trzeba uprzednio usmażyć, ale trwa to zaledwie kilka minut, więc nie ma tragedii. Jest to także dobry pomysł na danie z grilla . Pozostałe składniki sałatki należy przygotować wcześniej a mięso po prostu zgrillować. A skoro sezon grillowy w pełni, to to danie idealnie wpasowuje się w aktualne trendy. Rare, medium czy well-done? Wołowinę do tego dania należy przyrządzić według(...)własnych upodobań. Chodzi mi o stopień wysmażenia. Ja osobiście preferuję dość wysmażone mięso, jednak wcale nie jest to taki dobry wybór, jakby się mogło wydawać… Przesmażanie mięsa to wszechobecny proceder pochodzący z głębokiego przekonania, że surowe mięso z uwagi na kryjące się w nim bakterie oznacza pewną śmierć. Tymczasem przegotowane mięso jest nie tylko mniej strawne, ale także niezdrowe
Modern Cave GirlNadrabiam zaległości z wyrobami mięsnymi- tym razem udkówka, czyli kiełbaska z mięsa ud kurczaka. Delikatna, soczysta i bardzo smaczna. Parzona w osłonkach białkowych, ale spokojnie można przygotować w prasce lub szynkowarze. Polecam serdecznie! Składniki: 1 kg mięsa z udek kurczaka 18 g peklosoli Przyprawy na 1 kg mięsa z udek: 2 g pieprz biały 3 g czosnek granulowany (można zastąpić(...)czosnkiem świeżym 10 g) 100 ml wody Dodatkowo: osłonki białkowe fi 65 mm lub 75 mm (55 cm/1 kg mięsa) Przygotowanie: Przygotować mięso z kurczaka - wytrybowane mięso z ud kurczaka (bez kości) pokroić na kawałki 3 cm x 3 cm. Przełożyć do pojemnika z pokrywką, zasypać peklosolą, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do peklowania na 2-3 doby
Kocham..lubię..gotuję..Pomysły na dania czasem od jednego składnika powstają, a czasem lepiej smakują niż wyglądają. Niekiedy zaczynamy swój plan na potrawę realizować i nagle coś innego wykombinować. Ja pierwsze mięso pokroiłam, zamarynowałam, a za chwilę roladę z niego wykombinowałam. Z pewnością nie żałuję bo wyszły znakomite, soczyste dobrze doprawione, jednym słowem WYŚMIENITE 😅 Składniki : marynata: pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)cukinia, ok. 200 g brązowych pieczarek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki kapary, 2 łyżki startego sera parmezan, dodatkowo: ziemniaki, olej rzepakowy, sól, pieprz, rozmaryn. Przygotowanie: RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić je na dwie płaskie, łatwiej będzie zwinąć roladę. Marynata : sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry. Filet z kurczaka kroimy
Moniki SmakołykiJeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem wołowym. Składniki na ciasto (na około 70 pierogów): 500 g mąki 2 łyżki oleju około 330 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 700 g mięsa wołowego 2 średnie cebule olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz mielony (dość dużo) około 14 łyżek bulionu wołowego Okrasa(...)duża cebula sól do smaku Dodatki do gotowania mięsa: 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Przygotowanie mięsa: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i włączamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy
Smak mojego domuodmiana dla tradycyjnych klopsów mielonych. Do wykonania tej rolady przymierzałam się już dawno i teraz żałuję, że tyle czasu zwlekałam, już dawno nie widziałam córki jedzącej z takim apetytem mięsa mielonego :) A skoro jej tak bardzo smakowało to wiem na pewno, że rolada ta na stałe zagości w naszym menu. Składniki: * 800 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 surowe jajko(...)płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) Farsz: * 4 jajka ugotowane na twardo * 1 surowe jajko * sól i pieprz do smaku Wykonanie: D mięsa mielonego wbić całe jajko, dodać sól, czosnek granulowany i przyprawę do mięsa mielonego. Mięso dobrze wyrobić, najlepiej dłonią. Rozwinąć większy kawałek folii aluminiowej
