którzy lubią łososia, kupują zapewne, od czasu do czasu, pastę łososiową w tubce. Też kiedyś kupowałam, ale przestałam. Lepiej zrobić taką pastę samemu tym bardziej, że trwa to naprawdę chwilę - wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Składniki: 100 gramów wędzonego łososia 200 gramów serka koziego kanapkowego 1 mała cebulka kilka kropel z cytryny pieprz ziołowy do smaku sól (ale tylko wtedy(...)jeśli uznacie, że pasta jest naprawdę mało słona; łosoś jest już sam w sobie wystarczająco słony) Wszystkie składniki przekładamy do malaksera... ... doprawiamy... ... i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy Jeśli wolicie, aby pasta była delikatniejsza, możecie dać 300 gramów serka koziego. Serek ten można zastąpić również zwykłym kanapkowym Ja taką pastą smaruję grzanki serowe - połączenie, jak dla mnie
Szczęśliwa kuchniapowstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wymieszaj makaron z pesto z buraków i podawaj natychmiast, posypane orzechami, tartym parmezanem i listkami buraka. Smacznego! English version Pasta with beetroot pesto (4 servings) Ingredients: 4 medium unpeeled beetroots 4 unpeeled garlic cloves 4 tablespoons olive oil, divided salt, sugar and pepper to taste 1/4 teaspoon lemon zest juice(...)lemon 4 tablespoons Parmesan cheese 50 g toasted walnuts 300 g dry pasta Preparation: Preheat the oven to 200°C. Drizzle the beetroots and garlic cloves with 2 tablespoons of olive oil. Wrap each beetroot with one garlic clove in foil and seal. Place in the preheated oven and roast for 60 minutes until tender. Unwrap the beetroot and gently
karmelowykolejna pasta kanapkowa...Uwielbiam je 😋 Z nimi zwykłe kanapki smakują wyjątkowo! Oto pasta z kabanosów z dodatkiem chrzanu i szczypiorku. Mega prosta i szybka. Przygotowanie jej zajmuje 5 minut! A jaka dobra...mmmm Składniki: 4 grube kabanosy pęczek szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu Wykonanie: Kabanosy kroimy na plasterki, wrzucamy do pojemnika blendera(...)Dodajemy chrzan, musztardę oraz majonez i miksujemy ok. 2-3 min. Szczypiorek myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Dodajemy do gotowej pasty. Mieszamy łyżką. Pastę przenosimy do miseczki i przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu ) 5 łyżek pasty tahini * ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek, do skropienia pietruszka, do posypania * aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu do uzyskania konsystencji pasty Wykonanie: 1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać. 2. Cieciorkę(...)umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w międzyczasie ok 2 łyżki zimnej wody. 3. Gotowy hummus przełożyć do miseczki. Skropić oliwą z oliwek. Podawać na świeżym pieczywie posypany posiekaną pietruszką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Atlas SmakówSkładniki: 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu ) 5 łyżek pasty tahini * ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny średni burak, ok 80 g, ugotowany/upieczony sól i pieprz do smaku 100 g sera feta 5 kromek chleba razowego oliwa z oliwek, do skropienia * aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu(...)uzyskania konsystencji pasty Wykonanie: 1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać. 2. Buraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody. 4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części
Atlas Smakówinstrukcją na opakowaniu, odcedź i umieść go ponownie w garnku. Przełóż sos do makaronu, posyp ziołami i mieszaj podgrzewając przez około 30 sekund. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Pasta with shrimps in creamy sauce (4 servings) Ingredients: 2 tbsp of butter 4 tablespoons olive oil 1 onion, chopped 60g walnuts, chopped 300 g fresh shrimps, shelled and gutted 10 cherry(...)tomatoes, cut in quarters 60 ml brandy 250 ml double cream 1 tablespoon balsamic vinegar 240 g of dried pasta 2 tablespoons parsley or coriander, chopped salt and pepper Preparation: Melt butter and olive oil in a large pan on medium heat, sauté onion with walnuts for 2 minutes, stirring from time to time. Add shrimps and tomatoes, salt
karmelowywłaśnie ją dzisiaj Wam przedstawię. Amandin oferuje produkty ekologiczne, bezlaktozowe, a także często bezglutenowe. Są to na przykład: napoje roślinne, kremy orzechowe, buliony i wiele innych. Zobaczcie poniżej :) PASTY ORZECHOWE Te ekologiczne pasty są bajecznie pyszne! Składy są proste i krótkie, a głównymi składnikami są syrop ryżowy, wybrane orzechy i konkretne dodatki. Idealne na kanapkę, naleśnika, do owsianki(...)wypieku czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Mają zwartą konsystencję niczym gęsty krem - cudo :) Składniki PASTY Z MIGDAŁÓW : syrop ryżowy, woda, migdały (22%), inulina, substancja zagęszczająca (pektyna) Składniki PASTY Z ORZECHÓW LASKOWYCH Z KAKAO : syrop ryżowy, woda, orzechy laskowe (20%), kakao (3%), zagęszczacz (pektyna), skrobia, aromat naturalny, substancja konserwująca (guma ksantanowa, guma arabska, guma guar) Składniki PASTY Z ORZECHÓW
