Pasta z makreli towarzyszy mi o d dzieciństwa, zawsze je dnak jej po dstawą była ryba i cebulka. Prostą i pyszna pastę urozmaiciłam do datkiem białego sera, który sprawił, że pasta jest bar dziej kremowa i z decy dowanie bar dziej smakuje dzieciom :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1 śre dnia wę dzona makrela kostka białego sera półtłustego (250g) 1 cebula sól(...)dokła dnie mieszamy wi delcem. Oprószamy świeżo zmielonym i pieprzem i ewentualnie solą (we dług mnie sól jest zbę dna ponieważ wę dzona ryba jest dostatecznie słona). Pastę wykła damy na kanapki :) Smacznego
ChilliJemypierwszy przekonuję się, że wystarczy kilka składników i dobrze zaopatrzona spiżarnia w przyprawy, a można wyczarować absolutny hit. Pasta powstała z resztek dyni, pospolitej cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę. Polecam pastę na dobry początek dnia z kawałkiem dobrego chleba ;) Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 kg dyni Hokkaido(...)cebula 3 ząbki czosnku ok 6 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego ok 4 suszone papryczki chili 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól, pieprz 2 łyżki nasion sezamu pestki dynii ok 120 ml oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, z dyni wykrawamy pestki, wraz ze skórą kroimy na większe kawałki, skrapiamy oliwą
Słodki Kompromisrazem nie będzie to kiełbasa :). Tym razem jest to przepis na curry z kurczaka. Curry wyszło bardzo smaczne i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Dzięki dodatkowi czerwonej pasty curry, które jest dość pikantna, danie jest też dość ostre i rozgrzewające. Czyli idealne na chłodniejsze dni. Mam nadzieję, że ciepła i słoneczna pogoda zostanie z nami jak najdłużej. Najprostsze curry(...)łopatkę do mieszania, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 niezbyt dużą cebulę, 1 mały kubek śmietany lub jogurtu, 1 łyżeczkę curry, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry*, trochę oleju do smażenia. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu podsmaż mięso. Pod koniec smażenia
blog.moje-pasje.infopół godziny. Banalnie proste i do zrobienia przez każdego, smakuje za każdym razem zaskakująco – taka mała ilość składników i pracy a taki efekt! Another edition of Italian simplicity! Pasta, sauce made of few ingredients and a phenomenal dish is ready in 30 minutes. Absolutely simple and can be made by anyone, the taste is always surprising – so little(...)pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach 100 g blue cheese 200 g Greek yogurt 200 g tagliatelle pasta garlic, salt, pepper Parmesan/Grana Padano just for finish Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Szpinak umyj i pourywaj „ogonki”, nie jest to konieczne
Martyna Cookswystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus – I love them, I could eat them everyday and when it’s season – I do it! Alone, with pasta, in risotto, in a salad. Grilled, fried, cooked, doesn’t matter… It matters that it’s asparagus! Today as a side to pasta with chicken. I couldn(...)them in a bag and pour the marinade in, cover the vegetables and put them in that bag into the fridge for an hour. Boil the water for pasta and cook it al dente as it is written in the instructions. Wash and dry the meat. Season it on each side and fry it on hot pan with a tablespoon
Martyna Cooksporcje): 150 g makaronu, np.: spaghetti 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach 2 jajka 2 ząbki czosnku 40 g Grana Padano/Parmezanu sól, pieprz INGREDIENTS (2 portions): 150 g pasta, e.g. spaghetti 100 g raw, smoked bacon in thin slices 2 eggs 2 garlic cloves 40 g Grana Padano/Parmezan salt, pepper Wstaw wodę na makaron, żeby było szybciej możesz najpierw(...)się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron pokryty zostanie sosem. Boil the water for the pasta, you can first boil it in a kettle, it’ll be faster. Boil it al dente – as it’s written on the wrapping. Bacon slices cut into
Martyna CooksBaba ghanoush / baba ganoush (czyt. baba ganudż lub baba ganug) to arabska pasta z bakłażana. Polacy pokochali hummus, a to smarowidło jest równie pyszne (a moim zdaniem nawet smaczniejsze). Idealne zarówno do smarowania pieczywa (np. pity), jak i jako dip do maczania surowych warzyw. Ja najczęściej zjadam go po prostu ze świeżą bagietką – taka kolacja bardzo często gości(...)moim domu. W zależności od regionu (a nawet kraju) babę przygotowuje się nieco inaczej, ale zawsze sekretem jest opieczenie bakłażana, które nadaje paście dymny posmak. Jeśli nie macie kuchenki gazowej, ani palnika, wystarczy upiec bakłażana z opcją grill w piekarniku i przyprawić go wędzoną papryką – będzie równie pysznie! Baba ghanoush: 2 duże bakłażany 2 łyżki tahini (pasty sezamowej
