KOTLET MIELONY Kotlety mielone jedno z prostszych, smacznych i sycących dan, które bardzo często gości w moim domu. Składniki : 1 kg mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina) (* przyznam się szczerze, ze ja bardzo często robię kotlety z samej wieprzowiny). 1 duże jajko 1 cebula 1 większa czerstwa kajzerka sol pieprz ziołowy pieprz(...)czarny *opcjonalnie tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia, lub gdy kupiliśmy już zmielone mięso, po prostu wkładamy go do miski. 2. Cebule obieramy z łupiny, przepuszczamy, przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy ja za pomocą blendera i dodajemy do miski ze zmielonym mięsem. 2. Bułkę zalewamy chłodną przegotowana woda i czekamy
Kulinarnie z Polką na Kresachkażdą część świni z wyjątkiem kwiku, ale nie ma pojęcia jak się ta część nazywa.Może noga z kością? Porozmawiajcie z rzeźnikiem.Najważniejsze jest to, że jest mięsista,a mięso należy pokroić na trzy kawałki mające po ok. 5-centymetrowe boki) 340 g pręgi cielęcej , podzielonej na 3 kawałki mające po ok.5-centymetrowe boki 2 żeberka wieprzowe ( ok. 340 g ) podzielone(...)tartego parmezanu świeże pieczywo Do wysokiego i szerokiego garnka wlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę i nie włączajcie gazu! Jeszcze nie, więc się nie wyrywajcie! Ułóżcie wszystkie kawałki mięsa na cebuli i dociśnijcie je palcami. Pręga i golonki, świnie i krowy- wszystkie razem na dnie zimnego garnka! To jest właściwy moment , by włączyć średni ogień. SI DEVE IMBIONDIRE
Z Kuchni Do Kuchniumilkłam na tydzień. Mam jednak nadzieję, że już wychodzę na prostą. Od razu też zapraszam na pyszną pieczeń rzymską, której w ogóle nie planowałam zrobić. Przygotowałam za to pyszne mięso mielone na kotlety. Kiedy chłopcy wstali rano, pokręcili się po kuchni i zapytali, co będzie na obiad. Gdy powiedziałam, że zrobię kotlety mielone, zobaczyłam „byle jakie” miny. Znaczy się – kotlety(...)zostały zaakceptowane. Nie to nie, zrobiłam co innego, ale mięso mielone zostało. No to przyprawiłam je troszkę mocniej, owinęłam plastrami boczku i upiekłam. W takiej wersji mięso zostało zjedzone błyskawicznie. Smakowało. I to jak! Wprawdzie w tradycyjnej pieczeni w środek mięsa mielonego włożone jest jajko na twardo, które podczas krojenia, daje efekt „oczka”, ale ja zrobiłam wersję bez dodatków. Pieczeń
W mojej kuchnikampanią społeczną, gęsina po raz pierwszy pojawiła się na naszym stole już kilka lat temu. Od tego czasu przynajmniej kilka razy piekłam gęś. Na jutro proponuję to pyszne mięso w nieco innej odsłonie. Nam ta wersja bardzo smakowała. Może wykorzystacie ją w swoich domach? Polecam. Składniki: • 1 pierś gęsi • 2 udka gęsie • 1 kg pieczarek • 2 cebule • smak mięsny (patrz(...)Porady Aleex) • przyprawy: sól, czosnek granulowany, przyprawa do mięs, majeranek, • olej • 2 duże ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Kawałki mięsa opłukać, osuszyć, oprószyć solą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Dodać kawałki czosnku. Włożyć do lodówki na całą noc. 2. Następnego dnia kawałki mięsa lekko zwilżyć oliwą – wystarczy natłuścić dłonie i przyłożyć je do mięsa. 3. W skórze zrobić małe dziurki
W mojej kuchniCiasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-) Francuska plecionka z mięsem FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM Na 4 porcje: 1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego 200 g wędzonego boczku(...)mięsa wołowego z rosołu 2 duże cebule 1 łyżka smalcu pieprz czarny Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem i cebulą. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając
peggiwkuchniliście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu. Pośpiech i brak czasu sprawia, że kupujemy często gotowe mięso mielone. Należy pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory - to najłagodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy je w domu(...)będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy. Warto zatem zrobić to samemu w domu lub poprosić z zmielenie mięsa przy ladzie. Mielone dla urozmaicenia możemy wzbogacić przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpwiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada kotletom niebywałego aromatu i smaku. Takie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierogi z mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja mięsa, trochę jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię jeść pierożki ale muszę przyznać, że nie lubię ich robić. Pierogi są pracochłonne ale efekt końcowy w pełni rekompesuje czas przyrządzania. Pierogi z mięsem są bardzo popularne w moim domu. Robię je często(...)dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane masłem. Pierogi z mięsem Składniki: na około 60 pierogów Ciasto na pierogi , tutaj przepis Farsz z mięsa ½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa 1 cebula 4 liście jarmużu sól i pieprz do smaku Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na oleju. Oderwij miękkie
codojedzeniapapryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette(...)sauce 1-2 cm ginger root few drops of hot sauce (eg. Tabasco) 1 teaspoon brown sugar 1 teaspoon olive oil pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry
Martyna Cookswołowy gulasz. U mnie w domu raczej się go nie robiło- no chyba że nie pamiętam- dlatego też dość opornie podchodziłam do jego przygotowania. Zawsze wymigiwałam się brakiem odpowiedniego mięsa. Jednak tym razem nie miałam wyboru, mąż sam kupił mięso. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić wołowy gulasz. Swoją drogą. Czy Wasi mężowie też mają kulinarne zachcianki(...)Przepis na gulasz zaczerpnięty z programu ABC gotowania 2 z moimi delikatnymi zmianami. Składniki: 600 g mięsa wołowego gulaszowego 4 duże cebule zielona papryka 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku szczypta świeżego kminku mały koncentrat pomidorowy mąka olej do smażenia sól do smaku świeżo zmielony
Krakowskie smaki Anipapryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette(...)sauce 1-2 cm ginger root few drops of hot sauce (eg. Tabasco) 1 teaspoon brown sugar 1 teaspoon olive oil pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry
Martyna Cookswindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Te roladki są smaczne i proste w przygotowaniu. Połączenie przysmaków kresowych i delikatnego mięsa tworzy naprawdę niezły duet. ROLADKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z PRZYSMAKAMI KRESOWYMI Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - 1 opakowanie przysmaków kresowych - 100 mililitrów porto - 3 szalotki - oliwa z oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową(...)myjemy i suszymy za pomocą ściereczki. Z mięsa odkrawamy białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ). Tak przygotowane kawałki polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy kawałek nakładamy
Życie zamknięte w smakuKarczek z dzika to stosunkowo łatwe w przyrządzeniu mięso. I choć np. wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej niż popularna karkówka wieprzowa, to jednak w przepisie poniżej marynuje i gotuje się ona przez większość czasu „sama” nie wymagając uciążliwego stania nad garnkiem. Dlatego polecam tę potrawę nawet osobom, które nie mają szczególnie dużo czasu na gotowanie. Przynajmniej w weekend powinno udać(...)ciągle niezbyt u nas popularnej, a przecież mającej bogate tradycje dziczyzny. Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 2014-12-27 11:47:52 Dość klasyczne podejście do mięsa z dzika. Przepis pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić je z warzywami korzennymi i zarazem „na lekko kwaśno”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600-700g karczka
Kulinarna PokusaProsta w wykonaniu i lekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: Zupa: mięso lub kość do ugotowania wywaru 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 pęczek koperku 1 liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki lubczyk ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kurkumy sól pieprz Klopsiki: ½ kg mielonego(...)mięsa z indyka 1 sucha bułka 1 jajko 1 - 2 łyżeczki liści kolendry sól pieprz Wykonanie: 1. Przygotować wywar: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 2,5l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy
Mama GotujePrzy pomocy specjalnej igły do szpikowania wołowinę naszpikować słoniną (na mój kilogramowy kawałek zużyłam ok 8 takich takich pasków). Można też naszpikować mięso kilkoma ząbkami czosnku. Dobrze jest mięso obwiązać nicią kuchenną , lepiej utrzyma kształt podczas pieczenia. Udziec natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron. do naczynia w którym będziemy(...)mięso piekli, włożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej ułożyć mięso, wrzucić pozostałe ząbki czosnku ,bez obierania, 2 listki szałwii. Patelnię na której smażyliśmy mięso podgrzać i wlać do niej kieliszek wina lub wody, zeskrobać wszystko co osadziło się na dnie patelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Stare Gary