Zdrowie na języku :Pposyp tartym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC (z termoobiegiem) przez 2o do 25 minut, aż ser się rozpuści i całość lekko zarumieni. Smacznego! English version Baked pasta with meat and bechamel (6-8 servings) Ingredients for pasta: 2 tablespoons vegetable oil 1 large onion, chopped 3 garlic cloves, chopped 1 red pepper, diced 1 yellow pepper, diced(...)grams ground beef 200 g mushrooms, sliced 1/2 bunch coriander leaves, chopped 600 grams tomato sauce, store bought or homemade salt, pepper and sugar to taste 500 grams pasta , cooked as per instructions on the box grated parmesan cheese for sprinkling Ingredients for bechamel: 70 grams butter 40 grams flour 400 ml whole milk pinch of nutmeg salt and pepper
karmelowydodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki. Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych(...)ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę z awokado: (na 3-4 porcje sałatki) 1 dojrzałe awokado 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki kolendry 1 łyżka soku z limonki (można dodać
Codziennik KuchennyJeśli lubisz ciecierzycę, zwaną także "włoskim grochem" musisz koniecznie przygotować hummus. To pasta pochodząca z Libanu, w skład której, poza wchodzi pasta sezamowa tahini, czosnek, oliwa i sok z cytryny. Dzisiaj, po raz pierwszy zmiksowałam hummus, wyszedł idealny! Gładka konsystencja, wyczuwalny smak soku z cytryny i tahini. Do tego przepisu można użyć konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, a jeśli lubisz także(...)kumin. Hummus Składniki: 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania: oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki Przygotowanie: Do blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę
Moja smaczna kuchniatrochę innej, mniej kalorycznej, bez boczku, za to z warzywami: cukini ą, groszkiem i kremowym sosie jajeczno-śmietanowym. Makaron jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Smacznego! **** Pasta alla carbonara in modo diverso, perché senza guanciale, ma con verdure: piselli e zucchine. Senza rinunciare al gusto, la pasta è piu' delicata e leggera ma anche molto(...)qualche minuto. In una ciotola mescolate le uova con la panna, il grana padano grattugiato, il sale e il pepe a piacere. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Cuocete la pasta, scolatela al dente e trasferitela nella padella con piselli e zucchine. Mescolate bene. Per ultimo versate il composto di uova sulla pasta. Mescolate fino a ottenere una consistenza cremosa
La grande e la piccola cuocapiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15 minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga pasta green curry konokwan zawiera chili
KuchcikoweLovelatin; mso-fareast-language:EN-US;} Kuchnia Bliskiego Wschodu to wspólne biesiadowanie przy daniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus. Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy(...)Lidlu ! Więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji poznać kuchni Bliskiego Wschodu to wybierzcie się na zakupy, a następnie skorzystajcie z moich przepisów :) Hummus Składniki: Ciecierzyca – nasiona suche – 250g Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki Czosnek – 1 duży ząbek Sok z ½ limonki Kumin – 2 łyżeczki Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek Wykonanie: Suche nasiona ciecierzycy zalać wodą i moczyć przez
Kuchnia Bon AppetitDzisiejsza propozycja zawiera czerwoną soczewicę, szpinak, moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się(...)Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą nią zastąpić mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego 3 cm świeżego imbiru 3 suszone małe czerwone chili 1 łyżka wędzonej papryki 2 łyżeczki garam masala 1 doniczka świeżej kolendry
codojedzeniaDoprowadź do wrzenia i dopraw sokiem z cytryny i solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj do sosu makaron i podawaj danie posypane szczypiorkiem. Smacznego! English version Pork and chanterelle pasta (4 servigs) Ingredients: 250 g favorite pasta 600 g pork loin cut into strips or cubes 400 g chanterelles, cleaned , larger cut in half 2 tablespoons clarified butter 1 onion(...)diced 2 tablespoons of oil 3/4 cup double cream 1 tablespoon lemon juice 1/2 cup dry white wine 1 tablespoon chopped chives salt and pepper Preparation: Cook the pasta according to the package directions, drain and set aside. In a large pan, heat the oil, add pork and cook until bronweg on all sides, season with salt and pepper
karmelowy