jest zupą dietetyczną, u nas bez dodatku śmietany i bez glutenu. Dla zupoholików, to pyszna dodatkowa, dzienna porcja warzyw Dla wzbogacenia smaku warto wykorzystać bulion od parzenia wędzonej szynki (jak u mnie) lub dodać podsmażony boczek. Inspiracją był przepis znaleziony na stronach tm. Składniki na 4 porcje: - 400g obranych buraków (u mnie podłużna, bardziej słodkie) - 1000g wody(...)dodaję) Buraczki (obrane i umyte) rozdrabniamy na małe kawałki (wykorzystałam blender- rozdrabniacz). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (u mnie bulion jarzynowy, bulion od parzenia szynki+ woda), dodajemy sól do smaku i gotujemy 25 minut. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ocet winny, sok z cytryny, pieprz, cukier (do smaku), śmietanę jeśli dajemy i gotujemy jeszcze 5 minut. Ja dodałam
Smaczne Zdrowegłówne składniki + oczywiście przyprawy i majonez :). 1 puszka zielonego groszku 150g ulubionej wędliny 4 jajka 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. 2. Szynkę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Groszek odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnisię rozpuszczać a sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy do smaku i dodajemy pocięte w paski prosciutto. Solą doprawiamy sos delikatnie ponieważ sama szynka jest już słona. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i ozdabiamy listkami rukoli. Smacznego
Kuchenne Wariacjemiesięcy w temp. do 6°C. Tak przygotowane mięso przed użyciem obsusza się na powietrzu w pozycji wiszącej przez 24 godziny, a następnie wędzi albo gotuje. Peklowanie mieszane (stosowane przy peklowaniu całej szynki o wadze 5-7kg) Sposób ten polega na nacieraniu mięsa na sucho , a następnie zalaniu zalewą. Szynkę naciera się czosnkiem i 300g miałkiej soli. Wkłada
Wiem co jemszynką parmeńską lub jamonem smakują doskonale. U mnie dodatkowo z domowym serem z oliwy. Składniki : Pęczek zielonych szparagów sól ,pieprz ,papryka w proszku 2 jajka jamon ,szynka parmeńska Szparagi wrzucamy na wrzątek i gotujemy je około 3 minuty ,w wodzie z odrobiną soli . Starsze z pewnością troszkę dłużej. Następnie przekładamy do lodowatej wody ,na kilka chwil i gotowe. Na kubek
Ladylaura.warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-) Składniki: ugotowane ziemniaki kilka plasterków szynki 1 cebula 1 marchewka słodka śmietanka sklarowane masło sól, pieprz koperek Wykonanie: Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez
Walijskie Pichcenierównież kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi tej robionej własnoręcznie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3 osób): 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu Pasta Vindaloo: 2 łyżki gorczycy 1 łyżka kminu rzymskiego 1 mała suszona papryczka chilli
Tajskie smakitylko będę mieć okazję - zrobię je sama. Warto zrobić tez sos, przepis na jego przyrządzenie znajdziecie dalej. Składniki : szynka z dzika papryka konserwowa plastry wędzonego, gotowanego boczku tłuszcz do smażenia sól, pieprz, przyprawy do dziczyzny, liść laurowy, ziele angielski cebula, kwaśne mleko lub serwatka Przygotowanie: Mięso na roladki moczymy w serwatce lub kwaśnym
Proste PotrawySkładniki : * 4 całe i większe liście sałaty lodowej * domowy jogurt naturalny * 2 ząbki czosnku * łyżeczka koperku * różowa sól himalajska Sante , pieprz czarny mielony * gotowana pierś z kurczaka lub ulubiona chuda szynka * przyprawa kebab * pomidor * ogórek * czerwona papryka konserwowa Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw
Magiczne Życie Martykrążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Do wywaru wrzuć marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wrzuć plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całość na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj
Różne smaki w kuchnicienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Do wywaru wrzuc marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.Wrzuc plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całośc na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze smietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj
Słodkości i nie tylkosera Gouda (w kawałku) 200 g serka topionego z papryką 1/2 pęczka szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 6 plasterków szynki konserwowej 6 pieczarek sól, pieprz Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Ser zawiń (bardzo dokładnie) w folię spożywczą i włóż do garnka - gotuj na małym ogniu 30 min. W tym czasie obierz i pokrój pieczarki w kostkę - podsmaż na 1 łyżce masła
Alutka-Gotujeniej całkowicie zanurzone. Do wody wsypujemy sól kuchenną. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę (licząc od momentu zagotowania się wody). Do w o dy może przedostać się część marynaty, ale nie przejmujemy się tym. Po godzinie garnek odcedzamy z wody, mięso wyjmujemy z worka i pozostawiamy do przestygnięcia. Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny Zobacz(...)inne przepisy na domowe wędliny: Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami Domowa wędlina czosnkowa na kanapki Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka Boczek pieczony z goździkami Szynka pieczona Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami Artykuł Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnetakże w formie poczęstunku dla rodziny czy znajomych. Sałatkę możemy także zapakować w pudełeczko i zabrać ze sobą do pracy, bez obaw, że puści wodę. Sałatka z makaronem , szynką, serem i porem jest bardzo smaczna i sycąca. Możemy przygotować ją z dowolnym, ulubionym makaronem jak np. kokardki, penne czy świderki. Moim ulubionym rodzajem makaronu są kokardki, to właśnie je najczęściej(...)mały por 200 g makaronu kokardki 2 świeże ogórki średniej wielkości sól pieprz 4 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser żółty i szynkę ścieramy na tarce. Pora kroimy w półksiężyce. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i jogurt naturalny i doprawiamy pieprzem
Przepiski.plrukoli 125 g mozzarelli Galbani Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron przełamujemy na pól a potem gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Szynkę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanej patelni ( ok. 2 min). Pomidorki i rukolę myjemy. Mozzarellę odcedzamy. Pomidorki kroimy na pół a mozzarellę rwiemy
słodkie i nie tylko historie kulinarne