Ostatnio jakoś najbardziej mi smakują na kanapkach bezmięsne pasty… Dlatego jak zobaczyłam ten kawior bakłażanowo-pomidorowy na blogu beawkuchni.com to bardzo przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem(...)sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem mozzareli. Jak lubicie bakłażana to na pewno ta pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować Pasta z bakłażana i pomidorów Składniki: 3 fioletowe bakłażany (u mnie zwykłe) 2-3 pomidory 2-3 szalotki (lub 1 cebula) natka pietruszki
UgotujmyTo.plseconda parte di arachidi , e mescolare fino al unito e III parti- mix di cacao fino al unito Foglio di carta da forno . Le varie parti della pasta con un cucchiaio di imporre foglio. In primo luogo , pasta di cacao, quindi la massa di semi di papavero e noci di terra .. Torta cuocere per 15 minuti - in forno(...)aumentare la temperatura a 180 ° e cuocere per circa 15 a 20 minuti .. Dopo la cottura , mentre tengono il largo , ma il forno aperto . Dopo pochi minuti, togliere la pasta dal lamina e mettere da parte per rinfrescarsi . Fare massa ... Far bollire il latte budino in mezzo a quella indicata dal costruttore .Maslo Cool Whip con lo zucchero e aggiungere
w mojej kuchnistopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce wyrosną i przypieką się z wierzchu. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z przesianego cukru pudru utartego z sokiem z wyciśniętej cytryny na gęstą masę. Pasta Fragile lievito(...)cucchiai di panna , aggiungere 2 cucchiai colmi di zucchero semolato , 1/3 cucchiaino di sale , 2 uova intere e 1-2 tuorlo . Impastare la pasta . Mettere da parte a salire . Peso papavero
w mojej kuchniczekolady.Wygladają elegancko i bosko smakują ,naprawdę trudno poprzestać na kilku.Te małe kuleczki kryją w sobie tylko zdrowe tłuszcze,a w skład trufelków wchodzą tylko dwa składniki: daktyle i pasta tahini.Słodkie tylko naturalną słodyczą pochodzącą z daktyli. Agnieszko,ten przepis jest dla Ciebie!Lusia i Helenka na pewno chetnie Ci pomogą. Polecam wszystkim łasuchom! Składniki na 15 trufelków(...)daktyli 3 łyżki pasty tahini szczypta mielonego kardamonu do obtoczenia: 2 łyżeczki orzechów nerkowca 2 łyżki wiórków kokosowych nasiona sezamu-opcjonalnie Wykonanie: z daktyli usunąć pestki.Daktyle,tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty,choć nie jest to konieczne.Umieścić pastę w lodówce na 10 minut,by składniki mogły się związać w miedzyczasie zmiksować w blederze orzechy nerkowca lub innych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wszystko i smacznego! Można zrobić ciepłe bułki w piekarniku - z posolonym pomidorem, wyciśniętym czosnkiem i oliwą z bazylią - proste, pyszne i wegańskie :) Oprócz tego - wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które żadnych podkładów nie potrzebują, łatwo się smarują i doskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba(...)słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu. "Smalec" z fasoli i własny paprykarz warzywny to u nas podstawa, do tego tahini (czyli pasta z sezamu, pyszna), masła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKiedy zobaczyłam na blogu mojej przyjaciółki różową pastę na chlebie pomyślałam: „Jaki genialny kolor!”. Potem dopiero pomyślałam o bardziej przyziemnych rzeczach związanych z jedzeniem takich jak zapach, konsystencja, czy najważniejsze smak. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie wypróbowała. Pasta okazała się niezwykle delikatna w smaku, bardzo kremowa i wybitnie smaczna:) Przepis na pastę przedstawiam poniżej, a oryginalny wpis TUTAJ. Potrawa(...)obieramy, kroimy w duże kawałki i również gotujemy do miękkości. Kiedy oba składniki będą ugotowane przekładamy wspólnie do miski, dodajemy cytrynę oraz musztardę. Całość blenderujemy na kremową masę. Jeśli pastę będą jadły dzieci to delikatnie doprawiamy, jeśli dorośli nie żałujemy zwłaszcza pieprzu. Gotowe. Smacznego. A oto dowód na zajadanie pasty przez dzieci (i to wcale nie ze względu
Kolizje Smakówwalce z przeziębieniem, infekcją, osłabieniem, katarem itd... Jako, że czosnek dostałam od przyjaciółki z Rumunii, gdzie jest on tradycyjnie w każdym domu w ilościach oszałamiająco dużych, postanowiłam zrobić pastę serową z dodatkiem czosnku właśnie. Czosnek młody, rumuński charakteryzyje się lekko słodkawym smakiem, małymi ząbkami ściśle przylegającymi do siebie i tym, że ma w sobie bardzo dużo soku. Kiedy mieszkałam(...)pomidory z solą morską i szczypiorkiem -świeżego szczypiorku całe mnóstwo -ser topiony z grzybami LACTIMA Wszystkie sładniki włożyłam do mojego robota i mieszadłem elastycznym w kilka sekund „utarłam”pastę na kanapki. Pasty na kanapki są idealne dla tych, którzy mają marudne dzieciaki i niejadki w domu. W takiej paście można sporo ukryć ! Pastę położyłam na kromeczkach chleba ciemnego, razowego
