pastę zrobiłam przez zupełny przypadek. Nie było tahini, żeby zrobić hummus, więc zaczęłam szukać pomysłu, jak zrobić nową pastę z ciecierzycy. Postawiłam na prostotę, bo takie przepisy najbardziej lubię. Orzechy włoskie, pomidory suszone z zalewy i puszka ciecierzycy. KONIEC. Muszę powiedzieć, że ta pasta jest naprawdę rewelacyjna Próbowało ją już parę osób i wszystkim smakuje. Jak macie te składniki(...)dzieła. Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania Czas całkowity 10 min Składniki 40g orzechów włoskich 10 pomidorów suszonych ( z oleju ) puszka ciecierzycy lub ⅓ szklanki ciecierzycy suchej sól do smaku (opcjonalnie) Wykonanie Ciecierzyce suchą gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ciecierzycę z puszki używamy w 3 etapie. Orzechy mielimy. Wszystkie
Apetyt na ZieloneCURRY / LAZY CURRY Curry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavor, served with rice or naan bread – what else(...)ready in more or less half an hour. SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego 400 g piersi kurczaka 350 g mieszanki chińskiej 2 torebki (200 g) ryżu 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, curry, chili INGREDIENTS: 1 can of coconut milk 400 g chicken brest 350 g frozen ‚Chinese’ mix 2 bags
Martyna CooksPrzepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny(...)godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche. Pasta z papryki: Paprykę myję i osuszam. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 25 minut. Studzę, obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy
Mango Papajaumyć, osuszyć, odciąć ogonki, pokroić w 1 cm kawałki. Ząbki czosnku obrać. Pokrojone papryczki wrzucić do pojemnika/rozdrabniacza blendera. Dodać obrane ząbki czosnku, sól i cukier. Dokładnie zblendować na gładką pastę. Tak przygotowaną pastę przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Gdy pasta stanie się już ciepła, dodać sok z limonki, ocet ryżowy, oliwę i gotować, na bardzo małym ogniu(...)przez około 40 minut, aż pasta stanie się gęsta. Gęsty sos wystudzić, aby składniki się przegryzły, a sambal oelek nabrał wyrazistego i słono-ostrego smaku. Wystudzony sos przełożyć do szklanego słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik sosu. Papryczki chili do sambal oelek powinny mieć
Gospodyni MiejskaChoć nie jestem wegetarianką, to szczerze upodobałam sobie niektóre produkty i smaki przeznaczone dla „nie-mięsożerców”. W szczególności uważam, że każdy powinien spróbować pysznej vege pasty w stylu francuskim od Polsoja. Idealna na pyszne i zdrowe śniadanie. Kanapeczki z vege pastą na zdrowe śniadanie Kanapeczki z vege pastą na zdrowe śniadanie 2016-05-04 21:03:27 Write(...)lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (porcja na 1 osobę) 1 rogalik kilka liści mini sałaty rzymskiej 1-2 łyżki kiełków rzodkiewki Vege Pasta w stylu francuskim od Polsoja Przygotowanie Na talerzu rozkładamy liście mini sałaty rzymskiej. Rogalika kroimy na mini kromeczki. Każdą smarujemy Vege Pastą w stylu francuskim. Wierzch każdej mini kromeczki posypujemy kiełkami
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszną propozycję śniadaniową pełną witamin. Bananowa owsianka z pastą jagodową i gryką, to wspaniała propozycja dla każdego. Śniadanie, to podstawa dnia, a więc powinno być zdrowe i pożywne. Moją owsiankę wzbogaciłam o pastę jagodową. Oprócz właściwości zdrowotnych ma to co dla mnie równie ważne – SMAK! W tej szklanej butelce zamknięto smak lata w postaci moich(...)ukochanych, małych fioletowych owoców. Spróbujcie, polecam. Bananowa owsianka z pastą jagodową i gryką 2016-05-01 21:45:24 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from
Słodkie okruszkinieaktywne płatki drożdżowe - jest to jednak inwestycja na dłużej, gdyż starczą nam na dłuższy czas, a fajnie podkręcą smak naszych potraw. Warto się w nie zaopatrzyć! 3-składnikowa pasta z soczewicy Przepis: 3-składnikowa pasta z soczewicy - pasta składa się tylko z czerwonej soczewicy, kilku suszonych pomidorów oraz koncentratu powidorowego + ewentualnie z ulubionych przypraw. Polecamy także rozbudowaną wersję(...)pasty z kaszą jaglaną . Ilość: ok. 400 ml Koszt: ~2,50 zł Dla porównania: za pasztet sojowy 113 g zapłacimy ok 3-4 zł. Majonez z białej fasoli Przepis: Majonez z białej fasoli - banalnie prosty przepis do przygotowania w 5 minut. Koniecznie wypróbujcie :) Ilość: ok. 400 ml Koszt: ~ 3,00 zł Dla porównania: za majonez wegański