Poezja smakutylko z tych względów! Ma ona pyszny smak, wspaniale rozgrzewa i dodaje energii w chłodne i ponure dni. Polecam Herbatkę tę można sporządzić “od zera” albo skorzystać z pasty imbirowej według tego przepisuLINK, której używam przede wszystkim do gotowania, m.in. soczewicy na ostro , zupy curry , kimchi , cykorii z bakłażanem . Jeśli nie macie tej pasty pod reką, to polecam obrać(...)zetrzeć imbir na małych oczkach tarki. Składniki: 2 łyżeczki pasty imbirowej według tego przepisu 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub innego ulubionego słodzika sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny Wykonanie: Pastę imbirową i syrop mieszamy w szklance. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i pijemy Praktyczna rada: W herbatce możecie znaleźć włókna imbiru – jeśli tego nie chcecie
Lamarida.pllekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Na koniec wmieszaj makaron z brokułami, podgrzej przez chwilę i podawaj. Smacznego! English version Cheesy bacon and broccoli pasta (4 servings) Ingredients: 300 g pasta of Your choice 1 broccoli, cut into smal florets oil for frying 1 onion, diced 250 g of bacon and sausage, diced(...)double cream 1 tablespoon of Dijon mustard 140 g cheese of your choice (eg. cheddar), grated salt, pepper Preparation: Cook the pasta according to the package directions, add broccoli florets for the last 5 minutes , drain and set aside. Heat large and deep pan over high heat with a tablespoon of oil, add bacon and sausage and cook
karmelowyHummus można przyrządzić niekoniecznie z ciecierzycy. Równie smaczny jest hummus z czarnej fasoli. Ostatnio oglądałam kulinarny program, gdzie właśnie czarna fasola stanowiła podstawę do hummus. Aby przyrządzić pastę potrzebne jest tahini. Używam kupnego ekologicznego tahini, a jak mi go zabraknie to robię je sama. Stwierdziłam, że do czarnej fasoli świetnie będzie pasować tahini z czarnego sezamu. Hummus to pyszna pasta(...)kolendry i kminu rzymskiego sól do smaku szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki tahini z czarnego sezamu, tutaj przepis Wszystkie składniki na hummus umieść w malakserze i zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Jeśli pasta jest mocno gęsta dodaj więcej oliwy lub odrobinę wody. Dopraw hummus solą i przełóż do słoiczka. Hummus możesz przechowywać w lodówce do tygodnia. Spara Spara Spara
codojedzeniamacie już dobre pieczywo, przydałby się jeszcze jakiś niebanalny dodatek, który sprawi że wasze kanapki będą nie tylko pyszne, wyjątkowe, ale i zdrowe. Dla mnie takim dodatkiem są wegetariańskie pasty, hummusy i inne smarowidła. Proponuję Wam pastę z czerwonej soczewicy, która nie tylko jest pyszna i w 100% wege, jest też zdrową alternatywą dla wędlin i innych mięsnych dodatków(...)odżywczych nieznacznie różnią się od siebie. Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa, a dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem past i zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Przygotowanie pasty jest banalnie proste. Doskonale smakuje na kromce razowego chleba, z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw:) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki
Smakowity Blog Kulinarnyktóry utkwił w pamięci, potem w żadnym serku tego typu nie mogłam znaleźć "tego czegoś". Niedawno wróciłam do tego przysmaku. Ostrożnie, bo smakuje mi serek tylko jednej firmy :D Pasta jest pewnego rodzaju wariacją na jego temat. Fasola oprócz smaku dodaje treściwość, rukola to mój dodatek obowiązkowy do kanapki, a czerwona cebulka niczym wisienka na torcie uzupełnia tę mieszankę. Majonez(...)jest tu dodatkiem, a nie koniecznością, osoby unikające tego typu produktów ( w tym na diecie) mogą uśmiechnąć się do tej pasty :) Składniki: 1 mała czerwona cebula 1 opakowanie serka wiejskiego (około 200 gram) pół puszki białej fasoli garść rukoli łyżeczka sosu sojowego łyżka majonezu (opcjonalnie) łyżka oleju do smażenia pieprz do smaku Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dość
CynamonemPoOczachdzisiejszą kolację przygotowałam bułeczki- ślimaczki z pastą warzywną o smaku grillowanego kurczaka. Bułki wyszły miękkie, pulchne i bardzo smaczne. Do bułek wykorzystałam pastę warzywną o smaku grillowanego kurczaka Rolnik . Pasta idealnie nadała się do bułek nadając im lekko pikantnego smaku. Myślę, że takie ślimaczki idealnie nadały by się jako mała przekąska na różnych imprezach. Można je także zapakować(...)świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru * 190 g pasty warzywnej o smaku grillowanego kurczaka Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką
Zrób to smacznieprzygotowanie nie zajmuje du ż o czasu. W mniej niż pó ł godziny mamy gotowy smaczny obiad, idealny na piknik lub do pracy. Smacznego! **** L’insalata di pasta con salmone affumicato, cetrioli, capperi e filetti di acciughe a cui saranno aggiunti menta e limone, rappresenta la mia proposta per un pranzo fresco ed estivo. Uno dei grossi vantaggi(...)questo piatto è il fatto che non necessita di molto tempo per la preparazione; in meno di mezz’ora avremo a disposizione un pasto ideale da consumare nel corso della pausa di lavoro, o durante un picnic all’aperto. Buon appetito! SKŁADNIKI 320 g makaronu typu penne 100 g wędzonego łososia 5 filecików anchois 1 łyżka kaparów
La grande e la piccola cuoca