mięso - 63110 przepisów (strona:68/4208)

Kotlety mielone po meksykańsku 145

Kotlety mielone po meksykańsku Mielone , czasami trudno wymyślić coś z tego pysznego mięsa . Pysznego , pod warunkiem ,że wiecie co zostało zmielone . Czyli ,czy jest to pełnowartościowa łopatka , karkówka , skrawki gulaszowe itp a nie ścięgna , błony ….. Często, można się w sklepach naciąć na mięso mielone garmażeryjne , nie kupujcie go, ostrzegam. Jak przeczytacie skład okaże się , że oprócz sporej dawki(...)tablicy Mendelejewa , można tam znaleźć zaledwie 60-80 % mięsa , a do tego białko sojowe i inne niesamowite dodatki … Zadziwiające , ale prawo, dopuszcza takie akcje w produktach garmażeryjnych . Jeśli jednak pisze na opakowaniu mięso mielone -to już nic poza tym mięsem, nie może się tam znaleźć . Więc jeśli nie macie możliwości samodzielnego zmielenia,lub Wasz sklep nie oferuje mielenia wybranego

Ogrodnik w podróży
Środa: Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 131

temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość tych pytań, bo pewnie już wiecie(...)wieprzowiny w taki sposób, że po trzech minutach smażenia jest gotowa do konsumpcji. Dotyczy to nie tylko miękkiej polędwiczki, ale też np. żeberek, które są raczej twarde. Wystarczy zmacerować mięso w roztworze wody i sody, potrzymać je w miksturze przez 15 minut i gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi

Niedzielny kucharz
Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 129

temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość tych pytań, bo pewnie już wiecie(...)wieprzowiny w taki sposób, że po trzech minutach smażenia jest gotowa do konsumpcji. Dotyczy to nie tylko miękkiej polędwiczki, ale też np. żeberek, które są raczej twarde. Wystarczy zmacerować mięso w roztworze wody i sody, potrzymać je w miksturze przez 15 minut i gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi

Niedzielny kucharz
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 215

Cukinie faszerowane mięsem mielonym to przepyszne, efektowne danie, idealne na letni obiad. Na jego przygotowanie będzie potrzebowali około godziny. Na początku oczywiście, należy przygotować mięso mielone i odpowiednio je doprawić, a następnie faszerować nim cukinie. Cukinie faszerowane z mięsem mielonym według mnie doskonale komponują się z kwaśną śmietaną. Pamiętajcie także, że cukinia to jedno z tych warzyw, które są niskokaloryczne(...)więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie faszerowane Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Kuchnia Bazylii
Zupa ogórkowa 1458

Zupa ogórkowa – najlepsza to ta gotowana na żeberkach lub dowolnym, innym mięsie, ale koniecznie z kośćmi! Niektórzy robią ją na wywarze drobiowym, ale moim zdaniem zupa ogórkowa na rosole , nie oddaje takiej głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeberkach :) Do zupy koniecznie należy użyć ogórki kiszone a nie kwaszone, bo te drugie zepsują smak ogórkowej. Niektórzy gotują zupę(...)right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Składniki: ok. 750g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem) 2,5 litra wody 2 duże marchewki – ok. 400g 1 średnia pietruszka – ok. 70g kawałek selera – ok. 125g kawałek pora – ok. 100g

Kulinarne Przeboje
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem 100

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem Przeglądając ostatniego KUKBUKA spodobał mi się przepis na canelloni z ricottą szpinakiem i mięsem. Postanowiła go delikatnie zmodyfikować np. zamiast makaronu canelloni użyłam conchiglioni (bo akurat taki miałam w domu : )) i oto co z tego wyszło: Danie jest na prawdę wyśmienite. Wypróbujcie: Składniki potrzebne do przygotowania muszli(...)ricottą szpinakiem i mięsem: 250g makaronu conchiglioni, 2 puszki pomidorów bez skórki, 3 ząbki czosnku, kilka listków świeżej bazylii, 200g świeżego lub mrożonego szpinaku, 300g mięsa mielonego, 250g ricotty, starty żółty ser do posypania, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki cukru (opcjonalnie). Sposób przygotowania muszli z ricottą szpinakiem i mięsem: Do przygotowania muszli użyłam świeżego

Gotuj Się Kto Może
Kurczak, który wrócił do garnka 109

Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak. Nie ma szans, żeby po świętach w lodówce nie zostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym(...)momencie nikt już nie ma ochoty nawet patrzeć na produkty, które zjadało się ze smakiem ze świątecznego stołu. Tymczasem jest sporo patentów na to, jak przetworzyć pieczone lub gotowane mięso i zmienić w zupełnie nowe, pyszne i atrakcyjne z wyglądu danie. Na naszym blogu mamy sporo takich przepisów ( zajrzyjcie do zakładki „z resztek” ). Dzisiaj dodajemy kolejny. Danie nazywa

Niedzielny kucharz
Indyk pieczony z warzywami i sosem bazyliowym. Odchudzamy. 153

Indyk pieczony z warzywami, to danie szybkie w przygotowaniu, smaczne i dietetyczne. Doskonale nadaje się na obiad, lunch czy kolację.  Pierś indyka jest mięsem o mało wyrazistym smaku, charakteru dodadzą jej przyprawy - curry, papryka i pieprz.  Mięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim. Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy. Składniki(...)soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego: Zmiksować składniki na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie: Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać  równomiernie solą, a następnie curry, papryką i pieprzem. Przyprawy powinny pokrywać całą powierzchnię mięsa. Odstawić na 30 minut, aby mięso

