Kremowa i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia
Pobite gary BarbaryPolędwiczki z suszonymi śliwkami aromatyzowanymi skórką pomarańczową i przyprawą do piernika można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się
Pyza i SurówkaMój mąż zachwycił się widokiem tak przygotowanej tarty. Na szczęście dodał również, że nie tylko ładnie wygląda ale świetnie smakuje ☺ To chyba najlepsza rekomendacja dla dania
Ania i Marcin gotująlubujących się w smaku majonezu proponuje ją po prostu zastąpić :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo pół papryki 3 plasterki szynki natka pietruszki pół cebuli łyżka śmietany 10dag żółtego sera świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i przecinamy na pół. Drelujemy je z żółtek, które wrzucamy do miski. Drobimy je widelcem. Szynkę, cebulę oraz paprykę
ChilliJemykilka chwil. 100 g makaronu 1 spora cukinia 1 cebula 1/2 papryczki chilli 1 łyżka pesto bazyliowego 3 plastry szynki parmeńskiej 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę i startą na dużych oczkach tarki cukinię. Dusimy do odparowania
Szefowa kuchniłyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Szynkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso przyprawiłam równomiernie ze wszystkich stron solą i pieprzem. Przyprawione mięso włożyłam do rękawa foliowego do pieczenia. Do miseczki przełożyłam musztardę. Dolałam olej. Dodałam paprykę(...)mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie
Waniliowe ImprowizacjeSałatka z jajkami, szynką, porem, ananasem i groszkiem konserwowym. 6 jajek 200 g szynki 4-5 ogórków konserwowych 5 plastrów ananasa z puszki 1 por 1/2 puszki zielonego groszku 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i trzemy na dużych oczkach tarki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Ananasa
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 200 ml letniej wody, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, Dodatkowo: 3 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek, 2 cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz(...)minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem
Tradycyjna kuchnia KasiCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g selera 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1200 ml bulionu 50 ml białego wytrawnego wina 100 g szynki wieprzowej 100 g śmietany 18% olej rzepakowy sól Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy .listki i tymianek. Cebulę smażymy, aż będzie(...)delikatnie przesmażamy, wkładamy do garnka z bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie, W międzyczasie szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym. Z zupy wyjmujemy listki, warzywa miksujemy, dodajemy śmietanę i sól, mieszamy. Zupę podajemy posypaną
Kulinarne przygody GatityJedna z moich ulubionych zup, zaraz po rosołku i kalafiorowej :) Jest sycąca , smaczna a wkładka idealnie współgra z zupką :) Polecam :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki grochu 30dag szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 mała pietruszka 1 duża marchewka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Majeranek Sól, pieprz Masło klarowane Vegeta Przygotowanie: Groch dokładnie myję(...)obraną i pokrojoną w krążki marchew, pietruszkę i seler oraz posiekany czosnek, liście laurowe i majeranek. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję na średnim ogniu aż groch i mięso będzie miękkie. Obieram ziemniaki, pluczę i kroję w kostkę Szynkę wyjmuję , kroję w paski i smażę na maśle do rumianego koloru . Z zupy usuwam liście laurowe i cebulę. Dodaję ziemniaki
Domowa Kuchnia u Mamyzielony ogórek 1/2 puszka kukurydzy sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1/2 pęczka szczypiorku mały kawałek pora, jasna część PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, studzimy. Ogórki, pomidory, ser i szynkę kroimy w małą kostkę. Makaron przekładamy do miski, dodajemy pokrojone warzywa, majonez, posiekany szczypiorek, majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy
Kulinarne Fantazje Mariolimieszając smażyć jeszcze około 2 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać przyprawy, bulion i gotować około 30 minut. Całość zmiksować. Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany . Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji. Dynię przekroić(...)bulionu, miksować przez 45 sekund z prędkością 8- 9 Dodać pozostały bulion i gotować przez 20 minut w temperaturze 100ºC, z prędkością 2. Po kilku minutach zupę ponownie zmiksować przez 45 sekund z prędkością 8 Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany . Zupa dyniowa krem z kukurydzą Może
Cztery Fajeryjajka vegeta, sól, pieprz 2-3 łyżki masła klarowanego mały koncentrat pomidorowy-szklanka wody średnia główka kapusty WYKONANIE: Kapustę gotujemy w vegecie, zostawiamy do ostygnięcia i obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło
Kuchnia Beatycebuli dymki, zielona część - 3 jaja - 6 ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól i pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy na sicie, zieloną część dymki drobno kroimy. 2. Łączymy wszystkie składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku
Apetyczna babeczka