Zrób to smaczniePapryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest pysznym pomysłem na efektowny obiad. Osobiście, bardzo lubię paprykę pieczoną w piekarniku, ponieważ ma słodkawy smak i według mnie smakuje jeszcze lepiej niż papryka surowa. W tym przepisie papryki przekroiłam na pół i nadziałam mięsem mielonym oraz wcześniej ugotowanym ryżem. Podałam je z kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Uważam, że nic więcej(...)trzeba dodawać do tego dania – taka wersja się sprawdzi idealnie. Do nadzienia z mięsem możecie zamiast ryżu dodać także kaszę gryczaną, quinoa, pęczak lub kaszę jęczmienną. Aby papryki wyglądały efektowniej i ładnie się zapiekły, wystarczy, że przed włożeniem do piekarnika posypiecie je żółtym serem lub mozzarellą. Ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ chciałam, aby danie było mniej kaloryczne. Oczywiście
Kuchnia BazyliiDanie idealne na smaczny, niezawodny obiad... muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, całość posypana serem i zapiekana w sosie pomidorowym. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego spaghetti bolognese czy lazanii. Tak naprawdę danie to może posłużyć nie tylko jako obiad ale także jako ciepłe danie imprezowe. Przygotować je można nie tylko z mięsem, ale np ze szpinakiem. Jeśli szukasz pomysłu(...)prosty ale zarazem efektowny obiad to danie jest właśnie dla Ciebie :) Składniki: * 20 muszli makaronowych * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * pół cebuli * papryka ostra do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku * 1 łyżeczka suszonej bazylii * sól do smaku * 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * 1 szklanka passaty pomidorowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech
Zrób to smacznienaszych domach. Dodatek jajka powoduje, że pasztet nabiera Wielkanocnego charakteru i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Składniki: 1,2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 0,8 kg mięsa wołowego 500 g wątróbki kurczęcej 300 g słoniny 3 duże kajzerki 3 duże jajka 2 duże marchewki 1 duża pietruszka ok. połowa niedużego selera(...)soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6-8 małych jajek Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa i jego rozpadania
Słodka StronaLato to czas szaszłyków, sałatki pomidorowej, nadziewanej papryki i bogactwa owoców. Jesienią Uzbecy jedzą młodą jagnięcinę i manty z dynią. To też czas winogron i melonów. A zimą? Plow, mięso, dżemy i suszone owoce. To nie jest kraj dla bezglutenowych wegetarian kawoszy ….ale na szczęście wino jest, więc przeżyjecie. Uzbecka uczta zaczyna się już w samolocie. Przyzwyczajeni do “obiadu” składającego(...)będziemy zachwyceni jak obfity jest posiłek w uzbeckich liniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju bez morza za wielki rarytas i rzadka. No właśnie. Wersja wegetariańska to nie jest najmocniejsza strona tego kraju
Ugotowane pozamiatanetakże podać w galarecie jako przystawkę. I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany jest mięsem mielonym z indyka oraz suszoną żurawiną, a galaretka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem soku z żurawiny (sok 100%, bez dodatku cukru). Całość komponuje się naprawdę świetnie(...)stanowi idealną przystawkę na świąteczny stół... P.S. Bez galarety również świetnie prezentuje się na stole! Składniki: 1 -1,2 kg schabu bez kości 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka
