lubię ich smaku lub nie doceniam właściwości odżywczych i zdrowotnych. Burak... i przed oczami mam pełną miskę czerwonego barszczu, sałatki z buraków, szklankę zakwasu albo bardziej nowocześnie - pastę ze słonecznikiem i burakiem. Taka pasta to świetny dodatek do kanapek albo przekąska do krakersów czy paluszków chlebowych. Polecam również inne "buraczane" przepisy: Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem(...)Zupa z botwiny z ziemniakami Surówka z kiszonych buraków Pęczotto z burakami i chorizo Pierogi z botwiną i fetą Sałatka z rukolą, burakiem i serem Prosty chłodnik litewski Pasta z buraka i słonecznika Składniki: 2 pieczone buraki (ok 200g) 2/3 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego 1 łyżka oliwy sól sok z cytryny opcjonalnie: ząbek czosnku, nasiona czarnuszki
Obiad gotowymiksuję więc warzywa z dodatkiem wody z gotowania ciecierzycy, później stopniowo dodaję ugotowaną ciecierzycę miksując. A dopiero w momencie, gdy z tych składników uzyskam delikatną masę, to wtedy dodaję pastę tahini, krótko miksuję, a później mieszam już ręcznie. Przyprawy dodaję już z warzywami. Na koniec doprawiam tylko solą i pieprzem. Jeżeli chodzi o dodanie pasty tahini, to nie warto dodawać(...)łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz 3-4 łyżki pasty tahini WYKONANIE Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie i zostawić na noc. Na następny dzień ciecierzycę odcedzić z wody, zalać nową i postawić na średnim ogniu. Gotować około
Passions hobbies lifePasta z tuńczyka z puszki to bardzo smaczny pomysł na śniadanie. Posmarowana taką pastą bagietka czy świeżutki chlebek czyni rozkosz dla podniebienia. Osobiście przyznaję się, że taką porcję smarowidła zjadłam sama, więc jeśli przygotowujecie taki dodatek dla większej ilości osób to kupcie więcej tuńczyka w puszce i proporcjonalnie zwiększcie składniki. Osoby, które lubią tego typu … Czytaj dalej Pasta(...)tuńczyka z puszki Artykuł Pasta z tuńczyka z puszki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPasta z avokado to doskonały dodatek do pieczywa. Avokado to bardzo ciekawy owoc , kształtem przypominającym gruszkę. Można go wykorzystywać jako zdrowy dodatek do wielu dań. Jest owocem dość kalorycznym, zawiera sporą ilość kwasów omega 3, potasu, kwasu foliowego, błonnika i wielu innych. Jak widać jest to wspaniały owoc o wielu walorach smakowych i zdrowotnych. Można wyczarować apetyczne dania z jego(...)wykorzystaniem . A dzisiaj zapraszam na pastę z avokado:) 2 dojrzałe owoce avokado 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz, sól, szczypta chili mielona papryka słodka Owoce umyć, przekroić na połówki. Łyżeczką wydrążyć pestki, miąższ wyjąć do miseczki i dokładnie ugnieść widelcem. Czosnek obrać, przecisnąć, dodać do miąższu avokado. Dodać pozostałe składniki, doprawić
gotuj ze mnąPasty jajeczne lubisz? Ja uwielbiam! Przeważnie jak gotuję jajka, to biorę od razu większy garnek i gotuję ich więcej niż potrzeba, żeby z nadmiaru zrobić pastę 😀 pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami to jedna z lepszych jakie… Artykuł Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami pochodzi
Kolorowy Przepisownikauto'); ga('send', 'pageview'); Wszystko to razem daje świetny efekt smakowy 😋 Znakomicie nadaje się na kolacje czy też śniadania. Dobrym dodatkiem do kanapek z tą pastą będzie jako na twardo, rzodkiewka czy pomidorek koktajlowy. Nie zapomniejcie również dodać czegoś zielonego: rukoli, sałaty czy roszponki 😊 Składniki: -chudy twaróg 100 g -szynka gotowana z indyka 150 g -jogurt naturalny(...)szczypta cukru -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy łyżką lub miksujemy blenderem. Szynke ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do sera i dokładnie rozcieramy na gładka pastę, dodajemy jogurt lub śmietnę, chrzan, szczyptę cukru, solimy i pieprzymy wg. uznania, dokładnie wszystko jeszcze raz mieszamy. Dodatek chrzanu jest tu indywidualną sprawą. Ja wolę, aby w paście była lekko wyczuwalna
Kulinarne przemysleniaJajka i awokado tworzą parę idealną. Można połączyć je także w paście do chleba, która wychodzi po prostu przepyszna. Przepis na pastę jajeczną z awokado Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 dojrzałe awokado, mały ząbek czosnku, 1 mała papryczka chilli, płaska łyżeczka mielonego kuminu, 2 łyżki dobrego majonezu, sok z połowy limonki lub cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz. Zrób(...)posiekany i roztarty za pomocą noża, drobno posiekane chilli, posiekaną natkę, sok z limonki, dopraw kuminem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, schłodź w lodówce. My najbardziej lubimy tę pastę ze świeżą kajzerką. Artykuł Zupełnie inna pasta jajeczna z awokado. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaminut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, wsyp ugotowany makaron i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż jeszcze przez 2 minuty i gotowe Do kanapek polecam… – Pastę z paluszkami krabowymi – Pastę z jajkiem i konserwą turystyczną – Pasta jajeczna – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Domowy majonez
Kulinarny S.O.S.Pasta z makreli wędzonej – to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu, w tym i u nas. Poniższy przepis to bazowy przepis na pastę z makrelą wędzoną, który dowolnie możecie modyfikować, dodając swoje ulubione skła The post Pasta z makreli wędzonej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeAwanturka z makreli świetnie smakuje z pomidorami i świeżym pieczywem Awanturka z makreli to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest twarożek. Wędzona makrela świetnie pasuje do białego sera, a taka pasta to ciekawa alternatywa dla tuńczyka czy łososia. Składniki na awanturkę z makrelą 1 wędzona makrela ok. 10 dag twarogu lub jeden serek(...)Wędzona makrela musi być świeża i soczysta. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oddzielić mięso od ości. Oczyszczone umieścić w misce i dokładnie rozdrobnić je widelcem, aby zaczęło przypominać pastę. Twaróg zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić widelcem i dodać do ryby. Drobno posiekać cebulę. Do ryby dodać ser, cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą
Gotujemy i jemyprzygotowania tej pasty użyłam nadmiaru warzyw, które owocują w tym roku obficie 😃 Przypomina ajwar ze Skopje według przepisu na blogu Weganona (Pawle, dziękuję za podpowiedź). Ja niestety odchorowuję każdą obróbkę termiczną bakłażanów, więc zastąpiłam je patisonem. Doprawiłam tak, by była charakterna w smaku i od razu część spałaszowałam, choć najlepiej smakuje po przegryzieniu się. Składniki : pół dyni odmiany Hokkaido pół(...)dyni i patisona razem z sosem, który utworzy się we wgłębieniach papryk. Do warzyw dodać czubrycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną i ocet. Całość zmiksować na gładką masę. Pastę doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Porcję na 3 dni odstawić do lodówki. Resztę pasty włożyć do słoiczków, zakręcić i zapasteryzować - do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną włożyć słoiczki
Weekendy w domu i ogrodziePomidorowa pasta z makreli – to moja kolejna propozycja na pyszna pastę kanapkową (zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek). Uwielbiam ją zwłaszcza ze świeżym pieczywem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Pomido The post Pomidorowa pasta z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje