się w ustach i słodką polędwicę wieprzową oraz chrupiące chipsy z jabłka, pachnące cynamonem oraz chips z szynki parmeńskiej, który nadaje całości idealnej chrupkości. Rukola dodaje kanapce delikatnej ostrości. Pasta z suszonych pomidorów oraz kawałek pleśniowego sera jest idealnym spoiwem w tym daniu, nadaje mu pysznej konsystencji a zarazem charakterystycznego, wytrawnego smaku. Te wszystkie składniki powodują, że danie nie jest(...)pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta soli 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Dodatkowo: bagietka na grzanki (10-12 kromek) 5-6 plastrów szynki
Mango PapajaJeśli ktoś pamięta z dzieciństwa kanapki z zimnym kotletem w środku, ta opcja jest znacznie lepsza z użyciem kotleta z tofu :) Blendując kostkę tofu wędzonego można zrobić świetną pastę a'la pasta z wędzonej makreli. Takie tofu jest zresztą super smaczne samo w sobie, wystarczy pokroić je w plasterki i objadać się podobnie, jak serem wędzonym, z chlebem(...)patelni, tylko dla uzyskania jednolitej temperatury. Pozostałe smaki BIO TOFU POLSOJA to: - tofu ziołowe , z tymiankiem, majerankiem, oregano i cząbrem, idealnie nadaje się do kanapek w postaci plasterków albo pasty, nie wymaga doprawiania i co dla mnie ważne, nie ma narzucającego się smaku soi (jak zresztą wszystkie produkty z tej linii), podobnie jak bazyliowe fajnie komponuje się z makaronami (można
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEUwielbiam pasty kanapkowe! Moim hitem jest pasta z białej fasoli z majerankiem, której wciąż nie dodałam na bloga (ale obiecuję, że niedługo dodam!). Na fali sukcesu z hummusem postanowiłam przygotować inną pastę z ciecierzycy. Tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów. W zależności od tego ile ich dodamy, może zmieniać nam się barwa pasty. Wyszło mi jej naprawdę sporo, więc śniadania(...)jakiś czas miałam z głowy. Zmieniały się tylko dodatki Czytaj dalej... Artykuł Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuKuchnia bliskowschodnia obfituje w wiele past warzywnych, które podawane są jako dodatek do pity, chlebków lawasz lub manakeesh. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: pieczonych czy też surowych. Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahiny, cytryny i aromatycznych przypraw. Arabskie gospodynie opiekają to pękate warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat(...)pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec w 200*C, przez około 30 minut, aż skórka pomarszczy się
Chocolate Muffin Blogmojej rodzinie funkcjonuje od kąd pamiętam. Nie mam pojęcia skąd się wziął, ani kto go wymyślił, po prostu jest i już. A w dodatku jest niesamowicie pyszny :) Niby zwykła pasta, a jednak ma coś w sobie. Bardzo ważnym elementem tej pasty jest prawidłowo przygotowana ryba. Płaty śledziowe należy porządnie wymoczyć, pokroić w mniejsze kawałki ułożyć w słoiku, dodać posiekaną cebulkę(...)zalać olejem. Śledź powininem w takiej zalewie odstać przynajmniej noc, wtedy jest już idealny do pasty :) Pasta ze śledziem w occie lub kupionym w gotowej zalewie, też będzie smaczna, ale to już nie będzie ten smak.... :) SKŁADNIKI (1 miseczka) 5 jajek 2 płaty śledziowe 1/2 pęczka natki pietruszki 1 nieduża cebula 1 łyżka majonezu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śledzie moczymy w wodzie
