mięso - 63110 przepisów (strona:59/4208)

Zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym 108

Zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym. Nie ma to jak tradycyjna poniedziałkowa pomidorówka na niedzielnym rosole z ryżem lub makaronem. Dzisiaj zdradzę Wam mój przepis na trochę inną zupę pomidorową według mojego pomysłu, w której ryż/ makaron zastąpiłam czerwoną soczewicą. Bardzo smaczna zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym z dodatkiem imbiru i czosnku, z warzywami, lekko pikantna(...)wymaga namaczania, ani długiego gotowania, dodaję ją na sam koniec, aby była zdatna do jedzenia wystarczy maksymalnie 10 minut. Polecam też Wam inny przepis na zupę pomidorową z mielonym mięsem , oraz wpis z 40 tradycyjnymi przepisami na ulubione zupy , wpis z 16 przepisami na zupy z pomidorami . Polecam też wpis na 60 przepisów na obiady w 15 minut . Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina po węgiersku 1979

mielonej 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej szczypta chili 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej pół łyżeczki tymianku Jak zrobić wieprzowinę po węgiersku: Zaczynamy od umycia i osuszenia papierowym ręcznikiem mięsa. Następnie mięso kroimy w plastry o grubości ok 1-1,5cm, zaraz potem rozbijamy je lekko młotkiem do mięsa. Rozgrzewamy dość mocno patelnię z olejem. Następnie rozbite plastry mięsa obsmażamy(...)oleju na mocno rozgrzanej patelni. Potem do bitek na patelnię dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, obsmażamy minutkę. Teraz możemy mięso przełożyć do garnka lub gotować dalej jeśli mamy dużą patelnię. Następnie do mięsa i cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, selera i paprykę. Potem wlewamy wodę (tyle by zakryła mięso), dodajemy przyprawy: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę

Dorota Smakuje
Mięso w słoikach 9000

Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko(...)sól, czosnek czy majeranek. Zachęcam by takie mięso zrobić. Świetnie sprawdza się na dalekie wyjazdy, na kolację, śniadanie na wtedy kiedy mamy potrzebę i ochotę. -mięso wieprzowe- Składniki: * 60 dkg podgardla * 70-80 dkg łopatki * 50 dkg boczku * 70 dkg karczku * 8 kulek ziela angielskiego * 5 liści laurowych * 1 główka czosnku * majeranek * sól, pieprz Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę

Pieprzyć z Fantazją
Soczysty schab pieczony w rękawie do pieczenia 140

Przygotowania do świąt czas start, ryby, mięsa, sałatki, ciasta, lista jest bardzo długa ;)  Na pierwszy ogień idą mięsa. Będą wędzone, pieczone i duszone.  A ty co serwujesz w te święta dla swoich gości? Pieczone mięsa to nieodzowny element świątecznych stołów. Tym razem padło na publikację przepisu na pieczony schab, soczysty, idealny na kanapki ale również do kaszy(...)sosu np.pieczeniowego. Schab to rodzaj mięsa niezwykle chudego a co za tym idzie o soczystość trzeba się bardzo postarać. Bardzo łatwo wysuszyć go na podeszwę, która stety niestety staje w gardle ;( Niżej możecie zobaczyć i przeczytać dzięki czemu mój schab zachował soczystość. Propozycję na inne pieczone mięsa znajdziecie tutaj: Boczek pieczony , klops wołowy , pieczona karkówka,   szynka pieczona . Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem 120

Pieczona karkówka, to jeden z moich ulubionych tradycyjnych przepisów. Jest to najprostsza wersja pieczeni, niewymagająca wielu składników oraz umiejętności. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, trochę poczekać i pyszne danie gotowe. Mimo, że jest to trochę czasochłonny przepis, bo wieprzowina jest tutaj wolno pieczona, to naprawdę warto trochę zwolnić. Mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i nie ma mowy o wysuszeniu(...)sklepową wędlinę bije na głowę. Karkówka wolno pieczona Składniki: 2 kg karkówki wieprzowej 1 główka czosnku 1 czubata łyżka soli 20 g suszonego majeranku (2-3 opakowania) olej rzepakowy Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec

Pełny talerz
Schab pieczony z jabłkami 170

Schab pieczony z jabłkami Kruche, soczyste i mega aromatyczne mięso wieprzowe pieczone z jabłkami oraz wytrawnym białym winem. Do tak przygotowanego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ . Super pomysł na elegancki, niedzielny albo świąteczny obiad. Polecam!     Składniki: ok 1,3 kg schabu bez kości 3 jabłka 1/3 szklanki białego(...)łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 3-4 goździki       *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty poza goździkami *** *** Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Za pomocą ostrego noża wbijamy kilka goździków. Schab zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą

