Witacjcie :) Swojego czasu nie jadałam wcale ryb. Teraz staram się nadrobić ten czas. Jak mi idzie? Całkiem dobrze :) Sprawdźcie co ciekawego mam dzisiaj dla Was Pasta z makreli - fit przepis jedna wędzona makrela pęczek szczypiorku 100 chudego twarogu łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ( u mnie jak już pewnie zauważyliście nowość czyli sól Himalajska - więcej znajdziecie tutaj(...)ości. Ja po obraniu dokładnie sprawdziłam każdy kawałek, po czym rozdrobniłam rybę. Dodajemy twaróg, pokrojony drobno szczypiorek, musztardę, jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kanapki z pastą obowiązkowo podałam z ogórkiem kiszonym, który idealnie dopełnia smak
Kuchnia moimi oczamiPublikując post o cieście na ptysie i eklerki zapowiadałam pojawienie się przepisu na pastę słonecznikowo-orkiszową. Tego rodzaju zdrowych smarowideł używam ostatnio dość często zamiast masła czy majonezu. Składniki : 140 g słonecznika 100 + 160 g wody 90 g ugotowanych płatków orkiszowych duży ząbek czosnku łyżka słodkiego sosu chili łyżka majeranku 50 g + łyżka dobrego oleju słonecznikowego sól pieprz Słonecznik zalać(...)łyżeczki soli i czosnek przeciśnięty przez praskę zmiksować za pomocą blendera. Do masy dodać 50 g oleju, sos chili i majeranek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch pasty polać łyżką oleju. Pasta łatwo się utlenia, więc warstwa oleju na wierzchu jest ważna. Pastę należy spożyć w ciągu 24 godzin. Jeśli nie zjemy jej od razu, przechowywać w lodówce
Weekendy w domu i ogrodziekolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku kurczakiem i słodkim mleczkiem kokosowym. Do tego przypisu wykorzystamy pastę curry – w naszym wypadku będzie to czerwone curry, ale w zależności od stopnia ostrości jaki preferujcie możecie wybrać również zieloną i żółtą pastę. Przepis(...)azjatyckie danie znajdziecie poniżej… Składniki (na 3 porcje) duża pierś z kurczaka 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g mrożonej marchewki (w kostce) 200g mrożonego groszku 1 czerwona papryka 200g mrożonej fasolki oliwa ryż olej Przepis na kurczaka curry z warzywami Na patelni na oliwie podsmażamy mrożone warzywa. Powinny być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty. W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :) Składniki (na 2- 3 porcje) 10-12 krewetek 500ml bulionu warzywnego 4 pieczarki 1 łyżeczka pasty curry odrobina oleju 100g tofu szczypiorek olej 200 ml mleczka kokosowego 70g makaronu ryżowego(...)Tajska zupa curry z krewetkami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry. Podczas smażenia dodajemy mleczko kokosowe, aby pasta nam się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Po ok. 1-2 minutach dodajemy bulion i gotujemy całość ok. 3 minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i tofu. Gotujemy kolejne 3 minuty. Teraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości
KorniszonkiMutabal to pasta z grillowanego bakłażana, to w oryginale. Ja dziś przedstawiam pastę z cukinii zamiast bakłażana rodem z Bahrajnu a przepis na to cudo zaczerpnęłam z książki Victorii Twead "Nasz rok w Oriencie". Pasta jest rewelacyjna, aromatyczna, idealna do maczania słupków warzyw, czy kromki chleba. Świetnie pasuje do mięs i ryb. Tahini tutaj użyte to pasta(...)prażonego sezamu, można zrobić ją samemu. Sezamowa pasta tahini do zrobienia samemu. Popróbujcie koniecznie, uzależnienie nadchodzi szybko. Mutabal z cukinii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieugotować i podać bób z masłem i bułką tartą, ale można przecież zrobić sałatkę, jajecznicę, pierogi, zupę. Jak każde warzywo strączkowe, bób też świetnie nadaje się do przyrządzania wszelakich past, wiec ostatnio zajadamy się hummusem z bobu. Przepis jest prosty, a przygotowanie pasty zajmuje dosłownie kilka chwil, jeśli mamy ugotowany wcześniej bób. Hummus z bobu Składniki: 500g bobu 2 łyżki(...)tahini (pasty sezamowej) 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1-2 łyżki jogurtu sól pieprz kumin papryka słodka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10-15 minut), odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek. Wszystkie składniki (oprócz przypraw) umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą pastę. Gdyby pasta była za gęsta, podczas miksowania można dolać jeszcze trochę jogurtu
