pasty - 13297 przepisów (strona:37/887)

Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną 144

Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną Jestem fanem past kanapkowych. Pasta warzywna, obok hummusu , to moja ulubiona opcja do smarowania pieczywa. Tym razem wyjątkowo zacząłem dzień nie od jaglanicy czy gryczanki , a własnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej(...)Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego! Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką. Ty oczywiście możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę lub zrobić ją samemu. Na blogu znajdziesz kilka przepisów na wegańskie majonezy : Majonez light Sojonez Majonez z płatków

Blendman
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 156

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE Kanapka – dobra sprawa, ale czy zawsze musi być z wędliną albo serem? W ramach urozmaicenia mam propozycję – pastę z makreli. Prosta, dietetyczna, do zrobienia w 15 minut. Potrzebujesz dosłownie trzech składników i ochoty na makrelę. A sandwich is always good, but does it always have to be with ham and cheese(...)mackerel 250 g low fat white cheese 50 g red onion freshly grounded pepper (1 tablespoon yogurt – option) Makrelę obierz dokładnie, nikt nie lubi ości, nawet malutkich, w paście na kanapce… Cebulę drobno posiekaj, a ser rozdrobnij widelcem w misce. Do sera dorzuć oczyszczoną makrelę i cebulę, popierz i wszystko dokładnie wymieszaj. Ja pasty raczej nie solę

Martyna Cooks
Co do chleba? 2 pomysły na zdrowe pasty kanapkowe. 127

post kieruje do wszystkich fanów kanapek, którym znudziły się smarowidła w postaci pasty jajecznej, twarogu czy nawet awokado. Te warzywne pasty to nie tylko świetne urozmaicenie, ale też dobry sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do jadłospisu. Niestety, plaster pomidora i sałaty do śniadania to jednak trochę za mało. Warto od czasu do czasu wrzucić kilka sztuk papryki czy marchewki(...)piekarnika, żeby potem przez kilka dni móc się cieszyć pysznymi, kolorowymi kanapkami. Oczywiście najlepiej z porządnym chlebem, a nie nadmuchanym wyrobem chlebopodobnym ;) PASTA Z MARCHEWKI I PAPRYKI Składniki: 3 marchewki 3 czerwone papryki 4 łyżki prażonego słonecznika (kupujemy zwykłe, obrane nasiona i prażymy na suchej patelni, bez dodatku soli) 5 łyżek oleju kokosowego rafinowanego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej

Powiedz dietom nie
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 170

PASTA JAJECZNA Z AWOKADO – Nie lubię nudnych kanapek, więc często przygotowuję do nich pasty z tego co akurat wpadnie mi w ręce. Niedawno znalazłam w sieci przepis na jajeczną pastę z awokado. Postanowiłam przetestować recepturę. Pasta wyszła naprawdę smaczna. Należy pamiętać o skropieniu startego awokado sokiem z cytryny, gdyż bardzo szybko ciemnieje. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO Wykopaliska dowodzą(...)pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać oliwę oraz opcjonalnie majonez. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem lub zblendować). Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować Miętą, kolendrą lub rzeżuchą. Ps. Żeby avocado nie ciemniało dodaj po zrobieniu

Gotowanie-uk
Pasta z czerwonej fasoli i awokado 136

Pasta z czerwonej fasoli i awokado Dzisiaj bardzo prosta, zdrowa i szybka pasta (chociaż w sumie pasty zazwyczaj są szybkie, więc to jej zbytnio z tłumu nie wyróżnia). Pasta z czerwonej fasoli to taki klasyk, z którym można wiele zrobić. Ja dzisiaj postanowiłem zrobić ją z awokado, ale z jakiego powodu to zaraz wytłumaczę. Fasola jest na tyle „plastyczna(...)możemy łączyć ją dosłownie z dowolnymi smakami. Awokado zostało wybrane przeze mnie, ponieważ tłuszczyk w paście musi być. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a poza tym pomaga w przyswajaniu się wielu cennych witamin. Postanowiłem użyć awokado zamiast, jak zwykle, wlać olej, ponieważ jest to o wiele zdrowsza opcja. Ten niepozorny owoc poza dużą ilością kalorii i tłuszczy zawiera również ogromne pokłady