Codziennik Kuchenny
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 211

kotlet, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Polecamy Wam super patent na doskonałego hamburgera z dodatkiem tajemniczego składnika. Czas: 45 minut (plus godzina odpoczynku dla przyprawionego mięsa) Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 30 zł Nie mówimy tu o mielonym, z całym szacunkiem dla tej nieśmiertelnej potrawy, ale o kuzynie steaka, solidnym kawałku soczystego(...)mięsa odpowiednio doprawionym i usmażonym z należytą starannością. Tak jak w przypadku steaka, tajemnica burgera tkwi w odpowiednim doborze przypraw, których nie może być za dużo, bo pierwsze skrzypce grać ma tutaj jakościowe mięso. Burger idealny Próbowaliśmy różnych przepisów. Możemy na pewno polecić burgera ze zbioru przepisów kulinarnej Biblii – Larousse Gastronomique . Brzmi pompatycznie jak Marsylianka, ale to ciekawa propozycja

Niedzielny kucharz
Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym 248

Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne jej wariacje i smak , gęstych , aromatycznych , mięsnych ,sosów ..mniam Oczywiście , jedzona codziennie , jest nieco ciężką potrawą , ale od czasu , do czasu , jak najbardziej ,syci , rozgrzewa , serce i żołądek Składniki : 1 kg wieprzowiny ( łopatka,szynka(...)łyżka maggi w płynie 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego kminku sól , pieprz do smaku 1 łyżka mąki , rozrobiona z wodą ( około, pół szklanki wody ) mąka do obtoczenia mięsa i smalec do smażenia ( mięso smażone na oleju, będzie mniej smaczne ) Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem , obtaczamy w mące . Smażymy na rozgrzanym smalcu , z obu stron , tylko

Ogrodnik w podróży
Steki wołowe tradycyjne 156

próbach w dobrej restauracji stwierdzam że jak są dobrze usmażone to są pycha. Nie jest to proste, ale czasami warto trochę się pomęczyć. Wszystko zależy od rodzaju i jakości mięsa. Przykładowo stek z polędwicy wołowej, (o grubości około 2 cm), smażymy następująco: stopień wysmażenia bardzo krwiste– 30 sekund z każdej strony mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony, mięso średnio(...)wysmażone – 2 minuty z każdej strony, mięso mocno wysmażone – 3-4 minuty z każdej strony. Zanim zaczniecie smażyć trzeba mocno rozgrzać patelnię grillową. Przykładając dłoń ponad patelnią musicie poczuć ciepło bijące od patelni. Oznacza to że patelnia już jest gotowa na nasze mięso. Mięso powinno być wyjęte z lodówki przynajmniej 30 minut przed smażeniem. Za pomocą specjalnych szczypiec położyć mięso

Kuchnia Pokoleń
Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię 247

Wycieczka do Grecji nie może się obyć bez skosztowania najpopularniejszego w tym kraju dania typu fast food, czyli gyrosa. Kawałki mięsa opiekanego na ruszcie, do tego aromatyczny chlebek pita, sałatka, tzatziki i frytki… to połączenie smaków jest naprawdę palce lizać! Skąd jednak w ogóle gyros wziął się w kuchni greckiej i jaki jest jego rodowód? Oto kilka interesujących faktów(...)poza Grecją w innych miejscach na świecie? W wersji typowo greckiej z całą pewnością tak. Można jednak powiedzieć, że grecki gyros to tylko jedna z wariacji na temat pieczonego mięsa – obecnego wszak również w innych zakątkach świata. Arabska szawarma, meksykańskie tacos al pastor i gyros zdają się mieć jednego przodka. A jest nim nie inne danie niż… kebab. Od kebabu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowy kebab z kurczaka 256

warunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie ciasta i macerowanie mięsa) Poziom(...)patenty. Dobry ma m.in. Food Emperor , ale niestety bardzo czasochłonny. W końcu stworzyliśmy własny – powstały ze zmiksowania kilku receptur. Prosty i całkiem szybki w przygotowaniu. Kebaby wychodzą genialnie. Mięso możecie włożyć do kupionych w sklepie pitt, ale gorąco zachęcamy Was do upieczenia własnych chlebków – przepis jest mega łatwy, podobnie jak wykonanie. To naprawdę dużą frajda zjeść kebaba

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 113

zdrowy, pod warunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie ciasta i macerowanie(...)mięsa) Poziom trudności: łatwe Doner kebab to jedna z najbardziej znanych szybkich przekąsek streetfoodowych na świecie. W Polsce przede wszystkim obowiązkowy punkt na trasie każdego imprezowicza, jako szybki podkład jeszcze przed imprezą, albo nad ranem, jako lekarstwo na kaca przed powrotem do domu, w którym nie ma nic na śniadanie ;-). Polacy kochają kebaby, ale te z budek. My proponujemy zdrowy

Niedzielny kucharz
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 153

Soczysta, krucha i aromatyczna pieczeń ze schabu to idealna świąteczna potrawa. Mięso pieczone z jabłkami i żurawiną cudownie przechodzi owocowymi smakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka(...)przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka goździków, szczypta cynamonu, łyżeczka cukru Na marynatę:  2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka majeranku Wykonanie: Umyte i osuszone mięso nacinamy tak, jakbyśmy chcieli pociąć na plastry, jednak nie rozcinając do końca. Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem również w  nacięciach. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy mięso

Smak mojej kuchni