KRAKERSY LUB BABECZKI Z PASTĄ SEROWĄ są super przystawką Amuse-bouche - z języka francuskiego jest to drobna przekąska podawana jako poczęstunek dla rozbudzenia kubków smakowych w sam raz na czas oczekiwania na konkretny obiad, ale również jako przekąska na imprezie imieninowej itd. Smak tej pasty poznałam dzięki mojej przyjaciółce Krysi, pasta była tak pyszna, że została w pamięci do dziś(...)Chcę się z Wami podzielić tym smakiem. Dzięki Krysiu! AMUSE BOUCHE - ŁOSOŚ Z MOZARELLĄ I POMIDORKIEM DAKTYLOWYM. SAŁATKA OWOCOWA. BABECZKI Z PASTĄ SKŁADNIKI: PASTA 1 kostka serka śmietankowego, po 1/2 marchewki, pietruszki i pora (biała część) , 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu krakersy małe WYKONANIE: surowe warzywa miksujemy, następnie
Kuchnia BeatyPrzygotowałam dziś dla Was przepis na pastę curry i suche mieszanki curry. Nazwa curry pochodzi ponoć od tamilskiego kari, co oznacza sos. Paradoksalnie niezbyt często w mieszance przypraw znajdują się liście rośliny curry. Osoby, które nie interesują się za bardzo kuchnią często są tym faktem zdumione. Mamy bowiem i roślinę curry, i mieszankę przypraw, tworzącą znakomite sosy, ale jedno(...)drugim ma niewiele wspólnego :) Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy tym zdrową potrawkę gotową. Ja właśnie się nimi zajadam, bo ich nieodłączne składniki, takie jak imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące przeziębienie. Czuję, że wybrałam dobrą kuchnię na dobry czas. Jeśli mróz
W kuchni wieczoremłososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa(...)Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy
Kulinarne przygody Gatityczęsto lobiani z resztek lobio – czyli dania z fasoli. Lobio przyrządza się zazwyczaj z czerwonej fasoli – czasem ma postać przypominającą naszą fasolkę po bretońsku, czasem bardziej przypomina pastę. Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką(...)Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkach Phali – jednowarzywna sałatka Phali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali
Poezja smakuoraz wegetarian. Potrawa ta jest popularna w kuchni arabskiej oraz kaukaskiej. Można spożywać ją z różnymi rodzajami chleba lub krakersami. Podstawą tej potrawy jest ciecierzyca (inaczej zwana grochem włoskim). Pasta powstaje ze zblendowanej ciecierzycy, czosnku, pasty tahini (uprażony i zblendowanej sezam), oliwy z sezamu, soku z cytryny i ja dodałam harrisy (pasta z papryczek chilli i czosnku). Tę pastę możemy(...)zimnej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ja 2,5h poczym wymieniamy wodę na nową i gotujemy do momentu, aż będzie się rozpadać. Ugotowaną cieciorkę blendujemy z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwami, harrisą i wywarem z cieciorki. Doprawiamy solą do smaku i gotowe. Gotową pastę przekładamy w słoiczki lub miseczki i przechowujemy w lodówce
Zainspiruj się kuchniąjednej ręki (no, prawie 😜 ), minimum pracy, niewiele czasu, żadnych wielkich wymagań jeśli chodzi o umiejętności a rezultat... No, tego już trzeba spróbować samemu. 😀 Tym razem postanowiłem spróbować połączenia pasty i fantastycznego, włoskiego wynalazku jakim jest burrata . Do tego, z racji wiosennego nastroju doszły pieczone, słodkie jak cukierki pomidorki koktajlowe a kompozycję smakową dopełnił cudowny, gładki krem bazyliowy. I cudne
Pasta Po PolskuImprezowe ptysie z pastą rybną – szybka przekąska Dziś mam dla Was przepis na kolejną pyszną imprezową przekąskę. Ptysie nadziewane pastą rybną. Ja wykorzystuję do tego gotowe ptysie Brześć. Dzięki temu całość można przygotować dosłownie w kilka minut. Takie imprezowe ptysie z pastą rybną znikają u mnie bardzo szybko. Polecam je i Wam, spróbujcie. Składniki: około 300 g wędzonej(...)majonez i jogurt. Doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem (spora szczypta) i solą (niewielka ilość). Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Ptysie kroimy na pół. Na spód nakładamy pastę rybną, przykrywamy drugą połową ptysia. Tak przygotowane ptysie układamy na talerzu. Zdobimy listkami bazylii lub szczypiorkiem i podajemy. Smacznego The post Imprezowe ptysie z pastą rybną - szybka przekąska
Słodkie okruszkiBłyskawiczna pasta ze śledzi, twarogu i jajka to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych wędlin, a także smaczna propozycja na urozmaicenie śniadań. Świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem, pszenną bagietką lub waflami ryżowymi, a do tego jest szybka i prosta w przygotowaniu. składniki na 3-4 porcje puszka śledzi w oleju (170 g) 2 jajka ugotowane na twardo(...)widelcem, po czym dodajemy do śledzi. Do ryby i twarogu dodajemy starte na tarce o dużych oczkach, ugotowane na twardo jajka. Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do składników na pastę. Na końcu dodajemy majonez, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie mieszamy. Tak przygotowaną pastę podajemy z pieczywem. Artykuł Błyskawiczna pasta ze śledzi, twarogu i jajka + film pochodzi