Blendman
Pasta jajeczna z tuńczykiem 197

Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą. Pyszna pasta kanapkowa. Polecam!   Składniki: 4 jaja; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 100 g żółtego sera (u mnie gouda); 1 duży, kiszony ogórek; 1 mała cebula(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Dobrze wymieszać i schłodzić przed podaniem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do pasty można użyć zarówno tuńczyka

Gospodyni Miejska
Pasta z awokado 208

Pasta z awokado... Zielona, kremowa, pyszna. Z dodatkiem jajek i cebuli. O czosnkowym aromacie. Idealna do kanapek. Smacznego! Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado; 2 jaja ugotowane na twardo; 1/2 małej cebuli; 2 ząbki czosnku; Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;  2 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Awokado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy nacinając je do pestki. Połówki awokado(...)awokado, posiekaną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać majonez, sok z limonki i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.  Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty. Jajka muszą być wsytudzone

Gospodyni Miejska
Pasta owocowa, czyli sposób na uzyskanie jeszcze smaczniejszych wypieków 68

sposobów na urozmaicenie swoich wypieków? Chcesz, by były jeszcze bardzie wyśmienite? A może chcesz dodać im odrobiny wilgoci i różnorodności w smaku? Jeśli tak to na pewno zainteresują Cię pasty owocowe. To bardzo prosty produkt, którego z powodzeniem dodasz do praktycznie każdego deseru. Poczujesz jeszcze większą przyjemność z pieczenia, dając sobie szansę wejść na jeszcze wyższy poziom przygotowywania smakołyków. Wybierz(...)najlepszy smak z najwyższą jakością Tego rodzaju pasty owocowe do wypieków , są stosowane bardzo często przez cukierników, których klienci chwalą sobie smak i orzeźwiające walory ciasta. Ponadto jest to niesamowita opcja dla wszelkiego rodzaju dekoracji, gdyż posiadają one charakterystyczne kolory. Sprawia to, że ulubione wyroby stają się jeszcze bardziej kolorowe, ciesząc nie tylko podniebienie ale i oko. Bez problemu takie

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekane spaghetti bolognese / Baked Bolognese 75

się rozpuści.  Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Baked Bolognese Recipe: approx. 250 g of spaghetti (or any other pasta of your choice), for the sauce: 400 g of ground meat, 1 small onion, 1 stalk of celery, optional, 1-2 cloves of garlic, 1 small carrot, grated(...)minutes. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds or so. Add tomato paste and water. Ceason well. Cook, until tender and quite thick. Cook the pasta according to package instructions (it's best to cook it a bit shorter - pasta will cook all the way through in the oven) and reserve some pasta cooking water

Lekcje w kuchni
Zupa tajska z czerwoną pastą curry i krewetkami 75

Thai red curry z czerwoną pastą curry, mleczkiem kokosowym i krewetkami. Pożywna, pikantna zupa przygotowana na wzór przepisów azjatyckich, orient na wyciągnięcie ręki. Zupa o kremowej, aksamitnej konsystencji za sprawą kokosowej śmietanki, jednocześnie wyrazista w smaku za sprawą orientalnych przypraw i ziół. Jeśli chodź raz odbyłeś podróż do Tajlandii i skosztowałeś tamtejszego jedzenia, z pewnością tęsknisz za tajskimi smakami. Azjatycka(...)osób Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Azjatycka Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 230 kcal Tajska zupa z czerwoną pastą curry i krewetkami. Pikantna, orientalna zupa z mleczkiem kokosowym. Orientalna kuchnia na wyciągnięcie ręki. Składniki: ZUPA TAJSKA CZERWONE CURRY 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 400 ml wody 250 g krewetek 1 cebula

ProstePesto.pl
Oszukana pasta z awokado 90

Dlaczego oszukana? Kilka dni temu wymyśliłam najlepszą pastę z awokado, jaką do tej pory jadłam. Niestety był już późny wieczór i nie było warunków, ani też chęci, aby zrobić sesję zdjęciową. Ponieważ pasta była tak dobra, wiedziałam, że muszę się z Wami tym przepisem podzielić i przygotować ją raz jeszcze. Zakupiłam więc potrzebne składniki. Dni mijały, a ja ciągle(...)przygotowania, okazało się… że awokado przejrzało, zrobiło się brązowe i mało smaczne. Udało mi się tylko ćwiartkę uratować. Tą najbardziej zieloną. Wykorzystałam ją, stworzyłam nowy przepis i dlatego dzisiejszą pastę nazwałam “ Oszukaną pastą z awokado “, bo zawiera mało awokado 🙂 Pasta wyszła przepyszna. Szczególnie podana na świeżej i chrupiącej bagietce wiejskiej. Pasta jest z jajami ugotowanymi na twardo, chrzanem i domowym

