pełni, mam nadzieję, że wybaczycie mi to lekkie nadużycie. Na usprawiedliwienie dodam, że chlebek podałam jako dodatek do roladek z kurczaka z mozzarellą i pieczonych pomidorków koktajlowych. Może być...? Pasta z bobu jest wyborna; śmiało można jej używać jako smarowidło do kanapek, albo nawet wymieszać z ugotowanym makaronem. Sok z cytryny i olej najlepiej dodawać po trochu, do osiągnięcia odpowiedniej(...)również do kanapek. Naprawdę warto sobie taki upiec. Po przepisy na inne dania z bobem, czosnkiem i pomidorami koniecznie zajrzyjcie do Ani , Karoliny i Malwinny . Chleb z pastą z bobu i suszonymi pomidorami Składniki: (na keksówkę o wymiarach 27x15 cm) 350 g mąki pszennej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 23 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 ml letniej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZawsze powtarzamy, że masła orzechowego na naszym blogu nigdy za wiele. Tym razem jednak mamy do czynienia z pastą orzechową (jak podkreśla to opis produktu w sklepie Kuchnie Świata ). Patrząc na skład nie różni się od dobrych masełek orzechowych dotychczas przez nas opisywanych, więc w czym tkwi różnica? Nazwa: Pasta orzechowa Firma: A.F.P. Skład: 100% prażone orzeszki arachidowe Masa netto(...)mocną nutą prażenia bez zakłócania go dodatkami w postaci soli czy cukru. Całość nie jest mdła i nie ma mocno roślinnego posmaku. Podsumowanie: Podstawowej różnicy między masłem a pastą orzechową dopatrujemy się w intensywności smaku. Pasta jest przeznaczona głównie do dań gdzie stanowi jeden ze składników, dlatego jej smak musi być skondensowany. Mimo to nic nie stoi na przeszkodzie
Candy Pandasmożna by zrobić to ze składników dostępnych w naszej spiżarni. Takimi składnikami, które można mieć kupione na zapas są suszone pomidory, oliwki, ogórki kiszone i cukinia. Do tego gotowa pasta warzywna i możemy w kilka chwil mieć gotowe koktajlowe przekąski. Pastę warzywną oczywiście możemy zrobić sobie sami od zera, ale nie będzie to już wtedy 15 minutowa przekąska do wina(...)Składniki: duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie Rolnik z nutą papryki ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki wykałaczki – opcjonalnie Przepis na roladki z cukinii z warzywami Bierzemy pasek cukinii i smarujemy go łyżką
Ugotowane pozamiatanePastę z zielonych 🍀🌿 oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę 🍞 z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy 🍴, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa 🍡🍗🍢, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować(...)mielony do smaku, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 3 łyżki słonecznika, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 100 g sera camembert, bagietka, ponadto: olej do posmarowania bagietki, świeża rukola. Przygotowanie: Pasta oliwkowa: Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku
Moniki SmakołykiPrawdopodobnie najlepsza książka z przepisami na pasty! To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie(...)czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. Powyżej możecie kliknąć i zamówić książkę z dostawą lub odbiorem osobistym w dniu premiery! Zamawiając teraz macie pewność, że ta wybitna książka (bo mojego skromnego autorstwa) będzie na Was czekała i nikt
Blendmanprawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu(...)minuty. Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym i odrobiną soku cytrynowego. Podajemy od razu, gorącą. Z tej ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego
Karo in the KitchenSkładniki spód 200 g herbatników 2 łyżeczki oleju winogronowego masa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania słodkości kilka kropel soku z cytryny pasta migdałowa(...)migdałów bez brązowych osłonek 2 – 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki cukru pudru wierzch 2 – 3 łyżeczki pasty pistacjowej garść mielonych migdałów pokruszona beza Wykonanie Przygotowujemy krem z migdałów. Migdały umieszczamy z cukrem w blenderze, rozdrabniamy, następnie wlewamy olej i ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki. Tortownicę – 26cm – wykładamy papierem do pieczenia
Raj dla Podniebieniacoś słodkiego. Muszę przyznać, że krówki jak dla mnie najlepsze są, kiedy smakują mniej wyraziście – a efekt ten bez problemu uzyskasz wrzucając je do zamrażalnika. Jeżeli nie znajdziesz pasty słonecznikowej w sklepie, z powodzeniem możesz ją przygotować w domu – co uważam nawet za lepsze rozwiązanie, nie tylko pod względem ekonomicznym. Krówki podawać można je dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie(...)kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość ze ścianek kielicha blendera
