Zupa krewetkowa z dymką i ryżem, niebo, raj i rozkosz dla podniebienia. Ta zupa krewetkowa to jedynie i aż, mleko kokosowe, przecudowne krewetki, ryż jaśminowy i dymka. Całości dopełnia pasta żółte curry oraz pasta bazylia tajska. Dla podkreślenia już i tak niebiańskiego smaku nieco soli himalajskiej i płatków chili dla wyrazistości. Zupa krewetkowa to idealne danie na szybką i fenomenalną(...)zdrowa – Z płatkami chili dla wyrazistości ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Krewetki Vannamei mrożone – 250g – Ryż jaśminowy – 100g – Dymka – Mleko kokosowe – 1 puszka 400 ml – Pasta żółte curry – 1 czubata łyżka – Pasta bazylia tajska – 1 czubata łyżeczka – Płatki chili do smaku – Drobny szczypiorek do podania – Sól himalajska do smaku – Olej kokosowy – 1 łyżka PRZEPIS: 1. Ryż
globuskulinarnySezamkowa pasta kanapkowa – 2 składniki – wspaniała, bogata w smaku, słodka i sezamowa. Uwielbiam! Dlatego nie mogę zbyt często jej robić, bo potem nie mogę się oderwać od zjedzenia aż się skończy Jest prosta do przygotowania. Jeśli macie mocny blender wystarczy ziarno sezamu i słodzidło ulubione (miód, syrop klonowy syrop ryżowy, syrop z agawy). Jeśli nie macie mocnego blendera(...)tylko taki ręczny polecam gotową, kupną pastę tahini plus słodzidło. Pasta, krem idealnie sprawdza się na kanapkach, naleśnikach, plackach, gofrach – no genialna jest! PRZEPIS SEZAMKOWA PASTA KANAPKOWA Składniki: 1 szkl nasion sezamu lub 1 słoik tahinii – użyłam tego syrop klonowy Jak zrobić sezamkowa pasta kanapkowa: Jeśli przygotowujemy od podstaw przygotowujemy bleder kielichowy o dużej mocy. Najpierw sezam wysypujemy
Dorota Smakujekońca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się “namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There
Martyna Cookshummus, zawsze jest dobry. Jego z pewnością wielką zaletą jest to, że możemy go przygotować na wiele równych styli smakowych. Dzisiaj przygotowałem hummus ze szparagami, czyli iście wiosenną pastę. Zresztą jeśli lubisz szparagi, to zapraszam Cię również do mojego przepisu na risotto ze szparagami i szybki krem ze szparagów . Jaki jest hummus ze szparagami? Lekki i świeży, dzięki użyciu dużej(...)ilości szparagów, koperku i cytryny, ale z delikatnym pazurem, którego nadaje czosnek. Z pewnoscią jest to pasta, która świetnie sprawdzi się na posiady przy winie i krakersach. Jesteś bezglutenowcem? Mam dla Ciebie super przepis na bezglutenowe krakersy . Z czym podawać hummus? Oczywiście mogą być to tak jak u mnie krakersy, w tym również domowej roboty bezglutenowe z linku powyżej. Świetne
BlendmanPasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)krakersów na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Pasta kanapkowa z tuńczykiem: potrzebne składniki 1 puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju) 2 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 większe korniszony lub 1 duży ogórek kiszony pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól
Gotujemy i jemyPasta z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami. Idealna jako przekąska na imprezki. Do podania z krakersami lub marchewką pokrojoną w słupki. Składniki pasty: 200 g ciecierzycy 3 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny 6 plastrów suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 6 listków bazylii 6 łyżek wody z gotowania ciecierzycy(...)łyżek oliwy extra vergine sól do smaku (około 3/4 płaskiej łyżeczki) pieprz do smaku Ponadto: 2 łyżki oliwy extra vergine do polania pasty 1 płaska łyżeczka soli do moczenia ciecierzycy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej do moczenia ciecierzycy Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę soli. Po tym czasie ciecierzycę płuczemy
Smak mojego domuKolejną zdrową, pożywną i bardzo łatwą do przygotowania propozycją są rollsy z pastą rybną. Często goszczą u mnie po weekendzie gdy zostają mi puste naleśniki, które zazwyczaj smażę na śniadanie w wolne dni. Do tego szybka do zrobienia i zdrowa pasta z wędzonej ryby (u mnie z makreli lub halibuta), która jest idealnym dodatkiem do keto naleśników. Rollsy z pastą(...)rybną to świetna propozycja na śniadanie, kolację czy lunch do pudełka na wynos. Składniki na rollsy z pastą rybną: Składniki na naleśniki: 2 jajka 20 ml śmietany 30% lub śmietanki kokosowej odrobina masła ghee do smażenia Składniki na pastę rybną (tutaj z makreli i halibuta): 50 g makreli wędzonej 50 g halibuta wędzonego 30 ml majonezu domowego na bazie jajka
Ola la LCHFKanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!walizki na wakacyjne wojaże. Oprócz strojów do opalania, wygodnych t-shirtów i przewiewnych sukienek znajdą się w nich także niezbędne w każdej sytuacji kosmetyki - szampony, mydła do ciała, pasty do zębów, dezodoranty czy kremy do golenia. W pakowaniu się na krótsze i dłuższe wyjazdy praktykę mam całkiem dużą. Bez fałszywej skromności przyznam, że do perfekcji opanowałam umiejętność wyboru nie tylko(...)zatrudniającej zaledwie kilkanaście osób francuskiej firmy Lamazuna. Chociaż w tym przypadku określenie "firma", jest trochę na wyrost, Lamazuna to raczej manufaktura w której wszystkie kosmetyki produkowane są ręcznie. Szampony, pasty do zębów, dezodoranty, kremy do golenia i masła do ciała Lamazuna mają formę stałą. Dzięki temu, że charakteryzują się niską zawartością wody, ich wydajność jest około dwukrotnie wyższa niż kosmetyków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 5 jaj 1 pomarańcza szczypta soli * Zazwyczaj gotuję 300 g ziaren pszenicy, część przeznaczam na ciasto, z tego co zostanie robię sałatkę ;) **** INGREDIENTI Pasta frolla 500 g di farina 230 g di burro 200 g di zucchero 1 uovo 2 tuorli la scorza di un limone Ripieno 580 g di grano cotto(...)ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajko oraz 2 żółtka. Wyrobione ciasto owijamy foli ą spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. **** Pasta frolla Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini e la scorza grattugiata di un limone. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole
La grande e la piccola cuocauwielbiam hummus w mnóstwie jego postaci, tak niesamowicie lubię też inne pasty z kuchni Izraelskiej, Ostatnio na pyszna weekendową kolację zrobiłam ich kilka – klasyczny hummus, muhammara i baba ganoush. Wszystkie są pyszne choć każda nieco inna, ale co najlepsze można je robić w tym samym czasie, szczególnie dwie ostatnie. Dziś zapraszam na przepis na muhammarę. Polecam Wam też inne(...)pasty na moim blogu: – przepis na guacamole – pasta z awokado i jajka – hummus – hummus z suszonymi pomidorami – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania – masło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 3 papryki czerwone – 2 garści orzechów włoskich – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – pół limonki – 2 ząbki czosnku – szczypta soli – 1 płaska łyżeczka
nietylkopasta.plPrzepisów na tradycyjny hummus jest bardzo wiele. Pokażę Wam jak szybko przygotować najbardziej podstawową wersję tego dodatku nie tylko do pieczywa. Oczywiście możecie namaczać i gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tutaj poziom ostrości jest całkowicie znośny i w żaden sposób nie boli, a wszystkie smaki są dobrze wyczuwalne. Jeśli wolicie bardzo ostre potrawy, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pasty chili użyć więcej. PRZYGOTOWANIE Szykujemy wszystkie składniki. Piersi kurczaka wkładamy do garnka w całości. Dodajemy 2-3 obrane ząbki czosnku, obraną szalotkę i pocięty na 3 części szczypior razem(...)podgrzewamy 3 łyżki oleju sezamowego. Na gorący tłuszcz wrzucamy starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy razem minutę, mieszając. Dodajemy obie koreańskie pasty, wlewamy łyżkę wazową bulionu i dokładnie rozprowadzamy pasty w płynie. Wlewamy pozostały bulion ze szczypiorem, dodajemy mięso kurczaka. Całość mieszamy i gotujemy razem przez 2-3 minuty. PODANIE Zupę można
Karo in the KitchenJuż od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „ KUCHNIA INDYJSKA „. Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis, który mam nadzieję zainspiruje Was do eksperymentów kulinarnych. Z dodatkiem(...)pasty madras możecie przygotować cały jagnięcy comber lub podzielić go w niewielkie kotleciki jagnięce z kostką. Jagnięcina bez odpowiedniego doprawienia ma dość wyrazisty, nie każdemu odpowiadający smak. Jeśli do zamarynowania mięsa użyjecie pasty przyprawowej mięso nabierze zupełnie nowego smaku, będzie pyszne, soczyste i delikatne. kotleciki jagnięce PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 6-10 kotlecików jagnięcych lub cały