Z Kuchni Do Kuchnizdrowy dla naszego organizmu. Powinniśmy więc go jeść często, tym bardziej, że jest naprawdę smaczny, w szczególności jeśli jest dobrze przyrządzony. Proponuję zmienić twaróg w pyszną dietetyczną twarogową pastę kanapkową z warzywami . Smakuje wyśmienicie i choć odrobinę przypomina wiosnę w te zimowe zimne dni :-) Składniki: Twaróg klinek 1 opakowanie 1 mały jogurt naturalny 4 rzodkiewki 1/4 papryki kawałek
Anielska Kuchnia AniPozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini 1. szklanka sezamu 1/2 szklanki oleju sezamowego Sezam rozsypujemy(...)czasu potrząsnąć blaszką, aby się wszystkie ziarenka uprażyły równomiernie. Następnie wyjąc i odstawić na chwilkę, aby przestygł. Całość wrzucić do blendera dodać olej sezamowy i zmielić, aż powstanie pasta. Hummus 1 puszka ciecierzycy (lub cieciorki) Thaini 2 ząbki czosnku Sok z polowy cytryny. Sól i pieprz do smaku Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można
Kulinarna rozmowadzięki za nią! Od razu jakoś tak pozytywniej patrzę na wszystko. Po takim treningu aż żal jeść zwykłe kanapki lub coś słodkiego, więc na śniadanie zrobiłam tę zdrową Pastę z awokado i twarogu. Przyrządziłam podwójną porcję, myśląc o domownikach, jednak nie doceniłam swojego apetytu i pyszności owej pasty. Pochłonęłam już prawie połowę..! Tak, awokado ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, jednak(...)źródłem pełnowartościowego białka : kształtuje mięśnie, regeneruje mózg, kształtują się hormony i enzymy jest bogatym źródłem wapnia Limonka, oprócz wszystkich swoich cudownych właściwości, pomaga nam w procesie trawienia twarogu. PASTA Z AWOKADO I TWAROGU Składniki: 1 awokado 10 dag twarogu 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 limonki garść kiełków, np. rzodkiewki siemię lniane (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Awokado przekrój wzdłuż
Gotowanie to kochaniemasala 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwek Na sos curry 3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej) 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g) 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka soku(...)wszystkich stron były posmarowane olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe. Sos curry : Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę . Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty . Wlać mleko kokosowe
Stare Garymąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier: 2 łyżki soku z mandarynek 60 g cukru pudru dodatkowo: 80 g marcepanu 60 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście czerwony barwnik spożywczy w paście Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć(...)lukru. Smacznego! W końcu użyłam moich niedawno nabytych barwników. Co prawda kupiłam je z myślą o czymś zupełnie innym, ale marcepanowe marchewki też są w porządku. Używam barwników w paście, te w płynie mnie do siebie nie przekonały - kolor wychodzi bardzo blady, trzeba dodać naprawdę sporo barwnika, a wtedy ma wpływ na konsystencję masy. Trzeba potem dodać cukru pudru, kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdrywane bułeczki cynamonowe... Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego. Wypełnione słodką pastą cynamonową. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto: 180 ml mleka (u mnie 0,5%); 50 g margaryny; 500 g mąki pszennej; Opakowanie suchych drożdży (7 g); 70 g białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 50 ml wody; 1 jajo. Pasta cynamonowa: 100 g margaryny; 250 g białego cukru; 2 łyżki(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około
Gospodyni Miejskazeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie , bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego(...)nadmiarze może zaszkodzić. Miłego, poniedziałkowego wieczoru i smacznego, samodzielnie wykonanego hummusu :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 200 g suchych nasion ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g pasty tahini 2 - 3 ząbki czosnku ok. 3 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny szczypta lub dwie kuminu (kmin rzymski) sól, pieprz do smaku pita, maca, świeże pieczywo, świeże
W kuchni Katiefiletów dorsza atlantyckiego 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 1 laska cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru (około 4 cm) 2 łyżeczki pasty tamaryndowej mała szczypta startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry kilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry) 1 szklanka bulionu rybnego 1 puszka mleka kokosowego(...)świeża kolendra do przybrania olej do smażenia mała szczypta cukru sól Przygotowanie: W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień
Oryginalny smak