Obiad gotowyPasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami pasuje do kanapek i tostów na śniadanie, na kolację i na przekąskę. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Spróbujcie. Składniki do przygotowania pasty jajecznej z suszonymi pomidorami: 4 jajka, 8 suszonych pomidorów, 20 listków świeżej bazylii, łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania pasty(...)ścieram na tarce, pomidory kroję w kostkę, siekam bazylię, przekładam to wszystko do jednej miski i mieszam. Dodaję majonez i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami gotowa. SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeJeśli zalega wam w szafkach biała fasola w puszce to polecam zrobić pastę. Wiele osób pastę z białej fasoli nazywa wegański smalcem. Jak dla mnie smalec to smalec i nic go nie zastąpi ale taka pasta też jest smaczna. Zamiast fasoli z puszki można użyć także gotowanej. składniki: 2 puszki białej fasoli 2 cebule sól,pieprz majeranek oliwa lub olej(...)mnie olej rzepakowy zimnotłoczony Fasolę osączyć z zalewy na sicie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, wystudzić. Fasolę zmiksować blenderem na gładką masę dolewając oleju aż pasta uzyska odpowiednią smarowną konsystecję. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem i jeszcze raz zmiksować blenderem. Dodać zrumienioną cebulkę i dokładnie wymieszać. Pasta gotowa i można smarować pieczywo
Monia miesza i gotujemakreli . Pierwszy raz przygotowywałam pasztet z ryby i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest bardzo sycący, pachnie przyprawami i stanowi doskonały składnik do wszelkiego rodzaju kanapek. Podobnie sytuacja wygląda z pastami śledziowymi . Jest to super połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka(...)jajka, dodajemy wodę, mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na patelnię. Podsmażony z jednej strony placek obracamy i smażymy z drugiej. Podajemy z chlebem oraz kiszonym ogórkiem. Pomorskie pasty śledziowe Pasta czerwona: 4 filety śledziowe, jajko ugotowane na twardo, 100g masła, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki ketchupu, szczypta pieprzu cayenne oraz cukru. Filety oraz jajko przepuszczamy przez maszynkę
Życie ze smakiemPasta do chleba z ciecierzycy i pieczonej papryki z dodatkiem czosnku, kminu rzymskiego, natki pietruszki i chilli. Pycha Świetna na kanapki lub jako dip. I w dodatku zdrowa! Dzięki papryce pasta jest wyrazista w smaku i nabiera ładnego koloru. Oczywiście ilość chilli zależy od waszych upodobań, jeśli chcecie dodajcie jej więcej lub mniej. Tak czy siak zróbcie ją koniecznie Składniki(...)piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę. Ugotowaną ciecierzycę i paprykę przełożyć do pojemnika blendera. Dodać kmin rzymski, czosnek, chilli i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Smacznego To też może Cię zainteresować: Hummus Pasta z ciecierzycy i twarogu Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta Pasta
Oryginalny smaktego miejsca na kilka oddzielnych wpisów. Dzisiejszy wpis dotyczy tylko makaronów oraz deserów- czyli to co uwielbiam w kuchni włoskiej najbardziej. Dobry włoski makaron to podstawa każdego dania z pastą w roli głównej. I tak jest właśnie tutaj. Makarony w Trattori Mamma mia! są po prostu buonissimo Szczerze polecam wybrać się tutaj, aby przekonać się osobiście jak pyszne pasty serwuje(...)oczekiwania stosunkowo krótki biorąc pod uwagę fakt, że lokal zazwyczaj jest maksymalnie wypełniony klientami Polecam szczególnie następujące pozycje: 13 Gnocchi di formaggio di capra (Gnocchi nadziewane kozim serem i pasta z trufli, podawane z pomidorkami koktajlowymi i serem Grana Padano Przepyszne kluseczki wypełnione kozim serem i pastą z trufli to coś czym zachwycałam się i zachwycam za każdym razem kiedy
I LOVE LIFESkoro mamy sezon dyniowy i on ciągle trwa i trwa to warto zrobić sobie taką pastę. Jest nieziemsko aromatyczna i przepyszna. Inspiracją był blog Ani ale trochę pozmieniałam pastę na swoją nutę. Pasta jest idealna do kanapek, do zajadania łyżeczką wprost ze słoika, jako dip do warzyw, idealna. Zachęcam do zrobienia. Ja użyłam tutaj dyni hokkaido, miksowałam ją ze skórką(...)dlatego moja pasta jest taka żółta, użyjcie dyni jaką macie, Waszej ulubionej. Pasta z dyni z fetą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepasta z soczewicy może być smaczna? Oczywiście, że tak! Wystarczy trochę podkręcić jej smak, a uzyskamy zdrowe i pyszne smarowidło na kanapki , coś w rodzaju pasztetu. Nie ważne czy użyjemy czerwonej czy zielonej soczewicy. Dzięki suszonym pomidorom pasta jest bardziej wyrazista w smaku. Pycha! Jeśli chcecie, dodajcie drobinę chili. Polecam Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy około 7-8 suszonych pomidorów(...)duży ząbek czosnku 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy suszone pomidory (odsączone), czosnek i miksujemy na gładką masę. Gdyby pasta była za gęsta, dodajemy łyżkę oliwy lub wody. Dokładamy natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Hummus Pasta z ciecierzycy i twarogu Pasta
Oryginalny smak