Roślinna - blog wegańskicoś słodkiego. Muszę przyznać, że krówki jak dla mnie najlepsze są, kiedy smakują mniej wyraziście – a efekt ten bez problemu uzyskasz wrzucając je do zamrażalnika. Jeżeli nie znajdziesz pasty słonecznikowej w sklepie, z powodzeniem możesz ją przygotować w domu – co uważam nawet za lepsze rozwiązanie, nie tylko pod względem ekonomicznym. Krówki podawać można je dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie(...)kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie. Składniki: 1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej) 1 szklanka daktyli 1 tabliczka ciemnej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość ze ścianek kielicha blendera
Roślinna - blog wegańskiprawie równo z jej poziomem w garnku. Dusimy pod przykryciem do momentu zmięknięcia najtwardszych części, które jednak powinny stawiać opór zębom – około 3-4 minut. Mieszamy sos sojowy z pastą miso na gładką pastę, wlewamy do garnka, dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu(...)minuty. Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym i odrobiną soku cytrynowego. Podajemy od razu, gorącą. Z tej ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego
Karo in the KitchenPełne smaku i aromatu danie, które polecam na szybki obiad po pracy. Do jego przygotowania wykorzystałam gotową pastę curry, ale można sobie poradzić i bez niej, samodzielnie przygotowując pastę z tartego imbiru, czosnku, kurkumy i proszku curry. Warto pamiętać, że dokładne podsmażenie pasty powoduje, że staje się ona bardziej łagodna i subtelniejsza w smaku. Aby pierś indyka była soczysta(...)dużym ogniu, a następnie kilkanaście minut pogotować w sosie z pomidorów i mleka kokosowego. Mleczko kokosowe świetnie równoważy ostrość papryczki i kwaśność pomidorów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka łagodnej pasty curry * / polecam taką sól morska czarny pieprz 500 g piersi indyka 1 łyżka oleju np. kokosowego lub klarowanego masła 2 świeże pomidory 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka
cool and mintyPrzepyszne, leciutkie wrapy, które zrobicie z jajek, odrobiny mąki i przypraw. Ta wersja jest znacznie lżejsza i smaczniejsza od tradycyjnej wersji! Do placków przygotowałam również pastę z bobu i pieczone frytki z marchewek. Myślę, że to idealny zestaw na wiosenny obiad lub kolację. Składniki: omletowe wrapy 4 jajka (lub jak u mnie - 2 z podwójnym żółtkiem) 2 łyżki(...)patelni cienką warstwą i rozprowadzamy ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewamy aż boki się zetną, podważamy łopatką i przewracamy na drugą stronę. Po kilku sekundach zdejmujemy z patelni. pasta z bobu ok. 1/2 opakowania mrożonego bobu ząbek czosnku łyżka jogurtu odrobina soku z cytryny sól i pieprz Bób gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony i przestygnięty
Kuchnia Elliewszystkie znane nam smaki: ostry, słodki, gorzki, kwaśny i umami, i to właśnie dzięki temu, Massaman Curry znalazł miłośników na całym świecie :) Jego głównym składnikiem jest tzw. „pasta massaman curry” przygotowywana od podstaw. Ja poszłam na dość duże skróty i wykorzystałam gotową „Czerwoną tajską pastę curry” (najlepszy skład, godny polecenia ma ta pasta ), którą wzbogaciłam(...)przyprawy charakterystyczne dla dania, ale w niej nie występujące: cynamon, kardamon i liść laurowy. Ponadto cechą charakterystyczną dania jest występowanie mleka kokosowego, pasty z tamaryndowca (najlepszy skład ma ta z Jenny’s: Tamaryndowiec 86%, woda, sól), ziemniaków i orzeszków ziemnych. Jako że ziemniaki nie są zaliczane do tzw. „Pięciu porcji warzyw dziennie” użyłam moje ulubione słodki ziemniaki
Moja Delicjabardzo smaczna, a wzbogacona różnymi składnikami - wprost rewelacyjna! Taką owsiankę mogłabym jeść nawet i kilka razy dziennie, tak samo jak opcję z toffi i krówkami ( klik ). Tu dodatkowo dodałam pastę kokosową (*), która w mojej owsiance podkreśliła smak kokosa i nadała jej większej wartości odżywczej. Polecam! (1 spora porcja) 50g płatków owsianych górskich ( bezglutenowe możecie kupić w Biogo ) 3 łyżki wiórek(...)kokosowych (płaskie) 300 ml mleka kokosowego Dodatkowo: cukier kokosowy (do smaku) Opcjonalnie: pasta kokosowa (do nabycia w Biogo ) Wieczorem do miseczki (**) wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe. Całość zalać mlekiem, a następnie dokładnie wymieszać i przykryć folią spożywcą. Miseczkę odstawić w chłodne miejsce. (Niekoniecznie do lodówki.) Rano płatki opcjonalnie podgrzać (ale nie gotować
Di gotujeHummus skradł moje serce już dawno temu. Teraz przyszła pora na innego rodzaju pasty do pieczywa i nie tylko. Podczas pobytu w Bieszczadach, tuż przed powrotem do domu, miałam przyjemność jeść na śniadanie genialną pastę z orzeszków nerkowca. W ubiegły weekend postanowiłam sama spróbować wykonać podobną. Moja smakuje inaczej ale jest równie smaczna :) Polecam! Szybka pasta(...)kropli soku z cytryny Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości. Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy na pastę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia orzeszków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy posiekane 20 g orzeszków by coś nam miło chrupało. Pastę
Dzieje kuchennej Wiewióry