nietylkopasta.plZdrowa i bardzo smaczna pasta z awokado i szpinaku. Świetnie sprawdza się jako pyszna przekąska na śniadanie. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad. Łatwa do przygotowania, zdrowa i smaczna pasta u mnie jest niezastąpionym dodatkiem do chrupkiego lub pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie. Rewelacyjnie również smakuje podana na ciepło z makaronem w porze obiadu. Pasta(...)awokado i szpinaku jest nieco gęstsza od zwykłego pesto i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Pasta będzie smaczna tylko, jeśli zrobimy ją z dojrzałego awokado i świeżego szpinaku. Dobrze smakuje podana z białym serkiem. Uwielbiam pesto i wszelkie warzywne pasty. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że w kilka chwil i bez dużego wysiłku powstaje pyszne jedzenie. Mam nadzieję, że również
Kuchcik gotujekropelek czekoladowych* 50 g cukru 40 g m ą ki pszennej 3 jaja 1 laska wanilii szczypta cynamonu * Kropelki czekoladowe możemy zastąpić drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady. **** INGREDIENTI Pasta frolla 500 g di farina 100 g di zucchero 200 g di burro 4 uova un pizzico di sale Ripieno 300 g di ricotta 50 g di gocce di cioccolato(...)pasków układamy na tarcie kratkę. Tart ę pieczemy ok. 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Pasta frolla Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete
La grande e la piccola cuocaSzare japońskie lody – z pastą zrobioną z czarnego sezamu i węglem, dla dodatkowego koloru. Bez maszyny do lodów, bez dodatku żółtek i bez gotowania. Bez specjalnych przyrządów, długiego mieszania, chodzenia na palcach. Bez trudu i bez problemu – bo domowe lody do nabrania odpowiedniej konsystencji potrzebują tylko dwóch podstawowych składników. Jak robi się klasyczne lody? Tradycyjne lody mleczne to baza(...)właśnie dzięki niej te lody pozostaną kremowe, miękkie i łatwe do formowania w kulki. Lody sezamowe to pyszny japoński wynalazek – w Japonii najczęściej robione są na bazie gotowej, paczkowanej pasty z czarnego sezamu, bardzo ciemniej i charakternej w smaku. Są mocno orzechowe i aromatyczne – japońska pasta z czarnego sezamu, w przeciwieństwie do tahini, robiona jest z całych, nieoczyszczonych ziaren sezamu
Karo in the Kitchendealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie(...)Chłodzenie: 1 godz. Dla 6 osób: ● 1 puszka ciecierzycy (240 g)* ● 1 mały pęczek rzodkiewki ● 1 nieduża cytryna ● 1 ząbek czosnku ● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie) ● 3 łyżki pasty tahini (pasty z ziaren sezamu)* * ● ½- 1 łyżeczka mielonego kuminu ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól Przygotowanie : Z puszki ciecierzycy odlej zalewę, odłóż na bok kilka łyżek zalewy, posłużą do przygotowania humusu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWersja mojego farszu powstała na bazie najpyszniejszej pasty jaką jadłam, jest to pasta z ciecierzycą oraz warzywami i miazgą sezamową. Jadłam ją a później dostałam na ostatnich warsztatach organizowanych przez firmę Sokołów. Muszę przyznać że wcześniej jej nie znałam zupełnie. Główną rolę w smaku tej pasty odgrywają suszone pomidory, więc kupując ciecierzyce w puszcze, suszone pomidory, świeżą cukinię, cebulę(...)szczypior możemy sami podobną pastę zrobić. Poza tym sól, pieprz, ocet balsamiczny, miazga sezamowa oraz sok z cytryny i olej rzepakowy. Do dzieła ;) Nie mniej jednak najszczerzej polecam kupić tą pastę w oryginale, jest rewelacyjna. Składniki: 5 jajek, najlepiej od własnych kurek (moje od teściowej ;)) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego świeżo wyhodowana rzeżucha pieprz ziołowy 100 gram pasty warzywnej
Życie zaczyna się w kuchniktórą używamy do przygotowania dań, głównie z drobiem i z dodatkiem jogurtu. Natomiast słowo to oznacza też rodzaj potrawy bardzo popularnej w kuchni tajskiej. Do jego przygotowania używa się pasty curry, która występuje w trzech odmianach: czerwonej, żółtej i zielonej. Czerwona pasta jest przygotowana na bazie czerwonych papryczek chili, żółta z dodatkiem kurkumy i mieszanki curry, a zielona jest(...)przygotowana na bazie zielonych papryczek chili, kolendry i tajskiej bazylii. Znajdziemy w nich także między innymi trawę cytrynową, szalotkę imbir, kolendrę, imbir, galangal i skórkę limonki kaffir. Wszystkie pasty są bardzo aromatyczne i oczywiście można je przygotować również samemu w domu. Bez problemu kupimy je też w supermarketach, należny jednak pamiętać, że mogą one się różnić ostrością, dlatego
Kulinarne przygody GatityPasta jajeczna z groszkiem i cebulką jest przepyszna! Robi się ją ekspresowo. Doskonała na śniadanie, przekąskę czy kolację. Taką pastę możecie zrobić także na imprezę i podać ją przykładowo na bagietkach. Pasty jajeczne zaliczam do moich ulubionych dań na śniadania, serwowane z jeszcze ciepłym pieczywem… smakują rewelacyjnie! Zobacz też: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami(...)Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Przepis na pastę jajeczną z groszkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 4 jajka pół puszki groszku konserwowego 1/4 średniej cebulki 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. 2 Do jajek dodajemy groszek oraz posiekaną cebulkę. 3 Dodajemy
Kuchnia Bazyliiskładników według kolejności ich użycia i takiego rozplanowania pracy, żeby wszystko podać prosto z wody i woka – gorące. SMAK Do małej miski przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Dodajemy pastę sezamową (tahini), wlewamy jasny sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i wsypujemy cukier. Dodajemy tyle pasty chili, ile ostrości jesteśmy w stanie znieść – ja więcej niż łyżki nie dodaję, Chińczycy(...)się zamknęło i smażyło bez puszczania wody – mięso powinno się lekko zrumienić. Gdy już przestanie być surowe dodajemy do niego ciemny sos sojowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pastę z tamaryndowca, wszystko razem mieszamy. PODANIE W osobnym garnku zagotowujemy wodę na makaron – makaron gotuje się szybko, około 60-90 sekund. Wodę lekko solimy, gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron
Karo in the KitchenPewnie już zauważyliście, że częstym składnikiem moich past do pieczywa są pestki dyni. Dlaczego? Bo w tej wersji smakują mi najbardziej. Pragnę je jeść w dużej ilości i takie też serwuję mojej rodzinie. Wiem, że za ich sprawą, a precyzyjniej, cynku w nich zawartego, nasza cera, włosy i paznokcie będą w bardzo dobrej kondycji, nasz układ odpornosciowy będzie działał(...)wyciągnąć z nich maksimum minerałów i witamin, warto je namoczyć. A aby uczynić je ucztą dla podniebienia - wymieszać z kilkoma innymi, zdrowymi, pysznym składnikami i tym samym przyrządzić cudowną pastę do chleba na śniadanie. Przedstawiam doskonały i najpyszniejszy mix zdrowotności. Pasta z polskich składników, bogata w cenne minerały i zdrowe tłuszcze. Pasta, która skradła moje ... kubki smakowe. Pasta
Jeść, by żyć w zdrowiudanie obiadowe, czyli roladki naleśnikowe – oczywiście bez glutenu Nadzienie do takich roladek możemy przygotować sami, według własnej fantazji kulinarnej lub skorzystać z gotowych rozwiązań. Ja skorzystałam z gotowych past warzywnych Wawrzyniec , które moim zdaniem idealnie się do tego nadają! Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta na naleśniki będziecie potrzebować: 2 jajka(...)ziemniaczanej 230 ml wody 2 łyżki oleju szczyptę soli Naleśniki smażę na patelni o średnicy 28 cm i z podanych proporcji wychodzi mi 6 sztuk. Jako nadzienie, wykorzystałam 4 pasty warzywne Wawrzyniec: Z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką Z grillowaną cukinią i curry Z grillowanym bakłażanem Z suszonymi pomidorami i żurawiną Wykonanie krok po kroku: 1. Jajka ze szczyptą soli rozkłócamy
Okiem Blondynki by McBlondikońca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się „namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There
Martyna CooksDawno nie robiłem czegoś dobrego na śniadanie . W mojej głowie zrodził się jakiś czas temu pomysł na pastę z jajek i pomidorów suszonych. Szybko się ją przygotowuje i nie wymaga też użycia dodatkowych sprzętów. To idealna opcja jeśli w naszym domu mamy gości na noc i nad ranem zastanawiacie się nad tym, co przygotować na pierwszy posiłek. Oczywiście przepis możecie(...)też ogórki w miejsce suszonych pomidorów. Zabieramy się do dzieła. Możecie też sprawdzić inny przepis śniadaniowy – sałatkę z awokado. Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasta z jajek i pomidorów suszonych 6 jajek 🥚🥚🥚 200 g twarogu pęczek szczypiorku 50 g suszonych pomidorów 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany pieprz i sól Przepis – Pasta z jajek