Kuchnia MagdaLenyZapraszam dziś na klasyczny przepis na przepyszne pierogi z mięsem . Wstawiam przepis dlatego, że tego rodzaju pierogi przyrządzam trochę inaczej. Nie korzystam z mięsa z rosołu czy innego wygotowanego tylko przygotowuję sobie ekstra mięso, które wrzucam na wrzątek , tak by wszystkie smaki zostały w środku, nie wygotowane mięso rosołowe, które wszystkie swoje dobra oddaje do wywaru, tylko by to dobro(...)taki sposób i zapraszam do przepisu wraz z filmikiem :-) * * * Składniki na kilkadziesiąt pierogów: *Ciasto: 3 szklanki mąki ok. 1 szklanka wrzątku szczypta soli *Farsz: ok. 800 g surowego mięsa 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera (korzeń) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 5 liści laurowych 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kawałek boczku oliwa Wykonanie: 1. Zaczynamy
Kawa z mlekiemSchab jest niezwykle kruchy. W daniu zdecydowanym smakiem jest aromat cebuli, pieczarek i śmietanki. Całość stworzyło smaczny obiad. Idealny – ponieważ w jednym daniu mamy mięso i sos. 600 g schabu wieprzowego Sól Pieprz Przyprawa do mięsa Musztarda sarepska (do smarowania) 1 duża cebula ½ pora (biała część) 250 g pieczarek 4 szklanki wody 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego(...)łyżki śmietany 18% (gęstej) 2 łyżki mąki ryżowej Czosnek granulowany Natka pietruszki (świeża i suszona) Schab kroimy na 2 cm plastry. Każdy rozbijamy tłuczkiem i kroimy na pół. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Każdy kawałek schabu dodatkowo smarujemy delikatnie musztardą sarepską. Cebulę kroimy w piórka, por w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Mięso obsmażamy
VioletoweKucharzenieMięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Zdrowe danie z kaszą pęczak i warzywami jest świetnym posiłkiem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i cenią nieskomplikowane jego przygotowanie. Uwielbiam posiłki jednogarnkowe, w których przygotowanie nie muszę wkładać dużego wysiłku. Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami jest tak proste do zrobienia, że każdy(...)trawienie i pracę jelit. Kasza razem z warzywami to spora dawka zdrowego błonnika, witamin i minerałów. Do tej potrawy wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale może też być dowolne niezbyt tłuste mięso wieprzowe lub nawet drobiowe. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami: 1 kg łopatki wieprzowej 1 1/2 szklanki kaszy pęczak
Kuchcik gotujeDzisiejszy obiad miałam przyjemność przygotować na patelni firmy Happycall. Jest to pierwsza na świecie patelnia dwustronna . Możecie na niej smażyć z dwóch stron, bez konieczności przewracania mięsa albo innych składników. Potrawy dopiekają się równomiernie bez mieszania. Na początku nie chciałam uwierzyć że tak można smażyć z dwóch stron. A tu proszę mięso jest soczyste, dosmażone bez zbędnego obracania(...)problem z wietrzeniem pomieszczenia podczas smażenia. Sama nie lubię jak zapachy z kuchni przenikają do innych pomieszczeń. Tutaj tego unikniemy. Ta patelnia na tle innych jest naprawdę rewelacyjna. Mięso nie trzeba przekładać co chwile jak na innych patelniach, wystarczy obrócić patelnie a nie mięso. Pod przykryciem ono całe dojdzie. Nie musimy obawiać się. że wycieknie nam tłuszcz
wesoła kuchniaKotleciki z mięsa z rosołu i ryżu to bardzo prosty przepis, idealny dla osób zabieganych i tych gotujących na dwa dni. Doskonały także dla tych, którym nie smakuje gotowane mięso z rosołu czy tych, którzy nie lubią marnować resztek. U mnie zazwyczaj mięso z rosołu jest zjadane, bo każdy je lubi. Kotleciki natomiast są pomysłem dla tych, którzy nie wiedzą(...)kotleciki najlepiej podać z pieczonymi warzywami lub warzywami na patelnię. Oczywiście możecie dobrać do nich ulubioną surówkę czy też ziemniaki. Kotleciki smakują podobnie jak kotlety mielone. Zrobiłam je z mięsa z kurczaka, jednak można je przygotować także z wołowiny czy mięsa indyka. Zobacz też: Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Kotleciki ryżowe z soczewicą Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu
Kuchnia Bazylii