozebrać Gołe jajka , wkładamy do miseczki i lekko rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich majonez , chrzan , sól , pieprz i szczyptę cukru , całość blendujemy na gładką pastę . Na koniec dodajemy rzeżuchę , lekko mieszamy , a resztą posypujemy wierzch. Gotowe . Pasta jest lekko pikantna , aromatyczna i przepyszna. Smacznego ! Post Pasta chrzanowo- jajeczna z rzeżuchą pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Kolorowe pasty kanapkowe. 143

jednym i drugim kryje się zaś smak. Zachęcam do własnych eksperymentów. Wyobraźcie sobie kolor, a następnie pomyślcie z jakich składników uda się go uzyskać. Pokombinujcie jak otrzymać konsystencję pasty, a jednocześnie wyrazisty, dobry smak. Smak, który będzie stanowił jedność z kolorem! Nie chodzi tu o to, żeby jakąś sztuczką zafarbować wszystko na jakikolwiek odcień. Chodzi o harmonię zmysłów;) Pasta zielona(...)dojrzałe obrane awokado 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz         Wszystkie składniki ugnieść widelcem do konsystencji pasty. Pasta czerwona: 1 czerwona papryka - upieczona i obrana ze skórki 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżeczka suszonej bazylii sól opcjonalnie - 1 roztarty ząbek czosnku i łyżeczka bułki tartej

zadanie-gotowanie
Tradycyjna pasta jajeczna, bez sera, a z serowym posmakiem! 203

Tradycyjną pastę jajeczną (czyt. z jajek, nie z tofu;)) jadam od niedawna. A dokładniej to od sylwestra, którego spędziłam w krakowskim Miąższu (tak, tak, tam gdzie mają bezglutenowe kanapki!). Jakoś strasznie zasmakowała mi tam wtedy pasta jajeczna… Pewnie nie bez znaczenia jest fakt, że byłam super-prze-głodna. Tak czy siak, pasta jajeczna, którą pamiętam z lat młodzieńczych jest(...)żółtym serem, majonezem i koncentratem pomidorowym. Nie za bardzo pamiętam jej smak, ale ser to coś co niewątpliwie z pastą jajeczną mi się kojarzy. Dlatego dziś, pasta jajeczna tradycyjna – bo z majonezem i z jajkami, a do tego z posmakiem sera, którego nadają nieaktywne płatki drożdżowe. Mam nadzieje, że Wam zasmakuje! Tradycyjna pasta jajeczna   4 jajka 2 duże łyżki

Fill The Bowl
Tahini, domowa pasta sezamowa 113

Tahini, czyli domowa pasta sezamowa, bez niej nie może się obejść żaden tradycyjnie przyrządzony hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Przyda się też nam do przyrządzenia innych potraw  rodem prosto z kuchni arabskiej. Przygotowanie pasty jest szalenie proste, a potem wystarczy tylko sięgnąć do lodówki i gotowe. Na pewno do kupnej pasty już nie wrócę, ta jest(...)super. Tahini, domowa pasta sezamowa Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka sezamu 3 łyżki oleju  sezamowego lub innego opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody Wykonanie: Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy go do uzyskania lekko złocistego koloru. Sezam powinien aromatycznie i delikatnie pachnieć. Uważajmy, bo bardzo łatwo go przypalić, a  wtedy będzie gorzki.  Ziarenka odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro 158

Pomidorki    koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową.  Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami(...)podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone papryki chili, 100 g cebuli, 8 ząbków czosnku, ½   cukru pudru, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego. Przygotowanie: Umyte i osuszone pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę przekrawamy

Moniki Smakołyki
Hummus Party. Menu na imprezę. 157

Kolorowe hummusy zapraszają do zabawy! Z okazji kończącego się karnawału przygotowałam dla Was kolejną propozycję imprezowego menu, tym razem w klimacie bardziej orientalnym :) Przygotujcie kilo ciecierzycy, morze pasty tahini i siatkę cierpkich cytryn i bawcie się razem ze mną! Kolorowe hummusy - czy to nie jest świetny temat przewodni na imprezę? Hummus jest pyszny i pożywny. W połączeniu z warzywami pokrojonymi(...)więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku z hummusem i warzywami będą smakować wybornie. Szukacie więcej pomysłów na hummusy i pasty? Zróbcie hummus z bobu , "hummus z południowych Włoch" , albo pastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 209

arissa to ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus.  "Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki(...)inne. Harissę można kupić w formie pasty zapakowanej do tub i puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy

SzczyptaSmaQ
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 103

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami(...)byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta, rice, with meat/fish or vegetarian. Why? Because I just put it into the oven and don’t have to think about anymore – they bake without my help, all I have to do is wait

Martyna Cooks
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 173

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna(...)listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo

moj przepis na
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 112

pół godziny, na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Italian cuisine, I love it for taste and simplicity – few ingredients and the dish is ready! Today fast pasta served with simple sauce. Everybody, from time to time, needs to eat something fast and with few ingredients, me too Delicious, simple dish ready in less than half an hour(...)jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions): 200-250 g pasta (fettucine this time) 150 g smoked salmon 1/2 red onion 8-10 cherry tomatoes 200 g Greek yogurt 50 g cheddar cheese 3 garlic cloves fresh grinded red pepper oregano

Martyna Cooks
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 150

Cieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże(...)smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Pasta: Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie potrzebna do podpłomyków) zgniatamy widelcem, pozostawiając kilka w większych kawałkach i dodajemy do tuńczyka. Ogórki trzemy

Moniki Smakołyki
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 109

pół godziny, na kolację lub obiad dla rodziny i przyjaciół. Italian cuisine, I love it for taste and simplicity – few ingredients and the dish is ready! Today fast pasta served with simple sauce. Everybody, from time to time, needs to eat something fast and with few ingredients, me too Delicious, simple dish ready in less than half an hour(...)jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions): 200-250 g pasta (fettucine this time) 150 g smoked salmon 1/2 red onion 8-10 cherry tomatoes 200 g Greek yogurt 50 g cheddar cheese 3 garlic cloves fresh grinded red pepper oregano

Martyna Cooks
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 139

przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz jak przygotować to danie na filmie :) Poziom trudności:       średnie Czas przygotowania(...)Wartość kaloryczna:  200 – 270  kcal Składniki: ü   Na pastę: ·          sok z 1/3 limonki ·          1 łyżka sosu sojowego ·          1 łyżka sosu rybnego ·          3-4 liście kafiru

Bazując na smaku
Marchewkowy hummus z rodzynkami- zdrowy lunch do pracy 150

Marchewkowy hummus z rodzynkami to kolejna wariacja na temat najpopularniejszej pasty ostatnich kilku lat. Ta wersja różni się przede wszystkim od innych tym, że jest chyba najlżejsza- zawiera tylko jedną łyżkę oliwy, natomiast resztę płynu zastępuje nam świeży sok z marchwi. Hummus jest dość słodki, nie mniej jednak dodatek świeżego tymianku oraz soli i pieprzu przełamuje smak i nadaje całości(...)wytrawnego charakteru. Do pasty świetnie nadają się świeże warzywa, by móc moczyć je w hummusie oraz ulubione pieczywo lub pita. Dzięki temu nasz posiłek nie jest nudny, ale co najważniejsze bardzo zdrowy!   Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (ciecierzycę moczę przez noc w misce z wodą, następnie wymieniam wodę i gotuję ciecierzycę przez godzinę do miękkości

Mango Papaja