choinek :) Ta szynka jest po prostu idealna. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 500ml wody opakowanie soli do peklowania 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 4 łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu 500ml wody 2 liście laurowe 1 gałązka choinki 500ml wody gotujemy z 3 liśćmi laurowymi, 2 ziarnami ziela angielskiego(...)mięso, zalewę wylewamy. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, ostawiamy na ręcznik papierowy do osuszenia. W misce mieszamy miód z pokruszonym rozmarynem i pieprzem. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Szynkę związujemy sznurkiem wędliniarskim, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 8 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 150*C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 500ml wody oraz liście laurowe
Gotowanie i blogowanieSchab gotowany w majonezie, tak zwany 10 minutowy, to pyszna, delikatna i mięciutka domowa wędlina na kanapki. Co prawda nie robi się go w 10 minut, jak sugeruje nazwa, która odwołuje się tylko do czasu gotowania, ale i tak warto poświęcić swój czas, żeby go przygotować, gdyż jest niezrównany w smaku i o wiele zdrowszy od sklepowych wędlin. Przepis jest(...)wiele pracy, nieco kłopotliwy może być jedynie czas jaki mięso musi odstać w wodzie z przyprawami, gdyż schabu nie można jeść od razu po gotowaniu. Zamiast schabu w ten sam sposób możecie zrobić szynkę, karkówkę, czy pierś z indyka. Ja zazwyczaj wykorzystuję tzw. schab karkowy, który ma warstwy tłuszczu, nadające mu jeszcze więcej soczystości. Składniki na schab gotowany w majonezie
e-PrzepisyKulinarnemrożona około 400 dag. 2 duże ziemniaki Szynka parmeńska 3 plastry 1 łyżka pietruszki i szczypiorku drobno posiekane 2 ząbki czosnku 0.5L. bulionu 1 marchew Sposób: Ziemniaki obrać pokroić w duża Kostkę I wstawić w nie osolonej wodzie do razem z marchewką Gotować około(...)Następnie dodajemy kukurydzę,czosnek ,szczypiorek troszkę pietruszki blendujemy dokładnie Do czasu aż powstanie nam masa podlewając bulionem Gotujemy wszytko około 15 minut Następnie grilujemy nasza szynkę parmeńska na elektrycznym grillu do czasu całkowitego wysuszenia i Kroimy w kostkę . Smacznego
Viola cooks with passionszynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy(...)Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru
Szczęśliwa kuchniaszynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy(...)Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek bułki tartej z lekką górką pieprz i sól do smaku nieduża ilość oleju lub masło do podsmażenia Na sos: 800 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy, studzimy (ja dodaje lekko
Słodkie okruszkismaż przez 30 sekund. Następnie wlej wodę, śmietankę i zagotuj. Teraz dodaj pokruszone sery, mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw sos bazylią, solą i pieprzem i gotuj sos przez 10 minut. Do gotowego sosu dodaj podsmażoną szynkę i szpinak. Jeśli chcesz zrobić sos z cukinią, usmaż ją najpierw i dodaj do sosu. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj
codojedzeniabędzie przygotowana ze świeżych szparagów, czy ze słoiczka, kolorowo przybrane białe szparagi w galarecie owinięte w dobrej jakości szynkę z pewnością wzbudzą zainteresowanie Waszych Gości, z których niejeden skusi się na tę przekąskę. Udostępnij Składniki na szparagi w galarecie Gotowane szparagi: 1 / 2 pęczka białych szparagów 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 10% Klarowana galareta(...)żelatyny 1 białko 1 1 / 2 łyżki octu 10% Sos chrzanowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu Dodatki: 150-200 g szynki (duże plastry) marynowana papryka rukola rzodkiewka (pokrojona w plasterki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gotowane szparagi: Białe szparagi obrać obieraczką do warzyw, zaczynając od główki i kierując się ku dołowi, odciąć zdrewniałą końcówkę (ok. 1 / 5 szparaga). Szparagi