Kuchennyviral.plwarsztat. Z moich eksperymentów powstał przepis na super-wartościowe gofry, których bazą są migdały, a zamiast bitej śmietany wykorzystujemy jogurt naturalny z dodatkiem mojego ostatniego odkrycia, super-wartościowej pasty z leśnej czarnej jagody LiQberry . Jestem szczerze zauroczona tym produktem – w składzie pasty LiQberry znajdują się jedynie dziko rosnące owoce czarnej jagody, bez żadnych dodatków, konserwantów czy syntetycznych ulepszaczy. Produkt(...)więcej. Owoce są ręcznie zbierane w ekologicznych lasach na Litwie, Skandynawii i w Polsce. Poddawane są unikalnemu procesowi technologicznemu pozwalającemu na zachowanie wszystkich wartości odżywczych owoców. Co więcej w paście oprócz miąższu owoców, znajdują się rozdrobnione pestki i skórki jagód, które także zawierają cenne składniki, w innej formie dla nas niedostępne. Pasta ma naturalny, orzeźwiający i niezbyt słodki smak
DietologDawno nie robiłem czegoś dobrego na śniadanie . W mojej głowie zrodził się jakiś czas temu pomysł na pastę z jajek i pomidorów suszonych. Szybko się ją przygotowuje i nie wymaga też użycia dodatkowych sprzętów. To idealna opcja jeśli w naszym domu mamy gości na noc i nad ranem zastanawiacie się nad tym, co przygotować na pierwszy posiłek. Oczywiście przepis możecie(...)też ogórki w miejsce suszonych pomidorów. Zabieramy się do dzieła. Możecie też sprawdzić inny przepis śniadaniowy – sałatkę z awokado. Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasta z jajek i pomidorów suszonych 6 jajek 🥚🥚🥚 200 g twarogu pęczek szczypiorku 50 g suszonych pomidorów 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany pieprz i sól Przepis – Pasta z jajek
Kuchennyviral.plzbiorowe z pobliskiego baru mlecznego. Jedzenie całkiem zacne. Może bez ochów i achów, ale całkiem zjadliwe No dobrze, ale powróćmy do naszego bohatera, czyli bobu. U nas tym razem pasta z bobu, żeby było nieco inaczej. Fajna, wyrazista w smaku. Dobrze komponuje się z chlebem białym i ciemnym. Ja dodałam do środka koperek, ale równie smaczna jest z kolendrą. Zresztą(...)cebuli\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","2 z\u0105bki czosnku\r","sok z po\u0142owy cytryny\r","2 \u0142y\u017cki oliwy\r","s\u00f3l, pieprz, kumin"],"name":"Pasta z bobu","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["B\u00f3b wrzucamy na osolony i lekko pocukrzony wrz\u0105tek i gotujemy 5-7 min.\r","Przelewamy zimn\u0105 wod\u0105
Mieszam w Garnkuimprezę, urodzinowe przyjęcie albo na każdą okazję, w której chcemy zaskoczyć swoich gości Robi się go błyskawicznie! Smakuje fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * okrągły chleba pszenny – 1 szt 1 pasta: * jajko – 4 szt * kukurydza Bonduelle – 150 g * biała cebula – 1 szt * majonez – 3-4 łyżki * świeży szczypiorek * sól , pieprz 2 pasta: * twarożek / ser biały naturalny(...)groszek Bonduelle – 150 g * czosnek – 2 ząbki * świeża, zielona papryka – 1 szt * sól , pieprz, świeży koperek 3 pasta: * tuńczyk ( w oliwie lub sosie własnym ) – 150 g * twarożek / ser biały – 150 g * kukurydza Bonduelle – 100 g * biała cebula -1 szt *sól, pieprz DODATKOWO: * jajka przepiórcze – do dekoracji * pomidorki koktajlowe * świeże zioła SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoMiso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past miso, ale najbardziej znanymi są: shiro miso (biała pasta miso), aka miso (czerwona pasta miso) i awase miso (mieszana pasta miso). Różnią się kolorem, smakiem i długością procesu fermentacji. Należy pamiętać, aby nigdy(...)gotować miso, ponieważ utraci smak. Wybór i ilość pasty należy dostosować do własnych preferencji. Miso-shiru Japończycy jedzą prawie każdego dnia z różnymi składnikami, w zależności od regionu, pory roku i upodobań. Smak i zapach zupy jest specyficzny, dlatego też nie każdemu musi smakować. Spróbujecie? Składniki (na 2 porcje): 1/2 l bulionu dashi 2-3 łyżki pasty miso
Oryginalny smakcałość solą i cukrem, jeśli potrzeba. 6. Do sosu włóż ugotowany makaron i podgrzewaj jeszcze całość przez ok. 3min. 7. Serwuj na gorąco, posypując pozostałym parmezanem. Smacznego! Green pici pasta with courgettes and tomatoes Ingredients: Pasta: 200g leaves of baby spinach 300g wheat flour Sauce: 4 garlic cloves 1/2 teaspoon of chili flakes 200g of baby courgettes 300g cherry tomatoes(...)teaspoon of dried basil 1 handful of sunflower seeds 50g of grated Parmesan cheese Salt and sugar to taste (optional) 2 tablespoons of oil Method: Pasta: 1. Place the spinach and flour in the food processor and mix until the sphere of dough forms. 2. Sprinkle with flour the table, tear the dough pieces of hazelnut-sized pieces and roll
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDlaczego oszukana? Kilka dni temu wymyśliłam najlepszą pastę z awokado, jaką do tej pory jadłam. Niestety był już późny wieczór i nie było warunków, ani też chęci, aby zrobić sesję zdjęciową. Ponieważ pasta była tak dobra, wiedziałam, że muszę się z Wami tym przepisem podzielić i przygotować ją raz jeszcze, aby móc zrobić kilka zdjęć. Zakupiłam więc potrzebne składniki(...)zaczęłam przygotowania, okazało się… że awokado przejrzało, zrobiło się brązowe i mało smaczne. Udało mi się tylko ćwiartkę uratować. Tą najbardziej zieloną. Wykorzystałam ją i dlatego dzisiejszą pastę nazwałam „ Oszukaną pastą z awokado „. :) Pasta wyszła przepyszna. Szczególnie podana na świeżej i chrupiącej bagietce wiejskiej. Pasta jest z jajami ugotowanymi na twardo, chrzanem i domowym, łatwym do przygotowania
Moja Delicjapasztety! :) Jeden jest z selera korzeniowego, choć mi szczególnie przypadł do gustu taki z marchewki i zielonej soczewicy. Chcąc odtworzyć jego smak w domu, stworzyłam dzisiejszy przepis na pyszną pastę, świetną na kanapkach lub jako dip do warzyw. Tartą marchewkę przesmażam z cebulką, czosnkiem, kurkumą, słodką papryką i koniecznie czubatą łyżeczką mielonej kolendry. To ona nadaje charakteru tej paście(...)marchewką tworzy parę idealną. Warzywa miksuję z ugotowaną zieloną soczewicą oraz najchętniej olejem z orzechów włoskich - w takim wydaniu pasta jest jeszcze pyszniejsza. Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry Składniki: 1/3 szklanki surowej zielonej soczewicy lub 180 g ugotowanej zielonej soczewicy z puszki 4 średnie marchewki (ok. 400 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwamakijaż i zadbanie o siebie. Proponuję Wam przygotowanie szybkich i aromatycznych małych kanapeczek z bagietki pszennej na zakwasie na gorąco, bo podawane w formie grzanek, z różnymi pastami. U mnie Hummus w trzech rodzajach, tradycyjny, z czarnuszką i z buraka! Pyszny! Pasta z suszonych pomidorów, papryki czy też tapenada z czarnych olwiek. Oczywiście nikt Wa nie proponuje w ten wieczór(...)robić ich samodzielnie, możecie kupić gotowe i w dodatku pyszne tak jakbyście zrobiły je samodzielnie. Gotowe zestawy past dostępne na fotografiach dostępne sklepach LIDL w całej Polsce w ramach aktualnej oferty. Jak przygotować bruschetty? Podstawą tych gorących kanapeczek, jest zdecydowanie dobrej jakości pieczywo. Wybierz te na prawdziwym zakwasie. Sięgnij po dobrej jakości oliwę
SMYKWKUCHNIkurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet(...)mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe
Kulinarne przygody Gatityposyp mozzarellą. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu odstaw na 5 minut i podawaj. Smacznego! English version Beef, mushroom and kale pasta bake (4-6 servings) Ingredients for the asuce: 500 ground beef 1 large onion, diced 3 cloves garlic, minced 100g oyster mushrooms, sliced 1 tablespoon tomato paste 2 tablespoons red wine(...)2x400g can can diced tomatoes 1½ tablespoons dried basil 1½ tablespoons dried oregano salt, pepper and sugar to taste Ingredients for the pasta bake: 400 g pasta, cooked according to package directions 350 g mascarpone cheese 1½ cups grated mozzarella cheese 2 large handfuls kale, stems removed and chopped Preparation: Preheat oven to 200 oC. Grease
karmelowysezam – 1 łyżeczka * białko -1 szt * biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy – ok. 0,5 szkl * sok z limonki – 1 łyżeczka * pasta wasabi – 0,5 łyżeczki * sos sojowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Sok z pomarańczy miksujemy z sokiem z limonki, pastą wasabi, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Wkładamy oczyszczonego(...)imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier trzcinowy – łyżka * pasta chili – 0,5 łyżeczki * pasta Tom Yum – 1 łyżka * mleczko kokosowe – 3 łyżki * świeża kolendra * krewetki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir
Ostra na Słodkozawartość garnka do naczynia do zapiekania, posyp resztą mozzarelli i piecz przez 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Smacznego! English version Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta (6 servings) Ingredients: 1/2 a medium butternut squash or pumpkin, seeded and cut into 2 cm pieces 1 head garlic, outer skins removed 2 tablespoons oil salt and pepper(...)bacon, cut into cubes 400 g whole grain pasta 1 cup milk 2 tsp dried oregano 2 tsp dried thyme 1 cup ricotta cheese 2 cups fresh baby spinach 1/2 cup oil packed sun-dried tomatoes, chopped 1 cup grated parmesan cheese 1 1/2 cup shredded mozzarella cheese Preparation: Preheat the oven to 200 oC. Place the butternut squash
karmelowyUwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku, liści limonki kaffir, trawy cytrynowej, kolendry, kuminu i galangalu. Zielone curry jest ostre, bardzo przyjemnie i kwiatowo pikantne. W połączeniu z kokosowym mlekiem te ostre i wyraźne smaki są nie do pobicia. Bakłażana(...)stron, tylko do zamknięcia, nie trzeba go rumienić. Usmażone mięso wyjmujemy z rondla. Znowu grzejemy 2 łyżki oleju kokosowego. Na rozgrzany wrzucamy czosnek i imbir, a do nich oddajemy pastę curry. Smażymy razem do czasu, gdy zacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość
Karo in the KitchenUwielbiam pasty kanapkowe. Są idealne na śniadanie, jak i kolację. Dziś polecam Wam pastę kanapkową z papryką, pietruszką i musztardą bawarską, która idealne wzbogaca jej smak. Pastę robi się niezwykle szybko i… równie szybko znika. Mojej rodzinie takie połączenie bardzo smakowało, dlatego szczerze Wam je polecam. Do przygotowania pasty wykorzystałam musztardę bawarską firmy Develey. Przyznam Wam szczerze(...)jakość. Dziękuję firmie Develey za możliwość testowania ich produktów. Zaglądajcie na blog, niedługo kolejne przepisy i opinie o produktach widocznych na zdjęciu. A tym czasem zapraszam Was na pyszną pastę kanapkową. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 czerwonej papryki 3 łyżeczki musztardy bawarskiej (u mnie Develey) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku
Słodkie okruszkiPasta z suszonych pomidorów i kaparów Nie raz w życiu bywa tak, że nie tykamy się pewnych produktów spożywczych dla zasady lub jesteśmy uprzedzeni przez nieprzyjemne doświadczenia z dzieciństwa. Ja tak właśnie miałem z kaparami. Kojarzyły mi się z kwaskowatym dziwnym smakiem… fuj! Przy okazji współpracy z firmą Rolnik postanowiłem do paczki włączyć również kapary, żeby odczarować(...)mojej kuchni. Czy to się udało? Tak! W połączeniu z neutralnym słonecznikiem i pomidorami suszonymi, które uwielbiam, wyszło coś wspaniałego. Pasta z suszonych pomidorów i kaparów gości u mnie najczęściej w towarzystwie guacamole. Przepis na guacamole pokażę Wam już jutro. Oczywiście, pasta równie świetnie będzie smakowała po prostu ze świeżym ogórkiem czy pomidorem. Wszystko kwestia gustu. A Wy jaki macie
BlendmanPasta z suszonych pomidorów i kaparów Nie raz w życiu bywa tak, że nie tykamy się pewnych produktów spożywczych dla zasady lub jesteśmy uprzedzeni przez nieprzyjemne doświadczenia z dzieciństwa. Ja tak właśnie miałem z kaparami. Kojarzyły mi się z kwaskowatym dziwnym smakiem… fuj! Przy okazji współpracy z firmą Rolnik postanowiłem do paczki włączyć również kapary, żeby odczarować(...)mojej kuchni. Czy to się udało? Tak! W połączeniu z neutralnym słonecznikiem i pomidorami suszonymi, które uwielbiam, wyszło coś wspaniałego. Pasta z suszonych pomidorów i kaparów gości u mnie najczęściej w towarzystwie guacamole. Przepis na guacamole pokażę Wam już jutro. Oczywiście, pasta równie świetnie będzie smakowała po prostu ze świeżym ogórkiem czy pomidorem. Wszystko kwestia gustu. A Wy jaki macie
Blendmanmnie czas śniadania na wypasie. Szakszuka , frittata czy egipskie śniadanie to tylko kilka z pośród moich ulubionych przepisów. Mój najnowszy pomysł to sycące, napakowane pysznościami kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajeczkiem sadzonym! Po takim śniadanku mam mnóstwo energii na cały dzień, a buzia sama mi się uśmiecha :) Podstawą tych pysznych kanapek jest bardzo prosta pasta z bobu(...)sera typu śródziemnomorskiego. Wybrałam ser Arla Apetina z dodatkiem bazylii i oregano - zioła od razu doprawiają moją pastę i nie muszę do niej dodawać nic poza oliwą i ewentualnie solą. Pasta składa się wręcz praktycznie z 3 składników. Możecie ją oczywiście wykorzystać nie tyko do tych kanapek, zwłaszcza że wychodzi jej nieco więcej. Rzadko biorę udział w konkursach, jednak
Chilli Czosnek i Oliwastaram się wykorzystywać go także do innych dań np.: sałatek . Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam i smarowidło wyszło cudowne. Awokado nadało delikatnej tekstury, cytryna odświeżającego smaku, a szalotki nutę słodyczy. Grzanki z taką pastą smakują(...)prostu wyśmienicie. Pasta z bobu i awokado: 250 g ugotowanego i wyłuskanego bobu (1 czubaty kubek) 1 dojrzałe awokado (użyłam odmiany hass) 2 średnie cebulki szalotki 2 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny 1,5 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytrynę przelewamy
Poezja smakuDzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem. Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego, to ta pasta świetnie się sprawdzi, tym bardziej, że nie jest pracochłonna. Wakacje, lato, to piękny okres, kiedy stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw(...)można wymieniać w nieskończoność. Moje wyprawy na lokalny targ zamiast podstawowych zakupów kończą się przytarganiem do domu 3 siat. Potem przychodzi zaduma, co z tym począć Przepis na pastę jest bardzo uniwersalny. W oryginalnej wersji przepisu, jest to wariant pasty low-carb, zdecydowanie tłustszy. Jeśli liczycie kalorie, to zastąpcie majonez jogurtem a ser żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy
Mieszam w Garnkuciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie(...)KLIK<< ) ~30g mąki gryczanej ~łyżeczka nasion chia + 40ml mleka roślinnego ~50-80ml mleka roślinnego ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka naturalnej pasty słonecznikowej ~ pasta z czarnej jagody do podania Nasiona chia łączymy z mlekiem i odstawiamy na ok. 15 minut (co jakiś czas mieszając aby nie zrobiły się grudki). W oddzielnym naczyniu łączymy
breakfast of dreamsBiorąc pod uwagę fakt, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy na blogu rozpocząć serię z wegańskimi przepisami na te właśnie święta. Dzisiaj pasta o smaku jajka, ale bez jajka :) Oczywiście nada się także każdego innego dnia na kanapki - nie tylko od święta! Wykonanie jest bardzo proste, a smak rzeczywiście jajeczny. Sprawdźcie sami :) Pasta bezjajeczna z ciecierzycy Przepis na około(...)puszki, sprawa jest prosta - odsączamy dokładnie i przesypujemy do miski. 2. Kiedy ciecierzyca ostygnie dodajemy do niej oliwę, kurkumę, musztardę i sól kala namak (jest to kluczowy składnik pasty, gdyż ona nadaje charakterystyczny jajeczny smak). Sól dodajemy stopniowo i sprawdzamy, czy dany smak nam odpowiada. Dodatkowo dodajemy płatki drożdżowe nieaktywne. 3. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta
Bananowe PolePasta z fasoli to doskonałe smarowidło do chleba zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Jeśli chcecie zrobić sobie przerwę przed Świętami od mięs czy wędlin, sprawdzi się idealnie jako pasta kanapkowa. W smaku nieco przypomina hummus, ale tylko nieco. Jej smak w dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły(...)się suszone pomidory, ale można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy. Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki jak i zwykłą, którą pozostawiamy na noc do namoczenia a potem gotujemy do miękkości. Przyprawy jakie użyjemy do pasty również sami
Mieszam w Garnkukońca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się „namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There
Martyna Cookskońca nie wie jak i z czym to się je. Jest na nią kilka bardzo smacznych, nieskomplikowanych sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją(...)ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo skomplikowane, ale wymaga czasu, bo ciecierzyca (tak jak groch czy fasola) musi się „namoczyć”, minimum przez noc. Chickpeas… What to do with it? Everybody heard about it, but no one really knows what to do with it. There