DefinicjaSmakuKocham wszelkie pasty do chleba! Może dlatego, że w czasach kryzysu, w których dorastałam, pasty robione przez Mamę - pomidorowa, makrelowa, paprykowa, były wyczekiwanym urozmaiceniem śniadań i kolacji i rekompensowały brak deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami(...)liptauer wiedeński to jedna z moich ulubionych, odkryta zupełnie niedawno, bo w zeszłym roku, w dodatku całkowicie przez przypadek. Nie szukałam wtedy past, a przepisów na ostre potrawy z użyciem papryczki habanero, której jestem bezkrytyczną fanką. Tak trafiłam tutaj i postanowiłam od razu wykonać Vienna Liptauer
Kuchnia Prezydentowejzaczniemy skromnie, od jajek i szpinaku. Łatwa, szybka, genialna w swej prostocie pasta do chleba. Może środek stycznia nie jest akurat sezonem na szpinak, bo ze świeżego rzeczywiście pasta jest smaczniejsza, ale z mrożonego też wyjdzie nam całkiem niezła. Zresztą, jak ktoś lubi szpinak, w dodatku w towarzystwie jajek, to do zrobienia tej pasty namawiać go z pewnością nie będzie(...)trzeba. A ja lubię i szpinak, i jajka, do tego przepadam za pastami do chleba. Ta jest w pełni mojego pomysłu. Spodziewałam się, prawdę mówiąc pospolitego, a nawet trawiastego nieco smaku, a pasta okazała się niezwykle smaczna, kremowa, delikatna, ale z charakterem. Smacznego! Składniki: 120-150 g (najlepiej młodego) szpinaku, świeżego
Kuchnia Prezydentowejartykuł doktora nauk medycznych pana Jerzego Jaśkowskiego . Już wkrótce opublikuję również m ój materiał na temat fluoru , jego zawartości w wodzie pitnej, spożywanych artykułach spożywczych, pastach do zębów oraz dopuszczalnej dobowej dawki. Prosty przepis na ekologiczną, tanią pastę bez fluoru: Klik "Fluoryzacja jest przypadkiem największego oszustwa medycznego w XX wieku. - Robert Carlton(...)fluor, produkt odpadowy i wysoce toksyczny, stał się niemal z dnia na dzień poszukiwanym surowcem, aktywnym składnikiem pestycydów, fungicydów, środków znieczulających, leków psychiatrycznych i dermatologicznych, wszelkich płukanek do zębów, past. Fluor jest stosowany także w takich lekach jak: Atorwastatyna, Deksametaziol, Ezetymib, Nebiwolol, Riluzol, Sparfloksacyna, Triamcinolon. Dr Edward Bernays, finansowany przez korporacje aluminiowe, aby przekonać opinię publiczną rozpoczął kampanię oszustwa
IzaGotujewyborne w smaku, słodkie i wartościowe, a do tego bogate w tłuszcze wielonienasycone, błonnik oraz żelazo, wapń i magnez. Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku. Jej skład to: pasta sezamowa 60%, syrop z agawy 36%, emulgator: lecytyna (z soi), aromat: wanilina. Jak widzimy, większą część produktu stanowi pasta sezamowa. Na drugim miejscu znajduje się robiący ostatnio furorę syrop(...)agawy, promowany jako zdrowszy zamiennik cukru - jest od niego wiele słodszy ale ma niższy indeks glikemiczny. Jak dla mnie pasta jest troszkę za słodka - mogłoby być nie mniej syropu a więcej sezamu. Warto zauważyć, iż skład ten uległ małej zmianie w porównaniu z produktem tym dostępnym jeszcze w tamtym roku - wówczas pasta sezamowa stanowiła 58% a syrop z agawy
Kto ugości moich gości?Witam. Dzisiaj zamieszczę kolejną pastę do chleba tym razem z białej fasoli. Pasta ma smak charakterystyczny więc może nie podejść tym nie lubiącym tego warzywa - choć mi na przykład bardzo smakuje. Nie jest to pasta codzienna z uwagi na pracochłonny i niezbyt przyjemny proces obierania fasoli jednak mimo to raz na jakiś czas ją robię. Do wersji wege używam(...)oleju kokosowego a wersję z boczkiem bez (wytapiam boczek ewentualnie spryskując minimalnie patelnię zwykłym olejem). Może dla wegetarian będzie to trochę świętokradztwo (bo to jedna z past z podstawowego kanionu wege) ale ja najbardziej lubię wersję z boczkiem i cebulką (kanapkę koniecznie ozdabiamy ogóreczkiem kiszonym :)). Z tego co pamiętam nazwa pasty wzięła się od podobieństwa wizualnego właśnie do smalcu, zmielonej