niecodziennikparystole wielkanocnym lub na przyjęciu. Polecam! Składniki: 1/2 pora (biała część) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 3 jajka 3 łyżki majonezu 6 plasterków szynki konserwowej sól, pieprz czarny mielony szczypiorek *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem
Blog z Apetytemlekko pikantna, wyrazista w smaku i miała mnóstwo warzyw. Nie miałam jednak ochoty na nic tradycyjnego w stylu jarzynowa, pomidorowa czy pieczarkowa. Powstał więc w trakcie gotowania pomidorowy krupnik na wędzonej kości i szynce wieprzowej. Zupa niby też tradycyjna, ale w trochę innym wydaniu. Nigdy wcześniej nie jadłam krupnika z dodatkiem pomidorów czy koncentratu, ale jakoś mi te smaki połączyły(...)pieprzu ziołowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do garnka włożyłam kość wędzoną i szynkę przekrojoną na dwa kawałki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, dodałam do garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora pokroiłam w półplasterki. Starte
Waniliowe Improwizacjebeczułkami z jajek z szynki długo dojrzewającej. Różnorodność smaków jest ogromna – każdy znajdzie coś dla siebie. Jaka faszerowane rzodkiewkami i zielonym ogórkiem Jajka faszerowane rzodkiewkami to także ciekawy pomysł na wiosenne śniadanie. Do ich zrobienia potrzebujemy: -3 jajek -kilku rzodkiewek -małego ogórka -około łyżki jogurtu naturalnego -łyżeczki majonezu -soli do smaku Jajka gotuję na twardo. Najpierw obieram(...)łososiem, z uwagi na szynkę parmeńską, póki co unikam. Do zrobienia beczułek z jajek potrzebujemy: -6 jajek -łyżki majonezu -łyżki jogurtu naturalnego -6 plastrów szynki parmeńskiej -kiełków brokuła -3 rzodkiewek -soli i pieprzu Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Odcinamy jego górę i dół, tak by jajko mogło stać. Delikatnie wyciągamy żółtko, które następnie rozdrabniamy widelcem. Ponad jego
Arbuziakipęczek natki pietruszki sól pieprz przygotowanie ser gorgonzola, bez skórki, pokroić w kostkę , roztopić w dosyć dużym rondlu. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, gotować ok 5 min, cały czas mieszając. Plastry szynki przekroić na 2 lub 3 części, wrzucić do sosu. Ugotować makaron, natkę pietruszki posiekać. Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu , wymieszać , wyłożyć na talerze, posypać
Stare Gary250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym(...)oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmuję żeberka i kroję je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażam na oliwie i dodaję do fasoli. Gotuję 20 minut. 3. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję 5 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasinowego i bardzo smacznego. Sałatka z makaronem , szynką, papryką i kukurydzą z pewnością jest Wam dobrze znana. Ja dodałam do niej jeszcze ogórka, cebulkę i odrobinę czosnku, aby była bardziej wyrazista. Oczywiście sam czosnek możecie pominąć, szczególnie jeśli będziecie ją zabierać ze sobą do pracy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem i szynką śmiało może zagościć na liście świątecznych sałatek(...)skosztować. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MAKARONEM I SZYNKĄ Składniki: 200 g ulubionego makaronu kilka ogórków konserwowych (w zależności od wielkości) 1 papryka czerwona 300 g szynki konserwowej 1 cebula czerwona 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę
Przepiski.plSałatka ze słonecznikiem, drobną kaszą bulgur, szynką, winogronami i śliwkami dla fanów słodkich smaków. To propozycja zarówno na sałatkę imprezową, jak i na co dzień na drugie śniadanie do lunchboxa. Do sałatki wybrałam drobną kaszkę bulgur (szybciej się gotuje), ale możecie wybrać też grubą wedle upodobania. Bulgur to kasza z pszenicy, bezglutenowcy mogą wybrać do sałatki jaglaną, gryczaną niepaloną(...)łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny 150g szynki 5 śliwek kiść winogron 3 łyżki majonezu 3 łyżki oliwy sól Jak zrobić sałatkę ze słonecznikiem: Bulgur gotujemy w szklance osolonego wrzątku, zostawiamy do ostygnięcia, mieszamy widelcem, by stał się sypki. Słonecznik i fistaszki prażymy na suchej patelni. Szynkę
Dorota Smakuje