Moja Delicja
Pasta z bobu 80

najlepsze więc musimy z niego korzystać! Oprócz klasycznego dania w postaci lekko podsmażonego bobu z czosnkiem na masełku, polecam Wam wykorzystać go jako dodatek do pieczywa. Oto przepyszna pasta z bobu, którą robi się błyskawicznie. Smakuje rewelacyjnie! Moim zdaniem powinna ona koniecznie zagościć w Waszym menu i urozmaicić dietę Pasta z bobu – składniki: około 200g bobu, 2 łyżki oliwy(...)oliwek, 1-2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu. Pasta z bobu – sposób przygotowania Najpierw wrzuć bób do lekko osolonego wrzątku i gotuj go przez około 5 minut. Następnie obierz go z łupin. Dodaj do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i zblenduj wszystko na gładką pastę. Na koniec możesz delikatnie doprawić pastę

Natka Pietruszki
Badridżani roladki z bakłażana po gruzińsku 97

rozdrabnia\u0107 orzech\u00f3w w pe\u0142ni. Konsystencja powinna przypomina\u0107 grudkowate mas\u0142o orzechowe.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/badridzani-roladki-z-baklazana-po-gruzinsku\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f04c1b80789a","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do pasty orzechowej dodajemy stopniowo ocet winny, \u015bwie\u017co wyci\u015bni\u0119ty sok z cytryny oraz oliw\u0119 z oliwek. Wsypujemy posiekane listki \u015bwie\u017cej kolendry. Rozcieramy past\u0119 przy pomocy \u0142y(...)u017cki. Doprawiamy do smaku sol\u0105 i grubo zmielonym czarnym pieprzem.","text":"Do pasty orzechowej dodajemy stopniowo ocet winny, \u015bwie\u017co wyci\u015bni\u0119ty sok z cytryny oraz oliw\u0119 z oliwek. Wsypujemy posiekane listki \u015bwie\u017cej kolendry. Rozcieramy past\u0119 przy pomocy \u0142y\u017cki. Doprawiamy do smaku sol\u0105 i grubo zmielonym czarnym pieprzem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/badridzani-roladki-z-baklazana-po-gruzinsku\/#wpzoom

ProstePesto.pl
Pasta z fasolki szparagowej 64

Czas czytania: 2 min Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę do chleba. Pomyślałam, że może również dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną serem, ziołami oraz szybką sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, pasta(...)wyszła bardzo smaczna! Jest to lekkie i delikatne danie, a jednocześnie bardzo sycące. Pastę z powodzeniem można podać na lekki obiad lub kolację. Fasolka zmiksowana z dodatkiem dobrej oliwy, sporej ilości świeżej bazylii i orzechów laskowych doprawiona płatkami drożdżowymi. Jest to nie tylko smaczne i pożywne jedzenie, ale i bardzo zdrowe! Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin

SprawdzonaKuchnia.pl
Hummus idealny - kremowa pasta z ciecierzycy 106

Hummus idealny, czyli kremowa pasta z ciecierzycy, która świetnie nadaje się jako zdrowy dodatek do różnych warzywnych przekąsek, jak i do pieczywa lub jajek. Kremowa konsystencja i przyjemny aromat przypraw sprawia, że taka pasta nigdy się nie nudzi. Hummus nigdy nie spowszednieje, gdyż można go podawać z różnymi dodatkami. Począwszy od wersji podstawowej z dodatkiem oliwy, siekanej pietruszki lub mielonej(...)dodatek do świeżych warzyw lub domowego pieczywa, czy też jako farsz do jajek. Najlepiej dostosować do własnych upodobań, zarówno sposób podania, dodatki, jak i konsystencję hummusu. Osobiście wolę, gdy pasta daje się nabierać na pieczywo lub warzywa i z nich nie spływa podczas jedzenia. Woda, w której gotowała się ciecierzyca, zawiera dużo białka i warto ją wykorzystać w czasie robienia

Kuchcik gotuje