Martyna Cooksmleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża kolendra, czerwona papryczka Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą. W garnuszku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy liście limonki, przekrojone i zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej, kurkumę, kolendrę oraz pastę z krewetek i pastę chili. Przesmażamy chwilkę i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty świeży imbir - u nas około pół łyżeczki, całość po chwili zalewamy bulionem. Następnie
Plate of Joydłuższego czasu miałam ochotę na pastę jajeczną, ale gdy poszłam do sklepu i czytałam opisy produktów z czego zostały zrobione sklepowe pasty jajeczne zmieniłam zdanie na kupno gotowej pasty i postanowiłam przygotować ją sama. Podczas przygotowań przygotowałam także puszkę z tuńczykiem w sosie własnym i po kilkunastu minutach miałam gotową pastę jajeczną z tuńczykiem. […] The post Pasta jajeczna
Magiczny Garnekkiedy taką chemię wybiera babcia, która przecież musi pamiętać smak naturalnej i słodkiej marcheweczki z dawnych lat. Dzisiaj proponuję Wam esencjonalną, doskonałą domową kotkę rosołową , czy domową pastę bulionową. Od lat nie używam sklepowych chemicznych kostek rosołowych, chyba nie muszę podawać powodu dlaczego. To co robią z naszym organizmem to chyba każdemu wiadomo, jednak wielu idzie na łatwiznę(...)trzyma w szafkach takowe sklepowe kostki. Jeśli chcemy zrobić błyskawiczną zupę lub szybko potrzebujemy dosmaczyć jakąś potrawę proponuję własna kostkę, czy pastę bulionową. Jest bardzo zdrowa, chemii w niej nie ma żadnej, zawsze jest pod ręką i nie trujemy siebie ani naszych najbliższych, to chyba najważniejszy argument przemawiający za przygotowaniem własnej kostki bulionowej. Na jednym ogniu upieczemy 2 pieczenie
Naturalna KuchniaPasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów Kasza jaglana bije rekordy popularności! Jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna! Wiem, że wiele osób może odrzucać od tej kaszy posmak goryczki - wystarczy ją jednak tylko dobrze wypłukać pod bieżącą wodą - a gorycz znika! Kasza jaglana świetnie wspomaga odporność organizmu, zimą rozgrzewa i skutecznie go odśluzowuje - wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, ułatwia(...)odksztuszanie i oczyszczanie zatok. Kasza jaglana ma same zalety - a przygotowanie pasty do chleba z kaszy jaglanej z suszonymi to zaledwie kilka minut! Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów - przepis: Składniki: 100 g kaszy jaglanej ok. 140 g suszonych pomidorów w oleju (mały słoiczek lub 1/2 większego) sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 1-2 łyżka oliwy z oliwek
Moje QulinariaDzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu", jest bardzo proste i szybkie, a gwarancja smaku gwarantowana. Uzytą w przepisie pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem. Składniki: 600 g wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 5 jaj 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna i zależy od naszego gustu, oliwki tez sa przecież słone. Pastę po zrobieniu przechowywać w zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa: Pasta
Gosia gotujePasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą w pomidorach, którą przygotowywała moja mama. Myślę, że jest ona znana wielu osobom. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie, a efekt zawsze smaczny. Pastę tę podałam z Hebżykami, chlebkiem lnianym niepieczonym z dodatkiem pomidorów(...)bazylii, które były jedną z trzech wariacji smakowych otrzymanych przez Nas do przetestowania. Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach SKŁADNIKI: 120 g twarogu białego chudego 1 puszka makreli w pomidorach 1 ząbek czosnku szczypiorek Pasta podana na habżykach . PRZYGOTOWANIE: Twaróg biały najlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiHummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej- tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku. Ta skromna lista składników nie oddaje jego wyjątkowego smaku. Nieco bardziej pociągająco wygląda historia jego pochodzenia. Jak wiadomo, ciecierzycę jedzono na Bliskim Wschodzie i w Egipcie już jakieś 10 000 lat temu. Była popularną rośliną uprawną w Mezopotamii i starożytnym Rzymie. Kto pierwszy zmieszał ziarna(...)całym Bliskim Wschodzie. Wraz z ludźmi zawędrował do Europy. Hummus łączy ludzi, a dokładniej, łączy ich miseczka hummusu, z której kawałkami pieczywa jedzący nabierają kolejne partie pysznej, aromatycznej, sycącej pasty. Hummus stał się bardzo popularny w Europie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych (zawiera witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik
Smakowity Blog KulinarnyDziś przepis na błyskawiczną pastę do chleba. Właściwie "przepis" w cudzysłowie, bo pasta jest banalna ale jak mówię znajomym, jak ją zrobić, to zawsze proszą, żeby napisać ;) Potrzebne są więc: - suszone pomidory w oleju z ziołami - 1 słoiczek lub własny zestaw, - 4 łyżki słonecznika ALBO tyle samo pestek dyni ALBO 10 oliwek zielonych ALBO nic ;) Całą zawartość słoiczka przelewamy(...)blendera, dodajemy słonecznik LUB pestki dyni LUB oliwki LUB nic, blendujemy i... gotowe. Z dodatkiem słonecznika lub dyni pasta będzie bardziej kremowa, z oliwkami bardziej słona a z niczym - zdecydowanie pomidorowa ;) Możemy smarować nią tradycyjnie bułki czy chleb ale super pasuje też do chrupkiego pieczywa. Dobrze przechowuje się w lodówce, nie trzeba zjeść całej od razu, więc to naprawdę super
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPotrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną. Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas(...)specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem warzywnym, a mięso - tofu. Ja dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania! Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób: 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 pierś
Tajskie smakiMarcepan kojarzy się ze świętami. A skoro święta już za chwileczkę warto przygotować samodzielnie pastę migdałową, a potem masę marcepanową. Obydwa przepisy pochodzą od Bajaderki z forum CinCin . Na zdjęciach widać pastę marcepanową. Muszę przyznać, że to właśnie pasta przypomina mi tę masę, którą kupujemy w sklepach. Masa marcepanowa z tego przepisu jest dość płynna(...)nadaje się do rozsmarowywania i pieczenia, a nie do formowania. Pasta migdałowa Składniki: 1,5 szklanki migdałów 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. olejku) szczypta soli Wykonanie: Jeżeli używamy migdałów ze skórką, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić tak na kilka chwil. Następnie odlać wodę i palcami zdejmować skórkę z migdałów. Obrane
Sto kolorów kuchniPasta kanapkowa z papryką i ogórkiem Czasem szybkie i proste rozwiązania są najlepsze. Uwielbiam pasty kanapkowe. Kilka składników, chwila przygotowań i można odmienić każde śniadanie. Mój tata często robił różne pasty kanapkowe od serowej aż po rybne. Ja dziś polecam wam szybki przepis na pastę kanapkową z papryką i ogórkiem. Prosta i smaczna. Taką pastę kanapkową śmiało można zabrać(...)kroimy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka, szczypiorek (zostawiamy trochę do dekoracji), majonez i jogurt. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i próbujemy. Pastę można podać od razu lub przechowywać w lodówce w zamkniętej miseczce. Można ją też zabrać ze sobą do pracy. Smacznego The post Pasta kanapkowa z papryką i ogórkiem first appeared
Słodkie okruszkiPasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu Aromatyczna i pyszna! Do jej przygotowania użyłam dyni Hokkaido, dzięki której pasta ma ładny, intensywny kolor. Polecam! Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki musu z dyni (użyłam dyni hokkaido) * 2 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)suchej patelni. Ugotowaną ciecierzycę, mus z dyni i uprażone ziarna słonecznika przełożyć do pojemnika blendera. Dodać czosnek, kmin rzymski, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Hummus → Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów → Pasta z bobu
Oryginalny smaksezonie na bób nie może zabraknąć, przepysznej o kremowej konsystencji pasty z bobu na kanapki. Jest jedną z moich ulubionych past wegańskich, które często przygotowuję, również zimą. Oczywiście, jeśli nie skończy mi się zapas mrożonego bobu Moim zdaniem pasta z bobu z koperkiem jest rewelacyjna! Polecam Składniki: 1/2 kg bobu 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Dodać zrumienioną cebulę z czosnkiem (razem z oliwą) i sok z cytryny. Zmiksować. Wrzucić posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby pasta była za gęsta, dolać odrobinę oliwy z oliwek lub wody. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem → Pasta z ciecierzycy z pieczoną