Blog z Apetytem
Ragu z mięsa rosołowego 169

poniedziałek pewnie wielu z Was boryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?" Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę , paszteciki , zupę mulligatawny , zapiekankę (pie), a nawet sałatkę ! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego , czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne(...)aromatyczne, a takie danie stanowi bardzo dobry i sycący posiłek. Idealnie sprawdzi się do zapakowania do pudelka i zabrania do pracy.  Ragu z mięsa rosołowego  Składniki: 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego gałązka rozmarynu liść laurowy 100ml czerwonego wina 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) mięso rosołowe (~500g) 1 łyżeczka słodkiej

Codzienne Gotowanie
Krokiety z mięsem 173

Opis Krokiety z mięsem: Krokiety z mięsem – pyszne i treściwe naleśniki. Uwielbiam je przygotowywać jako dodatek do pysznego i doprawionego czerwonego barszczu, wtedy krokiety z mięsem są idealnym dopełnieniem dania. Krokiety z mięsem to nic innego jak ciasto naleśnikowe z różnymi dodatkami, np. z kapustą i grzybami, z grzybami, z brokułami czy innymi warzywami oraz z mięsem. Zawinięte “naleśniki” przed(...)nasze inne przepisy na dania główne czy przepisy na przystawki . Składniki na naleśniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko 500 ml mleka Sól olej Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 cebula 1 jajko Składniki na panierkę: Bułka tarta 2 jajka Sól, pieprz Olej Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy naleśniki. Następnie do miski

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bitki w sosie koperkowym 125

Bitki w sosie koperkowym – szybki i pyszny obiad. Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa wieprzowego – dokładnie karkówki wieprzowej, dodałam świeży koperek, ale spokojnie można użyć też mrożonego. Po lodówce przewracało mi się garść fasolki szparagowej więc ona też poszła do tego pysznego sosu, ale nie jest to składnik konieczny tylko opcjonalny (zresztą sami możecie dorzucić jakieś warzywko, które(...)wieprzowiny bez kości np karków olej 1 cebula 1 marchewka garść fasolki szparagowej – opcjonalnie sól pieprz mały pęczek koperku 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki w sosie koperkowym: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy je młotkiem do mięsa. Rozbite plastry mięsa obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni. Do bitek na patelnię dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, obsmażamy minutkę

Dorota Smakuje
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 116

ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów(...)innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 116

ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów(...)innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 163

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki(...)kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka.  Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.  Ostudziłam.  Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę.  Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam

Pieprzyć z Fantazją
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO PIECZONE W PIEKARNIKU 110

Szaszłyki z mięsa mielonego wołowego to pyszny pomysł na obiad. Mięso jest pieczone w piekarniku, soczyste i aromatyczne z dodatkiem przypraw i oregano. Takie szaszłyki można przygotować nie tylko z mięsa wołowego ale i wieprzowego bądź drobiowego a zamiast piekarnika można je upiec na patelni grillowej. Na dworze coraz cieplej, sezon grillowy niedługo w pełni, więc można też to mięso(...)upiec na ruszcie grilla.  Składniki: * 400 g mięsa mielonego wołowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * pół łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam  Skworcu ) * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki oregano (użyłam  Skworcu ) * 6-7 patyczków do szaszłyka Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz cayenne, sól i oregano. Dobrze wymieszać mięso dłonią

Zrób to smacznie
Gulasz z szynki, zagęszczany chlebem razowym 136

pysznych wcieleń )! Ten gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości, niesamowicie podkręcając smak mięsa. Mięso z szynki oczyszczamy z błonek i skrawków tłuszczu. Kroimy mięso w równą kostkę o boku około 1,5-2cm. Lekko solimy i pieprzymy. Partiami – żeby zbyt duża ilość(...)mięsa nie puściła wody na patelni i nie zaczęła się dusić – obsmażamy mięso na średniowysokim ogniu, do zamknięcia i lekkiego zrumienienia z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy do rondla i smażymy jego kolejne porcje. Dodajemy do rondla przyprawy – liście laurowe, kolendrę oraz lekko zmiażdżone bokiem noża jałowiec i ziele angielskie. Marchew obieramy i kroimy na zapałki, dodajemy ją do mięsa

Karo in the Kitchen
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 244

Pasztet wieprzowy fot. Moja Książka Kucharska Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony pasztet.  Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Pieczenie pasztetu.   Aby zapobiec wysychaniu pasztetu podczas pieczenia(...)wyschnie i nie zrobi się twarda. Upieczony i wystudzony pasztet przechowujemy w lodówce do 10 dni. Pasztet mięsny.     Pasztety przyrządzamy z najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano na ciepło

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania