mięso - 63110 przepisów (strona:59/4208)

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem 129

Pieczona karkówka, to jeden z moich ulubionych tradycyjnych przepisów. Jest to najprostsza wersja pieczeni, niewymagająca wielu składników oraz umiejętności. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, trochę poczekać i pyszne danie gotowe. Mimo, że jest to trochę czasochłonny przepis, bo wieprzowina jest tutaj wolno pieczona, to naprawdę warto trochę zwolnić. Mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i nie ma mowy o wysuszeniu(...)sklepową wędlinę bije na głowę. Karkówka wolno pieczona Składniki: 2 kg karkówki wieprzowej 1 główka czosnku 1 czubata łyżka soli 20 g suszonego majeranku (2-3 opakowania) olej rzepakowy Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec

Pełny talerz
Schab pieczony z jabłkami 180

Schab pieczony z jabłkami Kruche, soczyste i mega aromatyczne mięso wieprzowe pieczone z jabłkami oraz wytrawnym białym winem. Do tak przygotowanego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ . Super pomysł na elegancki, niedzielny albo świąteczny obiad. Polecam!     Składniki: ok 1,3 kg schabu bez kości 3 jabłka 1/3 szklanki białego(...)łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 3-4 goździki       *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty poza goździkami *** *** Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Za pomocą ostrego noża wbijamy kilka goździków. Schab zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą

Blog z Apetytem
Ragu z mięsa rosołowego 179

poniedziałek pewnie wielu z Was boryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?" Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę , paszteciki , zupę mulligatawny , zapiekankę (pie), a nawet sałatkę ! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego , czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne(...)aromatyczne, a takie danie stanowi bardzo dobry i sycący posiłek. Idealnie sprawdzi się do zapakowania do pudelka i zabrania do pracy.  Ragu z mięsa rosołowego  Składniki: 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego gałązka rozmarynu liść laurowy 100ml czerwonego wina 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) mięso rosołowe (~500g) 1 łyżeczka słodkiej

Codzienne Gotowanie
Krokiety z mięsem 181

Opis Krokiety z mięsem: Krokiety z mięsem – pyszne i treściwe naleśniki. Uwielbiam je przygotowywać jako dodatek do pysznego i doprawionego czerwonego barszczu, wtedy krokiety z mięsem są idealnym dopełnieniem dania. Krokiety z mięsem to nic innego jak ciasto naleśnikowe z różnymi dodatkami, np. z kapustą i grzybami, z grzybami, z brokułami czy innymi warzywami oraz z mięsem. Zawinięte “naleśniki” przed(...)nasze inne przepisy na dania główne czy przepisy na przystawki . Składniki na naleśniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko 500 ml mleka Sól olej Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 cebula 1 jajko Składniki na panierkę: Bułka tarta 2 jajka Sól, pieprz Olej Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy naleśniki. Następnie do miski

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bitki w sosie koperkowym 136

Bitki w sosie koperkowym – szybki i pyszny obiad. Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa wieprzowego – dokładnie karkówki wieprzowej, dodałam świeży koperek, ale spokojnie można użyć też mrożonego. Po lodówce przewracało mi się garść fasolki szparagowej więc ona też poszła do tego pysznego sosu, ale nie jest to składnik konieczny tylko opcjonalny (zresztą sami możecie dorzucić jakieś warzywko, które(...)wieprzowiny bez kości np karków olej 1 cebula 1 marchewka garść fasolki szparagowej – opcjonalnie sól pieprz mały pęczek koperku 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki w sosie koperkowym: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy je młotkiem do mięsa. Rozbite plastry mięsa obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni. Do bitek na patelnię dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, obsmażamy minutkę

Dorota Smakuje
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 125

ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów(...)innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 125

ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów(...)innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 171

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki(...)kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka.  Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.  Ostudziłam.  Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę.  Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam

Pieprzyć z Fantazją
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO PIECZONE W PIEKARNIKU 120

Szaszłyki z mięsa mielonego wołowego to pyszny pomysł na obiad. Mięso jest pieczone w piekarniku, soczyste i aromatyczne z dodatkiem przypraw i oregano. Takie szaszłyki można przygotować nie tylko z mięsa wołowego ale i wieprzowego bądź drobiowego a zamiast piekarnika można je upiec na patelni grillowej. Na dworze coraz cieplej, sezon grillowy niedługo w pełni, więc można też to mięso(...)upiec na ruszcie grilla.  Składniki: * 400 g mięsa mielonego wołowego * 1 jajko * 2 łyżki bułki tartej * pół łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam  Skworcu ) * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki oregano (użyłam  Skworcu ) * 6-7 patyczków do szaszłyka Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz cayenne, sól i oregano. Dobrze wymieszać mięso dłonią