Smakowite Daniałące za blokami, na której zbierałm kwiaty ze zdjęcia, pochylają się brązowe, przekwitnięte nawłocie, informujące o późnej jesieni. Zatem letnia aranżacja ale głównym bohaterem zdjęć i posta jest wciąż pasta z czarnej fasoli! Wspaniała do rozsmarowywania na ciepłych, chrupiących grzankach, jako dip do nachosów lub wypełnienie tortilli niezależnie od pory roku i pory dnia. Zrobiona na bazie przepisu na hummus(...)ciekawi innego zastosowania tego strączka w kuchni, to rzućcie okiem na kostarykańską zupę ze wspaniałymi dodatkami, która wisi na blogu od dawna, a tymczasem zapraszam na tę przepyszną, czarną pastę z mnóstwem smaku! :) Pasta z czarnej fasoli z miodem i chili Potrzebujesz: 200g czarnej suchej fasoli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sok z cytryny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJedna z najbardziej popularnych past na kanapki. Domowa pasta jajeczna ze szczypiorkiem to szybki i sprawdzony sposób na pyszne śniadanie. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 5 jajek pęczek szczypiorku 2 płaskie łyżki majonezu 1/3 łyżeczki musztardy pieprz sól 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy(...)kroimy drobno lub rozdrabniamy widelcem. Pokrojone jajka przekładamy do miseczki. 2. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek, majonez i musztardę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Pasta jajeczna ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu
karolgotujeBigos z młodej kapusty tylko z 4 składników nie licząc przypraw. Kapusta, boczek, kiełbasa paprykowa i domowa pasta paprykowa , którą można zastąpić kupnym ajwarem. Wszystko jest tu czerwone! Nie wyobrażam sobie lata bez młodej kapusty. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ? Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego(...)zjedliśmy z chlebem. Bigos z młodej kapusty ma delikatniejszą strukturę, wręcz rozpływa się w ustach , ale w smaku to istna petarda za sprawą paprykowej kiełbasy i domowej pasty paprykowej. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na najlepszy bigos z młodej kapusty . Jako, że jesteśmy z Piotrem mięsożerni, to nie brakuje tu kiełbasy i wędzonego boczku. Przepis na bigos z młodej kapusty. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBywa podawany z tahini lub ostrym sosem chili, innym razem z jajkami lub posypany świeżą cebulą, zieleniną i pomidorami. W Słonecznej Kuchni zagościł w tej ostatniej wersji pod postacją pasty, na którą namawiała Marta z Jadłonomii. Wyszła wspaniale! Ziemisty smak bobu przełamany słodyczą pomidorów, świeżością ziół i cytrynowego soku idealnie komponuje się na letnich grzankach z małosolnymi ogórkami, w wytrawnych(...)naleśnikach lub jako zamiennik hummusu do zamaczania warzyw lub pasty do pity i wrapów. Głębokie smaki lata na afrykańką nutę prosto z ogrodu, jak przekąska w upalne popołudnie jedzona na trawie w cieniu drzew. Lekka ale sycąca i zaspokajająca podniebienie spragnione konkretnych smaków. A zatem biegnijcie po bób i krójcie pomidory, żeby zmiksować sobie lato do miski, a potem schrupać
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPasta pieczarkowa to smakowity pomysł na smarowidło do chleba. Dodatek oleju z suszonych pomidorów sprawia, że pasta jest bardzo aromatyczna. Doskonale smakuje na kolację ze świeżym pieczywem. Pastę robi się szybko, a przepis nie jest trudny. Oto przepis na przepyszną pastą pieczarkową. 250 g pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki serka typu Bieluch 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka oleju(...)pieprzem. Smażymy, aż pieczarki odparują. Często mieszamy. Patelnię zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki mieszamy z serkiem i szczypiorem. Można też dodatkowo doprawić solą i pieprzem. Pastę pieczarkową podajemy z ulubionym pieczywem. Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają prowitaminę D oraz
My Chcemy Jeśćzostały wykorzystane serki Hochland. Muszę przyznać, że nasi prowadzący zaskoczyli mnie swoją kulinarną kreatywnością, a wszystkie dania zrobione według ich przepisów były pyszne. Zapraszam Was po przepis na przepyszną pastę z pieczonego bakłażana podaną z dodatkiem grzybów, a także na fotorelacje z warsztatów. Oczywiście, jak to podczas takich spotkań, był też czas na ploteczki z dawno niewidzianymi blogerkami, rozmowy(...)tymi, które się znało tylko wirtualnie, na śmiech i dobrą zabawę. Atmosfera była super, bardzo dziękuję agencji Quality Public Relations za zaproszenie! Pasta z pieczonym bakłażanem Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 bakłażan 1 opakowanie serka kremowego Hochland z pieczarkami 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty harrisa sos z połowy limonki
Kulinarne przygody Gatity