zgrabnych, małych ziemniaków 9 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 9 plastrów szynki szwardzwaldzkiej ( ja użyłam paczkowanej , szerokie plastry , można przeciąć wzdłuż i owinąć jednym dwa ziemniaki ) sól , pieprz do smaku olej rzepakowy dodatkowo : wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki gotujemy w mundurkach . Tak żeby były lekko twarde . Studzimy , obieramy , przekrawamy na pół i robimy małe miseczki(...)miseczki . Rozdrabniamy blenderem , żeby uzyskać w miarę jednolity farsz. Każdą połówkę ziemniaków solimy , pieprzymy , wypełniamy farszem . Około 1 łyżeczki na ziemniak , może wychodzić poza otworek . Delikatnie składamy , owijamy szynką i przytrzymując ,żeby nie wycisnąć farszu na boki , spinamy wykałaczką . Układamy na blaszce do pieczenia , polewamy olejem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 C . Gotowe. Doskonałe jako przystawka
Ogrodnik w podróżyteż zwykłego makaronu - np. penne. Składniki: 300g makaronu 100g masła 250g pieczarek 200g szynki wędzonej 100g szynki typu parma 200ml śmietanki 30% 50ml wody (opcjonalnie) 6 plasterków sera gouda szczypta soli Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdy wystygnie układamy na nim plasterki żółtego sera. Na patelni rozpuszczamy masło, pieczarki kroimy(...)pieczarek 50ml wody, przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut. Usmażone posypujemy szczyptą soli. Wlewamy na patelnię śmietankę, łączymy z pieczarkami i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia. Szynki kroimy na plasterki, układamy je na warstwie serowej. Całość zalewamy sosem pieczarkowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut od momentu, gdy piekarnik rozgrzeje się
Gotowanie i blogowanieczosnek drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Plasterki szynki szwarcwaldzkiej kroimy w paseczki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek
Kuchnia MagdaLenyczosnek drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Plasterki szynki szwarcwaldzkiej kroimy w paseczki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek
Kuchnia MagdaLenymała czerwona cebula 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pełne łyżki majonezu (wg upodobań) pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Rzodkiewki kroimy na pół, większe na ćwiartki. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Cebulę i natkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions
R'n'G Kitchenktóre można wykorzystać jako wędlinę na kanapki. Zawsze były to mięsa marynowane w przyprawach a następnie pieczone w rękawie lub pod folią aluminiową, albo gotowane w zalewie. Dziś postanowiłam zrobić coś nowego, a mianowicie upiec szynkę wieprzową, nafaszerowaną masełkiem czosnkowym. Takie mięso bardzo ładnie wygląda i fajnie smakuje. Jest bardzo aromatyczne i bogatsze smakowo, bo oprócz smaku aromatu jest również(...)mięsie nacięcia, upychając ją jak najgłębiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowane mięso obwiązałam bawełnianym sznurkiem do mięs i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Szynkę piekłam ok. godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Gdy wystygło wyjęłam je z powstałego w trakcie pieczenia sosu, zawinęłam
Waniliowe Improwizacjewzór sałatki. Z racji kolorystyki, śmiało możecie zaserwować to danie ukochanej/ukochanemu podczas kolacji walentynkowej. Składniki: 1 opakowanie spaghetti z buraka Fit&Easy 200 g boczniaków 4-5 plasterków szynki dojrzewającej około 100 g sera camembert 2 łyżki zielonego pesto ( możecie przygotować sami - PRZEPIS ) 3 łyżki oliwy łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni(...)koniec smażenia boczniaki doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie zagotować wodę, lekko ją posolić. Na gotującą się wodę wrzucić spaghetti z buraka i gotować max. 2 minuty. Odcedzić. Ser camembert pokroić w nieduże kawałki, szynkę porwać na nieduże kawałeczki. Na półmisku lub talerzach ułożyć buraczane spaghetti, następnie ułożyć kawałki sera camembert, szynkę oraz boczniaki. Pesto wymieszać z 2 łyżkami
kolorowotorcikowoPieprz 2 łyżki majonezu Sałatka z ananasem, selerem i szynką konserwową Przygotowanie: Ananasa odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Szynkę i ser kroimy w kostkę i również przekładamy do miski Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy przekładamy do miski Do wszystkich składników dodajemy dwie łyżki majonezu
Księga-SmakuPieprz 2 łyżki majonezu Sałatka z ananasem, selerem i szynką konserwową Przygotowanie: Ananasa odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Szynkę i ser kroimy w kostkę i również przekładamy do miski Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy przekładamy do miski Do wszystkich składników dodajemy dwie łyżki majonezu
Księga-Smakumięsa (szynka) 1 papryka słodka 1 papryczka chili 1 cebula 2 marchewki kawałek pora kawałek selera sól pieprz oregano 20 g grzybów mun przyprawa chińska 5 smaków sos sojowy tłuszcz do smażenia 1 szkl ciemnego ryżu Mięso i warzywa kroimy w paseczki. Grzyby mun gotujemy do miękkości. Do woka wlewamy trochę tłuszczu i najpierw podsmażamy mięso, następnie dodajemy warzywa
Gotowanie jest łatweobiadowa z cukinią i szynką Jak zapewne zdążyliście zauważyć, jestem wielką fanką zapiekanek obiadowych. Głównym powodem jest ich cudowny smak, ale także szybkość i prostota wykonania. Kolejną zaletą zapiekanki jest fakt, że można ją w łatwy sposób odgrzać, dzięki czemu możemy przygotować większą porcję, by mieć obiad na dwa dni. Zapiekanka obiadowa z cukinią i szynką to świetny pomysł(...)Zapiekanka z szynką i cukinią to idealny pomysł na obiad, czy kolację. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z CUKINIĄ I SZYNKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 5 ziemniaków 1 mała cukinia 250 g szynki (w plastrach) 200 g żółtego sera 2 jajka por sól pieprz Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na półtwardo
Przepiski.plszynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne i różnorodne. Są wędliny tradycyjne takie jak szynka, baleron czy rolada, oraz te bardziej wyszukane, jak kindziuk czy pastrami. Dla każdego coś dobrego :-) Książka idealna dla osób, które lubią
kruche babeczkiprostych składników, które są ogólne dostępne. Dodatkowo składniki te świetnie ze sobą współgrają, dzięki czemu sałatka smakuje naprawdę fenomenalnie. Ta sałatka z ogórkiem i szynką jest nie tylko smaczna, ale i szybka w przygotowaniu. Podczas gotowania się jajek możecie przygotować pozostałe składniki, następnie dodać jajka i sałatka gotowa. Całość może wam zająć około 15-20 minut. Więc naprawdę bardzo mało(...)podbiła serca moich domowników. Jest aromatyczna, świeża, smaczna i szybka w przygotowaniu. PRZEPIS NA SAŁATKĘ OGÓRKOWĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 2 średniej wielkości ogórki 1 por 4 jajka pęczek szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz czosnek granulowany Wykonanie Jajka ugotować na twardo, następnie obrać
Przepiski.plłyżki suchego ryżu 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 kiszone ogórki 2 czubate łyżki majonezu sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ryż gotuję w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości. Do miski wkładam posiekaną szynkę, odsączoną kukurydzę, posiekane jajka, papryki, ogórki oraz ugotowany, wystudzony ryż. Dodaję majonez, przyprawiam do smaku. Sałatkę można udekorować natką lub koperkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniogniu, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby, zaprawić śmietaną i sos gotowy, ZRAZY 0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle
Kuchnia Beaty