Zrób to smacznie
Gulasz z szynki, zagęszczany chlebem razowym 149

pysznych wcieleń )! Ten gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości, niesamowicie podkręcając smak mięsa. Mięso z szynki oczyszczamy z błonek i skrawków tłuszczu. Kroimy mięso w równą kostkę o boku około 1,5-2cm. Lekko solimy i pieprzymy. Partiami – żeby zbyt duża ilość(...)mięsa nie puściła wody na patelni i nie zaczęła się dusić – obsmażamy mięso na średniowysokim ogniu, do zamknięcia i lekkiego zrumienienia z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy do rondla i smażymy jego kolejne porcje. Dodajemy do rondla przyprawy – liście laurowe, kolendrę oraz lekko zmiażdżone bokiem noża jałowiec i ziele angielskie. Marchew obieramy i kroimy na zapałki, dodajemy ją do mięsa

Karo in the Kitchen
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 263

Pasztet wieprzowy fot. Moja Książka Kucharska Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony pasztet.  Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Pieczenie pasztetu.   Aby zapobiec wysychaniu pasztetu podczas pieczenia(...)wyschnie i nie zrobi się twarda. Upieczony i wystudzony pasztet przechowujemy w lodówce do 10 dni. Pasztet mięsny.     Pasztety przyrządzamy z najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano na ciepło

Moja Książka Kucharska
Domowy burger wołowy 115

też mieć kontrolę nad dodanym do niego sosem, a to on czasami bywa niezłym zbiorem konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu. Dobry burger nie może być zbyt suchy, dlatego najlepszym mięsem jest to, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. To właśnie łuszcz jest nośnikiem smaku, nawilża i spaja mięso wołowe w czasie smażenia. Na burgery dobrze nadaje się przerośnięty tłuszczem antrykot(...)łopatka, rostbef i rozbratel. Wołowinę na burgery najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić. Mięso na burgery mielić przez sitko o dużych oczkach, wtedy burgery będą bardziej miękkie i soczyste. W zasadzie mięso wołowe nie potrzebuje dużej ilości przypraw, wystarczy sam pieprz i sól. U mnie jednak burger dodatkowo przyprawiony jest kolendrą i pieprzem cayenne, do wołowiny pasuje również rozmaryn

Kuchcik gotuje
Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 117

Pomyślałam że idealnie byłoby gdybym wszystko upiekła razem. Nie byłam pewna czy ziemniaki zdążą się dobrze upiec, więc na wszelki wypadek wcześniej je ugotowałam, a następnie dołożyłam do mięsa i pozostałych warzyw. Polecam. P.S. Zdjęcia może średnie, ale cyknęłam w pośpiechu, tak na wszelki wypadek. A okazało się, że rolada całkowicie zasłużyła na wpis ;) składniki (2 porcje) 1 mała(...)papryka zielona 1 czerwona cebula 2 pomidory ziemniaki sól, pieprz, oliwa przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok. Odciąć należy również chudy koniec, tak aby mięso które pozostanie, było jednakowej grubości.  Odcięte kawałki mięsa zmielić

Stare Gary
Domowe burgery 205

sprawdzą się nie tylko jako bułki do hamburgerów, aczkolwiek nie ukrywam – ich przygotowanie jest z lekka żmudne i dość pracochłonne;) Oprócz wspaniałych bułek istotną rolę odgrywa tutaj jeszcze mięso i dodatki. Mówię Wam, lepiej wyjść nie mogło:) Już marzy nam się powtórka;) Bułeczki: 250 ml letniego mleka 3-4 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli(...)czas pieczenia, to warto pod koniec kontrolować bułeczki. Ja zazwyczaj już po około 8 minutach przykrywam je folią aluminiową lub papierem do pieczenia, by zbyt mocno się nie przypiekały. Mięso: około 800-900 g mięsa wołowego (u nas antrykot i rostbef) 1-2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duże jajko sól, pieprz przyprawa do steka lub do mięsa mielonego Dodatkowo

Smaki Na Talerzu
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 293

Potrawka z mięsa z rosołu to kolejny przepis na wykorzystanie pozostających po ugotowaniu składników. A że rosół gotuję dość często jako bazę do różnego rodzaju zup, gdzie nie zawsze wykorzystuję mięso to i powstają przy okazji inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się(...)ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu ( u mnie z przepisu na rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny : kura wiejska 500 g, szyja indycza 500 g, skrzydło indycze 400 g, wołowina z kością – 500 g. 100 ml rosołu 50 g smalcu z gęsi 60 g cebuli

Ola la LCHF