Oryginalny smakKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Został mi mały kawałek pora. Za mało na samodzielną surówkę, dlatego wymyśliłam taką pyszną pastę na kanapki. Rzadko kiedy jadam kanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie Składniki: – 150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane(...)rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową pastę schłodzić przez godzinę i podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) Pasta z makreli i smażonego
Smaki Arminemówią, że już się kończą, to w miniony weekend jeszcze zdążyliśmy zaopatrzyć się w opieńki. Myślałam nad zamarynowaniem, ale to były przeważnie duże egzemplarze, więc postanowiłam przerobić je na pastę. Można do niej wykorzystać także inne grzyby leśne, za każdym razem smak i aromat będą przypominać tę słoneczną jesień:) Pasta z opieniek jest po prostu pyszna. Otworzę zimą taki słoiczek(...)posmaruje grubo pastą kromkę chleba... Pasta grzybowa do słoików na zimę Składniki (na 7 słoików 200ml): 1,5kg ugotowanych opieniek 2 cebule 1 marchew 4 ząbki czosnku sól pieprz 100ml oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć) 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe Opieńki dobrze osączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć
Obiad gotowyPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę(...)warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań
Cztery FajeryDomowy hummus z ciecierzycy jest przepyszny. Hummus to moja ulubiona warzywna pasta do smarowania. Najlepiej jednak smakuje mi domowy hummus. Przyrządzam go zazwyczaj z suchej ciecierzycy, którą najpierw moczę przez noc. Nie zawsze o tym pamiętam i wtedy sięgam po gotowaną ciecierzycę w kartonie ekologicznego pochodzenia. Ale ostatnio mam zapasy namoczonej ciecierzycy w zamrażalce. Wystarczy ją tylko wrzucić do garnka(...)miałam ochotę na coś warzywnego. Często jednak miksuję domowy hummus, kiedy przygotowuję obiad dla gości z orientalną nutą. Wtedy obok aromatycznego curry i naan podaję hummus. Poza tym pasta hummus świetnie nadaje się do posmarowania tradycyjnych bułek. Niedawno upiekłam bułki, z których zrobiłam pyszną kanapkę z hummusem i grillowaną cukinią. W pełni wegańska kanapka jest przesmaczna i bardzo pożywna dzięki
codojedzeniaPasta z makreli wędzonej Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, ponieważ to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z wędliną czy serem. Dziś na kolację pasta z wędzonej makreli. Makrela to pyszna i zdrowa rybka, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 i omega-6, które mają działanie przeciwnowotworowe, obniżają zawartość cholesterolu i stymulują pracę mózgu. Jest również bogata(...)wspomagający system odpornościowy selen oraz witaminy z grupy B. Warto więc sięgnąć po tą rybę. Pastę z makreli podaję najczęściej z pieczywem lub tostami. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Składniki potrzebne do przygotowania pasty z makreli: 1 makrela wędzona, pęczek dymki, 3 jajka 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania pasty z makreli
Gotuj Się Kto Możeklientach zarobić. Ale chodź, zobaczymy te srebrne śnieżynki. Będą nam pasować do wystroju..." Ja nawet jeszcze nie myślałam nad świątecznym menu. Za wcześnie:) Natomiast na kanapkową pastę śledziowo-jajeczną zawsze jest pora. Przepis ten lata temu został wymyślony przez moją mamę, która chcąc zrobić słynną "szubę" po otwarciu lodówki stwierdziła, że parowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały(...)tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku gotowanych marchewek w mig powstała pyszna pasta. Wertując ostatnio swój stary kajet z przepisami natknęłam się na ten przepis, a na myśl o smaku pasty śliniaki się obudziły;) Moja pamięć mnie nie zmyliła - pasta smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 jajka
Obiad gotowyPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę(...)warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprawdziwą wanilią czy popularny cukier wanilinowy (, który niestety ma mało wspólnego z wanilią, ale o tym w innym wpisie ;)). Ale czy słyszeliście już lub używaliście w swojej kuchni pasty waniliowej? Czym jest, jakie ma zastosowanie, co ją wyróżnia na tle popularnych lasek wanilii czy cukrów? Czym jest pasta waniliowa? Pasta waniliowa, to gęsty skoncentrowany syrop wymieszamy z ekstraktem i ziarenkami(...)waniliowymi. Konsystencją przypomina melasę. Ma intensywny smak. Jej trwałość jest o wiele wyższa niż tradycyjnych lasek wanilii. Pastę waniliową można przechowywać nawet 3 lata. Skład pasty waniliowej (marki Nielsen-Massey): cukier, woda, ekstrakt waniliowy (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik naturalny: tragant. Jakie ma zastosowanie? Idealna do ciast, kremów, mas cukierniczych, deserów, sosów, a nawet moich ukochanych domowych lodów waniliowych. Wygodna
Słodkie okruszkiPyszna i bardzo zdrowa pasta z ciecierzycy -prosta do przygotowania w domu.Polecam gorąco bo jest zupełnie inna niż wszystkie pasty na chlebek a dodatki można dobierać według własnych upodobań-dziś mam dla was moje ulubione smaki-spróbujcie sami....Poniżej kilka informacji dlaczego warto jeść hummus Składniki: 20 dag suszonej ciecierzycy , 3-4 łyżki pasty tahini lub domowej(przepis poniżej(...)łyżeczka przecieru pomidorowego czarnuszka Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy na noc,i potem gotujemy w wodzie w której się moczyła,do miękkości ok1 godzinę,odcedzamy (trochę wody zachowujemy,gdyby pasta była za gęsta ). Ciecierzycę wrzucamy do blendera,dodajemy pastę tahini,sok z cytryny,czosnek,sól i pieprz i oliwę z oliwek i miksujemy wszystko na gładką masę(jak by była
Swojskie jedzonkokanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" ( klik do recenzji ). Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę(...)powinien mieć w składzie ciecierzycę - po prostu nie istnieje coś takiego jak hummus bez cieciorki Książka Konrada, z pewnością dla wielu z Was będzie skarbnicą pomysłów na doskonałe pasty i różne warianty hummusu, ale dziś chciałabym Wam podać przepis na najbardziej, moim zdaniem, klasyczny hummus bi tahini. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Ten hummus nie mieści się w kanonie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPasta jajeczna z awokado to moja propozycja na wiosenne śniadanie. Zielona, lekka i bardzo zdrowa pasta kanapkowa. Coś jak guacamole. Szybko się ją robi, więc nie ma wymówki. Najsmaczniejsza od razu po przygotowaniu, gdyż jak nieco postoi to może ściemnieć. Ja dodaję do niej sporą ilość soku z cytryny, ponieważ nie jest wtedy mdła i spowalnia proces utleniania się awokado(...)Sami możecie sobie doprawić pod własny gust. Próbowałam kilka razy przygotować tą pastę z limonką, ale wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy, że z cytryną jest smaczniejsza. Wybór pozostawiam Wam. Obok pasty z makreli i twarogu to ostatnio mój lider wśród past. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 3 jajka ugotowane na twardo 2 sztuki awokado 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki
Pieguskowa KuchniaWspominałam Wam już o paście kanapkowej, którą przygotowałam na bazie bobu. Okazała się tak smaczna, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis, ale prawda jest taka, że gdyby nie konkurs na Durszlaku pewnie nawet nie przyszło by mi przez myśl takie połączenie. Choć sama margaryna Optima jest nam dobrze znana, głównie ze względu na sercowców- Rodziców i Teściów, to nigdy(...)wykorzystywałam jej do wypieków- zarówno tych wytrawnych, jak i tych na słodko. Okazało się jednak, że świetnie się wpasowuje i w ogóle jej nie czuć. Jeśli chodzi o samą pastę- bałam się, że będzie mdła, ale dodatek ząbka czosnku i soku z cytryny podkręcił jej smak na tyle, że wyjadaliśmy ją z Mężem prosto z misy miksera 😍 Spokojnie można
Kuchnia w czekoladziePasta z ciecierzycy i awokado Nagotowałem ciecierzycy na ciastka z ciecierzycy to teraz coś z pozostałej musiałem wykombinować. Nie miałem ochoty na hummus, a na szafce kątem oka spoglądało na mnie awokado… I nagle wpadłem na pomysł połączenia tych dwóch wspaniałości i dopieszczenia ich musztardą, którą również darzę wielkim uczuciem. To połączenie delikatnej ciecierzycy i kremowego awokado, ze zdecydowanym(...)smakiem musztardy i przełamującym monotonię sokiem z cytryny stworzyło dzisiejszą propozycję, którą jest pasta z ciecierzycy i awokado ! Jak widać na zdjęciu, pasta została pożarta przeze mnie z chlebem z mąki gryczanej , który Wam z całego serca polecam. Zresztą polecam wszystko co znajduje się na blogu… Inne przepisy na pasty znajdziesz m.in. w mojej książce „ Hummusy i pasty
Blendmanpoziom złego cholesterolu, luteina korzystnie wpływającą na wzrok, witaminy A, C, E i z grupy B oraz potas dobrze działający na ciśnienie i układ nerwowy. Oto przepis na pyszną pastę z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi. Składniki 2 awokado 1 cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka szczypt chili sól świeżo mielony pieprz Awokado myjemy, obieramy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia blendera. Cytrynę wyciskamy. Sok dodajemy do pokrojonego awokado. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do awokado. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy słodką papryką, chili oraz solą i pierzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby składniki się ze sobą połączyły. Pomidorki koktajlowe kroimy na małe kawałki. Posypujemy nimi gotową pastę. Pastę z awokado
My Chcemy Jeśćziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie pasty. Udało mi się dopaść portugalskie sardynki – puszka ogromna, bo całość waży 450g – w środku 5 wielkich, tłuściutkich i soczystych sardynek. Wróciłam do sklepu i wzięłam od razu jeszcze trzy(...)suszonymi pomidorami. Cebulka na zaostrzenie – szalotka sprawdzi się idealnie – jest delikatniejsza od żółtej cebuli, bardziej aromatyczna od czerwonej i o wiele trwalsza od białej. Choć o trwałości tej pasty naprawdę ciężko cokolwiek powiedzieć, bo znika zawsze za szybko. Oliwki – bez pestek, bez nadzienia, czarne lub zielone, najlepiej samodzielnie wydrylowane – jako słony dodatek. I koniecznie – wędzona papryka. I słodka, i pikantna
Karo in the KitchenPewnego wieczoru, gdy cały miasto już układało wygodnie poduszki do snu, naszła mnie chęć na pastę w soczewicy. Będąc jednak realistką, wiedziałam, że wieczorem mogę jedynie ugotować soczewicę, żeby rano móc zmiksować ją na pastę. Już nawet poszłam do kuchni, wyciągnęłam z szafki pojemnik z soczewicą - a tam zaledwie ćwierć szklanki. Nie każda realista jednak zna realny stan zawartości szafek(...)znowu pasty nie będzie, a w międzyczasie może przejdzie mi ochota... Apetyt na pastę jednak był większy, niż się spodziewałam i następnego dnia podczas zakupów opakowanie czerwonej soczewicy wylądowało w moim koszyku... Finał tej historii jest zbyt przewidywalny, co zresztą widać na zdjęciach:) Pasta jest pyszna zarówno na kanapce, jak i dodatek do sadzonego jajka. Jeśli lubicie takie kanapkowe smarowidła
Obiad gotowyKolejna propozycja na kanapki - pasta z tofu ze smażoną cebulką. Przypomina nieco wegański smalczyk, ale smak pysznej, lekko słodkawej, zarumienionej na oleju cebulki znakomicie dominuje nad resztą. Dodatek ogórka kiszonego podkreśla smak. Obłęd, róbcie! Cebulowa pasta z tofu Przepis na 250 g pasty Potrzebujemy: 2 duże cebule lub 3 średnie 180 g naturalnego tofu Polsoi 2 łyżki płatków drożdżowych(...)cebule i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż zbrązowieje. Zajmie to trochę czasu, ale o taki smak pasty nam chodzi. Do kielicha blendera wrzucamy podsmażoną cebulę i lekko blendujemy, żeby nie przerobić całości na jednolitą masę. Teraz dodajemy pokruszone na mniejsze części tofu, łyżkę oleju, musztardę
Bananowe PolePyszna i aromatyczna pasta na kanapki. Idealne śniadanie. My smarujemy nią świeże bagietki i nakładamy plasterki świeżego zielonego ogórka, na to trochę szczypiorku.....:) lub wykorzystujemy ją do bruschetty. Bardzo polubiłam wszelkie pasty. Odkąd Brat mojego Męża zaczął nas raczyć od czasu do czasu na stole rozmaitymi pastami, w tym z ciecierzycy, z makreli i innych, zawsze pysznych, przypadły(...)gustu tego typu przekąski. Pomyślałam, że faktycznie to świetny pomysł i urozmaicenie na kanapkę zamiast wędliny czy sera. Dużym plusem takich past jest też to, że możemy dodać do nich niemalże wszystko, a także to, że zdrowe zmiksowane składniki można podawać dziecku. Oczywiście można robić dwie wersje - tę przyprawioną dla dorosłych i starszych dzieci, tę bez przypraw, delikatniejsza
Zasmakuj KuchniOstatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze(...)ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie jak i bez :) Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren) 1/2 średniej cebuli
wegujemyJedna z najpopularniejszych past: hummus. Znana w postaci pasty z ciecierzycy i tahiny. U mnie wersja na bobie. Spróbujcie sami, jaka jest pyszna, póki bobu pod dostatkiem. Pamiętajcie, że bób jest tylko kilka tygodni w roku, zatem warto wykorzystać tę chwilę i zajadać się ze smakiem. Przygotowując pastę z pewnością będziecie bób podjadać (nie mówcie, że nie) ;) - dlatego ugotujcie(...)pies. ;) Składniki : 300g ugotowanego i schłodzonego bobu (po obraniu bobu wyjdzie ok. 200g) 2-3 łyżki tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy zielone curry lub zielonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy z oliwek i tyle samo soku z cytryny 1-3 łyżek zimnej wody szczypta soli (u mnie sól himalajska ) Sposób przygotowania : Gotuję bób, po czym obieram
Ale ProsteWitam serdecznie Propozycja na pyszną pastę na kanapki z tuńczykiem. Pasta jest prosta w przygotowaniu, smaczna i powinna każdemu smakować kto lubi tuńczyka. Do przygotowania pasty będziemy potrzebować: 1 puszka tuńczyka duże kawałki (może być w oleju lub sosie własnym) 4 jajka ugotowane na twardo 200 g serka śmietankowego do chleba 2 łyżki jogurtu naturalnego do smaku: sól, pieprz Link(...)filmu z przygotowania: Pasta nakanapki z tuńczykiem Przygotowanie: Do miski przekładam odsączonego tuńczyka, jajka (pokrojone na mniejsze kawałki), serek śmietankowy, jogurt, doprawiam solą i pieprzem. Całość rozdrabnia blenderem, jeżeli nie mamy blendera składniki możemy rozetrzeć widelcem. Dodatkowo pastę możemy podać na grzankach które są proste w przygotowaniu. Bagietkę kroję na kromki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę
Uwaga Babcia GotujePasta, która została wymyślona na szybko, z dostępnych w domu składników. Nie mieliśmy żadnego smarowidła na kanapki, więc ukręciliśmy ekspresowy pasztet z białej fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów i tahini. Dzięki dodatkowi tego ostatniego pasta ma ciekawy aromat i pysznie smakuje - jest to zatem ważny składnik tej pasty. Do zrobienia w 5 minut :) Pasta z białej fasoli z tahini Przepis(...)suszonego oregano 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz Przygotowanie: Białą fasolą odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pastę. Dodajemy pomidory, tahini/olej sezamowy i przyprawy. Wszystko razem blendujemy na dość jednolitą masę. Ekspresowa pasta została wykonana, więc zajadamy się nią ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, świetnie zastępuje mięso w diecie. Do tego jest po prostu pyszny. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy – około szklanki suchej 200g sezamu lub szklanka pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka sody sól do posypania/polania: oliwa z oliwek, natka pietruszki, słodka papryka, czarnuszka Sposób(...)dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się cieciorka przygotowujemy pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat sezamu. Ziarna nie powinny być brązowe bo pasta będzie gorzka. Ziarna sezamu
Pyry na GazDomowy paprykarz szczeciński Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem , a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka (wręcz paskudna) puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało(...)umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Paprykarz szczeciński w moim wykonaniu jest dość mocno rybny, co moim zdaniem jest ogromnym plusem tej pasty. Wszystkożerni znajomi byli zachwyceni i zarazem zdumieni zapachem i smakiem. Smak rybny jak zwykle powstaje za sprawą użycia w paście nori oraz oleju lnianego. Jest to moim zdaniem niezbędne, aby smak był
Blendmanpaprykarz Chyba każdy z dzieciństwa, czy z lat młodzieńczych pamięta smak rybnego paprykarza. W moim przypadku chleb z tą pastą, był "żelaznym" składnikiem większości posiłków w trakcie trwania zawodowych praktyk. Dziś aby przypomnieć sobie jego smak, najbezpieczniej jest samemu przyrządzić ten specjał. Bowiem pomimo tego, że pasta składa się tylko z kilku prostych, niewyszukanych składników, ze świecą trzeba szukać(...)smaku, lecz choćby przyzwoitej jakości. Skoro z powodu "sprytu" producentów, którzy poza ryżem niewiele więcej oferują w swych wyrobach, jesteśmy skazani na samodzielną produkcję, to proponuję do wyrobu pasty użyć pieczonej makreli. Dlaczego, ktoś spyta, pieczonej ?. Otóż dlatego, że po pierwsze, składniki pasty połączę ze sobą na gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz, przełożyć
