pięknym kolorze warzywo jest nieocenionym składnikiem wielu potraw. Można go smażyć, dusić, gotować i grillować. Jednym z dań z bakłażanem w roli głównej, które bardzo lubię, są pasty. Na blogu pojawił się już klasyczny mutabal , ajvar i zwykła pasta , natomiast dziś zapraszam Was na pastę z bakłażana z papryką. To pyszna wegańska pasta do smarowania(...)chleba czy dodatek do grillowanych warzyw. Moją pastę dosyć mocno odparowałam, ale Wy zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości to fioletowe warzywo, swoim kształtem faktycznie przypominające nieco wydłużoną gruszkę. Bakłażan ma swoich zagorzałym wielbicieli, ale także przeciwników. A to ze względu na jego charakterystyczny smak, który nie każdemu
Kulinarne przygody Gatityantyoksydacyjne. Złote mleko znane było od średniowiecza. Jogini uważali je za jedno z najważniejszych lekarstw – nie bez powodu – zawarta w kurkumie kurkumina ma ponad 400 prozdrowotnych właściwości. Pasta kurkumowa (główny składnik złotego mleka) zawiera oprócz samej kurkumy, także dwa nietypowe składniki – pieprz i tłuszcz. Dzięki nim kurkumina lepiej i szybciej się wchłania (nawet o 2000%!). Dziś kurkuma(...)znów wraca do łask – jest już nie tylko barwnikiem, ale też lubianą przyprawą i składnikiem leków. Złote mleko to naturalny odpowiednik grypo-kubka, dlatego polecam przygotować kurkumową pastę i mieć ją w zapasie właśnie w okresie jesienno-zimowym. Działa profilaktycznie, a gdy już jesteśmy chorzy, łagodzi kaszel i bóle gardła, usuwa śluz (szybciej pozbędziemy się kataru), wzmacnia naszą odporność
Poezja smakuPasty do pieczywa to najlepszy sposób na kolację lub… przyjęcia. Jeśli macie dużo gości, warto przygotować zawczasu kilka past do smarowania – wystarczy świeże pieczywo i nietuzinkowa przekąska gotowa. U mnie w pracy takie pasty to prawdziwe urodzinowe hity (większym powodzeniem cieszą się przekąski słone, niż deserowy bufet). Szczególnie miło odbierane jest pate z wątrobki , jednak ostatnio na stołach(...)pojawiła się pasta ze słonecznika. Ja, choć wcześniej miałam okazję ją jeść na jakichś warsztatach, to osobiście jeszcze jej nie robiłam. Żałuję, że tak późno to nadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne. Tak jak Agnieszka, która podała pastę na swoim przyjęciu, przyprawiłam ją wędzoną papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako
Poezja smakuHummus po raz pierwszy kupiłam dobrych parę lat temu na targu regionalnym. Świeżutki, robiony na oczach klienta. Ta pasta z ciecierzycy jest świetnym smarowidłem do chleba czy może stanowić dip do warzyw czy czipsów. My lubimy ją wcinać, maczając w niej chleb pszenny lub jakąś bułę. Dobrze doprawiona, nie musi odrzucać od siebie nawet tych, którzy alergicznie reagują na słowa(...)gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą się potem do rozrzedzenia naszej pasty. Jeśli z jakiś względów przegapiliście i pozbyliście się wody lub zalewy, możecie rozrzedzić hummus zimną wodą, taką schłodzoną w lodówce. Polecam też używać do zakwaszenia pasty, soku świeżo wyciśniętego
Mieszam w GarnkuHummus z bobu jest naprawdę pyszny, ale postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wybrałam więc przepis na crostini z pastą z bobu, groszku i ricotty, który kusił mnie zniewalającą zielenią ze stron Magazynu Jamie (Czy Wam też jest żal, że przestali wydawać ten magazyn w Polsce?). Lekko cytrusowa w smaku, przepysznie doprawiona czosnkiem, bazylią i parmezanem, pasta z bobu i groszku zasmakowała(...)nawet mojemu Mężowi, który zazwyczaj krzywi się na dania z ricottą :P Do pasty możecie wykorzystać zarówno świeży jak i mrożony bób oraz groszek. Ja niestety musiałam zadowolić się mrożonym zielonym groszkiem ... hmm... choć, gdybym rzeczywiście dostała na bazarku świeży, pewnie nie dotrwałby do domu :) Zamiast parmezanu możecie kanapeczki posypać pokruszona fetą, jednak wtedy nie przesadzajcie z dosalaniem samej pasty
