Łosoś wędzony na gorąco to zdrowy smakołyk, gdy chcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze mocniej intensywny ser cheddar a do tego nutka intrygującego estragonu. Wbijacie mini krakersy i imprezowy jeżyk gotowy! Nie zapomnijcie o świeżo zmielonym pieprzu dookoła kul z pastą :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)mini krakersy Przygotowanie: 1/ Łososia, ser i jajko szatkujemy bardzo drobno - przekładamy do miski 2/ Dodajemy sól, estragon i ciepłe masło i zagniatamy, najlepiej dłońmi na zbitą konsystencję. 3/ Pastę nakładamy na gałkownicę a następnie wykładamy na talerze, mieląc pieprz dookoła i wbijając krakersy w pastę. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapuszka ciecierzycy (przeważnie 250g) lub ugotowanej , - 1/4 szklanki płynu z odsączonej ciecierzycy lub wywaru z ugotowanej ciecierzycy, - sok z połowy cytryny, -2-3 ząbki czosnku, - 3-4 łyżki pasty tahini (można ją przygotować samodzielnie, przepis poniżej) -2 łyżki oliwy z oliwek, - sól, pieprz, kumin , Hummus Wykonanie: Ciecierzycę miksujemy blenderem ze wszystkimi składnikami czyli: czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny(...)Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy ok 1/3 szklanki wywaru spod ugotowanej wcześniej ciecierzycy lub jeśli używamy ciecierzycy z puszki, wody która została po odsączeniu. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, kuminem czy innymi ulubionymi przyprawami. Do gotowej pasty dodajemy oliwę z oliwek i razem wszystko mieszamy. Hummus możemy udekorować papryczką chili co wyostrzy jej smak , czy natką
Aromatyczne Podróżepasta rybna jest moją ulubioną. Połączenie wędzonych rybek i jajek ugotowanych na twardo po prostu uwielbiam. Pastę mieszam z majonezem, idealnie pasującym do jajek. Dodaję też zielony groszek, którego torebkę zawsze mam w zamrażarce. Do tej pasty najbardziej pasują znane wszystkim szprotki w prostokątnej puszce Winter sprats . Czasem zamieniam te szprotki na np. puszkę śledzi w sosie pomidorowym(...)pasta też jest wyśmienita :) Pasta ze szprotek i zielonego groszku 200 g wędzonych szprotek 2 jajka ugotowane na twardo 3 płaskie łyżki majonezu 4 łyżki mrożonego, ugotowanego groszku sól i słodka papryka do smaku Usunąć głowy i ogony ze szprotek. Tak przygotowane szprotki wrzucić do pojemnika blendera, dodać jajka pokrojone na mniejsze części i majonez. Rozdrobnić na gładką masę
Posadzone i zjedzonePasta ajvar to bałkański specjał zrobiony z pieczonych warzyw, gdzie większość z nich stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo prosta do wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów - bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą(...)znajdziemy w tej chwili w warzywniakach to dojrzewające w słońcu warzywa o idealnym smaku do tego typu dań. Pastę ajvar połączyłam z pełnoziarnistym makaronem i podałam ze smażonymi kwiatami cukinii. Cały sezon czekałam na końcówkę lata gdzie z czystym sumieniem mogę nazrywać tego rarytasu nie niszcząc samych owoców. Jeżeli nie macie cukinii we własnych ogródkach, to szukajcie jej kwiatów
Poezja Smaków - blog kulinarnyzaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów idealnie współgra z pozostałymi składniki. Tak, tak, bo w zasadzie obie pasty różnią się od siebie przyprawami i zawartością pomidorów. Pindżur je zawiera, ajwar nie. Jeśli więc chcecie sami zdecydować, który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar(...)pindżur. Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy, czy dodacie również pestki z chili. Jeśli pindżur będą jadły dzieci, szczerze odradzam;) Oczywiście
Mieszam w Garnkukawałki serek lub masełko do posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona rybka ugotowane jajo twarożek różne bakalie i suszone owoce pieczone chipsy ( np. dyniowe ) domowe dżemy, konfitury domowe pasty (np. pasta pietruszkowa , pasta z dorsza , pasta z wędliny i jajka , pasta karotenowa , A co do picia? Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości i jakości płynów jakie podajemy swoim dzieciom
Tradycyjna Kuchniakurczaka i gotuj pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dolewając więcej mleka jeżeli sos za bardzo zgęstnieje. Na koniec wmieszaj makaron i podawaj. Smacznego! English version Light chicken and broccoli pasta (3-4 servings) Ingredients: 1 tbsp vegetable oil 2 single chicken breasts, boneless and cut into bite size pieces salt and pepper 1/2 onion, chopped 2 cloves of garlic, minced(...)fresh thyme leaves 1 head of broccoli, stalk and florets separated 2 tablespoons white wine 1 tablespoon flour 1 cup chicken stock 1/2 -1 cup whole milk 250 g pasta Preparation: Heat a large and deep pan over medium heat with oil. Season chicken with salt and pepper add to the pan and cook until just cooked through. Transfer
karmelowymniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia Sos do Pad Thai: 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu ostrygowego(...)duże jajko (lub dwa mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego (nam pla) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu ostrygowego
Poezja smakuultra szybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad(...)tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna zupa tajska z makaronem (4 porcje) Składniki: 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego) 1 limonki, starta skórka
karmelowyaromatyczne i ekspresowe zielone curry - polecam! :) Do przyrządzenia tych pyszności należałoby użyć świeżych składników, czyli trawy cytrynowej, galangalu, kolendry, limonki, zielonych papryczek chilli i utrzeć własną tajską zieloną pastę curry, byłoby na pewno mega aromatycznie, ale czasami potrzebne są szybkie i proste rozwiązania, których jestem zwolenniczką. To curry powstało na bazie gotowej, kupionej pasty i wierzcie mi, jest pyszne(...)kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku olej kokosowy lub sezamowy do smażenia sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy
Cooking Monsterwystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus – I love them, I could eat them everyday and when it’s season – I do it! Alone, with pasta, in risotto, in a salad. Grilled, fried, cooked, doesn’t matter… It matters that it’s asparagus! Today as a side to pasta with chicken. I couldn(...)them in a bag and pour the marinade in, cover the vegetables and put them in that bag into the fridge for an hour. Boil the water for pasta and cook it al dente as it is written in the instructions. Wash and dry the meat. Season it on each side and fry it on hot pan with a tablespoon
Martyna CooksSzybkie i proste curry - tym razem z dodatkiem dyni oraz pysznej salsy ze świeżych pomidorów. Subtelny smak kokosa i lekko słodka dynia idealnie równoważą intensywność pasty curry, która podgotowana chwilę w mleczku kokosowym znacznie łagodnieje. Niewątpliwą zaletą dania, jest fakt, że przygotujecie je na jednej patelni w czasie zbliżonym do tego w którym gotuje się ryż. Curry dobrze(...)jogurtu naturalnego . SKŁADNIKI na 2 porcje CURRY 1 filet z kurczaka 1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej ( obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1x1cm) 1-2 łyżki łagodnej pasty curry* polecam TAKĄ 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka masła sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA
cool and mintyGęsta i sycąca zupa z pomidorów, grillowanej papryki i ciecierzycy. Doprawiona pastą z czosnku, papryczki chili, kolendry i odrobiny kminku. Aromatyczna i rozgrzewająca - pasująca do mroźnej pogody za oknem. Może być dobrym pomysłem na obiad, gdy brak nam czasu lub chęci na przygotowanie czegoś ambitniejszego. Podałam ją z pokruszoną fetą i ugotowanym na parze jarmużem (który dodatkowo możecie podprażyć(...)ciecierzycy z puszki lub 200 g suchej (namoczonej i ugotowanej) 2 papryki czerwone + 2 łyżki oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka miodu PASTA : 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki kminku, 1/3 świeżej papryczki chili, czarny pieprz DO PODANIA : ugotowane listki jarmużu, pokruszona feta, oliwa, cytryna WYKONANIE
cool and mintyDziś przepis na bardzo zdrową pastę z wykorzystaniem awokado - jest przepyszna! :) Awokado jest bardzo zdrowe, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi, do tego również świetnie smakuje. Rozgniecione i połączone z jajkiem stanowi cudowną pastę, którą uwielbiam jadać z przypieczonym w tosterze pieczywem. Idealne śniadanie lub lekka i smaczna kolacja. :) Pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado 3 ugotowane na twardo jajka(...)skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dorzucamy jajka oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe! Ja najbardziej lubię nakładać tę pastę na jeszcze ciepłe grzanki, które wyskoczyły z tostera. Cudownie jedwabista pasta świetnie kontrastuje z chrupiącym pieczywem - zdrowo i smacznie - bardzo polecam
Cooking MonsterDziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszne weekendowe śniadanie. Chrupiące tosty lub świeżutkie bułeczki z pastą z awokado, rukolą i pomidorem, skropione gęstym syropem z octu balsamicznego – pyszota! testowałam też to zestawienie w kanapce do pracy i też smakowała wyśmienicie:) Do wykonania syropu balsamicznego trzeba użyć octu balsamicznego dobrej jakości, jednak jeśli nie mam go akurat na stanie(...)można poratować się gotowym balsamem z octu balsamicznego, który jest już powszechnie dostępny. Zapraszam! Odrobinę zmodyfikowany przeze mnie przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami (3-4 porcje) Składniki: 1-2 dojrzałe awokado odrobinę soku z cytryny do skropienia awokado ¼ łyżeczki czosnku granulowanego ½ szklanki octu balsamicznego lub gotowy balsam
karmelowy