Lubczyk i Waniliaramach oczyszczania zamrażarki, rozmroziłam gęsie wątróbki. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie był pasztet. Robiłam już kiedyś pyszną pastę z gęsiej wątróbki, tym razem postanowiłam zrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam! A tutaj podobne wątróbkowe przysmaki Pate (pasta) z wątróbki gesiej Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z wątróbki(...)więcej czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za "ciężka" możemy dodać więcej masła. Przełożyć do naczynia, wierzch polać roztopionym masłem i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego
Stare Garypozostało mi trochę niezagospodarowanej dyni Hokaido postanowiłam ją spożytkować. Żal byłoby, aby tak pyszna dynia miała się zmarnować. No i przygotowałam pastę do smarowania pieczywa. Jeszcze ciepła pasta na chrupiącej grzance była obłędnie pyszna, naprawdę nie spodziewałam się, że wyjdzie taka dobra. 0,4 kg dyni Hokaido 1 duża cebula 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki masła(...)łyżeczki czerwonej pasty curry sól, pieprz Dynie pokroić na cząstki (nie trzeba obierać ze skórki) i upiec w piekarniku do miękkości. Cebule poszatkować i podsmażyć na maśle wraz z czosnkiem (czosnek dodać pod koniec smażenia). Upieczoną dynię zmiksować na gładką masę, dodać podsmażoną cebulę, pastę curry, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pastę można podawać na ciepło
Jadło i czytadłopastach, hummusach- czyli jednym słowem smarowidłach jestem wręcz zakochana, ponieważ oprócz niezaprzeczalnych walorów zdrowotnych, (jako zastępstwo dla szeregu niezdrowych wędlin i serów) są przede wszystkim kopalnią kreacji kuchennego smaku – kilka razy robiąc jakąś pastę, każdy jest w stanie wymyślić swoją własną i zmodyfikować jej smak na bieżąco, dodając... Wegański, bezglutenowy zestaw przekąskowy, pasta z pestek dyni i pasta orzechowa
Nie Bo PiekłoJuż od dawna nie używam masła do smarowania kanapek. Jeśli już muszę to smaruję pieczywo masłem roślinnym. Zamiast tego staram się urozmaicać swoje posiłki przygotowując różne pasty do pieczywa. Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pastę z sera feta i czerwonej papryki. Może stanowić główny składnik kanapki, albo właśnie pełnić rolę smarowidła ;-) Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy(...)Wapń i potas regulują gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy. Papryka pobudza nasz apetyt, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. 100 g pasty z sera feta i czerwonej papryki dostarcza około 115 kcal, 7,5 g białka, 6,4 g tłuszczu, 7,8 g węglowodanów oraz 1 g błonnika
W kuchni KatieMój mąż lubi różnego rodzaju pasty na chleb. Co jakiś czas wymyślam mu nowe i tak też było z pastą z grochu. W szafce wynalazłam niecałą szklankę grochu. Doszłam do wniosku, że grochówki na niej nie ugotuje i tak właśnie powstała pasta z grochu :) Składniki: szklanka grochu 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)ziele angielskie liść laurowy szczypta kurkumy łyżeczka pasty z chilli (może być świeża papryczka chilli) sól, pieprz Przygotowanie: Groch namoczyć aż napęcznieje. Przełożyć go do garnka i gotować razem z zielem angielskim i liściem laurowym aż groch będzie się rozpadał. Odlać nadmiar wody i zmiksować ugotowany groch. Cebulkę pokroić
Amatorka kuchenna