Chilli Czosnek i OliwaPrzeszukując nasze foldery z recenzjami natknęłyśmy się na poniższe pasty, które już swoje odsiedziały czekając na publikacje 😤 Jak wiecie kanapki raczej u nas nie pojawiają się często ale chętnie próbujemy z ciekawości takich produktów do warzyw. Czy warto pędzić po nie do Tesco? Przekonajcie się 😏 bez certyfikatu Nazwa: Pasta farmerska/ Pasta meksykańska/ Hummus z tahini Firma: Lunter, Alfa(...)sól. Meksykańska: woda, nasiona soi, olej rzepakowy, modyfikowana skrobia kukurydziana, drożdże, cebula, płatki papryki czerwonej i zielonej, czosnek, sól, chili 0,25%. Hummus: ciecierzyca, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 8%, 100% sok cytrynowy z koncentratu, ekstrakt z ziaren soi (woda, ziarna soi), czosnek w proszku, modyfikowana skrobia kukurydziana, sól, mieszanka przypraw, cukier. Masa netto: 115g Wartości odżywcze: Farmerska: 100g
Candy Pandasmojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, polecam. Przepis zaczerpnięty z książki CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM autorstwa dr. Ewy Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na 2 szklanki pasty: 1/2 szklanki(...)pomidorowego (u mnie domowa salsa pomidorowa-paprykowa) 4 pomidory suszone 1 pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu oliwa do polania czerwona cebula do serwowania pasty Siemię lniane gotować w 1 i 1/2 szklanki wody przez 3 minuty. Ryż ugotować do miękkości. Siemię lniane, ryż i pozostałe składniki umieścić w malakserze, zmielić wszystko na dość gładką
moj przepis naLubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past kanapkowych. Pastą kanapkową z konserwy rybnej z marchewką poczęstowała mnie ostatnio koleżanka i rozsmakowałam się w niej. Jest genialna. Takie niby proste połączenie smaków a efekt niesamowity(...)łącząc niby proste 2-3 składniki można wyczarować zawsze coś nowego. A tutaj jeszcze ten dodatek marchewki - niby takie nic... a smaku dodaje niesamowicie, bez niej ta pasta by nie była tak pyszna! Polecam szczególnie ze szczypiorkiem który jeszcze dodatkowo genialnie podkręca smak pasty. W Akcji Lubelskiego Kociołka - Marchew- biorą udział: Edyta http://www.pasjasmaku.com/ Julianna - http://obiadgotowy.blogspot.com/ Marta http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com
sierotka maRysia w kuchniKolejna rzecz przypominająca mi dzieciństwo. Za czasów podstawówki zajadałem się świeżym pieczywem (najlepiej zwykłe białe bułki) posmarowanym na bogato zarówno masłem, jak i pastą jajeczną. Na wierzchu kanapek czasami można było znaleźć pomidora lub ogórka, ale był to rzadko dodawany i w moim odczuciu zbędny dodatek. Najważniejsza była ona, pasta jajeczna. Jeśli masz dzieci, które wychowujesz na wegan, nie odbieraj(...)dzieciństwa. Zrób im pastę bezjajeczną! Dzięki temu będą miały co wspominać, jak ja teraz tą niewegańską wersję Pomimo że jajka zawsze lubiłem, to substytutu dla pasty jajecznej nigdy nie szukałem. O ile tofucznica czy sojonez były w moim jadłospisie dość szybko wprowadzone (zapewne za sprawą ciągoty do tych smaków), o tyle o paście nawet nie pomyślałem, ale do czasu