Bananowe Polepasta to moje wielkie odkrycie tego tygodnia! Po raz pierwszy robiłam pastę z fasoli! I nie ukrywam, że obawiałam się o efekt końcowy. Ale przecież nie prezentowałabym Wam przepisu, który byłby nie smaczny. Także już wiecie - poniższa pasta fasolowa była przepyszna ! Odpowiednio doprawiona ulubionymi przyprawami, wzbogacona zdrowym tłuszczem smakowała wyśmienicie! W konsystencji wyszła bardzo kremowa, jakby puszysta. Idealnie rozprowadzała się(...)powierzchni pieczywa. Jestem nią zachwycona! Wystarczy puszka fasoli, trochę przypraw i oleju, aby zmiksować zdrową, wegańską, bezglutenową, bardzo smaczną pastę , którą użyjemy do przygotowania śniadania, kolacji czy kanapek na wynos! Bardzo bardzo polecam! A może Wy już miksowaliście podobne? :) Składniki: 125 g fasoli borlotti konserwowej (Dobra Zielarnia) 125 g czerwonej fasoli konserwowej 2 łyżki oleju (użyłam arganowego) 1/2 łyżeczki
Zdrowie na języku :Pważne uroczystości. Sekretem tego dania jest jego powolne gotowanie w aromatycznej mieszance przypraw, dzięki czemu mięso nabiera miękkości i przechodzi intensywnymi smakami. Najpierw mięso obsmaża się w paście ze zmiksowanych szalotek, czosnku, imbiru i papryczek chilli, a następnie dusi w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, limonki i innych przypraw. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny(...)nieduża laska cynamonu 3 goździki 3-4 ziarenka zielonego kardamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 łodygi trawy cytrynowej puszka mleka kokosowego (400ml) 50-75ml wody 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca sok z polowy limonki 6 łyżek wiórków kokosowych przyrumienionych na patelni 1 łyżka brązowego cukru sól Przygotowanie : Szalotki obierz i pokrój na mniejsze kawałki - wrzuć do miksera, dodaj
Codzienne Gotowanienajszybszy patent na śniadanie, kolację i podwieczorek. Tylko co zrobić, żeby nie były nudne? Ano pokombinować! Czasem wystarczy rozejrzeć się po kuchennych szafkach i lodówce. Tak powstała moja pasta z czerwonej fasoli i ostrej papryki. Idealna na kanapki, pożywna i bardzo smaczna! Składniki: puszka czerwonej fasoli 1 papryczka chili łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie, pasta jest(...)zblendować z oliwą - nie musi być zmiksowana na gładko. Dodajemy posiekaną drobno papryczkę (uwaga - jej ilość zależy od tego jak jest ostra i jak ostre dania lubimy - akurat ta pasta powinna być dosyć pikantna) oraz natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek - z czosnku możemy zrezygnować - bez niego pasta także jest pyszna, no i oddech bardziej przyjemny;) Doprawiamy solą
Kulinarne Inspiracjefajny dodatek do soczystego kurczaka, a nie za clue całego dania. Moja autorska mieszanka przypraw, w którym go zamarynowałem, na pewno spowoduje, że będziecie wniebowzięci. Do tego genialna pasta z suszonych pomidorów i słonecznika, chrupiący boczek i trochę zieleniny w postaci rukoli i awokado. Myślę, że niejeden facet (i pewnie też niejedna kobieta), będzie takim śniadaniem ukontentowany. Przynajmniej(...)rozmarynu ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo awokado garść rukoli kilka plastrów wędzonego
Food Squaremakaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż go do sosu wraz z bazylią i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i podawaj. Smacznego! English version Pasta with meat, zucchini and mushrooms (4 servings) Ingredients: 4 tbsp canola oil 1 large onion cut into thin slices 250-300 g of baked or cooked leftover meat, diced(...)mushrooms, sliced 1 small zucchini, diced 5 cherry tomatoes, cut in half 2 cans (400 g each) chopped tomatoes 150 ml of 30-36% cream 500 g of pasta 2 tablespoons chopped basil 100 g grated Parmesan cheese salt, pepper and sugar to taste Preparation: In a large skillet, heat oil over medium heat, add onion and cook until translucent
karmelowyPasta z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam(...)pastę z buraków możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z warzyw pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJajka faszerowane na dwa sposoby przepyszną pastą z makreli oraz sera lazur. Dzięki dodatkowi ubitej kremówki obie pasty są bardzo delikatne i puszyste. Składniki: 9 jajek 1/4 makreli 50g sera lazur 200ml śmietany kremówki sól, czarny pieprz do dekoracji koperek lub rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem(...)wkładamy do osobnych miseczek. Do jednej dodajemy makrelę, do drugiej ser lazur. Dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku. Kremówkę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie części. Jedną dodajemy do pasty z makrelą druga do pasty z lazurem. Delikatnie łączymy. Pasty przekładamy kolejno do szprycy i wyciskamy rozetki. Dekorujemy gałązkami koperku lub rzeżuchy. Dodane przez: Kloruś
Pyry na GazSkładniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku(...)przekroić do połowy głębokości, następnie znów odmierzyć 0,5 cm i przekroić nożem do końca, odcinając już plaster schabu z kieszonką. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przygotować pastę jajeczno-chrzanową. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez i chrzan. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pasta ma być zwięzła. Tak przygotowaną pastą nadziać kieszonki
Gospodyni Miejska