hummus, zawsze jest dobry. Jego z pewnością wielką zaletą jest to, że możemy go przygotować na wiele równych styli smakowych. Dzisiaj przygotowałem hummus ze szparagami, czyli iście wiosenną pastę. Zresztą jeśli lubisz szparagi, to zapraszam Cię również do mojego przepisu na risotto ze szparagami i szybki krem ze szparagów . Jaki jest hummus ze szparagami? Lekki i świeży, dzięki użyciu dużej(...)ilości szparagów, koperku i cytryny, ale z delikatnym pazurem, którego nadaje czosnek. Z pewnoscią jest to pasta, która świetnie sprawdzi się na posiady przy winie i krakersach. Jesteś bezglutenowcem? Mam dla Ciebie super przepis na bezglutenowe krakersy . Z czym podawać hummus? Oczywiście mogą być to tak jak u mnie krakersy, w tym również domowej roboty bezglutenowe z linku powyżej. Świetne
BlendmanPasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)krakersów na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Pasta kanapkowa z tuńczykiem: potrzebne składniki 1 puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju) 2 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 większe korniszony lub 1 duży ogórek kiszony pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól
Gotujemy i jemyPasta z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami. Idealna jako przekąska na imprezki. Do podania z krakersami lub marchewką pokrojoną w słupki. Składniki pasty: 200 g ciecierzycy 3 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny 6 plastrów suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 6 listków bazylii 6 łyżek wody z gotowania ciecierzycy(...)łyżek oliwy extra vergine sól do smaku (około 3/4 płaskiej łyżeczki) pieprz do smaku Ponadto: 2 łyżki oliwy extra vergine do polania pasty 1 płaska łyżeczka soli do moczenia ciecierzycy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej do moczenia ciecierzycy Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę soli. Po tym czasie ciecierzycę płuczemy
Smak mojego domuKolejną zdrową, pożywną i bardzo łatwą do przygotowania propozycją są rollsy z pastą rybną. Często goszczą u mnie po weekendzie gdy zostają mi puste naleśniki, które zazwyczaj smażę na śniadanie w wolne dni. Do tego szybka do zrobienia i zdrowa pasta z wędzonej ryby (u mnie z makreli lub halibuta), która jest idealnym dodatkiem do keto naleśników. Rollsy z pastą(...)rybną to świetna propozycja na śniadanie, kolację czy lunch do pudełka na wynos. Składniki na rollsy z pastą rybną: Składniki na naleśniki: 2 jajka 20 ml śmietany 30% lub śmietanki kokosowej odrobina masła ghee do smażenia Składniki na pastę rybną (tutaj z makreli i halibuta): 50 g makreli wędzonej 50 g halibuta wędzonego 30 ml majonezu domowego na bazie jajka
Ola la LCHFKanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!walizki na wakacyjne wojaże. Oprócz strojów do opalania, wygodnych t-shirtów i przewiewnych sukienek znajdą się w nich także niezbędne w każdej sytuacji kosmetyki - szampony, mydła do ciała, pasty do zębów, dezodoranty czy kremy do golenia. W pakowaniu się na krótsze i dłuższe wyjazdy praktykę mam całkiem dużą. Bez fałszywej skromności przyznam, że do perfekcji opanowałam umiejętność wyboru nie tylko(...)zatrudniającej zaledwie kilkanaście osób francuskiej firmy Lamazuna. Chociaż w tym przypadku określenie "firma", jest trochę na wyrost, Lamazuna to raczej manufaktura w której wszystkie kosmetyki produkowane są ręcznie. Szampony, pasty do zębów, dezodoranty, kremy do golenia i masła do ciała Lamazuna mają formę stałą. Dzięki temu, że charakteryzują się niską zawartością wody, ich wydajność jest około dwukrotnie wyższa niż kosmetyków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 5 jaj 1 pomarańcza szczypta soli * Zazwyczaj gotuję 300 g ziaren pszenicy, część przeznaczam na ciasto, z tego co zostanie robię sałatkę ;) **** INGREDIENTI Pasta frolla 500 g di farina 230 g di burro 200 g di zucchero 1 uovo 2 tuorli la scorza di un limone Ripieno 580 g di grano cotto(...)ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajko oraz 2 żółtka. Wyrobione ciasto owijamy foli ą spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. **** Pasta frolla Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini e la scorza grattugiata di un limone. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole
