ziarenek czarnego pieprzu kilka gałązek rozmarynu Przzygotowanie: przygotować marynatę. Zagotować 1 litr wody z przyprawami, gotować około 15 minut. Sól wymieszać z saletrą potasową, wsypać do wody. Jak się rozpuści, zestawić z ognia i ostudzić wybrać odpowiednie naczynie, najlepiej szklane lub kamionkowe. Szynka musi być ułożona ciasno, nie może pływć w solance. By mięso równo się zapeklowało najlepiej zrobić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula dymka kilka plastrów boczku surowego lub surowej, wędzonej szynki 5 łyżek świeżego, wyłuskanego groszku 30-40 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki oleju pistacjowego świeżo zmielony pieprz 7-8 liści botwiny Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję i kroję w plastry. Liście botwiny myję. W garnku gotuję(...)wodę i wrzucam na wrzątek pokrojone szparagi i liście botwiny na minutę. Po tym czasie odcedzam warzywa i przelewam zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Na suchej patelni smażę pokrojony w paski boczek lub wędzoną szynkę, do momentu aż mięso stanie się chrupiące. Pomidory kroję w paski, dymkę w krążki, fetę w kostkę, sałatę rwę na mniejsze części. Na dnie
Mango Papajasmaczna. Idealna na przyjęcia i nie tylko. SKŁADNIKI : 1 brokuł 6 jajek 1 puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 4-5 ogórków konserwowych 250 g dowolnej szynki wędzonej(...)PRZYGOTOWANIE : Brokuł gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Dzielimy go na małe różyczki. Cebulę, ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Składniki sałatki przekładamy do miski, wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Przed podaniem chłodzimy około 30 minut. Smacznego Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliperliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone
Smaczne Zdroweporcje: 200 g makaronu wstążki lub rurki 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku, posiekane 3/4 szklanki ricotty 2 łyżki listków bazylii 6 plasterków szynki parmeńskiej drobno starty parmezan do posypania sól pieprz 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rondel w którym gotowaliśmy makaron stawiamy z powrotem na gaz, dodajemy oliwę, posiekany czosnek, sól i pieprz i smażymy 1 minutę
kruche babeczkiłyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy aldente, odcedzamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Do dużej miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty na dużych oczkach ser i pokrojonego w półplasterki pora. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron, pokrojone w kostkę ogórki kiszone
kulinarnyJachrupiące :) A szczególnie jeśli znudzą się Wam zwykłe kanapki, a macie nieco więcej czasu na ich przygotowanie! Składniki: chleb tostowy szynka ser Bluedino Jadel wędzony, dostępny w Lidlu masło jajka woda z octem szczypiorek Przygotowanie: Wodę 1 l gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu(...)Jajko wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki mieszamy wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewamy jajko. Gotujemy 2-3 minuty na wolnym ogniu. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową, kładziemy na ręcznik papierowy. Do osuszenia. Szynkę podsmażamy na rumiano na patelni, w zastępie szynki może być boczek. Tosty opiekamy w tosterze i składamy kanapkę. Ciepły tost
Życie zaczyna się w kuchniProsty i błyskawiczny przepis na makaron z szynką i brokułem w kremowym, śmietanowym sosie. W kilka chwil wyczarujesz wyśmienite danie z makaronu. Drukuj Makaron z brokułami i szynką w kremowym sosie 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Makaron Trudność: Łatwe Porcje 2 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 310 kcal Makaron w kremowym, śmietanowym sosem
ProstePesto.plDziczyzna to aromatyczne, szlachetne i bardzo wykwintne mięso, niegdyś nieodłączny element polskiej kuchni. Na szczęście cieszy się coraz większą popularnością i słusznie, bo jest bardzo zdrowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szynki 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 3 jajka 200 ml śmietanki 30% 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzony makaron polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Szynkę kroimy w kostkę, kiełbasę na cienkie paseczki. Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż nieco się przyrumieni. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szpinak
Smaki Na TalerzuSkładniki : • 1200 g szynki wieprzowej (kulka) • 1/3 szklanki cukru • 1/3 szklanki soli • 1 łyżeczka słodkiej papryki (można dodać troszkę ostrej) • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu • 4 ząbki
KUCHNIA POLSKAPół melona kroimy na 8 kawałków, obieramy ze skóry. Ziarna prażymy na suchej patelni, mieszamy je z 1 łyżeczką oliwy. Rukolę układamy na talerzach. Kawałki melona zawijamy w plasterki szynki, kroimy na pół i układamy na rukoli. Doprawiamy pieprzem, posypujemy ziarnami i dekorujemy tymiankiem. Przed podaniem skrapiamy sałatkę glazurą balsamiczną. Jeśli nie mamy gotowej glazury, czy sosu balsamicznego możemy(...)czerwonego octu winnego, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżkę oliwy extra vergine, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, zagotowujemy, gotujemy aż sos zgęstnieje. Gotowe! The post Sałatka z melonem, szynką i rukolą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynki 8 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut). W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy
Taste TherapyDomowa szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera
Gotowanie i blogowanieDomowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony
Gotowanie i blogowanieKremowa i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia
Pobite gary BarbaryPolędwiczki z suszonymi śliwkami aromatyzowanymi skórką pomarańczową i przyprawą do piernika można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się
Pyza i SurówkaMój mąż zachwycił się widokiem tak przygotowanej tarty. Na szczęście dodał również, że nie tylko ładnie wygląda ale świetnie smakuje ☺ To chyba najlepsza rekomendacja dla dania
Ania i Marcin gotująlubujących się w smaku majonezu proponuje ją po prostu zastąpić :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo pół papryki 3 plasterki szynki natka pietruszki pół cebuli łyżka śmietany 10dag żółtego sera świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i przecinamy na pół. Drelujemy je z żółtek, które wrzucamy do miski. Drobimy je widelcem. Szynkę, cebulę oraz paprykę
ChilliJemy