pastę robiłam już kilka razy ale ponieważ szybko znika nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Pasta z mojego dzisiejszego zdjęcia jest wykonana przez moją córkę Justynę, bo moja znowu zniknęła bez wieści. Zapraszam zatem na przepyszną pastę do chleba, jako dip do warzyw albo zajadajcie samą. Przepis pochodzi z bloga Marty Dymek Jadłonomia. Pasta do chleba z kalafiora. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePasta z zielonego groszku to doskonała propozycja na pyszne smarowidło, które posmakuje małym i dużym. Jest świetną alternatywą dla różnego rodzaju wędlin, których staram się unikać, szczególnie w diecie mojej córki. Pasta idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, wytrawnymi ciasteczkami podanych na imprezie, a nawet jako nadzienie do zwykłych naleśników. Poniżej prezentuję Wam recepturę na szybką wersję podstawową, którą możecie urozmaicić(...)ząbek czosnku 1 łyżka dobrej jakości oleju/oliwy sól, pieprz W razie potrzeby: odrobina zalewy z groszku Groszek odcedzić i następnie z pozostałymi składnikami zblendować na jednolitą konsystencję. Pastę doprawić do smaku. Jeśli pasta jest za sucha to należy dodać odrobinę zalewy z groszku, ewentualnie oleju/oliwy. (*) Można użyć groszku świeżego lub mrożonego - uprzednio ugotowanego w osolonej wodzie. W przepisie użyłam
Di gotujeczasem takie dni kiedy lodówka świeci pustkami, nie masz na nic siły, a do tego ciągle gonią cię obowiązki. W takich sytuacjach dobrze jest przygotować sobie zapas pasty kanapkowej np. hummusu. Jest to pasta wywodząca się z Bliskiego Wschodu, a przygotowywana jest z ciecierzycy. Można wykonać oczywiście wersję podstawową, ja jednak przeważnie przygotowuję sobie dwie wersje. Dzielę powstałą masę(...)dwie części i mieszam z ulubionymi składnikami. Taki hummus może posłużyć jako pasta na kanapkę, dip do warzyw, dip do naleśników czy placków. Dziś przestawiam przepis na hummus z buraczkiem oraz chrzanem. Ma piękny kolor, jest lekko słodki a jednocześnie ostry. Do tego ulubione dodatki – kiszone ogórki, rzodkiewka, kiełki, pomidor i pyszna i przede wszystkim zdrowa kanapka gotowa ! Składniki
Życie ze smakiempodstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko się chce 😉 Moja propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado przygotowaną na wzór meksykańskiego guacamole. Pasta oprócz awokado zawiera papryczkę chili, czosnek, świeżą kolendrę oraz sok z limonki. Taka pasta dobrze komponuje się z żółtkami, więc idealnie sprawdzi się(...)dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili, posiekaną kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Wierzch posypujemy odłożoną papryczką chili i możemy udekorować listkami kolendry
Kuchnia MagdaLenypodstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko się chce 😉 Moja propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado przygotowaną na wzór meksykańskiego guacamole. Pasta oprócz awokado zawiera papryczkę chili, czosnek, świeżą kolendrę oraz sok z limonki. Taka pasta dobrze komponuje się z żółtkami, więc idealnie sprawdzi się(...)dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili, posiekaną kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Wierzch posypujemy odłożoną papryczką chili i możemy udekorować listkami kolendry
Kuchnia MagdaLenystaram się ograniczać biały cukier w swojej diecie to zaczęłam szukać innej alternatywy... I tak powstały szyszki w wersji fit - zamiast krówek i masła zrobiłam masę z daktyli i pasty orzechowej, a ryż preparowany wymieszałam z kaszą jaglaną preparowaną. Powiem Wam jedno - rewelacja! Są tak samo słodkie jak te oryginalne szyszki, a to za sprawą daktyli. Dodatkowo mają świetny orzechowy(...)posmak, dzięki paście orzechowej. Nie twardnieją jak szyszki z toffi - są miękkie, więc dzieci czy osoby starsze zjedzą je z przyjemnością 😉 Składniki: 400 g suszonych daktyli Radix-Bis ok. 300 g pasty orzechowej Radix-Bis ok. 50 g ryżu preparowanego 70 g kaszy jaglanej preparowanej Radix-Bis Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około
Kuchnia MagdaLenyMakaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja, a także jako przystawka na stół podczas przyjęcia. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika(...)nadały charakteru tej paście, a danie stało się wyjątkowo również dzięki zapieczeniu z mozzarellą. Składniki: 250 g fasoli czerwonej kidney Radix-Bis 100 g suszonych pomidorów Radix-Bis 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz
Kuchnia MagdaLenydziś. Nasiona roślin strączkowych to źródło białka, błonnika i cennych składników mineralnych. Dają poczucie sytości. Ciekawym sposobem na pzemycenie jej do diety jest przygotowanie właśnie takiej pasty, jak poniżej. Ugotowana niepalona gryczana kasza, suszone pomidory, cebulka podsmażona, czosnek i przyprawy. Jak dla mnie BOMBA! I to nie kaloryczna, a wartości odżywczych! Na zdjęciu pasta podana z domowym pieczywem, jednak(...)zmartwić.. chlebek piekłam z wymyślonych przez siebie proporcji i dla pewności powinnam upiec go jeszcze raz. Zatem przepis na chlebek następnym razem. Składniki, na kilka porcji pasty: 2/3 szklanki ugotowanej fasoli mung 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 7-8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Mango Papajawłaściwości imbiru. Szczególnie chętnie wracamy do niego w okresie jesienno-zimowym, kiedy to łatwiej się przeziębiamy i spada nasza odporność. Dlatego dziś podrzucam Wam pomysł na przepis na pastę imbirową z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza krążenie(...)krwi rozgrzewając organizm. Cytryna zawiera sporo witaminy C, która wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji Miód natomiast wykazuje właściwości konserwujące, antybiotyczne i przeciwutleniające, więc składniki tej pasty to idealne produkty wzmacniajcie naszą odporność. Pastę imbirową możemy jeść samą, możemy ją dodawać do różnego rodzaju koktajli lub stosować do herbaty, ale pamiętamy, żeby nie dodawać jej do wrzątku
Kulinarne przygody GatityPrzepisy Thermomix. Pasta tahini. Składniki: 200 g ziaren sezamu 20 g oliwy z oliwek Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy ziarna sezamu i dolewamy oliwę. Miksujemy czas 30 s/obr10 . Pastę za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek naczynia. Czynność tą powtarzamy do uzyskania kremowej konsystencji. Ja powtarzałam miksowanie 6 razy. W wielu przepisach jest w wykonaniu uprzednie podprażenie nasion sezamu, jednak(...)tego nie robię ponieważ wychodzi mi wtedy gorzka masa. Pasta tahini służy jako składnik do domowego hummusu jak również do sosu tahini. Przepisy na oba dania znajdują się poniżej: Hummus klasyczny Hummus klasyczny. Przepisy Thermomix. Falafel z sosem tahini Thermomix przepisy. Falafel z sosem tahini. The post Pasta tahini appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisynajprostsza pod słońcem pasta a jakże pyszna. Awokado dojrzałe jest pysznie kremowe i dodatek jakiegokolwiek składnika czy to słodkiego czy wytrawnego będzie idealnym dodatkiem. Tym razem dostałam pyszne oliwki i one znakomicie połączyły się z awokado w paście. Zajadacie takie pasty? Pasta oliwkowo - awokadowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePasta jajeczna, podobnie jak z twarogu to u nas rozwiązanie na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Idealne smarowidło na kanapki. Dobra alternatywa dla wędlin i serów na kanapki. Polecam pastę z jajek, majonezu i musztardy z dodatkiem przypraw i świeżo skrojonego szczypioru. SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1,5 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy ostrej sól, pieprz do smaku świeżo(...)skrojony szczypior PRZYGOTOWANIE: Jajka siekam na mniejsze kawałki, umieszczam w misie blendera, dodaję majonez i musztardę oraz połowę szczypiorku, miksuję prawie na gładko. Robię to pulsacyjnie czuwając nad konsystencją pasty. Dodaję sól i pieprz, próbuję, gdy jest w sam raz dodaję resztę posiekanego szczypioru i miksuję (prawie na gładko) zostawiając niewielkie grudki białka i szczypioru. Smaruję pieczywo, dekoruję szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniuwędzony w całości, dzięki czemu ma bardzo intensywny smak. Jak to ze śledziem bywa, ma w sobie dużo ości, których bardzo trudno się pozbyć. Dlatego z piklinga zazwyczaj robimy pastę do chleba, wykorzystując także ikrę lub mlecz, zależy, co się trafi. Tym razem była to ikra, a więc śledziowy kawior, który bardziej lubimy. Nie tylko niesamowicie podbija on smak(...)też nadaje paście fajną strukturę. Jeśli naprawdę lubicie ryby, będziecie zachwyceni. Składniki: 1 pikling, średnia cebula, łyżka majonezu, łyżka musztardy, świeżo mielony czarny pieprz. Zrób tak: z ryby usuń głowę i skórę, wyjmij ikrę, oczyść z błonek innych wnętrzności, wyjmij kręgosłup i w miarę możliwości jak najwięcej ości. Mięso zmiksuj razem z majonezem i musztardą na gładką masę (można też
Kulinarna PolskaWspaniała, wędzona ryba maślana zagościła w mojej kuchni, kawałek zużyłam na zrobienie tej przepysznej pasty. Prawie wcale nie ma przy niej pracy a efekt rewelacyjny, pasta jest idealna. Dodatek pieprzu czerwonego tylko podkręca delikatny smak pasty, spróbujcie proszę. Pasta śniadaniowa z ryby i awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestaram się ograniczać biały cukier w swojej diecie to zaczęłam szukać innej alternatywy... I tak powstały szyszki w wersji fit - zamiast krówek i masła zrobiłam masę z daktyli i pasty orzechowej, a ryż preparowany wymieszałam z kaszą jaglaną preparowaną. Powiem Wam jedno - rewelacja! Są tak samo słodkie jak te oryginalne szyszki, a to za sprawą daktyli. Dodatkowo mają świetny orzechowy(...)posmak, dzięki paście orzechowej. Nie twardnieją jak szyszki z toffi - są miękkie, więc dzieci czy osoby starsze zjedzą je z przyjemnością 😉 Składniki: 400 g suszonych daktyli Radix-Bis ok. 300 g pasty orzechowej Radix-Bis ok. 50 g ryżu preparowanego 70 g kaszy jaglanej preparowanej Radix-Bis Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około
Kuchnia MagdaLeny