La grande e la piccola cuocauwielbiam hummus w mnóstwie jego postaci, tak niesamowicie lubię też inne pasty z kuchni Izraelskiej, Ostatnio na pyszna weekendową kolację zrobiłam ich kilka – klasyczny hummus, muhammara i baba ganoush. Wszystkie są pyszne choć każda nieco inna, ale co najlepsze można je robić w tym samym czasie, szczególnie dwie ostatnie. Dziś zapraszam na przepis na muhammarę. Polecam Wam też inne(...)pasty na moim blogu: – przepis na guacamole – pasta z awokado i jajka – hummus – hummus z suszonymi pomidorami – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania – masło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 3 papryki czerwone – 2 garści orzechów włoskich – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – pół limonki – 2 ząbki czosnku – szczypta soli – 1 płaska łyżeczka
nietylkopasta.plPrzepisów na tradycyjny hummus jest bardzo wiele. Pokażę Wam jak szybko przygotować najbardziej podstawową wersję tego dodatku nie tylko do pieczywa. Oczywiście możecie namaczać i gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tutaj poziom ostrości jest całkowicie znośny i w żaden sposób nie boli, a wszystkie smaki są dobrze wyczuwalne. Jeśli wolicie bardzo ostre potrawy, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pasty chili użyć więcej. PRZYGOTOWANIE Szykujemy wszystkie składniki. Piersi kurczaka wkładamy do garnka w całości. Dodajemy 2-3 obrane ząbki czosnku, obraną szalotkę i pocięty na 3 części szczypior razem(...)podgrzewamy 3 łyżki oleju sezamowego. Na gorący tłuszcz wrzucamy starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy razem minutę, mieszając. Dodajemy obie koreańskie pasty, wlewamy łyżkę wazową bulionu i dokładnie rozprowadzamy pasty w płynie. Wlewamy pozostały bulion ze szczypiorem, dodajemy mięso kurczaka. Całość mieszamy i gotujemy razem przez 2-3 minuty. PODANIE Zupę można
Karo in the KitchenJuż od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „ KUCHNIA INDYJSKA „. Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis, który mam nadzieję zainspiruje Was do eksperymentów kulinarnych. Z dodatkiem(...)pasty madras możecie przygotować cały jagnięcy comber lub podzielić go w niewielkie kotleciki jagnięce z kostką. Jagnięcina bez odpowiedniego doprawienia ma dość wyrazisty, nie każdemu odpowiadający smak. Jeśli do zamarynowania mięsa użyjecie pasty przyprawowej mięso nabierze zupełnie nowego smaku, będzie pyszne, soczyste i delikatne. kotleciki jagnięce PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 6-10 kotlecików jagnięcych lub cały
nietylkopasta.plZdrowa i bardzo smaczna pasta z awokado i szpinaku. Świetnie sprawdza się jako pyszna przekąska na śniadanie. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad. Łatwa do przygotowania, zdrowa i smaczna pasta u mnie jest niezastąpionym dodatkiem do chrupkiego lub pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie. Rewelacyjnie również smakuje podana na ciepło z makaronem w porze obiadu. Pasta(...)awokado i szpinaku jest nieco gęstsza od zwykłego pesto i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Pasta będzie smaczna tylko, jeśli zrobimy ją z dojrzałego awokado i świeżego szpinaku. Dobrze smakuje podana z białym serkiem. Uwielbiam pesto i wszelkie warzywne pasty. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że w kilka chwil i bez dużego wysiłku powstaje pyszne jedzenie. Mam nadzieję, że również
Kuchcik gotujekropelek czekoladowych* 50 g cukru 40 g m ą ki pszennej 3 jaja 1 laska wanilii szczypta cynamonu * Kropelki czekoladowe możemy zastąpić drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady. **** INGREDIENTI Pasta frolla 500 g di farina 100 g di zucchero 200 g di burro 4 uova un pizzico di sale Ripieno 300 g di ricotta 50 g di gocce di cioccolato(...)pasków układamy na tarcie kratkę. Tart ę pieczemy ok. 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Pasta frolla Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete
La grande e la piccola cuocaSzare japońskie lody – z pastą zrobioną z czarnego sezamu i węglem, dla dodatkowego koloru. Bez maszyny do lodów, bez dodatku żółtek i bez gotowania. Bez specjalnych przyrządów, długiego mieszania, chodzenia na palcach. Bez trudu i bez problemu – bo domowe lody do nabrania odpowiedniej konsystencji potrzebują tylko dwóch podstawowych składników. Jak robi się klasyczne lody? Tradycyjne lody mleczne to baza(...)właśnie dzięki niej te lody pozostaną kremowe, miękkie i łatwe do formowania w kulki. Lody sezamowe to pyszny japoński wynalazek – w Japonii najczęściej robione są na bazie gotowej, paczkowanej pasty z czarnego sezamu, bardzo ciemniej i charakternej w smaku. Są mocno orzechowe i aromatyczne – japońska pasta z czarnego sezamu, w przeciwieństwie do tahini, robiona jest z całych, nieoczyszczonych ziaren sezamu
Karo in the Kitchen