Miód i pieprzpyszne śniadanko. Naprawdę fajne i smaczne połączenie paru składników i uwierzcie niebo w gębie;-) Zastanawiałam się nad dodaniem anchois...ale to był jednak super dodatek. Na pewno zamiast standardowej pasty jajecznej zasmakuje Wam moja dzisiejsza z brokułami,anchois,kaparami i korniszonami. Składniki: 4 szt. ugotowanych na twardo jajek parę różyczek brokuł 1 łyżka kaparów 4 fileciki anchois(...)Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę ogórki, pokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM PASTA
potrawyregionalneUwielbiam pasty na kanapki. Nie dość, że świetnie smakują to są bardzo dobrym rozwiązaniem gdy nie ma pomysłu z czym zjeść kanapkę albo co zabrać do pracy. Moją propozycją tym razem jest pasta Serowo-Jajeczna. Pasta ta jest bardzo łatwa w wykonaniu, nie droga i szybka. Bardzo często dekoruję kanapki z pastą świeżym szczypiorkiem czy pietruszką. Pasta Serowo-Jajeczna(...)tarce, Ser , cebulę, ogórki kroję w drobną kostkę, Wsypuję szczypiorek, Dodaję pieprz oraz sól, Dodaję jogurt oraz majonez, Całość dokładnie mieszam, Pasta nadaje się od razu do spożycia, natomiast ja proponuję wstawić ją do lodówki na 30 minut. Smaki "przegryzą się" Pastę tą trzymam w szczelnym pojemniku max do 3 dni. Smacznego
Gotowanie PatkiCzekoladowa pasta do chleba z daktyli Przepis na tę rewelacyjną, czekoladową pastę z daktyli sprzedała mi Aga, koleżanka z pracy. Słoiczek kremu, który przyniosła do pracy, rozszedł się w mgnieniu oka, a ja, znając już składniki, czym prędzej popędziłam do kuchni, by przygotować zapas dla siebie! Przewertowałam strony internetowe i zauważyłam, że pastę z daktyli robiło już wielu blogerów(...)wielu stronach. Niektóre wersje nie zawierają orzechów, inne są doprawione cynamonem - do wyboru, do koloru! Ja przedstawiam autorską wersję Agnieszki S., szerzej znanej toruńskiemu światkowi jako "Stefa"! :D Czekoladowa pasta jest połączeniem blendowanych daktyli, orzechów, kakao, mleka sojowego i odrobiny miodu - do smaku. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. I najważniejsze - jest nie tylko smaczna
Moje QulinariaLievito naturale , l ievito acido , pasta acida , lievito madre , pasta madre lub crescente - tak we Włoszech nazywają mieszaninę wody i mąki, w której rozwijają się dzikie drożdże, a bakterie robią swoje. W moim odczucie jest to zaczyn, który łączy w sobie cechy naszej podmłody i zakwasu, ale zrobiony jest z najbielszej mąki, bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy(...)użyć do wypieku chleba toskańskiego . Ku mojemu zaskoczeniu - chleb wyrósł niesamowicie, mimo bardzo małej ilości dodanych drożdzy piekarskich. Jedyne zastrzeżenie, które mam, to spore ilości mąki zużyte do dokarmiania „pasta madre”. Podczas każdego dokarmienia z poprzedniego etapu biorę trochę ponad 1/3, resztę albo zużywam do pieczenia chleba, albo po prostu wyrzucam. Masę trzeba dokarmiać co dwa dni, jeśli przechowuje się
Grahamka, weka i kajzerkaKiedyś nie lubiłam, teraz przepadam. Niedawno szukałam fajnego przepisu na pastę jajeczną, bo własne eksperymenty nie zadowoliły mnie w pełni. Niestety nie znalazłam nic ciekawego, aż tu po roku Prezydent mówi, że on zna fajny przepis na pastę! No masz! A mnie jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby go zapytać...! :) To pasta według przepisu Mamy Prezydenta. Zmodyfikowaliśmy jedynie zawartość(...)ziół, a dokładniej, oprócz obowiązkowego szczypiorku, dodaliśmy jeszcze pietruszkę i koperek w tej samej ilości. Jak to zwykle bywa, prostota okazała się najsmaczniejsza. Pasta jest prawdziwie jajeczna i pasuje na każdy rodzaj pieczywa. Polecamy szczególnie na wczesne śniadanie. :) Pasta z jajek Składniki: 5-6 jajek 2 duże łyżki masła po 1 garści posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i koperku kilka łyżek
Kuchnia PrezydentowejPrzepis autorski, wymyślony przed trzema laty. Przepadam za tą pastą, wśród rodziny i znajomych również jest bardzo popularna, z czego jestem niezmiernie dumna. ;) Pasta z zasady jest pikantna, ale z pominięciem ostrych dodatków też smakuje znakomicie. Najlepsza następnego dnia, dlatego robię ją zawsze wieczorem i wkładam na noc do lodówki - żeby mieć na śniadanie idealnie przenikniętą smakami. Zachęcam wszystkich(...)miłośników past do chleba do wypróbowania według dokładnego przepisu, przynajmniej za pierwszym razem. ;) Składniki: 250-300 g półtłustego twarogu 1 puszka tuńczyka w oleju (takiego w kawałkach) 1 średnia czerwona cebula, 4-5 gałązek zielonej pietruszki 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 duża łyżka sambal oelek albo 1 łyżka ostrej papryki w proszku (bo pasta
Kuchnia PrezydentowejTaką pastę często robiła nam mama na śniadanie. ;) Dobrze pamiętam jej smak; nie do końca rozdrobniony ser, leciutki smak masła i pomidorów. Bardzo lubiłam takie śniadania. Uwielbienie do past kanapkowych zawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba(...)śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty, ale można wziąć też sok z takich pomidorów w puszce, ewentualnie 3 łyżki koncentratu) 2 łyżki przecieru z papryki lub pasty paprykowej (u mnie węgierska w tubce) 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka cukru 2-3łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Kuchnia PrezydentowejPasty na chleb swoją prostotą i praktycznością zdobywają sympatię w Polskich domach. Szkoda tylko że najczęściej raczymy się gotowcami z marketów które po pierwsze: często mają przykry octowy posmak a po drugie są solidnie zakonserwowane. Jeśli dodamy do tego małą ilość składnika głównego (np. pasty z tuńczyka często mają go 6-7 % a reszta to aromat) to czas najwyższy(...)zmianę. Będzie ona prosta i przyjemna, ponieważ samodzielne przygotowanie pasty jest banalnie proste. Dziś pokażę wam smaczną pastę z wędzonego łososia którą na pewno pokochacie! Czas przygotowania: 5 minut + czas na przegryzienie się Dla 3 osób Składniki: 100g wędzonego łososia 35-50g zimnego masła (wyłożyć masło z lodówki 20 min. przed przygotowaniem) Pół małej cebuli Pieprz Sól
Kuchnia PROzdrowotnaPrzeżywając kryzys pod tytułem "co by tu dać do kanapek" wynalazłam gdzieś w internecie przepis na taką pastę - z soczewicy czerwonej z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyznam się bez bicia, że nigdy wcześniej nie jadłam soczewicy (pod żadną postacią) i niestety teraz wiem jak dużo mnie ominęło (!), a na dodatek jestem fanką suszonych pomidorów - przepis wiec wydał się wprost idealny(...)mnie. Pasta robi się stosunkowo szybko (jedyne co to zabiera czas to pilnowanie soczewicy podczas gotowania), nie jest wymagająca, przyjazna myślę każdej kieszeni, a smakuje rewelacyjnie! Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów to myślę, że może je spokojnie pominąć - chociaż straci trochę na smaku. Dodam jeszcze, że pasta jest bardzo podobna do hummusów robionych z pastą sezamową. Tu jednak
JedzeniomaniaChyba już domyślacie się co będzie walentynkowym daniem? Tahini to pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Zaplanowałam sobie jutro spróbować hummusu, więc już dziś przygotowałam sobie pastę, która będzie jego bazą. Idę jeszcze namoczyć cieciorkę na noc i jutro biorę się do dzieła PS: OMG jakie to jest dobre w towarzystwie dżemu jabłkowego na kanapce(...)razowca z dynią. Pasta Tahini Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) listonic_name = "Pasta Tahini (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego innego) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Sezam należy podprażyć na suchej patelni uważając, aby nie spalić
CoolinarniePLPrzychodzi taki dzień, że hummus robiony na wiele sposobów już się przejadł. Wtedy z pomocą przychodzi nam kuchnia arabska, która poza hummusem ma bogatą ofertą past warzywnych. Baba ghanoush , bo o nim mowa, to pasta / dip z bakłażana z dodatkiem tahini , czyli pasty z nasion sezamu. Moja wersja jest ciemniejsza od oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta(...)wykonanie jest dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek (świeży lub granulowany sól oliwa WYKONANIE Bakłażany myjemy, kroimy na grubsze plastry i zapiekamy w folii aluminiowej
ZofianaHummus kojarzy mi się z pobytem w Londynie, gdzie wiele lat temu jadłem go po raz pierwszy. Pasta z cieciorki wraz z jeszcze gorącym chlebkiem pita był moją podstawą śniadaniową. Do dziś pamiętam ten smak. Później przez wiele lat hummus bywał u mnie w domu w formie sklepowej i nie wiedzieć czemu nikt nie pokusił się, by zrobić go samodzielnie(...)Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami. Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć ją przez noc, a następnie
Food Square