Blendmanświeży korzeń imbiru. Wszystkie 3 mają inny oczywiście aromat, ale mogą być zamiennikiem. No i bloczek trassi, dający dużo smaku można zastżpić filecikiem lub dwoma filecikami anchois z oleju. Pasta trassi mianowicie to skoncentrowana pasta z krewetek i dodawana w kuch azjatyckiej jak sól i pieprz. Tak jest również w Europie, gdzie we Francji na przykład do przyprawienia mięs dodaje(...)wrzątku. SKŁADNIKI: na 2 porcje 250-300 g drobiowych wątróbek 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę 2 cebule lub 1 duża poszatkowane w kostkę 1 łyżeczka pasty chili - sambal oelek 3 łyżeczki słodkiego i gęstego sosu sojowego -ketchup manis 2 łyżeczki pasty z czarnej fasoli (black been paste) ok. 3 cm świeżego korzenia galangal (laos
Sztuka gotowania w/g SamiryHarissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - jest niczym dla nas sól i pieprz. Gotową harissę sprzedaje się w puszkach lub w tubkach - można ją nabyć w sklepach z produktami arabskimi. Jednak dużo(...)możemy przy tym regulować jej ostrość :) Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie, zapewne każdy z Was zna ciecierzycę. Ja za nią wprost przepadam. Co dziś z niej zrobię, zajrzyj do mnie... Cieciorkę używam ją do zup, past, czy sałatek. Jakie są wartości odżywcze cieciorki? Zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi a przede wszystkim ma dużą zawartość białka, co mnie interesuje najbardziej ze względu na sportowy tryb życia. Jedną(...)najpopularniejszych potraw z ciecierzycy jest pasta zwana hummus , podawana z pieczywem. Idealna na śniadanie... Pierwszy hummus, to typowa pasta z czosnkiem. Druga propozycja, hummus z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Którą pastę preferujecie?? Dzięki uprzejmości ymt24 mogłyśmy wypróbować ciecierzycę, yerba mate o której pisałam już wcześniej i komosę ryżową, z której niedługo przygotujemy coś pysznego. Wejdź
Bike By LifeDzień dobry, Biber salçası to popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek(...)papryki miażdży się z solą, a powstałą pastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny aromat. Sięgnęłam więc po przepis Rebecci Seal na szybszą wersję tego paprykowego przecieru i polecam go również Wam, gdy nie możecie dostać biber salçası w sklepie. Pastę możecie zrobić zarówno w wersji łagodnej
Chilli Czosnek i OliwaJednym z tych sprzętów jest od 5 lat wyciskarka Omega 8006. Uwielbiam ją, bardzo często z niej korzystam. Wyciskam w niej zdrowe soki, ale nie tylko, robię dzięki niej pasty, pasztety, słodkie desery itp. Miałam przyjemność przez kilka dni - dzięki sklepowi EUJUICERS - profesjonalistom w dziedzinie wyciskarek, u których kupiłam swoją Omegę - używać jej młodszej siostry, wyciskarki Sana firmy Omega. Szczerze(...)zdrowych soków. Dzięki Sanie można zrobić pyszne musy owocowe, "zetrzeć warzywa" zrobić homogenizowane dania z owoców lub warzyw dla dzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy
Co na wege obiad?Zupa miso jest przygotowywana na bazie pasty o tej samej nazwie, która sporządzana jest z gotowanej soi i ryży, poddanych fermentacji z użyciem kropidlaka żółtego - kosmopolitycznego grzyba występującego głównie w rejonie tropikalnym. W późniejszym etapie fermentacji w paście miso pojawiają się też bakterie fermentacyjne, a pasta staje się aktywna biologicznie, nabierając właściwości antyoksydacyjnych. Pasta miso może mieć różny kolor(...)smak. Białe miso (shiromiso) dojrzewa krótko, ma zwykle barwę złocistą i jest łagodniejsze niż inne rodzaje pasty. Miso czerwone (akamiso) jest czerwonawo-brązowe, bardziej słone i dłużej dojrzewa. Spotkać można też miso mieszane (awasemiso), które łączy dwa lub więcej różnych rodzajów past. Mianem miso można określić każdą zupę warzywną, do której doda się pastę z fermentowanej soi. Ważne, by robić
W SMAK